Mermer sektöründen 7 bin 43 kişiye iş imkanı


"Batı Akdeniz Mermer Sektörünün Güncel Durumu ve Gelecek Projeksiyonu Projesi"nin lansman toplantısı yapıldı. Proje çerçevesinde Batı Akdeniz'deki mermer ocaklarında 7 bin 43 kişinin istihdam edildiği ve bu firmaların gerçekleştirdikleri ihracat ile ülke ekonomisine 2 yılda 1 milyar dolara yakın döviz kazandırdığı görüldü.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) tarafından 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilerek yürütülen "Batı Akdeniz Mermer Sektörünün Güncel Durumu ve Gelecek Projeksiyonu Projesi" başlıklı raporun lansman toplantısı yapıldı. Toplantıya BAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar ve Ramazan Atılgan, BAİB Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri, mermer firmalarının yöneticileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, projenin bir başlangıç çalışması olduğuna dikkat çekerek, bu platformun Antalya'nın tüm dinamiklerini de içine alarak geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Toplumun ne çevresini, ne sanayisini ne de maden ocaklarını ihmal edebileceğini kaydeden BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, "Kurallar çerçevesinde çevreyi koruyarak, sanayiyi ve madenciliği geliştirmemiz gerekir. Sanayi ve madencilik için çevreyi yok sayamayız. Aynı zamanda ülkemizin gelişimi için hayati önem taşıyan madenciliği ve sanayiyi de yok sayamayız. Bu projeye toplumun her kesimi destek vermeli. Antalya, Türkiye'de en fazla mermer ocağı olan illerdendir. Bu nedenle bu platform Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği bünyesinde oluşturulmalıdır ve Antalya'da olmalıdır” diye konuştu.

2015 yılında BAİB üzerinden gerçekleşen 1 milyar 434 milyon dolarlık ihracatın 349 milyon dolarlık kısmını madenciliğin oluşturduğunu kaydeden BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, "Madenciliğin bölgeden en fazla ihracat gerçekleştiren 2.sektör. Madencilik başlığının altında karşımıza çıkan en önemli ürün grubu mermer, bölgemiz mermerinin temel pazarı ise Çin olmuştur. Antalya, Burdur ve Isparta illeri mermer rezervleri bakımından oldukça zengin bir coğrafyadır. Miktar ve çeşit bağlamında bölgemiz küresel ölçekte öneme sahiptir. Bu bağlamda, sektörün üretimi, ihracatı ve istihdamı her geçen gün artmaktadır” dedi.

Sektörün önüne çıkan çeşitli sorunlar da olduğunu söyleyen BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, "Sektör; idari sorunlardan çevresel ve yapısal sorunlara, altyapı sorunlarından finansal ve yasal sorunlara kadar uzanan pek çok sıkıntıyla mücadele ediyor. Bu nedenle Birliğimiz bölgemiz ihracatının amiral gemisi olan sektör için detaylı bir fizibiliteyi ortaya koyabilmek adına BAKA'nın desteği ile 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında "Batı Akdeniz Mermer Sektörünün Güncel Durumu ve Gelecek Projeksiyonu” isimli bir raporun ortaya çıkarılması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi” diye konuştu.

BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, "Projemiz ile mermer üretimi ve ihracatı alanında faaliyet gösteren mermer firmalarının sektörel analizi yapılarak; sektörün genel durumunun ortaya çıkarılması planlanmış ve Batı Akdeniz Bölgesi'nin en önemli ikinci ihracat sektörü olan mermer sektörünün güncel durumu, sorunları, çözüm önerileri ve sektörün geleceği hakkında kapsamlı bir yol haritası çizilerek uzun vadeli bir sürecin ilk adımı atılmıştır. Bu Proje ile mermer sektörünün sorunları belirlenmiş ve çözüm önerilerinin gündeme taşınması hedeflenmiştir” dedi.

Amaçlarının sektörün güçlenmesine, istihdamın arttırılmasına, ürünlerin katma değerinin yükseltilmesine, üretimin, ihracat yapısının güçlendirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamak olduğunu ifade eden BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, "Böylece Batı Akdeniz Bölgesi'nin, 2023 yılı ihracat hedefi olan 5 milyar dolara ve ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolara ulaşmasının sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca, sektöre ilişkin gerçekleri bilimsel bir çalışma ile ortaya koyarak gerek kamuoyunda gerekse basın nezdinde gerçeklerle bağdaşmayacak şekilde sektöre yönelik oluşan negatif algının değişmesini ve varolan bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması sayesinde sektör ile kamu kurumları arasındaki iletişimin gelişimine katkı sağlamayı amaçladık” dedi.

BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar'ın ardından söz alan ve proje çerçevesinde Antalya, Burdur ve Isparta illerinde çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. M.Gürhan Yalçın, Batı Akdeniz'in mermer sektörü ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Türkiye genelindeki 40 bin hektar ormanlık alanda alınan izinlerin 4/1'inin mermer ocağı olduğunu kaydeden Prof.Dr. Yalçın, "Maden açık işletme alanlarının toplam alanı 6564 hektar. Ormanların mermer ocakları ile dolduğu söylemi doğru değil. Algı doğru ifade edilmeli” diye konuştu. Prof. Dr. Yalçın, sektörün ekonomik verilerini de açıkladı.

Dünyada 2014 yılında 53 milyon 827 bin 857 ton mermer ihracatı yapıldığını ifade eden Prof.Dr. Yalçın, "İlk sırada 11 milyon ton ile Çin yer almakta. Türkiye 7 milyon 274 bin 736 ton mermer ihracatı ile dünyada üçüncü sırada yer almakta. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise Çin, ABD, Irak, Suudi Arabistan ve Hindistan” diye konuştu. Batı Akdeniz verilerini de paylaşan Prof.Dr. Yalçın, "Türkiye'nin en fazla mermer ihracatı yapan 10 ili arasında Batı Akdeniz illeri de var. Bu çerçevede Antalya 5.sırada, Burdur 6.sırada, Isparta 10.sırada” dedi.

Antalya, Burdur ve Isparta'da toplam 295 firmanın mermer ihracatı yaptığını kaydeden Prof.Dr. Yalçın, 2014 yılı Eylül ayından 2015 yılı Eylül ayına kadar bölgeden gerçekleşen mermer ihracatının ise 850 milyon dolar olduğunu kaydetti. Sektörün istihdam verilerini de paylaşan Prof.Dr. Yalçın, "Türkiye genelindeki mermer ocaklarında 19 bin 651 kişi istihdam edilmekte. Antalya, Burdur ve Isparta'da ki ocaklarda ise istihdam edilen kişi sayısı 7 bin 43. 7 bin 43 çalışının 5 bin 745'i işçi. Batı Akdeniz, yurt genelinde sektörün istihdam miktarının yüzde 38,84'ünü karşılamakta” şekliden konuştu.

Antalya'nın 11,8 milyon ton, Burdur'un 7,6 milyon ton, Isparta'nın ise 2,4 milyon mermer rezervi kapasitesi olduğunu açıklayan Prof.Dr. Yalçın, bölgede 745 işletme ruhsatı olduğunu, 129 ruhsata sahip olan 60 yabancı firmanın da bulunduğunu kaydetti. Sektörün merak edilen verilerini açıklayan Prof.Dr. Yalçın, yaşanan sorunlara da değindi. Sorunları 7 başlıkta ele alan Prof.Dr. Yalçın, bunların idari, çevresel ve yapısal, altyapı, finansal, yasal, imaj ve yabancı yatırımcı sorunları olduğunu kaydetti.

Mermer ocağı açabilmek için 14+1 ayrı kurumdan izin alındığını söyleyen Prof.Dr. Yalçın, tüm izinlerin tek kurumdan alınması gerektiğinin daha doğru olacağını vurguladı. Markalaşma ve Ar-Ge'nin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Yalçın, Burdur ve Isparta illerinden Antalya Limanı'na demiryolu ağı olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Prof.Dr. Yalçın, mermer artıklarının yol ve demiryolu inşaatlarında agrega olarak kullanılması gerektiğini de söyledi. Prof.Dr. Yalçın, sektörün imajının yanlış bilgilerle bozulduğunu da söyledi.



Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.