2014/158 Sirküler (11.08.2014)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2014 /158

Sayın Üyemiz,

1. İran Ticaret Heyeti (21-26 Eylül 2014)

2. İhracat Sorunları Başvuru Formu

3. Kırgızistan / Korunma Önlemi Soruşturması

4. Saraybosna-Hazır Giyim Ayakkabı Talebi

5. Limon, Greyfurt ve Portakal Satış İhalesi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


1. İran Ticaret Heyeti (21-26 Eylül 2014)

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonunda, 21-26 Eylül 2014 tarihleri arasında İran'ın Tahran ve Tebriz şehirlerine yönelik bir Ticaret Heyeti programı düzenleneceği bildirilmiştir.

Girişimcilerimize potansiyel iş fırsatları sunan İran'da pazar payımızın artırılması ve anılan ülkeye yönelik yeni ihracat imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek söz konusu heyete;Tekstil (Bay / Bayan, Çocuk hazır giyim, iş elbiseleri),Tekstil Ham Maddeleri (İplik, Elyaf, Lif, Kumaş), Ev Tekstili Ürünleri ve Ham Maddeleri (Perde, Perdelik Kumaş),Deri,Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri (Mobilya Ham Maddeleri, Mobilya Aksesuarları,Büro Mobilyaları, HastaneMobilyaları v.d), Otomotiv Yan Sanayii Ürünleri, İklimlendirme Sanayii Ürünleri (Radyatör-Klima), Makineler (Hububatın Öğütülmesine ve İşlenmesine İmkan Veren Makine ve Cihazlar, Baklagiller veya Hububat Öğüten Makine ve Cihazlar, Metal İşleme Makineleri,Ahşap işleme Makineleri,Asansör ve Parçaları v.b.), Kimyevi Ürünler (Tutkal, Yapışkan Bantlar, Haşerat Öldürücüler, Vernikler, Boyalar v.b.), Temizlik Ürünleri (Deodorant, Şampuan, Tıraş Kremleri, Nemlendirici Kremler, Sabun, Diş Macunları, Bebek Bezleri, Kağıt Mendil, Kurulama Havluları, Sabun İçermeyen Yıkama ve Temizleme Ürünleri, v.b.), Gıda Ürünleri ve Gıda Ham Maddeleri (Kakao, Kakao Yağı, Kakao Tozu, Kakao Hamuru, Çikolata Ürünleri, Zeytinyağı, Mısır Yağı, Buğday Unu, Patlamış Mısır-Popcorn Yapımında Kullanılan Mısır, Tohumluk Mısır, Margarin, Süt ürünleri ve Kabuklu kuru yemişler), İnşaat Malzemeleri (Plastikten Kapılar ve Pencereler, Sıhhi Tesisat Muslukları, Alüminyum Profiller, Prefabrik Yapılar,Banyo malzemeleri ve aksesuarları, Metal Pano,Seramik Mamulleri,v.b.),Küçük Ev Aletleri (Çelik tencere, Çaydanlık Mutfak eşyaları)Beyaz Eşya ve Beyaz Eşya Yan Sanayi Ürünleri, Otomasyon, Yazılım(Software), Telekomünikasyon, Müteahhitlik, Elektrik, Elektronik ve Güvenlik Sistemleri, Led Pano, Akaryakıt Pompa sistemleri, Turizm (Sağlık, Kültür turizmi), Matbaa ve Baskı Malzemeleri, Madencilik, LPG taşımacılığı ve Lojistiksektörlerinde faaliyet gösteren firmalar başta olmak üzere, uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmaların iştirak edebileceği iletilmiştir.

Söz konusu Ticaret Heyeti Programı kapsamında, Türk ve İranlı girişimciler arasında iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir. Bahse konu program gerek anılan pazara girmek isteyen gerekse pazar paylarını daha da arttırmayı amaçlayan firmalar için önemli bir fırsat oluşturmaktadır.

Bu çerçevede; İran Ticaret Heyeti programına katılmak isteyen firmalarınwww.tim.org.trinternet adresinde yer alanBaşvuru Formu'nu (http://goo.gl/NFXFIC) eksiksiz doldurarak, elektronik ortamda en geç5 Eylül 2014 Cumagünü mesai bitimine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen firmalarımızın, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhr. Birl. Eğitim Vakfı İkt. İşl. Birlik Turizm Seyahat Acentesi, Yapı Kredi Bankası - Güneşli Şb. (976) IBAN TR41 0006 7010 0000 0036 2669 81Avro hesabına1500 €(katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz,) ödeme yapmaları ve ilgili banka dekontunuzaferunuvar@tim.org.tre-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. (5135)

2. İhracat Sorunları Başvuru Formu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; 2023 İhracat Stratejisi çerçevesinde, tarım ürünlerinin ihracatının artırılması için ülkelerle yaşanan ticari sorunlar, ilgili ülkelerle ikili ilişkiler çerçevesinde çözüme ulaştırılmaya çalışılmakta olup ikili ilişkiler çerçevesinde çözümlenemeyen Sağlık ve Bitki Sağlığı (SPS) önlemleriyle ilgili ticari sorunları üyesi olduğumuz Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) SPS Komitesi'ne taşınarak çözümlenmesinin mümkün olduğu belirtilmektedir. Diğer taraftan, ülkelerle yaşanan ticari sorunların iki ülke arasında tesis edilmiş çeşitli platformlar çerçevesinde yapılan toplantılar, oluşturulan çalışma grupları vasıtasıyla da takip edilmekte olup yaşanan sorunların çözümlenmesini teminen çalışmaların yürütüldüğü iletilmektedir.

Bu kapsamda, ihracatçı firmaların yabancı pazarlara girerken karşılaştığı insan, hayvan ve bitki sağlığı ile gıda güvenilirliğine ilişkin sorunların çözüm üretilmesi amacıyla http://www.tarim.gov.tr/ABDGM adresinde ‘İhracat Sorunları Başvuru Formu' başlığı altında yer alan ve bir örneği ekte iletilen başvuru formunundoldurarak e-posta ilememiks@baib.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir. (5187)

Ek-1: Başvuru Formu

3. Kırgızistan / Korunma Önlemi Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda; Kırgızistan tarafından ‘Buğday Unu' (Kırgızistan verilerine göre 1101.00.11.00 ve 1101.00.15.00 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatıldığı ve 22 Şubat 2014 tarihine kadar geçerli olmak üzere geçici önleme hükmedildiği daha önce bildirilmişti. Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Anlaşması'nın gelişmekte olan ülkelere belirli istisnalar tanıyan 9.1 maddesi uyarınca ülkemizin olası bir önlem dışında tutulmasını ihtiva eden bir mektubun Kırgızistan Ekonomi Bakanlığı'na gönderildiği iletilmişti.

Ekonomi Bakanlığından alınan yazıya atfen, Bişkek Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıda; söz konusu soruşturma neticesinde Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti tarafından 22 Haziran 2017 tarihine kadar mezkur ülkeye ithal edilen ‘Buğsday Unu'nda kilo başına 3 Kırgızistan Somu (yaklaşık 0,06 ABD Doları) oranında, lave vergi tatbik edilmesine hükmedildiği belirtilmekte ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın 9.1 maddesi uyarınca Türkiye'nin bu uygulamanın dışında bırakıldığı bilgisinin alındığı iletilmektedir.

Türkiye'nin Kırgızistan tarafından alınan bahse konu önlemin dışında tutulmasının Kırgız pazarında ülkemiz menşeli buğday unu ihracatı açısından bir rekabet avantajı yaratabileceği bildirilmiştir. (5211)

4. Saraybosna-Hazır Giyim Ayakkabı Talebi

Saraybosna Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden alınan 07/08/2014 tarihli yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda; Bosna Hersek'te faaliyet gösteren ‘Interex-supermarket d.o.o.' şirketinden alınan bir e-posta yazısında, adı geçen şirketin ülkemizde hazır giyim ve ayakkabı üreten/ihraç eden firmalarla temasa geçmek istedikleri bildirilmiştir. (5213)

Firma İrtibat Bilgileri:

Firma Adı: ‘Interex-supermarket d.o.o.'

Adresi: Saraybosna, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 754 480

Faks: +387 33 754 422

Cep: +387 66 718 976

E-posta: ljubomir.tomic@interex-supermarket.com

Yetkili Kişi: Bay Ljubomir Tomic

5. Limon, Greyfurt ve Portakal Satış İhalesi

Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 2014 yılı üretimi 5.800 Ton İnterdonato Limon, 45 Ton Clemantine Mandarin, 130 Ton Kırmızı Greyfurt (Star Ruby) ve 155 ton Navelina Portakal mahsulü Satış İhalesinin 12 Ağustos 2014 Salı günü saat 14'de işletmelerinde yapılacağı bildirilmektedir. (5192)



Ekler:
2014-158.doc

Ek-1.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.