SİRKÜLER 2018-206
Sayın Üyemiz;
1. Brezilya'ya Gübre İhracatı
2. Bitki Islahı Proje Pazarı
3. Design Week Turkey 2018
4. Bulgaristan-Türkiye İş Forumu
5. Sayın Cumhurbaşkanımızın Venezuela Ziyaretleri
6. ABD Adalet Bakanı ve İç Güvenlik Bakanına Uygulanan Yaptırımların Kaldırılması
7. Elektronik Tebligat Sistemi
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
e-imzalıdır
Anıl YILMAZ
Genel Sekreter V.
1. Brezilya'ya Gübre İhracatı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Brezilya'nın ithal edeceği gübrelerin çeşitlerine göre bir sınırlamasının olmadığı, gübre ithalatı ile ilgili olarak ayrıntılı bilgilere aşağıda yer alan web sayfasından ulaşılabileceği belirtilmektedir.
Web Sayfası: http://anda.org.br/home_i/
2. Bitki Islahı Proje Pazarı
Akdeniz Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nden alınan yazıda; Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Akdeniz Üniversitesi Akdeniz TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) iş birliği ile GROWTECH Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı olarak, tarım sektöründe inovasyon kültürünün yerleşmesi ve geliştirilmesi noktasında fark yaratması amacıyla, Ulusal Bitki Islahı Proje Pazarı gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Bitki Islahı Proje Pazarı (BIPP) ile:
• Ulusal ve uluslararası bitki ıslah çalışmalarının sergilenmesi,
• Islah faaliyetlerinin geliştirilmesi,
• Islah ve proje temelli uzun vadeli işbirliklerin temelinin atılması,
• Ar-Ge projesi yapmak isteyen sanayi kuruluşlarının temsilcileri, üniversite öğretim üyeleri ve Ar-Ge Merkezleri ile teknopark araştırmacılarını bir araya getirerek Ar-Ge destek programlarına ortak proje önerisi sunmaları,
• Tarafların ikili görüşmeler ile uzmanlık desteğinden faydalanması,
• Ar-Ge amaçlı kümelenmeler ve işbirlikleri oluşumunun sağlanması,
• Tarım sektörünün yüksek katma değerli üretim yapabilmesi,
• İhracatın sürdürülebilir kılınmasının
amaçlandığı bildirilmektedir.
Bitki Islahı Proje Pazarı etkinliğinde, Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler ve özel sektörden gelen ıslah projeleri sergilenerek, iş birliği fırsatları yaratılacağı belirtilmektedir.
Ödüllü olarak düzenlenecek olan Bitki Islahı Proje Pazarına, ıslah çalışmasının herhangi bir aşamasındaki fikir, projen veya çeşitler ile katılım sağlanabileceği belirtilmektedir. Etkinlik kapsamında Akdeniz TTO üyeleri veya diğer araştırmacılar ile ortak proje kurgulama, proje fikri kapsamında iş birlikleri geliştirme ve yatırımcılarla tanışma fırsatı yakalanabileceği ve proje ödüllerinden faydalanılabileceği belirtilmektedir.
Proje Pazarına katılan projeler, Seçici Kurul'un değerlendirmesinden geçerek belirlenecektir. Gelen tüm başvuru dosyaları seçici kurul tarafından değerlendirmeye alınacak, değerlendirmeden geçen başvurular fuarın 2. Günü olan 29.11.2018 tarihinde ANFAŞ Fuar Alanında projelerini sergileme imkânı bulacaklardır. Sergilenen projeler değerlendirilecek ve yarışmayı kazanan ilk üç proje belirlenecektir.
Bitki Islahı Proje Pazarı ödül töreni, fuarın 2. günü olan 29.11.2018 tarihinde, 15:00 - 16:00 saatleri arasında fuar alanında yapılacaktır. Bitki Islahı Proje Pazarı ödül kategorisinde, birinciye (7.000.TL), ikinciye (5.000.TL) ve üçüncüye (3.000.TL) para ödülü verileceği bildirilmektedir.
Başvurular http://bipp.akdeniz.edu.tr sitesi üzerinden yapılacaktır.
Proje başvuruları için son gün 20 Kasım 2018'dir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından, tasarımın sanayi ve ihracatla buluşmasını sağlayacak ve yaratılan katma değer ile Türk ekonomisine yeni bir ivme kazandıracak bir platform olan Türkiye Tasarım Haftası etkinliğinin üçüncüsünün 16-18 Kasım 2018 tarihleri arasında, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenleneceği bildirilmektedir.
Endüstriyel tasarım, moda, görsel iletişim tasarımı, mimari gibi birçok alanda dünyaca ünlü isimlerin panel ve konferanslarının yanı sıra tasarımcıların, yerli ve yabancı tasarım ofislerinin, sanatçıların, üniversitelerin, tasarım okullarının, tasarım platformlarının sergileri ve Türkiye Tasarım Haftası'na özel hazırlanmış enstelasyonların etkinlikte yer alacağı belirtilmektedir.
Türkiye Tasarım Haftası'nda ihracatçı birliklerinin farklı konu başlıklarında gerçekleştirdikleri tasarım yarışmalarının finalistlerinin ürün ve projeleri sergilenecek olup, etkinlik kapsamında dünyanın saygın tasarım yarışmalarında ödül kazanan tasarım merkezleri ve tasarım ofislerinin ulusal/uluslararası projelerinin de kamuoyuyla bir araya gelme fırsatı bulacağı belirtilmektedir.
Ayrıca, 2008 yılından bu yana, Türkiye'de kullanıcının ihtiyaçlarını gözeterek ihracatta ve ulusal pazarda, tasarım ile katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran ürünlere "İyi Tasarım Ödülü” kazandıran Design Turkey Endüstriyel Tasarım Yarışması'nın 7. Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri Ödül Töreninin "Türkiye Tasarım Haftası” ile eş zamanlı düzenleneceği, finale kalan tüm ürünlerin Design Turkey için ayrılan özel alanda sergileneceği belirtilmektedir.
EK 1: Design Week Turkey 2018 Programı
4. Bulgaristan-Türkiye İş Forumu
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN'ın Sofya'ya resmi ziyareti vesilesiyle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bulgaristan Ulusal KOBİ Geliştirme Ajansı(BSMEPA) iş birliğiyle 19 Kasım 2018 Pazartesi günü Sofia Ramada City Centre Otel'de "Bulgaristan - Türkiye İş Forumu” gerçekleştirileceği belirtilmektedir.
Anılan yazıda devamla, T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN ve Bulgaristan Ekonomi
Bakanı Sayın Emil KARANİKOLOV'un katılımlarıyla gerçekleşecek söz konusu toplantıya çok
sayıda Bulgar firmasının katılımının beklendiği, bu firmalar ile ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi imkanının olacağı, Bulgaristan'da turizm, gıda, otomotiv ve yedek parça, savunma, ambalaj, hayvancılık ve tarım makineleri, inşaat ve yapı malzemeleri, sağlık, sağlık/termal turizm ve medikal ürünler, mobilya, aydınlatma ve elektronik ürünler, alt yapı, konut inşaatı, tekstil, kimya, lojistik, makine ve ICT alanlarında yatırım ve iş birliği fırsatlarının bulunduğu ifade edilmektedir. Üçüncü ülkelerden gelen Türk sermayesi ile birlikte Bulgaristan'da yaklaşık 1 milyar Avro üzerinde Türk yatırımının bulunduğu, ağırlıklı olarak turizm, bankacılık, tekstil, hazır giyim, alüminyum, cam sanayi, ev aletleri, otomotiv yedek parça, ulaştırma, alüminyum, PVC, gıda, su şişeleme, odun işleme alanlarında faaliyetlerini sürdürdüğü, Bulgaristan Yatırım Ajansı ve Bulgaristan Ulusal KOBİ Ajansının anılan foruma iştirak edeceği ve söz konusu kurumların temsilcileri ile görüşme imkânının bulunacağı, Avrupa Pazarına erişimi açısından düşük maliyetler ve lojistik avantajlar sunan Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik hareketliliğine önemli ivme katacağı belirtilmektedir.
Bu çerçevede, taslak programı ekte yer alan iş forumuna katılmayı arzu eden firmalarımızın kayıt işlemlerinin etkinlik websitesi üzerinden 9 Kasım 2018 Cuma günü mesai bitimine kadar bağlantıda yer alan katılım formunu doldurmuş olmaları gerekmektedir.
Başvuru Formu: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/773/11580
EK 2: İş Forumu Taslak Programı (1 Sayfa)
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Sayın Cumhurbaşkanımızın Aralık ayı başında Venezuela'ya resmi bir ziyaretinin söz konusu olduğu belirtilmektedir.
İhracatçılarımızın söz konusu pazarda karşılaştığı sorunlar ve gerçekleştirilecek toplantılarda gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin olarak bilgi notunun hazırlanması adına en geç 12 Kasım 2018 saat 12:30'a kadar aşağıdaki formun doldurularak Birliğimiz e-posta adresine (arge@baib.gov.tr) gönderilmesi hususunda gereği rica olunur.
EK 3: Görüş Bildirme Formu
İlgi: 13/08/2018 tarih ve 2018/143 sayılı Sirkülerimiz
İlgi de kayıtlı sirkülerimizde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı'nın 1 Ağustos 2018 tarihinde, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit GÜL hakkında aldığı yaptırım kararına, diplomatik teamüllerin esasını oluşturan mütekabiliyet ilkesinin gereği olarak, aynıyla mukabele edilmesinin uygun olacağının değerlendirildiği belirtilerek ABD Adalet Bakanı Jeff SESSIONS ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. NIELSEN'e ilişkin olarak; diğer tedbirlerin yanında, Türkiye'deki gerçek ve tüzel kişilerin adı geçenlerle her türlü mali işlem gerçekleştirmesinin ve ticari ilişkide bulunmasının yasaklanması, bu itibarla, adı geçenlerin kendileri ve/veya sahibi, ortağı, yöneticisi olduğu şirketlerle hiçbir surette ticaret yapılmaması gerektiği bildirilmişti.
Bu defa, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alına yazıda ABD Hazine Bakanlığının İçişleri Bakanı Sayın
Süleyman SOYLU ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit GÜL'e yönelik yaptırım kararını
kaldırmasına paralel olarak, ABD Adalet Bakanı Jeff SESSIONS ile ABD İç Güvenlik Bakanı
Kirsjten M. NIELSEN'e uygulanan yaptırımların 2 Kasım 2018 tarihi itibariyle kaldırılması talep
edildiği, bu itibarla, ABD Adalet Bakanı Jeff SESSIONS ile ABD İç Güvenlik Bakanı
Kirsjten M. NIELSEN'e uygulanan ve ilgide kayıtlı yazımızda belirtilen yaptırımların 2 Kasım 2018
tarihi itibariyle kaldırıldığı bildirilmektedir.
T.C. Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan 02.11.2018 tarih, 38502843 sayılı yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığı Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Antalya Havalimani Gümrük Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 18/05/2017 tarihli ve 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 20 nci maddesiyle, 03/06/2011 tarihli ve 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye "Elektronik ortamda tebliğ” başlıklı 40/A maddesinin eklendiği,
Anılan düzenleme ile; Bakanlık görev alanı kapsamındaki tebliğlerin, ilgili kanunlarda belirtilen usullerle bağlı kalınmaksızın, Maliye Bakanlığı ile yapılacak protokol çerçevesinde 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 107/A maddesi hükümlerine göre kurulan teknik altyapı kullanılarak elektronik ortamda yapılabilmesi, elektronik ortamda yapılan tebligatın muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı, Bakanlığın tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye, kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu hususlarının düzenlendiği,
Bakanlığımızca belirlenmesi gereken usul ve esaslara ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Genel Tebliği'nin (Elektronik Tebligat Sistemi) (Sıra No: 1) 25.01.2018 tarihli ve 30312 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığı, buna göre, Bakanlığımızca düzenlenen idari yaptırım kararları ile Bakanlık görev alanı kapsamında yapılacak tebliğlerin elektronik ortamda tebliğ edilmesine imkân sağlandığı,
Elektronik Tebligat Sistemine ilişkin teknik çalışmaların tamamlanmış olduğu, sistemin 05.11.2018 tarihinde gerçek ortamda devreye alınacağı, anılan Sistem aracılığıyla tebliği yapılabilecek belge türlerinin,
1) Tahsilat Takip Programı (TTP) üzerinde üretilen;
i) Ek Tahakkuk Kararları
ii) Ceza Kararları
iii) İtiraz Kararları
iv) Geri Verme Kararları
v) Kaldırma Kararları
vi) Tecil - Taksitlendirme Kararları
2) EBYS üzerinde üretilen ve taraf bilgisi e-Tebligat Sistemi üzerinde eşleştirilebilen
tüm yazışmalar olduğu,
Yukarıda bahsi geçen belgelerin elektronik ortamda tebliğ edilebilmesi için muhatapların Elektronik Tebligat Adresine haiz olmaları gerektiği, elektronik yolla tebliği yapılacak olan ve kullanıcılar tarafından Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinde işlemleri tamamlanarak ilgili birim evraka havale edilen yazıların, EBYS menüsü altındaki "Eklentiler” başlığı altında yer alan "Elektronik Tebligat Sistemi” alanı altında listelendiği, listede kayıtlı bulunan ve elektronik yolla tebliği yapılacak evrakların ilgili evrak biriminde görevli personel tarafından imzalanarak Sistem üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın servisine gönderilmesi gerektiği, tebligatın ve/veya muhatabın elektronik ortamda tebliğe uygun olup olmadığı, tebligatın durumu, tebliğ ve/veya okuma tarihleri vb. bilgilerin ilgili evrak birimince yapılacak sorgulamalar neticesinde GİB tarafından Sisteme otomatik olarak aktarılacağı,
Tahsilat Takip Programı üzerinde düzenlenen yukarıda sayılan Kararların GİB sistemi
üzerinden sorgulanarak tebliğ tarihlerinin, kararı düzenleyen Şube veya Servis tarafından TTP
üzerinde yer alan "Tebliğ Tarihi” alanına işleneceği bildirilmektedir.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.