2024/035 Sirküler (08.03.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-035

Sayın Üyemiz;

1. ALIMENTEC 2024 Fuarı - Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Hk.

2. TİM Cezayir (Cezayir) 2024 Genel Ticaret Heyeti

3. Türkiye-Cezayir 12. Dönem KEK Toplantısı

4. Kazakistan 13. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı

5. Kahvaltı Direktiflerini Tadil Eden Direktif Teklifine Yönelik AB Konseyi ve AP Uzlaşısı

6. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Endonezya

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Ümit SEZER
Genel Sekreter

1. ALIMENTEC 2024 Fuarı - Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Hk.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İİB)'den alınan bir yazıda, Bogota/KOLOMBİYA' da, 18 - 21 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan ALIMENTEC 2024 Uluslararası Gıda ve İkramcılık Ticaret Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunun İİB koordinasyonunda Birlikleri tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 2022 yılında, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu farklı ülkelerden 325 katılımcının yer aldığı söz konusu fuarı yaklaşık 26.000 kişinin ziyaret ettiği ifade edilmektedir. KOLOMBİYA' da 12. kez düzenlenecek olan ve çevre ülke katılımcılarından geniş ilgi gören fuarın katılım bedelinin m2 başına 1.250 USD olduğu bildirilmekte olup; devlet desteğinin m2 başına 25.673 TL olduğu belirtilmektedir. Fuara Milli Katılım Organizasyonu ile iştirak eden firmalara, Genel Sekreterliklerince aşağıdaki hizmetlerin verildiği belirtilmektedir;

Stant alanının kiralanması, stant inşaatı, dekorasyonu ve temizliği,

Katılımcı ürünlerinin nakliyesi, gümrüklemesi ve stantlara teslimi,

Fuar resmi kataloğunda, fuar resmi internet sitesinde ve fuarda ziyaretçilere

dağıtılmak üzere İstanbul'da hazırlanan katılımcı kataloğunda yer alma,

Fuara giriş kartı temini,

Fuar süresince ofis ve iletişim araçları (internet-telefon-faks) ile ikram

hizmetlerinden faydalanma.

Söz konusu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimizin, ekte yer alan Katılım İstek Formu ve Fuar Katılım Sözleşmesi'ni, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliklerinin 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veya hububat@iib.org.tr adresine e-posta olarak göndermeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için:

Hububat Koordinasyon Şubesi

Şeyma AKÇAÖZOĞLU - Deniz İNCİ

Tel: 0212 454 05 00 - Dâhili: 1769 - 1773

Faks: 0212 454 05 01-02

E- Posta: hububat@iib.org.tr

Ek-1: Katılım İstek Formu ve Fuar Katılım Sözleşmesi

2. TİM Cezayir (Cezayir) 2024 Genel Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM organizasyonu ile 23 - 26 Haziran 2024 tarihleri arasında Cezayir'e yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği bildirilmiş olup Cezayir şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Cezayir'den iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu heyetlerine başvuru için son tarihin 11 Mart 2024 Pazartesi günü mesai bitimi olduğu aktarılmaktadır. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/algeria-algiers-2024/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 49.000-TL tahsil edileceği bildirilmektedir.

Başvuruların tüm sektörlerimize açık olduğu ifade edilmekte olup heyete katılımın, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının TİM'e ulaştırılmasıyla kesinleşeceği belirtilmektedir.

Ek-2: Cezayir (Cezayir) Ticaret Heyeti Taslak Programı

Ek-3: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

3. Türkiye-Cezayir 12. Dönem KEK Toplantısı

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Cezayir Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. Dönem Toplantısı'nın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş'ın eş başkanlığında 6-7 Mayıs 2024 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Söz konusu toplantıya ilişkin çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın ilgili ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmekte olup bahse konu talebe ilişkin görüşlerinizin TİM'e bildirilmesini teminenen geç 11 Mart 2024 Pazartesi günü saat 15.30'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-4: Görüş Bildirme Formu

4. Kazakistan 13. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atfen, 2023/12 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13'üncü Dönem Toplantısı 24-25 Nisan 2024 tarihlerinde Ankara'da düzenleneceği ve Eş Başkanı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz olarak belirlendiği aktarılmaktadır.

Bu çerçevede, KEK 12. Dönem Toplantısı 4 Mart 2022 tarihinde Nur-Sultan'da gerçekleştirildiği belirtilmekte olup Birliğimiz üyesi ihracatçı firmalarımızın Kazakistan pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar ile talep ve değerlendirmelerine ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu itibarla, bilgilerini ve yukarıda belirtilen bilgilerin TİM'e bildirilmesini teminen en geç 11 Mart 2024 Pazartesi günü saat 12.00'a kadarGenel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

5. Kahvaltı Direktiflerini Tadil Eden Direktif Teklifine Yönelik AB Konseyi ve AP Uzlaşısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilciliğimizden alınan yazıya atfen; bal, meyve suları ve reçel gibi kahvaltı ile ilişkili ürünlere yönelik "Kahvaltı Direktifleri”ni tadil eden Direktif teklifine ilişkin olarak, 30 Ocak 2024 tarihinde Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Avrupa Parlamentosunun (AP) geçici uzlaşıya vardığı bildirilmekte olup AB Konseyi ve AP tarafından resmen onaylanmasını müteakip, ilgili düzenlemenin AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği ve üye Devletlerin kahvaltı ile ilişkili ürünlere yönelik yeni kuralları Direktifin yürürlüğe girmesinden 2 yıl sonra uygulamaya başlayacağı belirtilmektedir.

6. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Endonezya

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları”kapsamında,14 Mart 2024 Perşembe günü saat 10.30-12.00 saatleri arasında Endonezya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden "Sektör: Gıda ve İçecek Sektörleri" isimli elektronik sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve söz konusu toplantıya aşağıda verilen link üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabileceği bildirilmektedir.

Panama Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link: https://bit.ly/49sxKqM



Ekler:
Ek-1.pdf

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4Görüş bildirim formu.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.