BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2015 /114
Sayın Üyemiz,
1. Rusya Federasyonu Leningrad Bölgesi Tanıtım Toplantısı
2. Rimi Marketler Zinciri
3. Moldova/Özelleştirme Duyurusu
4. ABD-Anti-Damping Önlemi
5. AB / Anti-Damping Soruşturması - Çelik Çivi
6. AB / Anti-Damping Soruşturması - Motorsuz Bisiklet
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter
1. Rusya Federasyonu Leningrad Bölgesi Tanıtım Toplantısı
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda; Türkiye-Rusya İş Konseyi organizasyonunda son dönemde düzenlenen Rusya bölgelerinin tanıtım toplantılarının devamı olarak, "Leningrad Bölgesi'nde İş ve Yatırım Olanakları” Tanıtım Toplantısının 3 Haziran 2015, Çarşamba günü saat 09:00 - 12:00 arasında İstanbul TOBB Plaza'da düzenlenmesinin planlandığı bildirilmektedir.
Bu çerçevede, Leningrad Bölgesi ile ilgili ayrıntılı bilginin bölgenin üst düzey yetkilileri tarafından aktarılacağı, sunumların peşi sıra Rusya'dan gelen heyet üyelerine soru yöneltme ve networking çalışması yapma fırsatının öngörüldüğü etkinliğe katılmayı arzu eden üyelerimizinen geç 1 Haziran 2015, Pazartesi günü saat 18:00'a kadarhttp://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/73/4841internet bağlantısı üzerinden online ücretsiz kayıt yaptırmaları gerektiği bildirilmektedir. (3135)
Ek-1: Heyet Listesi
Ek-2: Taslak Program
2. Rimi Marketler Zinciri
T.C.Vilnius Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen, T.C.Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda; ICA Group bünyesinde faaliyet gösteren toplam 242 markete sahip RİMİ Marketler zincirinin Litvanya temsilcisi ve Ticaret Direktörünün ziyaret edildiği bildirilerek, yapılan görüşmede; Türkiye menşeli ürünlerin marketlerinde fazla yer almadığı, Türk ürünlerinin genellikle yerel firmalardan alındığı, çok az sayıda Türk tedarikçisinden doğrudan ürün alındığı, uygun tedarikçiler bulunması halinde Türk pavilyonlarının açılabileceğinin firma yetkilileri tarafından dile getirildiği ifade edilmektedir.
Bahse konu hususlarla ilgilenen Türk firmalarının ekli yazıda iletişim bilgileri verilen Ticaret Direktörleriyle doğrudan temas kurabilmesinin mümkün olduğu bildirilmektedir. (2978) (3032)
Ek-3: Müşavirlik yazısı
3. Moldova/Özelleştirme Duyurusu
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığının yazısına atfen; Kişinev Büyükelçiliği tarafından T.C. Dışişleri Bakanlığı'na iletilen bir yazıya atıfta bulunularak, 2015 yılında Moldova'da özelleştirmelere ilişkin bilgilere yer verildiği belirtilmektedir. Bu kapsamda, bahse konu özelleştirmelere ilişkin not ekte yer almaktadır. (3085)
Ek-4: Bilgi Notu
4. ABD-Anti-Damping Önlemi
Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda; Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemizin yanı sıra Güney Kore menşeli "hat boruları” (line pipe) (7305.11, 7305.12, 7305.19 ve 7306.19 GTİP'li) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarının yürütülmekte olduğu bildirilmiş olup, telafi edici vergi soruşturması kapsamındaki ön kararın 20 Mart 2015 tarihinde ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak, bu tarihten itibaren ithalatçı firmalarımıza %4,36 oranında telafi edici vergi önlemi tatbik edildiği dile getirilmektedir.
Mezkur anti-damping soruşturmasının ön kararının ise 22 Mayıs 2015 tarihinde ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olduğu belirtilmiş olup, anılan karara http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2015-05-22/pdf/2015-12519.pdf linkinden ulaşılmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir. Buna göre; ihracatçı firmalarımıza %2,52 oranında anti-damping önlemi uygulanmasına hükmedildiği vurgulanmaktadır. Ayrıca soruşturma kapsamındaki nihai kararın açıklanma tarihinin ise ön karar tarihinden itibaren 135 gün uzatıldığı bildirilmektedir. (3088)
5. AB / Anti-Damping Soruşturması-Çelik Çivi
Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda; Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli "Çelik Çiviler” (7317.00 GTİP'li) ithalatına karşı başlatılan anti-damping ve telafi edici vergi süreçlerinin, ABD'nin anılan ürün ithalatında "ihmal edilebilir” ithalat paylarına sahip oldukları gerekçesiyle, ülkemiz ve Hindistan açısından herhangi bir önlem alınmadan sonlandırıldığının daha önce bildirildiği ifade edilmektedir.
Söz konusu yazıda devamla; mezkur üründe Güney Kore, Malezya, Umman, Çin Tayvanı ve Vietnam menşeli "Çelik Çiviler” ithalatına karşı soruşturmaların devam ettiği, zikredilen ülkeler menşeli ilgili ürün ithalatına anti-damping ve telafi edici vergiler uygulanmasına hükmedilmesi halinde bu durumun ABD pazarında ülkemiz "Çelik Çivi” ihracatı açısından rekabet avantajı yaratabileceği; bununla beraber, söz konusu ürün ihracatımızın önümüzdeki dönemde ABD'de herhangi bir anti-damping ya da telafi edici vergi soruşturmasıyla karşı karşıya kalma ihtimalinin önüne geçilmesi amacıyla ihracatçı firmalarımızın bu pazara yönelik fiyat politikalarına dikkat etmelerinde fayda mütalaa edildiği belirtilmektedir.
Bu minvalde; ABD Ticaret Bakanlığı (ITA) tarafından 14 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan ve Ek'te bir örneği bulunan bildirime göre; ITA'nın anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarını tamamladığı vurgulanarak, soruşturma kapsamında ilgili ülkelerden Güney Kore için %0,00-11,80; Malezya için %2,61-39,35, Tayvan için %0,00-2,24, Vietnam için %323,99 ve Umman için %9,10 oranlarında damping marjları hesaplandığı ifade edilmektedir. Ayrıca, Vietnam için %288,56-313,97 oranlarında değişen telafi edici vergi oranları hesaplandığı bildirilirken, diğer ülkeler için hesaplanan oranların ihmal edilebilir oranlarda (de minimis) olması hasebiyle bu ülkeler için soruşturmanın herhangi bir önlem alınmaksızın sonlandırılmasına karar verildiği de dile getirilmektedir. Mezkur önlemlerin 20 Mayıs 2015 tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtilmektedir.
Bu çerçevede; Washington Ticaret Müşavirliği'nden alınan malumatta, 2014'ün ikinci yarısı ve 2015'in ilk çeyreğinde ABD'ye yönelik "Çelik Çivi” ihracatımızda gözlemlenen artışlar nedeniyle, ABD'li üreticilerin Türkiye'nin ihmal edilebilir ithalat payı eşiğini (ABD'nin toplam ilgili ürün ithalatının %3'ü) aştığını iddia ettikleri ve bu gerekçe ile ülkemize karşı tekrar soruşturmaların başlatılması yönünde girişimlerin bulundukları yönünde duyumlar alındığı ifade edilmektedir. (2985)
Ek-5: Fact Sheet
6. AB / Anti-Damping Soruşturması- Motorsuz Bisiklet
Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda; Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli "Motorsuz Bisiklet; (8712.00.30 ve 8712.00.70 GTİP'li)” ithalatına karşı 2 Eylül 2014 tarihinde başlatılan anti-damping önleminin etkisiz kılınmasına (circumvention of the anti-dumping measures) karşı soruşturma çerçevesinde, Ek'te bir örneği kayıtlı 19 Mayıs 2015 tarihli AB Resmi Gazetesi bildiriminden görülebileceği üzere; Kamboçya, Pakistan ve Filipinler üzerinden ithal edilen mezkur ürünlerin de bu ülkeler menşeli olup olmadıklarına bakılmaksızın nihai anti-damping önlemi kapsamına alındığı belirtilmektedir.
Öte yandan, bahsi geçen soruşturma kapsamında nihai önlem uygulanan ülke sayısının artırılması ile AB'ye ihracatımız da göz önüne alınarak ihracatçılarımız için kayda değer bir rekabet avantajı yaratabileceği mütalaa edilmekte olduğu iletilmektedir. (2990)
Ek-6: AB Bildirimi
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.