BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER
2024-118
Sayın Üyemiz;
1. Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı
2. Madagaskar / Yemeklik Bitkisel Yağlar Korunma Önlemi
3. Zeytinyağında Yeni AB Düzenlemesi
4. Kayda Bağlı İhracat - Horoz ve Tavuk Eti
5. Burkina Faso / Vagadugu Büyükelçimizin Bobo-Dioulasso Ziyareti
6. Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik (ISPM 15)
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Ümit SEZER
Genel Sekreter
1. Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)' nden alınan yazıda, Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği çerçevesinde hazırlanmış olan "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği”ne ait taslak metnin Tarım ve Orman Bakanlığı internet sayfasının https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM bağlantısında yer alan "Duyurular” bölümünde görüşe açıldığı bildirilmekte olup söz konusu taslak ekte sunulmaktadır.
Söz konusu taslak Tebliğlere ilişkin görüşlerin ekte yer alan görüş formuna işlenerek 29 Ağustos 2024 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
Ek-1: Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı
Ek-2: Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı Ekleri
Ek-3: Görüş Bildirim Formu
2. Madagaskar / Yemeklik Bitkisel Yağlar Korunma Önlemi
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Madagaskar tarafından Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine yapılan 19 Temmuz 2024 tarihli bildirime göre "bazı yemeklik bitkisel yağ türleri" ithalatına karşı bir korunma önlemi soruşturmasının başlatıldığı bildirilmiş olup, bahse konu Bildirim Ek'te iletilmektedir.
Yazıda devamla, anılan bildirimin incelenmesinden, soruşturmanın Madagaskar Gümrük Tarife Cetveline göre 1507.90.00, 1508.10.91, 1508.90.00, 1512.11.00, 1512.11.10, 1512.19.00, 1512.29.00, 1513.11.00, 1513.11.91, 1513.11.99, 1513.19.00, 1513.21.00, 1514.11.10, 1514.11.90, 1514.19.00, 1514.91.10, 1514.91.90 ve 1514.99.00 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan ürünleri kapsayacağı, soruşturmaya taraf olarak soru formu yanıtlamak, görüş sunmak isteyen tüm ilgili taraflara, soruşturma açılış kararının yayımlanma tarihi olan 18 Temmuz 2024 tarihinden itibaren 30 günlük bir süre verildiği anlaşılmaktadır.
Korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ'ye üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup, soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabileceği belirtilmektedir.
Bununla birlikte, Bakanlığımızın "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görüldüğü ifade edilmektedir.
Ek-4: DTÖ Bildirimi
3. Zeytinyağında Yeni AB Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Atina Ticaret Müşavirliğinden alınan ve bir örneği ilişikte yer alan yazıya atfen, 2024 yılı Eylül ayında yayımlanması beklenen Avrupa Birliği mevzuatı kapsamında zeytinyağında, kansere ve memelilerde zararlı mutasyonlara yol açan polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH) varlığına sınırlama getirileceği ifade edilmektedir.
Söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girmesi durumunda PAH içeren sızma zeytinyağlarının tüketime uygun kabul edilmeyeceği, zeytinyağı üreten ülkelerin ilgili düzenlenmenin yürürlüğe girişinin 2028 yılına kadar ertelenmesini talep ettiği, belirtilmektedir.
Ek-5: Atina Müşavirliği Yazısı
4. Kayda Bağlı İhracat - Horoz ve Tavuk Eti
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB)'nden alınan yazıda, 03/05/2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat:2023/7) marifetiyle "Kümes Hayvanlarının Etleri ve Yenilen Sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş) (GTP: 0207)” İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine eklendiği ifade edilmektedir.
Aynı yazı devamında, 0207.14.40.00.00 GTİP'li "sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları” ihracatına ilişkin kayıt uygulama prosedürlerinde değişikliğe gidilmiş olduğu ve konu hakkında bilgi almak için Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Kayda Bağlı İhracat Şubesi ile (0312 447 27 40 Dahili 1401 - 1402- 1403 -1404 -1405) iletişime geçilmesi gerektiği bildirilmektedir.
5. Burkina Faso / Vagadugu Büyükelçimizin Bobo-Dioulasso Ziyareti
Türkiye İhracatçı Birlikleri (TİM) tarafından iletilen ve T.C Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Burkina Faso Vagadugu Büyükelçimiz Nilgün Erdem Arı tarafından Batı Afrika'nın en önemli pamuk üretimi ile pamuk çekirdeğinden yağ üretiminin yapıldığı, ayrıca kaju ve susam yetiştiriciliğinin de önemli bir yere sahip olduğu Bobo-Dioulasso şehrine bir ziyaret gerçekleştirildiği aktarılmaktadır.
Büyükelçimizin temasları kapsamında bölgenin en büyük pamuk işleme fabrikası SOFITEX, pamuk çekirdeğinden üretilen yağı işleyen ve pazarlayan SN CITEC fabrikası ve kaju üretiminde orta boy bir işletme olan ANASAM şirketleri ziyaret edilmiş olup bahse konu görüşmelerde;
• ANASAM Genel Müdürü Kadidio Diallo'nun, kajunun kabuğundan ayrıştırılması sürecinin elle yapıldığını, bu işlemi yapacak bir makinenin Türkiye'de mevcut olması halinde teklif alabileceklerini,
• SOFITEX Genel Müdürü Arsene Somda'nın, Türkiye'ye yönelik ihracatlarının bir bölümünün aracılar vasıtasıyla yapıldığını, Türkiye'deki pamuk ithalatçılarının SOFITEX'le doğrudan temas kurmaları halinde daha iyi fiyatlarla pamuk temin edebileceklerini, kendileriyle temas kurabilecek Türk şirketlerine yardımcı olacaklarını,
• SN CITEC Genel Müdürü İbrahim Traore'nin, Türkiye'deki muadil pamuk yağı üreticisi firmalarla bilgi ve tecrübe paylaşımından memnuniyet duyacaklarını, şirketlerinin mühendislik alanında kapasite gelişimine ihtiyaç duyduğunu, bu konuya ilgi gösterecek Türk firmalarıyla iş birliği geliştireceklerini ifade ettiği bildirilmektedir.
6. Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik (ISPM 15)
T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen, "Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik"in 26 Temmuz 2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı bildirilerek aşağıdaki hususların altının çizildiği bildirilmektedir.
· Ahşap ambalaj malzemelerinin ihracat işlemlerinde resmi kontroller, görevli inspektörler tarafından titiz bir şekilde yapılmaktadır. İnspektörler ihraç edilecek ürünün bitki ve bitkisel ürün olması durumunda ihraç edilen ürünle birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemesini mezkur yönetmeliğe ve ISPM 15 standardına uygunluğunu kontrol etmekte uygun olması durumunda ihracat işlemlerine izin vermektedir.
· Bununla birlikte, ihraç edilen ürün bitki ve bitkisel ürün dışında kalan mermer, beyaz eşya, makine ekipman, oto yedek parça, cam, elektronik eşya vb. gibi diğer sanayi ürünü ise inspektörler beyan edilmediği sürece ihraç edilen bu sanayi ürünleri ile birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemelerini görmemekte ISPM15 işaretlemesi yapılıp yapılmadığını ve ISPM 15 standardına uygunluğunu denetleyememektedir.
· Tarım ve Orman Bakanlığına yapılan geri bildirimlerin çok büyük bir kısmını resmi kontrol görevlisi inspektörler tarafından kontrolü yapılamayan bu ürün grupları oluşturmaktadır.
· İhracatçılarımızın mağdur olmamaları, çok büyük fedakârlıklarla ve emeklerle ürettikleri ürünlerin, ihracat işlemlerinde karşı ülkede sorun yaşamaması, ihracatçımızın hiçbir ürününün kullanılan ahşap ambalaj malzemesinden dolayı iade edilmemesi için yeni yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi olan 01/01/2025 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yoğun bir bilgilendirme ve eğitim çalışması yapılarak, mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
· Yeni yönetmelikte, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemesinin paydaşları olan izin belgeli işletmelere, ihracatçılara, piyasada ikinci elci olarak tabir edilen tedarikçilere ve işaretleme aparatını satan veya imal ederek satan işletmelere bir takım sorumluluklar yüklenmiştir. Her bir paydaşın kendi sorumluluğu içerisinde, izin belgeli işletmelerin yeni yönetmeliğe uygun ahşap ambalaj malzemesi üretip işaretlemesi, ihracatçıların kullanması, tedarikçilerce ticaretinin yapılması ve işaretleme aparatı satan işletmelerin her isteyene işaret aparatı satmaması durumunda alınan geri bildirimlerin asgari düzeye ineceği ve ihraç ettiğimiz ürünlerle ilgili olarak ülkemizin uluslararası piyasada imajının daha da güçleneceği değerlendirilmektedir.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.