Çaba, özveri ve başarının göstergesi: 1.4 milyar dolar ihracat


BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, olumsuz konjonktüre rağmen Batı Akdeniz'den 1 milyar 434 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmesinin ihracatçıların gösterdiği çabanın, özveri ve başarının göstergesi olduğunu söyledi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, düzenlediği basın toplantısı ile 2015 yılının ihracat rakamlarını açıklayıp, sektörle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Basın toplantısını BAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan, BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Berdan Ber ve BAİB Denetim Kurulu Üyesi Abdullah Bulut da katıldı. 2015 yılının sektör adına zor bir yıl olduğunu ifade eden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, buna rağmen Batı Akdeniz'den 1 milyar 434 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini, bunun da ihracatçıların olumsuz konjonktüre rağmen gösterdikleri çabanın, özveri ve başarının göstergesi olduğunu söyledi.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "İhracatta zor bir yılı geride bıraktık. Dünya genelinde ekonomik sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor, küresel ticaret ve tüm ülkelerin ihracatı bu durumdan olumsuz etkileniyor. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, hammadde ve petrol fiyatlarındaki düşüş, neredeyse bütün ülkelerin ihracatında daralma meydana getirdi.
Dolayısıyla bu azalma söz konusu olmasaydı, Türkiye geçen yılın ihracat değerine yaklaşmış olacaktı. Bölgemiz ihracatında ise Euro /Dolar paritesinin ihracata etkisi negatif etkisi %4 düzeyinde olmuştur. Batı Akdeniz bölgesi özelinde ise, tarım sektörünün temel pazarlarından birisi olan Rusya ekonomisinde halen süren istikrarsızlık; son dönemde Rusya özelinde yaşanan sıkıntılar; yakın coğrafyamızda devam eden karışıklıklar ve küresel piyasalarda yaşanan durgunluk gibi olumsuz gelişmeler ihracatçılarımızı olumsuz yönde etkiledi.
Birliğimiz ihracatı 2015'te yüzde 11,8 azalışla 1 milyar 434 milyon olarak gerçekleşti” dedi.

Rusya ile yaşanan krizin Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatının en yoğun olduğu dönemde gerçekleştiğini hatırlatan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Bu durum ciddi sıkıntılar yarattı. Ancak TİM, Ekonomi Bakanlığı, ilgili diğer bakanlıklar ve hükümetimiz ile yaptığımız çalışmalar sonucunda Devletimiz bu süreçte ihracatçının yanında durarak yaşanan kriz sonrasında hem bozulan ürünlerde oluşan zararın karşılanması ve mağduriyetlerin giderilmesi, hem de alternatif pazarlara yönelik ihracatın desteklenmesi kapsamında çalışmalar başlattı. Bu durum ihracatçı firmalarımızı bir nebze de olsa rahatlattı” dedi. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, 
Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında güçlü ekonomik ve tarihi bağlar bulunması ve iki ülkenin ticari anlamda birbirini tamamlayan nitelikte olması nedeniyle ikili ilişkilerin eski seyrine döneceğine dair inançlarını koruduklarını ifade etti.

Dünya piyasalarındaki gelişmeler ve temel pazarlarımızdaki siyasi ve ekonomik çalkantılar nedeniyle 2015 yılında bekledikleri ihracat rakamlarına ulaşamadıklarını ifade eden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, ancak 2016 yılında bu durumu pozitife çevirmek adına çeşitli çalışmalar yaptıklarını bildirdi. TİM nezdinde tarım sektöründeki ihracat potansiyeli ve sorunlar ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "G-20 toplantısında Çin'e kiraz ihracatı gerçekleştirilebilmesi için protokol imzalandı. Nar ile ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Uzun süredir Japonya'ya bu ürünlerin ihracatı ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu pazarlara ihracat yapılmasının ihracatçılarımıza yeni fırsatları yaratacağını düşünüyoruz” dedi.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "1 Kasım seçimleri sonrası ülke gündeminin tekrar ekonomiye odaklanması, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ihracat odaklı bir ekonomi politikasının hâkim kılınması ve ihracatçılarımızın yaşadığı sorunların çözümüne yönelik yapısal reformların hayata geçirilmesinin ihracatımızın geliştirilmesine önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda hükümetin açıkladığı 2016 Eylem Planı'nı oldukça önemli buluyoruz. Bu noktada ARGE ve inovasyonun taşıdığı hayati öneme de değinmemiz lazım. Ekonomik kriz dönemlerinden eskisinden de güçlü çıkmanın yolu ARGE ve inovasyondan geçiyor. Günümüzün hızla değişen rekabet ortamında ayakta kalabilmek, 2023'te en büyük 10 ekonomi arasına girmek istiyorsak, hızla inovasyon ve teknoloji üretimine yönelmemiz gerekiyor. Bu sayede ülkemizin kilo başı ihracat rakamını bugünkü 1,80 dolar seviyesinden 3 dolara çıkarabilir ve Almanya, Güney Kore ve Japonya gibi dünya ticaretinden aslan payını alan ülkeler arasına katılabiliriz” dedi.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, bölge ihracatını artırabilmek adına 2015 yılında birçok fuara katıldıklarını kaydederek, 2016 yılında da fuarlara katılmaya devam edeceklerini bildirdi. Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolara ulaşılabilmesi için yolarına kararlılıkla devam ettiklerini bildiren BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak 2016 yılı için 1,6 milyar ve 2023 yılı için 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Bu hedefimize yönelik olarak geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da yoğun bir tempoda çalışmaya devam edeceğiz” dedi.



Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.