ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
ÖZEL SİRKÜLER NO: 2013 / 212
Sayın Üyemiz,
Toprak Mahsulleri Ofisi'nden alınan 07/08/2013 tarihli yazıda; Kuruluşlarınca 2013/14 alım kampanyasında yeniden belirlenen buğday sınıfları çerçevesinde ekmeklik buğday alımı baremlerinde yer alan beyaz yemlik buğdaylar ve kırmızı yemlik buğdaylar ibarelerinin "Düşük Vasıflı Beyaz Ekmeklik Buğdaylar ve Düşük Vasıflı Kırmızı Ekmeklik Buğdaylar” olarak değiştirildiği ve yapılan bu değişiklik ilgili Türk Standartları Enstitüsü'ne başvuru yapıldığı, söz konusu değişiklik talebinin uygun görülerek TS 2974:2009 sayılı ek tebliğinde yayınlandığı bildirilmektedir.
2013/14 satış sezonunda, Kuruluşlarınca yapılması planlanan mamul madde ihracatı sonrası satışlarda, Birliklerden gelecek yem, yumurta ve beyaz et sektörüne ait buğday hak edişleri üzerinde "Yemlik Buğday” ibaresinin yer almasının stoklarında bu ad altında bir ürün bulunmaması nedeniyle sıkıntılara yol açabileceği hususunda Ekonomi Bakanlığı'na bilgi verildiği, bu nedenle önümüzdeki dönemde, Kuruluşlarınca yapılması planlanan mamul madde ihracatı sonrası satışlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ve firmaların mağdur olmamaları için Birliklerden gelecek yem, yumurta ve beyaz et sektörüne ait hak ediş yazılarında, 12'li bazda buğday GTİP kodu ile firmaların DİİB'leri üzerinde yer alan "Özel Şartlar” bölümünde ve ithalat listesinde, Yemlik Buğday ibarelerinin yerine "Düşük Vasıflı Ekmeklik Buğday” ifadesinin belirtilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nce yapılacak mamul madde ihracatı sonrası satışlarda firmanızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için DİİB başvurularında ve DİİB revize işlemlerinde yukarıda değinilen hususlarla ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Güliz AKEL ÇETİNKAYA |
Genel Sekreter V. |
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.