2019/016 Sirküler (18.01.2019)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2019-16

Sayın Üyemiz;

1. Kanada / Anti-Damping Soruşturması

2. Foodex 2019 Fuarı Katalog Gönderimi

3. Türkiye - Macaristan II. Afrika İş Forumu 13 Şubat 2019

4. Kazak İşadamlarının Konya ve Ankara Ziyareti

5. Dolandırıcılık Hk.

6. Afganistan Kamu İhaleleri

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter

1. Kanada / Anti - Damping Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Kanada tarafından ülkemizin yanı sıra Filipinler, Pakistan ve Vietnam menşeli "dikişli karbon çelik boru” (7306.30 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı bir anti - damping soruşturması başlatıldığı belirtilmektedir.

Mezkur soruşturma kapsamında Kanada Sınır Hizmetleri Kurumu'nun (CBSA) nihai kararının 16 Ocak 2019 tarihinde anılan kurumun internet sayfasında yayımlanmış olduğu, Borusan Mannessmann Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. için %3,3 ve Çayırova Boru ve Sanayi Ticaret A.Ş. için %8,8 oranında damping marjı hesaplanırken, diğer ihracatçı firmalarımızın tabi olacağı marjın ise %45,8 olarak belirlendiği bildirilmektedir. Öte yandan, Erbosan Erciyas Boru Sanayii ve Ticaret A.Ş. için hesaplanan damping marjı %2'nin altında olduğu için anılan oranın ihmal edilebilir düzeyde olduğu cihetle bahse konu firma için soruşturmanın kapatılmış olduğu belirtilmektedir. CBSA'in söz konusu kararına karşı Kanada Federal Temyiz Mahkemesi'ne başvurulabileceği belirtilmektedir. CBSA'in gerekçeli kararının, nihai kararın yayımlanma tarihinden itibaren 15 gün içerisinde açıklanması beklendiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, bahse konu soruşturma kapsamında Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) tarafından ithalatın yerli sanayi üzerinde zarara yol açıp açmadığına ilişkin yürütülen soruşturmanın devam etmekte olduğu, CITT'in nihai kararının 15 Şubat 2019 tarihinde açıklanması beklendiği belirtilmektedir.

  1. Foodex 2019 Fuar Katalog Gönderimi

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, Japonya-Chiba'da 5-8 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan Asya -Pasifik Bölgesinin en büyük gıda fuarlarından Foodex Japan 2019 - 44. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı'nın Türkiye ulusal katılım organizasyonunun, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Söz konusu fuarda yer alacak Türkiye Standında sergilenmesini istediğiniz sektörel tanıtım

materyallerinin (Katalog, broşür vb., en fazla 25 adet ve 2,5 Kg'ı geçmemek üzere) 28 Ocak 2019

Pazartesi günü saat 18:00'a kadar Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin aşağıda yer alan adresine gönderilmesinin beklendiği ifade edilmektedir.

Adres:

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (Tarım 2 Şubesi)

Atatürk Caddesi No:382 4. Kat 35220 Alsancak-İZMİR

Ayrıntılı Bilgi İçin: Sedat Bozan

Tel: 0232 488 61 92

3. Türkiye - Macaristan II. Afrika İş Forumu 13 Şubat 2019

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Afrika kıtası ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi stratejisi kapsamında DEİK/Türkiye - Afrika İş Konseyleri, Türk özel sektörünün Afrika kıtasına yönelik yatırımlarının artırılması ve ticaretinin kolaylaştırılması amacıyla üçüncü ülkelerle işbirliklerinin oluşturulduğu, faaliyetler düzenlemekte olduğu bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan ve Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Sayın Peter Szijjarto'nun onurlandırmalarıyla "Türkiye-Macaristan II. Afrika İş Forumu”nun 13 Şubat 2019 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek olduğu ve mekân bilgisinin bilahare iletileceği belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Afrika ülkeleriyle ticaret, müteahhitlik ve yatırım ilişkisi olan Türk ve Macar özel sektör temsilcileri ile ilgili kurum ve kuruluş yetkililerinin bir araya gelerek Sahra Altı Afrika'da özellikle, tarım ve tarım teknolojileri, gıda sanayi, su yönetimi ve arıtma, sağlık, inşaat, bilgi teknolojileri ve enerji alanlarında ortak geliştirilebilecek projeler ve yatırımların istişare edileceği toplantıda Macar Eximbank'ı tarafından sağlanan ihracat destek hizmetleri ve finansmana ilişkin bilgiler verileceği vurgulanmaktadır.

Bu çerçevede, anılan foruma Afrika ülkeleriyle hâlihazırda yatırım ve ticari ilişkisi olan veya geliştirmek isteyen firma/kurum temsilcilerinin 1 Şubat 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/837/12118 bağlantısında yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurmaları gerektiği belirtilmektedir.

İletişim: Aydan Er, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı

E-posta: africa@deik.org.tr | Tel: 0212 339 50 72

EK-1: Macar Firma Profilleri

EK-2: Taslak Program

  1. Kazak İşadamlarının Konya ve Ankara Ziyareti

T.C. Astana Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, 20-23 Ocak 2019 tarihlerinde Kazak işadamlarının Ankara ve Konya şehirlerine yönelik bir heyet ziyaretinin gerçekleştirileceği iletilmiştir.

Programla ilgili, güncel işadamları listesi ve heyet programı ekte sunulmakta olup, ziyaretin Ankara ayağında OSTİM, Konya ayağında ise Konya Ticaret Odası organizasyonuyla programların yürütülmesinin öngörülmekte olduğu belirtilmektedir. Ekli listede yer alan Kazak firmaların gıda ve ambalajlama makinaları, tekstil makinaları, bayrak kumaşı alımı, bayrak üretimi için makinalar, inşaat malzemeleri/makinaları, plastik malzemeler, madencilik ekipmanları ve yedek parçaları gibi çeşitli alanlarda alım amacının olduğu ifade edilmektedir.

Heyet organizasyonunda yer alan kişilerin irtibat bilgileri:

Konya Ticaret Odası, Osman Yunus DOĞAN, 0532 167 79 43

OSTİM, Kayhan OLANCA, 0533 695 44 51

Kazak Organizatör, Şagala Hanım, +7 705 204 09 92

EK 3: Heyet Listesi

EK 4: Kazakistan Heyeti Programı

EK 5: Samruk Tekstil Ekipman Listesi

  1. Dolandırıcılık Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Uganda merkezli çalışan dolandırıcıların Güney Afrikalı ve Kenyalı firmaların adını kullanarak giriştiği dolandırıcılık faaliyetlerine ilişkin bilgi verilmekte olup ilgili yazı ekte sunulmaktadır.

EK 6: Ticaret Müşavirliğimiz Yazısı

  1. Afganistan Kamu İhaleleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Afganistan Devleti tarafından tüm kamu mallarının tedarikinin gerçekleştirilmesi için Afganistan Milli Tedarik İdaresi'nin (National Procurement Authority - NPA) yetkilendirildiği ve kamu kurumları ile belediyeler tarafından ihtiyaç duyulacak malların doğrudan tedarik yoluyla bölge ülkelerinden satın alınmasının planlandığı belirtilmekte olup, Afganistan tarafınca ülkemizin söz konusu tedarik süreçlerinde ilk tercihler arasında değerlendirildiği kaydedilmektedir.

Bu itibarla, Afganistan Savunma Bakanlığı personelince kullanılacak spor kıyafetleri ve ayakkabıları ile Kabil Belediyesi tarafından temin edilmesi öngörülen toplu taşıma otobüsleri ile trafik ışık ve levhalarının tedarik süreçleri çerçevesinde, NPA tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen kamu alımlarına ilişkin belgeler ekte yer almaktadır.

(İhale duyurularına:https://ageops.net/en/procurement-procedure/announcement/bidding adresinden ulaşılabilmektedir.)

EK 7: Afganistan Kamu İhaleleri_Otobüs Tedariği Belgeleri.pdf

EK 8: Afganistan Kamu İhaleleri Terms of Reference Afganistan Kamu İhaleleri Traffic Signal Drawings Afganistan Kamu İhaleleri Bill of Quantity



Ekler:
EK 1 Macar Firma Profilleri.pdf

EK 2 Taslak Program.pdf

EK 3 Heyet Listesi.pdf

EK 4 Heyet Programı.pdf

EK 5 Samruk Tekstil Ekipman Listesi.pdf

EK 6 Ticaret Müşavirliğimiz Yazısı.pdf

EK 7 Otobüs Tedariği Belgeleri.pdf

EK 8 Kamu İhaleleri.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.