2018/208 Sirküler (09.11.2018)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2018-208

Sayın Üyemiz;

1. THAIFEX 2019 Fuarı Milli Katılımı Duyurusu

2. İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar-İhracat Genelgesi

3. Türkiye-Ürdün Yatırım Forumu

4. Türk Firmalarının Meksika da Uğradığı Mağduriyet Hk.

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır

Anıl YILMAZ

Genel Sekreter V.


  1. THAIFEX 2019 Fuarı Milli Katılımı Duyurusu

Orta Anadolu İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından 2 Mayıs - 01 Haziran 2019 tarihleri arasında Bangkok - TAYLAND'da gerçekleştirilecek THAIFEX 2019 - World of Food Asia Fuarı'na 6. defa Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

2018 yılında 16.'si düzenlenen THAIFEX World of Food Asia Fuarı'na ÇHC, Kore, Tayvan, Japonya, Malezya, Vietnam, İtalya, Sigapur, Hindistan gibi 50'yi aşkın ülkeden gıda sektöründe faaliyet gösteren 2537 firmanın katılmış olduğu, fuarın 62000 kişi tarafından ziyaret edildiği belirtilmektedir.

THAIFEX 2019 - World of Food Asia fuarına milli katılım kapsamında katılacak olan firmaların T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından 2017/4 sayılı Tebliğ kapsamında, destek olarak yurt dışı milli fuar katılımlarına sağlanan teşviklerden yararlandırılacağı belirtilmektedir.

Fuara nakliye dahil m² katılım bedelinin 920.-Usd, nakliye hariç katılım bedelinin ise 720.-Usd olduğu bildirilmektedir. Bu kapsamda Bakanlık tarafından belirlenerek web sayfasında ilan edilen; yer kirası, nakliye, ulaşım ve standa ilişkin giderlere karşılık olarak katılımcılara m² bazında ödenecek tutarın henüz belirlenmemiş olduğu, 2018 yılı için üst limitin 85.000.-Türk Lirası olduğu ancak 2019 yılı fuarları için (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncelleme yapılacağı belirtilmektedir.

Söz konusu fuara katılmak isteyen üyelerimizin ekte örneği yer alan başvuru formunu doldurarak, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne e-posta ile

(oaib-pr@oaib.org.tr) ulaştırmaları gerektiği belirtilmektedir.

EK 1: Başvuru Formu

  1. İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar-İhracat Genelgesi

4/9/2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ No: 2018- 32/48)'in uygulama usul ve esasları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yayımlanan genelge ile belirlenmiş olup, ilgili genelge ekte sunulmaktadır.

EK 2: TCMB İhracat Genelgesi

3. Türkiye-Ürdün Yatırım Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, DEİK/Türkiye-Ürdün İş Konseyi tarafından 27 Kasım 2018 tarihinde İstanbul Wyndham Grand Otel'de "Türkiye Ürdün Yatırım Forumu” düzenleneceği, foruma T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN ve Ürdün Haşimi Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Tariq HAMMOURI'nin katılımlarının öngörüldüğü, Ürdün'de yatırım, ticaret ve müteahhitlik alanlarında iş birliği temalı oturumlar düzenleneceği, Akabe Özel Ekonomi Bölgesi (ASEZA), Ürdün Sanayi Bölgeleri (JIEC), PBI Akabe Sanayi Bölgesi ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) temsilcilerinin de katılacağının bildirildiği oturumlarda, Ürdün'de enerji, su ve ulaştırma sektörlerine dair sunumlar gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Ürdün'ün, Orta Doğu'nun siyasi ve ekonomik açıdan en istikrarlı ülkelerinden biri olarak yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğu, Ürdün'e ihracatımızda potansiyel arz eden birçok ürün kategorisi arasında, otomotiv ana ve yan sanayii ürünleri, kozmetik ürünleri, temizlik maddeleri, kağıt, mücevherat, mobilya, ambalaj malzemeleri, inşaat malzemeleri, demir çelik, doğal taşlar, kablo ve teller, hazır giyim ürünleri, kumaş, tekstil yan sanayii, iş makineleri, elektrikli makineler, plastik işleme makineleri, beyaz eşya, gıda mamulleri gibi ürünlerin yer aldığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, katılımın ücretsiz olduğu foruma katılmayı arzu eden üyelerimizin kayıt

işlemlerini etkinlik web sitesi üzerinden 20 Kasım 2018 Salı günü saat 12:00'a kadar

yapmaları gerektiği belirtilmektedir.

Başvuru Linki:

https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/772/11690

EK 3: Taslak Program

4. Türk Firmalarının Meksika da Uğradığı Mağduriyet Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Meksika'da yerleşik birtakım şahısların, Türkiye'deki şirketlerin ve/veya söz konusu şirketlerin başka bir ülkede ticari ilişkide bulunduğu yabancı şirketlerin e-posta hesaplarını ele geçirmek suretiyle, yabancı şirket adına firmalarımıza e-posta göndererek mal sevkiyatı için ödemeyi Meksika'daki bir hesap numarasına yapmalarını istedikleri, ödemenin yapılmasının akabinde paranın bankadan çekildiği ve bu yıl içerisinde iki firmamızın mağduriyet yaşadığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Meksika'da bazı bankaların hesap numarasını kontrol edip, hesap sahibini kontrol etmemesi nedeniyle, firmalarımızın ödeme yapılmasına ilişkin olarak başka bir şirket adına gönderilen e-posta mesajlarını ve hesap detaylarını ödemeyi gerçekleştirmeden evvel teyit etmelerinin önem arz ettiği belirtilmektedir.


Ekler:
Basvuru Formu.pdf

TCMB Ihracat Genelgesi.pdf

Urdun Yatirim Forumu Taslak Program.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.