2017/188 Sirküler (29.09.2017)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2017-188

Sayın Üyemiz;

1. Kazakistan Cumhuriyeti'nin Özel Ekonomik Bölgeleri'nin Yatırım Potansiyeli

2. Katar - Doha Ticaret Heyeti, 14 - 17 Ekim 2017

3. Etiyopya İşbirliği

4. Umman Su Ürünleri Pazarı

5. DENİB 6. Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması Duyurusu

6. Irak Gümrük Vergisi Artırımı

7. Türk Standartları Enstitüsünce Düzenlenen Eğitimler, Kurslar

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Anıl YILMAZ

Genel Sekreter V


1. Kazakistan Cumhuriyeti'nin Özel Ekonomik Bölgeleri'nin Yatırım Potansiyeli

T.C. Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Kazakistan Ulusal Yatırım Teşvik Ajansı (Kazakh Invest) tarafından 6/10/2017 tarihinde Aktau'da "Kazakistan Cumhuriyeti'nin Özel Ekonomik Bölgelerinin Yatırım Potansiyeli" konulu bir iş forumunun düzenleneceği bildirilmekte olup, söz konusu foruma ilişkin davet mektubu ekte sunulmaktadır.

Aynı yazıda devamla, söz konusu foruma Kazakistan'daki özel ekonomik bölgelerde yönetici ve katılımcı konumunda faaliyet gösteren firmaların, potansiyel yatırımcıların ve devlet kurumlarının katılacakları, forum çerçevesinde özel ekonomik bölgelerdeki yatırım fırsatları ve teşvikler hakkında bilgi verileceği ve Aktau'daki özel ekonomik bölgenin ziyaret edileceği belirtilmektedir.

Foruma katılmak isteyen üyelerimizin ekte sunulan davet mektubundaki iletişim bilgilerinden irtibat görevlileri ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. (6508)

EK-1: Davet Mektubu ve Taslak Program (5 Sayfa)

2. Katar - Doha Ticaret Heyeti, 14 - 17 Ekim 2017

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, TİM organizasyonu ve THY işbirliği ile 14-17 Ekim 2017 tarihleri arasında Katar Devleti'nin başkenti Doha'ya yönelik bir Ticaret Heyeti düzenleneceği, Doha şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Türkiye-Katar iş forumunun yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan ikili firma görüşmelerinin (B2B) gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Yazının devamında, pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete, seracılık malzemeleri, yapı malzemeleri, alçıpan levha, boyalar, yol uyarı levhaları, inşaat malzemeleri, otomotiv yedek parçaları, madeni yağlar, sokak lambaları, iletişimde kullanılan kablolar, fiber optik kablolar, güç kabloları, yangına dayanıklı kablolar, paratonerler, kesintisiz güç üniteleri, merkezi batarya sistemleri, aydınlatma aygıtları, amplifikatörler, kapalı devre güvenlik sistemleri, havalandırma sistemleri, santrifüj ve ev tipi pompalar, yangın pompaları, yangın hortumu makaraları, transformatörler, orta gerilimli elektrik panelleri, baralar ve bara sistemleri, elektrikli su ısıtıcıları, plastikten boru bağlantı sistemleri, genel gıda, bakliyat, meyve suları, kişisel bakım ürünleri, çocuk bezleri, mutfak eşyaları, genel süpermarket ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara göre imalat ve ihracat yapan firmalarımızın katılımlarında fayda görüldüğü ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, azami 35 firma temsilcisinden oluşacak heyete katılmak isteyen üyelerimizin en geç 04 Ekim 2017 Çarşamba günü mesai bitimine kadar http://bit.ly/2fyuyef adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurmaları ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak biletleri, konaklama, toplantı, ve transfer işlemlerinden doğan giderlerinin karşılanmasını teminen 1.100-USD tutarındaki katılım ücretini Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube kodu: 282), (IBAN No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04), USD hesabına yatırmaları ve ödeme dekontunu bestecoskuner@tim.org.tr adresine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir (Tel: 0212 454 00 96). Ödeme dekontları ulaştıktan sonra katılımın kesinleştiği belirtilmekte olup, etkinlik kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcılarımızın katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesinin yapılamadığı belirtilmektedir.

Nitelikli bir heyet programının gerçekleşmesi ve beklentilerin karşılanması için başvuru formlarının eksiksiz doldurulması ve ödemelerin vakitlice yapılmasının büyük önem arz ettiği bildirilmektedir.(6525)

EK-2: Heyet Taslak Programı (1 Sayfa)

3. Etiyopya İşbirliği

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'nın Ticaret Odası ve Sektör Birlikleri'nden (AACCSA) Büyükelçiliğimize gönderilen ve bir örneği ekli mektupta özetle, ülkemiz ve Etiyopya arasındaki işbirliğinin artırılabilmesini teminen;

-Ürünlerini Etiyopya pazarına arz etmek isteyen veya acente arayan firmalarımızın,

-Etiyopya'dan farklı türde mal ithal etmek isteyen firmalarımızın,

-Etiyopyalı firmalarla ortaklık kurmak isteyen firmalarımızın,

-İki ülke arasındaki iş hacminin artırılmasına katkı sağlayacak alanlara yönelik firmalarımızın,

söz konusu Birliğe başvurabilecekleri ifade edilmektedir.(6524)

EK-3: Addis Ababa Ticaret Odası Yazısı (1 Sayfa)

4. Umman Su Ürünleri Pazarı

T.C. Dışişleri Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Umman basınında yer alan haberlerden bahisle, anılan ülkenin Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı'nın halihazırda toplam 2 milyar ABD doları tutarında yatırıma karşılık gelen 24 büyük ölçekli kültür balıkçılığı girişimini değerlendirdiği, bunlardan 6'sının onaylandığı ve yılsonuna kadar faaliyete geçeceği, diğer 18 başvurunun çevresel etki değerlendirmesi alınması ve fizibilite çalışması aşamalarında bulunduğu ve hükümetin önceliğinin ise karada ve kıyılarda uygun alanların tahsis edilmesi olduğunun adı geçen Bakanlık yetkililerince belirtildiği ifade edilmektedir.

Yazının devamında, Umman'ın hedefinin 30 yıllık kültür balıkçılığı planı çerçevesinde 2040 yılında yıllık 200.000 ton üretime ulaşmak olduğu ancak mevcut yatırımlar sayesinde 2030 yılında yıllık 230.000 ton üretim rakamını yakalayarak hedefleri aşma ihtimalinin bulunduğu ve yoğun üretim yapılması hedeflenen su ürünleri olarak karides, çipura, levrek, lagos, istiridye ve deniz yosununun belirlendiği ifade edilerek, kültür balıkçılığı alanında önemli tecrübelere sahip olan firmalarımızın, Umman'da geliştirilmesi hedeflenen su ürünleri pazarında yatırım imkanlarını değerlendirebilecekleri belirtilmektedir. (6523)

5. DENİB 6. Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması Duyurusu

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, DENİB tarafından, T.C. Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği ile geleceğin tasarımcılarını sektörü ile buluşturmak amacıyla "Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması”nın bu yıl altıncısının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Yazının devamında, bu yılki yarışmanın temasının 3D-REAMS olduğu, Denizli'de niş bir sektör olarak varolan ancak bilinmeyen ev ve plaj giyimi sektörünü güçlendirmek, Denizli'yi ev ve plaj giyimi sektörünün merkezi haline getirmek, sektöre genç, yetenekli tasarımcıları kazandırmak, sektörde bir tasarım bilinci oluşturmak ve Denizli'de ihraç edilebilir ürünlerin çeşitliliğini arttırarak ihracatçı firmaların rekabet gücünü arttırmak amacının hedeflendiği ifade edilmektedir.

Yarışmaya ilişkin ayrıntılı bilgiye www.evveplajgiyimiyarismasi.com ve www.denib.gov.tr adreslerinden ulaşılabileceği ve yarışma için dosya teslim tarihinin 09 Kasım 2017 Perşembe olduğu iletilmektedir. Başvuru detaylarının yer aldığı afişler ve broşürler ekte yer almaktadır.

EK-4: Yarışma Afişi ve Broşür

6. Irak Gümrük Vergisi Artırımı Hk.

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Irak Bakanlar Kurulu'nun 07/09/2017 tarihli Kararıyla, 2010 tarihli ve 11 sayılı Irak Ürünlerinin Korunması Kanunu'nun 14'üncü maddesi uyarınca 4 yıl boyunca aşağıdaki ürünlere ek gümrük vergisi getirildiği bildirilmektedir:

•"Taş Yünü" isimli ürüne %20,

•"Amoxycilin-500mg, Kapsül" isimli ürüne %21,

•"Cefixime- 400 & 200mg- Kapsül & Suprax" isimli ürüne %23,

•"Panadol Extra-Tablet" isimli ürüne %23,

•"Bilyalı Rulman Çeliği" isimli ürüne %22,

•"Her Tür Meyve Suyu"na %100,

•"Polyester Giyim Ürünleri"ne %15,

Yazının devamında, Ulusal Yatırım Komisyonu'nca "Yatırım Lisansı" verilen yatırımlarda kullanılacak olan ürünlerin mezkûr Karardan müstesna tutulacağının hüküm altına alındığı belirtilmektedir.

Yazıda ayrıca, Bağdat Ticaret Müşavirliğince Kararın yayımlandığı tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmiş olmasına rağmen Gümrük Kapılarında bahse konu Kararın henüz fiilen uygulanmaya başlanmadığının öğrenildiği ifade edilmektedir. (6535)

7. Türk Standartları Enstitüsünce Düzenlenen Eğitimler, Kurslar

Türk Standartları Enstitüsünden alınan yazıda, anılan Enstitünün gerçekleştirmekte olduğu hizmetler konusunda ulusal ve uluslararası alanda edindiği bilgi birikimi ve deneyimlerini öncelikle ülkemizin hizmet ve üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitimli ve uzman personel kaynağını sağlamak amacıyla yurt içinde ve yurt dışında kuruluş içi ve genel katılıma açık olmak üzere eğitim programları düzenlediği ifade edilmektedir.

Yazının devamında, TSE Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü'nün de eğitim programlarının uzman ve deneyimli eğitmenler ile sunulduğu ve bölgemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitimli ve nitelikli insan kaynağının oluşturulmasına katkı sağladığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, oluşturulan "2017 yılı Son Çeyrek Eğitim Planı” ekte yer almaktadır. (6534)

EK-5: Eğitim Broşürü



Ekler:
EK1 Davet Mektubu ve Taslak Program.pdf

EK2 Katar Doha Ticaret Heyeti Taslak Programi.pdf

EK3 Addis Ababa Ticaret Odasi Yazisi.pdf

EK4 Yarisma Afisi ve Brosur.pdf

EK5 Egitim Brosuru.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.