BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-055
Sayın Üyemiz;
1. Eximbank - Vade Uzatımı Hk.
2. AB Alabalık Nihai Gözden Geçirme Soruşturması
3. Ukrayna/Polimer Malzemeleri Korunma Önlemi Soruşturması
4. Dolandırıcılık Faaliyetleri Hk.
5. Ukrayna/Anti-Damping Soruşturması Hk.
6. Tanzanya Demiryolu Hk.
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.
1. Eximbank - Vade Uzatımı Hk.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)'nden alınan bir yazıda, Maden sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) kredisi kullanan üye firmalarımızın borçlarının vadelerinin 1 yıl uzatılması konusunda T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) ile görüşmeler yapılmaya devam edildiği bildirilmektedir.
Vade uzatma talep eden üyelerimizin bağlı bulundukları Türk Eximbank şubelerine bireysel olarak başvurmaları gerekmekte olduğu, yapılacak değerlendirme sonucunda vade uzatımı hususunda firmalara başvurularının neticesi hakkında bilgi verileceği ifade edilmektedir.
2. AB Alabalık Nihai Gözden Geçirme Soruşturması
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'den alınan bir yazıda, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından ülkemiz menşeli "Gökkuşağı Alabalıkları” ithalatına karşı uygulanan telafi edici vergi önlemine ilişkin yürütülen kısmi gözden geçirme soruşturması kapsamında 21/2/2018 tarihinde Komisyon tarafından "Nihai Karara Esas Oluşturacak Bulgular Raporu” yayımlandığı, bahsi geçen raporda, yürütülen gözden geçirme soruşturmasının sonlandırılması ve Komisyonca hâlihazırda uygulanan % 6,7 - % 9,5 arasında değişen oranlarda nihai telafi edici vergilerin yürürlükte kalmasının uygun bulunduğu belirtilmektedir.
Avrupa Komisyonu tarafından ülkemiz menşeli "Gökkuşağı Alabalıkları” (0301.91.90, 0302.11.80, 0303.14.90, 0304.42.90, 0304.82.90 ve 0305.43.00 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 25 Kasım 2019 tarihinde, Danimarka Su Ürünleri Yetiştiricileri Örgütünün (Danish Aquaculture Organisation) talebi üzerine, anılan GTİP'lerdeki ürünlere Türk Hükümeti tarafından sağlanan doğrudan devlet destekleri ile ayrıcalıklı kredi ve sigortalar nedeniyle AB pazarına zarar verdiği gerekçesiyle yapılan başvuru neticesinde, AB Komisyonu tarafından 27 Şubat 2020 tarihinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı ifade edilmektedir. Bahsi geçen soruşturmanın başlatıldığına dair bildirimin 27 Şubat 2020 tarih, C 64/22 sayılı AB Resmi Gazetesinde yayınlandığı, Resmi Gazete 'ye https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/ EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2020.064.01.0022.01.ENG&toc=OJ:C:2020:064:TOC linkinden de ulaşılabileceği ayrıca ekte sunulduğu belirtilmektedir. Soruşturmanın, yayım tarihinden itibaren azami 15 ay içerisinde tamamlanacağı ifade edilmektedir.
Soruşturmanın başlatılmasına ilişkin görüş bildirmek isteyen tüm ilgili tarafların, bildirimin yayımlanmasından itibaren 37 gün içinde (en geç 3 Nisan 2020 tarihine kadar) görüş bildirmesi, soruşturmanın başlatılmasına ilişkin duruşma taleplerinin ise bildiri yayım tarihten itibaren 15 gün içinde (13 Mart 2020) sunulması gerektiği belirtilmektedir.
Türkiye'deki çok sayıda üretici/ihracatçının göz önünde bulundurulmasının hedeflendiği, yasal süre sınırları dâhilinde araştırmanın tamamlanmasını teminen, Avrupa Komisyonu'nun bir örnekleme yaparak araştırılacak üretici/ihracatçıların makul bir sayı ile sınırlandırılmasını sağlayabileceği belirtilmektedir. Komisyonun örneklemenin gerekli olup olmadığına karar vermesini sağlamak için tüm üretici/ihracatçıların, bildirinin yayımlandığı tarihten itibaren 7 gün içinde (5 Mart 2020 Perşembe) Avrupa Komisyonu'na firmaları hakkında bilgi vermesi istenmektedir. Bu bilginin, üyelik oluşturulması suretiyle https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/tdi/form/769e6287-131e-a09f-10ea-8bb251e33089 adresinden doğrudan Avrupa Komisyonu'na yapılacağı ifade edilmektedir. Komisyon, bu veriler doğrultusunda bir örnekleme yapmaya karar verirse ilgili ülke yetkilileri aracılığıyla örneklemeye seçilen firmalara bilgi vereceği bildirilmektedir. Örneklemeye seçilen firmaların, aksi belirtilmedikçe, örneklemeye dahil olma kararının bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde Avrupa Komisyonu'na bir form sunmak zorunda olduğu, bahsi geçen soru formuna https://trade.ec.europa.eu/tdi/case_details.cfm?id=2450 aracılığı ile erişim sağlanabildiği, örnekleme seçimiyle ilgili görüş bildirmek isteyen firmaların da örnekleme kararının tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içinde Komisyona görüşlerini iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.
Bahse konu bildirimin 5.3.1 bölümüne istinaden, AB Komisyonu tarafından örneklemeye seçilmeyen ancak yine de örneklemede yer alma taleplerini ileten firmaların yine de işbirlikçi olarak değerlendirileceği, "örneklemeye seçilmemiş iş birliği yapan üretici/ihracatçı” olarak adlandırılacağı belirtilmektedir.
EK-1: AB Resmi Gazetesi
3. Ukrayna/Polimer Malzemeleri Korunma Önlemi Soruşturması
T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Ukrayna tarafından, "polimer malzemeleri” (Ukrayna gümrük tarife cetveline göre 3901 20 90 00 ve 3904 10 00 00 GTİP kodlu) ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure)soruşturması başlatıldığına ilişkin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine yapılan bildirimin ekte yer aldığı bildirilmektedir.
25 Şubat 2020 tarihinde açılan mezkûr soruşturmanın, aynı tarihli Ukrayna resmi gazetesinde yayımlandığı; söz konusu soruşturmaya taraf olmak isteyen üçüncü kişilerin taleplerini, soruşturma açılışının yayımlanma tarihinden itibaren 20 gün içerisinde, söz konusu soruşturmanın açılışına yönelik yazılı görüşlerin ise soruşturma açılışının yayımlanma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı'na iletilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Korunma önlemi soruşturmalarının, DTÖ'ye üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olduğu, soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabileceği bildirilmektedir.
Bununla birlikte, Bakanlığın "Ticaret Politikası Savunma Araçları” (TPSA) internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın incelenmesinde fayda görüldüğü ifade edilmektedir.
Ek- 2: DTÖ Bildirimi (2Sayfa)
4. Dolandırıcılık Faaliyetleri Hk.
Kopenhag Ticaret Müşavirliği'nin bir yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Danimarka'da bir süredir kaydedilen ithalatçı firmaları dolandırmaya yönelik faaliyetlerde son dönemde artış gözlendiği, Danimarka'dan ihracat yaptığını belirterek firmalarımızla temasa geçen bazı şahıslar hakkında şüphe duyarak Müşavirliğimize danışan Türk ithalatçı firma sayısının arttığı ve şüphelerin tamamına yakınının haklı olduğunun tespit edildiği, gerçek firmalar adına web sitesi kuran ve bu web sitelerde çeşitli ürünler sattığı izlenimini veren dolandırıcıların, başta Polonya olmak üzere farklı ülkelerdeki banka hesaplarına para gönderilmesini talep ettiği ve genellikle web sitelerini kapatarak ortadan kaybolduğu ifade edilmektedir.
Ekte yer alan dokümanda ise bu şekilde hareket eden şahıslara ait web sayfalarının genel özellikleri, bazı örnek sayfa bağlantıları ve ekran görüntülerinin yer aldığı bildirilmektedir.
Yaşanabilecek mağduriyetlerin bertarafını teminen özellikle Danimarka'dan ilk kez ithalat yapacak firmaların ve özellikle yeni kurulacak ticari ilişkilerde benzer şüpheli durumların ortaya çıkması halinde Kopenhag Ticaret Müşavirliğine danışmalarının önem arz ettiği belirtilmektedir.
EK-3: Dolandırıcı Site Örnekleri (4 Sayfa)
5. Ukrayna/Anti-Damping Soruşturması Hk.
T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, 25 Şubat 2020 tarihli ve 36 sayılı Ukrayna Resmi Gazetesi'nde yayımlanan bildirime göre Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı (Bakanlık) tarafından ülkemiz menşeli "Pencere ve Balkon Kapısı Bloklarında kullanılan Eğim ve Dönüş Donanım (Mekanizmalar)” (8302.41.50.10 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatılmış olduğu, bahis konusu soruşturmanın başlatıldığına dair bildirimin Türkçe tercümesinin ekte yer aldığı belirtilmektedir.
Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı'nın yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin taleplerini soruşturma açılış bildiriminin Ukrayna Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren 30 takvim günü içinde, soruşturmaya ilişkin hazırlayacakları bilgi ve belgeleri ise açılış bildiriminin Ukrayna Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren 60 takvim günü içinde Ukraynaca dilinde yazılı olarak soruşturma otoritesine sunmaları gerektiği, soruşturma kapsamında yayımlanan "Soru Formu” ve "Şikâyetin Gizli Olmayan Özeti”, Bakanlık'tan temin edilmesini müteakip Birliklerine iletileceği ifade edilmektedir.
Bakanlığın "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görüldüğü bildirilmektedir.
Ek-4: Ukrayna Resmi Gazetesi-Açılış Bildiri
6. Tanzanya Demiryolu Hk.
Darüsselam Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Tanzanya'da demiryolu modernizasyonuna yönelik toplam beş fazdan oluşan Standard Gauge Railway (SGR) projesinin uygulamaya geçirildiğinden bahisle; söz konusu projenin 1. ve 2. fazlarının inşasının Yapı Merkezi adlı firma tarafından üstlenildiği ifade edilmektedir.
Projenin Ruanda, Burundi ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne de teşmil edilmesinin planlandığı ifade edilerek; Tanzanya Demiryolu Şirketi'nin adı geçen üç ülkeye yönelik olarak kullanılmak üzere 1.400 adet yük vagonu ve 20 adet lokomotif satın almayı planladığı bildirilmektedir.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.