2016/199 Sirküler (10.10.2016)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2016-199

Sayın Üyemiz;

1. Mısır/Anti-Damping Soruşturması

2. ABD/Anti-Damping ve Sübvansiyon Soruşturmaları

3. İran 6.Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Makineleri Fuarı

4.İMMİB 2016 Ambalaj Tasarım Yarışması Ödül Töreni

5.Kolombiya'daki İş/Yatırım Fırsatları Hk. Toplantı

6.Ambalaj Tasarım Yarışması Ödül Töreni Ertelemesi

7.Türkiye 25.Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


1.Mısır/Anti-Damping Soruşturması

Kahire Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atfen Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıda, Mısır tarafından Avrupa Birliği ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli "Galvanizli ve Kapsamalı Sac” (7210.30,7210.41,7210.49,7212.20,7212.30 ve 7212.50 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına yönelik olarak 21 Ağustos 2016 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatıldığı iletilmektedir.

Söz konusu yazının devamında bu durumun ülkemizin bahse konu ürünü Mısır'a ihracatında mezkûr ülkeler menşeli ürün karşısında rekabet avantajı sağlayabileceği belirtilmektedir.(4998)

2. ABD/Anti-Damping ve Sübvansiyon Soruşturmaları

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi(ITA) tarafından ülkemiz menşeli "Sıcak Haddelenmiş Çelikten Yassı Mamuller” ithalatına karşı 31 Ağustos 2015 tarihinde bir telafi edici vergi(sübvansiyona karşı önlem) ve bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bildirilmektedir. ITA tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik; ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu(ITC) tarafından ise mevcut dampig ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediği yönünde incelemeler başlatılmış olduğu ve ITA'nın nihai kararlarını 4 Ağustos 2016 tarihinde açıkladığı bildirilmektedir.

Bu defa,29 Eylül 2016 tarihinde ABD Resmi Gazetesi'nde bildirime göre ITC,nihai karar aşamasında zarar değerlendirmesinde ihmal edilebilir (negligible) ithalat analizini yürüttüğünü ifade etmektedir. Bu itibarla, ITC de minimis marj hesaplanan Çolakoğlu Dış Ticaret A.Ş. (Çolakoğlu) firmasından yapılan ithalatı zarar analizinin dışında tutmuş olup Çolakoğlu dışında Türkiye'den yapılan mezkûr ürün ithalatının ABD'nin ilgili ürün ithalatında %3'ün altında kaldığına ve ihmal edilebilir olduğuna hükmederek sübvansiyon soruşturmasını ülkemiz adına önlemsiz kapatmıştır. Söz konusu bildirime https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2016-09-29/pdf/2016-23572.pdf internet adresinden ulaşılması mümkündü

Bununla birlikte; 3 Ekim 2016 tarihinde ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanan nihai karara göre ITA, anti-damping soruşturmasına taraf firmaların yasal temsilcilerince damping marjı hesaplamalarının hatalı olduğuna yönelik yapılan başvurular neticesinde damping marjlarını Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları için %4,15; Çolakoğlu için %6,77 ve diğer firmalarımız için %6,41 olarak revize etmiştir. Buna göre, ülkemiz menşeli mezkûr ürün grubu ithalatında yukarıda belirlenen oranlarda anti-damping önlemleri 29 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olup 5 yıl süreyle uygulanacaklardır. Anılan bildirime, https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2016-10-03/pdf/2016-23836.pdf internet adresinden ulaşılabilmektedir. (4991)

3. İran 6.Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Makineleri Fuarı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Antalya Zirai Karantina Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, 6.Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Makineleri Fuarı'nın 31 Aralık 2016 - 02 Ocak 2017 tarihleri arasında İran'ın Ahvaz şehrinde gerçekleştirileceği bildirilmiştir.(5005)

Ek1:GKGM yazı fotokopisi(3 Sayfa)

4.İMMİB 2016 Ambalaj Tasarım Yarışması Ödül Töreni

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan yazıda; İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği tarafından, katma değeri yüksek plastik ve metal ambalaj ürünlerinin geliştirilmesi, tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi,sektörün ihracata yönelik rekabet gücünün arttırılması amacıyla, ”Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması”nın bu yıl 3.kez düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu yarışmaya başvuran projeler arasında ödül verilmeye layık görünen katılımcılar için 12 Ekim 2016 Çarşamba günü Dış Ticaret Kompleksi'nde bir Ödül Töreni gerçekleştirileceği belirtilmektedir.(4992)

Ödül Töreni Programı

18:00 : Kokteyl Prolange

19:30 : Ödül Töreni

5.Kolombiya'daki İş/Yatırım Fırsatları Hk. Toplantı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan bir yazıda; Kolombiya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin yaptığı bilgilendirme doğrultusunda, Kolombiya'nın Medellin şehrinden ACI Medellin kurumunun 12 Ekim 2016 tarihinde ülkemizi ziyaret edecekleri ve karşılıklı iş ve yatırım olanaklarını değerlendirmek üzere İstanbul'da bir networking toplantısı düzenleyecekleri bildirilmektedir.

Bahse konu etkinliğe katılmak isteyen firma temsilcilerinin Precolombia Türkiye Direktörü Marcela Monroy ile (E-posta: dmonroy@procolombia.co ) iletişime geçmeleri gerekmektedir. (5032)

Ek2:Etkinlik Hk. Detaylı Bilgi(1 Sayfa)

6.Ambalaj Tasarım Yarışması Ödül Töreni Ertelemesi

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği'nden alınan yazıda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliği ile 11 Ekim 2016 düzenleneceğini duyurduğumuz "Gaziantep Tatları Ambalaj Tasarım Yarışması”nın ödül töreni öngörülemeyen sebeplerden dolayı ileri bir tarihe ertelendiği ifade edilmektedir. Ödül töreninin tarihi ile ilgili bildirimin bilahare yapılacağı belirtilmiştir.(5018)

7.Türkiye 25.Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi

TMMOB Maden Mühendisleri Odası'ndan alınan bir yazıda 11-14 Nisan 2017 tarihinde Türkiye 25. Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi yapılacağı belirtilmektedir.

Söz konusu, kongre ve sergi ile ilgili detaylar eklerde yer almakta olup katılmak isteyen üyelerimizin imcet@maden.org.tr e-posta adresinden iletişime geçebileceği ifade edilmektedir.(4316)

Ek3:Kongre Duyurusu

Ek4:Kongre Afişi

Ek5:Başvuru Formları


Ekler:
2016-199.doc

EK1-GKGM yazi fotokopisi.pdf

EK2 EtkinlikvHk. Detayli Bilgi.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.