2015/056 Sirküler (06.03.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER NO: 2015/56

Ekonomi Bakanlığından 05/03/2015 tarihinde alınan yazıda özetle, 03/03/2015 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında gerçekleştirilen toplantıda varılan mutabakata istinaden, söz konusu taahhütnamenin revize edildiği belirtilmekte olup, bir örneği ekte yer alan taahhütnamenin (ıslak imzalı olarak) firmalar tarafından 10 Mart 2015 tarihine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ulaştırılması gerektiği ifade edilmektedir. Bu çerçevede, GTHB'ye iletilecek dilekçe örneği ve yenilenen taahhütname ekte sunulmaktadır.

Bahse konu yazıda devamla, RF makamlarına iletilmek üzere hazırlanan firma listesi başvurularında firma tarafından sağlanan adres bilgisinin, yine firma tarafından ibraz edilen diğer belgelerde yer alan adreslerle aynı olması ve RF'ye yönelik ihracat işlemi gerçekleştiren firmaların anılan protokolün 4'üncü ve 5'inci maddeleri hakkında bilgi edinmelerinin önem arz ettiği belirtilmektedir. Protokolün 4'üncü ve 5'inci maddeleri aşağıda sunulmaktadır.

Söz konusu yazıda ayrıca, RF ile birlikte Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olan Belarus ve Kazakistan ülkelerine yönelik ihracatlarda da RF'ye ihracat prosedürlerinin uygulanmaya başlandığı, Kırgızistan için de 2015 yılının ikinci yarısından itibaren RF'ye yönelik ihracat prosedürünün geçerli olacağı bildirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Anıl YILMAZ

Genel Sekreter V.

Protokol Madde 4: Rusya bitki sağlığı normlarının ciddi ihlali ( Rusya Federasyonu için karantina riski açısından önemli zararlı organizmaların ürün ve/veya ambalajlanmasında, taşıma araçlarında bulunması, ihraç edilen ürünün beyan edilen ürün miktarını % 10 aşmaması, beyan edilen ürün menşeinin fiili menşeiyle uygun olmaması, bitki sağlığı sertifikasında ve sevkiyat belgelerinde belirtilen gönderici ve/veya alıcının farklı olması) durumunda, Rus tarafı bitki sağlık önlemleri ISPM No 13'e göre düzenlenen bildirimi 14 gün geçmeme kaydıyla en kısa sürede Türk tarafına iletecektir.

Protokol Madde 5:.Rusya Federasyonu için karantina riski açısından önemli olan organizma tarafından zarar gören ürünün Rusya Federasyonu'na sevkiyatında, Rus bitki sağlığı mevzuatı gerekliliklerinin ihracatçı tarafından ilk defa ihlal edilmesi durumunda Türk tarafı, ihlallerin devam etmemesi konusunda ihracatçıyı uyaracak; ihlalin tekrarlanması durumunda ise tespit edilen organizmanın zarar vereceği ürün için firmaya 3 aylık süreyle bitki sağlık sertifikası verilmesini durduracaktır. Belirtilen gerekliliklerin sistematik olarak ihlali durumunda ( 1 yıllık süre içinde 2 kereden fazla ) Türk tarafı söz konusu firmayı ihracatçılar listesinden çıkaracak ve Rus tarafını yazılı olarak bilgilendirecektir.

İşbu protokolün 4.maddesinde belirtilen diğer ihlallerin iki kere yapılması durumunda, Türk tarafı söz konusu ihlalleri yapan firmaya bitki sağlık sertifikası verilmesini durduracak ve ihracatçı listesinden firmayı çıkaracaktır.

Ekler:

  1. Taahhütname
  2. Dilekçe Örneği
  3. Protokol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Adres: T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eskişehir Yolu 9. Km Yeni Bina 4-5-6-7.kat Lodumlu / ANKARA, Tel: 0 312 2587458, 0312 2587453 (İlgili Kişiler: Erhan DEMİR, Şehriban GÖREN)


Ekler:
2015-56.doc

EK 1 taahhutname 03.03.2015.docx

EK 2 dilekçe ornegi.docx

Ek-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.