2024/047 Sirküler (29.03.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER NO: 2024-047

Sayın Üyemiz;

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak, firmalarımızın dijitalleşen dünyaya ayak uydurabilme, sınırların ötesindeki müşterilere kolayca ulaşabilme, ürün ve hizmetlerini uluslararası pazarlara açabilme, rekabet avantajı ve büyüme potansiyelini artırmalarını sağlama amaçları doğrultusunda e-ihracata başlamak/e-ihracat kapasitelerini geliştirmek isteyen üyelerimize yönelik olarak "E-İhracat Tanıtım Projesi” yürütülmesi planlanmaktadır.

Projemizin temel amacı, üyelerimizin e-ihracat platformunun olanaklarından etkin bir şekilde yararlanmalarını sağlamak, daha önce e-ihracat yapmayan katılımcıların uygulamalı olarak e-ihracata başlatılmasını ya da mevcut durumda e-ihracat işlemleri yapan katılımcıların da e-ihracat potansiyelini artırmalarını sağlamaktır. Bu doğrultuda proje, dijitalleşme ve uluslararası pazarlara erişim konularında firmalarımızın rekabet gücünü artırmayı hedeflemektedir.

E-ihracatın desteklenmesine ilişkin yürürlüğe konulan 5986 sayılı E-ihracat Destekleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı ile Ticaret Bakanlığı tarafından %75 oranında destek kapsamında yer alan e-ihracat tanıtım projemizin 2024 yılı Haziran ayında başlatılması planlanmaktadır.

Bu itibarla, 15 firma ile yürütülmesi planlanan BAİB E-İhracat Tanıtım Projesi'ne dair içerik ve bilgilendirme Ek'te yer almakta olup, projeye katılmak isteyen üye firmalarımızın 19 Nisan 2024 Cuma günü mesai bitimine kadar https://forms.gle/sr7ALFBC3Cc2eNxN9 yer alan katılımcı formunu doldurması gerekmektedir.

Bilgilerini rica ederim.


Ümit SEZER

Genel Sekreter

Ek: Program İçeriği

Bilgi İçin: Kübra ÇELEBİ

Tel: 02425051034

E-mail: arge@baib.gov.tr


BAİB E-İHRACAT PROJESİ

E-İhracat, günümüzde ürünlerin online satış kanalları (internet sitesi, elektronik pazaryerleri, vb.) üzerinden yurt dışında bulunan bireysel müşterilere satılması ile gerçekleştirilen ticaret olarak tanımlanmaktadır. Şirketler, yeni ve hızla gelişen teknolojinin olanaklarını kullanarak, dijital değişimin en görünür ve dönüştürücü alanı olan e-ticaret platformunda stratejilerini, operasyonlarını ve insan kaynaklarını tasarlamak gerekliliğiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktada, üyelerimizin e-ihracat platformunun olanaklarından etkin bir şekilde yararlanmalarını sağlamak üzere Genel Sekreterliğimizce bir proje başlatılması kararlaştırılmıştır.

Değişen trendlere uyum sağlayabilmek ve ticareti online ortama taşıyabilmek önemli olduğundan üye firmalarımıza yönelik aşağıda detayları belirtilen eğitim ve izleme süreci dahil olmak üzere toplamda 1 yıl sürmesi planlanan proje hazırlanmıştır. Projenin amacı, firmalarımızın e-ihracat yapmalarını sağlamaktır. Bu nedenle, öncelikle katılımcı firmaların mevcut durumlarının tespiti yapılacaktır. Ardından her firmanın potansiyeline uygun olarak hedef ve strateji belirlenerek e-ihracata hazırlık süreci tamamlanacaktır. Bu süreçler tamamlandıktan sonra da uygulama aşamasına geçilecektir.


PROJE SÜREÇLERİ:

Proje süresince konusunda uzman, yeterli sayıda eğitmen/danışman ile hizmet verebilecek bir danışmanlık firması ile çalışılacaktır. Firmaların bilgi düzeylerinin e-ihracat yapabilme yeterliliğine getirilmesi ve uygulamalı olarak tüm süreçlerin yönetimi hususunda destek sağlanması amacıyla aşağıda belirtilen konular kapsamında danışman firma tarafından firmalara destek sağlanacaktır.

• E-ihracat pazarları ve fırsatları hakkında kapsamlı bilgi ve eğitim,

• E-ihracat stratejisi ve planlama,

• E-ihracat web sitesi ve e-ticaret altyapısı,

• E-ihracat pazarlama ve satış,

• E-ihracat finansmanı ve gümrük işlemleri,

• Operasyonel süreçler: Yurtdışı ürün gönderimi, İade süreçleri, Hukuksal süreçler, Resmi süreçler,

• Pazarlama, reklam,

• Ürün hazırlığı,

• Satış sonrası destek,

• Hesap yönetimi,

• Pazaryerlerinde satış, tahsilat ve ödeme sistemleri,

• Teşvik, destek gibi süreçlere hazırlık, dokümantasyon, bu süreçler dahilinde tüm hazırlık ve yapılanma.


BAŞVURU DETAYLARI

• Projenin Ticaret Bakanlığı onayını müteakip, 2024 yılı Haziran ayı içerisinde başlatılması planlanmaktadır.

• Projeye başvuru kriterlerini sağlayan 15 firma seçilecektir. Her firmadan en fazla 3 personel katılabilecektir.

· E-ihracatın desteklenmesine ilişkin yürürlüğe konulan 5986 sayılı E-ihracat Destekleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı ile Ticaret Bakanlığı tarafından %75 oranında destek kapsamında yer alan projemiz için katılımcı firmalardan %25'lik tutara tekabül eden ücret alınacak olup, devlet desteği olan tutar ön-finansman olarak Birliğimiz tarafından sağlanacaktır.

Bu itibarla, 1 yıllık projemize katılım için firmalarımızın toplam ödemesi gereken tutar firma başına 15.150,00 TL'dir.

· Proje katılımcısı firmalar belirlenince, başvuru formunda belirttikleri e-posta adresine ödeme bilgileri iletilecektir. Katılım bedelinin, proje başlamadan önce ödenmesi gerekmektedir.

· Son başvuru tarihi 19.04.2024 olup firma seçiminde başvuru sırasına göre değerlendirme yapılacaktır.

· Başvuru linki: https://forms.gle/sr7ALFBC3Cc2eNxN9


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.