BATI
AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020/235
Sayın Üyemiz;
1. Amerika Yurtdışı Lojistik Merkezi Hk.
2. Sırbistan / Korunma Önlemi Soruşturması
3. Avustralya Hükümetinin "Xylella Fastidiosa” Bakterisi İle Mücadele Tedbirleri
4. RF'ye Süt Ürünleri İhracatı
5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - BAE
6. Türkiye-Fas STA Tadil Anlaşması Müzakereleri Hk.
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
e-imzalıdır
Güliz
AKEL ÇETİNKAYA
Genel
Sekreter T.
1. Amerika Yurtdışı Lojistik Merkezi Hk.
T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, ihracat-lojistik sektörleri işbirliğinde etkin yapılanmalara gitmek, tedarik-dağıtım zincirlerine nüfuz etmek ve önemli pazarlardaki ihracat performansımızı istikrarlı kılacak altyapı olanaklarını oluşturmak amacıyla Yurtdışı Lojistik Merkezler kurulmasının öngörüldüğü, Türk ihraç ürünlerinin depolanması, elleçlenmesi ve ilgili ülkenin iç kesimlerine dağıtımının yapılmasının hedeflemesi doğrultusunda ilgili mevzuat çalışmalarının tamamlandığı ifade edilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Yurtdışı Lojistik Merkezi kurulmasına ilişkin ABD'de kurulması öngörülen lojistik merkezlerinde ihtiyaç duyulabilecek hizmetler, hizmet talebinde bulunulacak firma adedi, talep edecekleri tahmini m2, ihtiyaç duyacakları hizmetler, hangi bölgelerde kurulmasının talep edildiği v.b. hususlarda Bakanlıklara detaylı izahat verilmesinin talimatlandırıldığı belirtilmektedir.
Bu kapsamda, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörlerine yönelik olarak ABD'de kurulması planlanan "Yurtdışı Lojistik Merkezi” projesine dahil olmak isteyen üyelerimizin ilişikte yer alan Proje ön başvuru formunu eksiksiz bir biçimde doldurarak 20 Temmuz 2020 Pazartesi günü mesai bitimine kadar stasdemir@iib.org.tr adresine iletilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Ek-1: Proje Ön Başvuru Formu
2. Sırbistan / Korunma Önlemi Soruşturması
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 29 Haziran 2020 tarihinde Sırbistan Resmi Gazetesi'nde yayımlanan bildirime göre "İnşaat Demiri (Ribbed Concrete Steel in Bars-Rebars)” (7214 20 00 00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu altında yer alan) ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatılmış olduğu belirtilmektedir. Bahse konu bildirimde, soruşturmaya dâhil olmak isteyen ve soru formlarını talep eden tarafların söz konusu taleplerini, bildirimin Sırbistan Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı 29 Haziran 2020 tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Sırbistan makamlarına iletmesi gerektiği, ilgili tarafların soru formlarını, ilgili formların kendilerine iletildiği tarihten itibaren 21 gün içerisinde; bunun dışında soruşturmaya yönelik diğer bilgileri ve yapılacak kamu dinleme toplantısında sunulmak istenen görüşleri ise söz konusu soruşturmanın Sırbistan Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı tarihten itibaren 21 gün içerisinde Sırbistan makamlarına iletmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, korunma önlemi soruşturmalarının, DTÖ'ye üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olduğu ve soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabileceği ifade edilmektedir
Bununla birlikte, Bakanlığımızın "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görülmektedir.
3. Avustralya Hükümetinin "Xylella Fastidiosa” Bakterisi İle Mücadele Tedbirleri
Sidney Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı tarafından yayınlanan duyuruda "Xylella fastidiosa” bakterisinin görüldüğü bitki türlerinin artmakta olduğu, bu nedenle ithal edilen bitkilerde "Xylella fastidiosa” bakterisi riski ile mücadele konusunda ilave tedbirler alınacağı ve söz konusu değişikliklerin 3 Ağustos 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.
Bu çerçevede, 3 Ağustos 2020 tarihi öncesinde sevkiyatı yapılan ürünlerin halihazırda geçerli olan koşullar çerçevesinde ithalatının yapılacağı, bununla birlikte 3 Ağustos 2020 tarihi ve sonrasında sevkiyatı yapılacak ürünlerin ithalatında yukarıda belirtilen değişikliklere göre işlem tesis edileceği bildirilmektedir.
Ek-2: Müşavirlik Yazısı
4. RF'ye Süt Ürünleri İhracatı
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda ekinde Moskova Gümrük Müşavirliğimizden alınan yazıda Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyete geçirilen "Birleşik Ürün Etiketleme ve Takip Sistemi"ne ilişkin aşağıdaki hususlara değinilmektedir.
"Rusya Federasyonu'nda 2024 yılına kadar kayıt dışılığın azaltılması ve tüketici refahı da gözetilerek eşit rekabet koşullarının tesisinin sağlanması amacıyla dijital ekonomiye geçişin bir parçası olarak, tüm ithal ürünlerin, "QR” kodlarıyla etiketlenerek ülkeye girişinden nihai tüketiciye ulaşıncaya kadarki sürecinin izlenebilmesi amacıyla "Birleşik Ürün Etiketleme ve Takip Sistemi” ihdas edilmiştir.
Anılan sistemin koordinatör kurumu, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı”; sistemin oluşturulması, uygulanması ve işletilmesinden sorumlu kurum (kodların üretimi ve dağıtımı), "Geliştirme ve Teknoloji Perspektifleri Merkezi Başkanlığı” (CRPT); sistemin işleyişinin kontrolünden sorumlu kurum, "Dijital Gelişim, Haberleşme ve Kitlesel İletişim Bakanlığı”; düzenleyici kurum ise "Maliye Bakanlığı” olarak belirlenmiştir.
Ülkemizin Rusya'ya ihracatında önemli yer tutan muhtelif ürünlerde etiketleme sisteminin tesis edilmesi süreci devam etmektedir. Bu aşamada, son düzenlemelere göre, 1 Temmuz 2020'den itibaren muhtelif tütün ürünleri ile ayakkabı ve ilaç ürünlerinde etiketleme uygulaması zorunlu hale gelmiştir.
Diğer taraftan; Rusya Federasyonu'nda 15 Temmuz 2019'dan 31 Aralık 2020'ye kadar sürecek olan süt ürünlerinin (GTP: 0401, 0402, 0403, 0404, 0405, 0406, 2105) etiketlenmesi üzerine pilot uygulama başlatılmış olup, 20 Ocak 2021 tarihinden 1 Ekim 2021 tarihine kadar kademeli olarak uygulamanın zorunlu olması, böylelikle anılan tarihten itibaren etiketlemeye tabi tutulmayan süt ürünleri satışının yasaklanması planlanmaktadır. Temmuz 2020 tarihi itibarıyla ise üreticilerin yanı sıra, küçük işletmeler ve perakendeciler dahil olmak üzere yaklaşık 3.700 katılımcı, pilot uygulama içerisinde yer almaktadır. Söz konusu pilot uygulama ve etiketlemeye ilişkin detaylı bilgilere https://xn--80ajghhoc2aj1c8b.xn--p1ai/business/projects/dairy/ web adresinden ulaşılabilmektedir.
Yine, Rus yetkililerce, sektörün uyum süreci, stok durumu ve Rus yetkili kurumlarının sisteme dahil olma süreçlerinde görülen sıkıntılar sebebiyle ürün bazında ilave geçiş sürecinin resmi olarak uygulanabileceği belirtilse de etiketleme uygulamasına son tarih beklenmeden ivedilikle geçilmesinin özellikle sevkiyat bazında yaşanacak sorunların çözümü ve iş sürecine ilişkin elde edilecek tecrübe açısından öncelik arz ettiği değerlendirilmektedir.
Bilindiği üzere; Rusya Federasyonu tarafından gerçekleştirilen süt ve süt ürünleri ithalatında Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi (FVBKS) tarafından akreditasyon süreci tamamlanan üçüncü ülkelerde mukim işletmelerin ürünleri kabul edilmektedir.”
5. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - BAE
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlendiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, 16 Temmuz 2020 Perşembe günü ise 15.00-16.30 saatleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nde görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimiz ile ülkede yerleşik iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılımıyla e-sohbet toplantıları gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Ek-3: E-Sohbet Toplantısı- BAE
6. Türkiye-Fas STA Tadil Anlaşması Müzakereleri Hk.
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Fas ile ülkemiz arasında akdedilen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında Fas'ın karşı karşıya kaldığını iddia ettiği dış ticaret açığının gözden geçirilmesi için ülkemiz ile Fas arasında yürütülen "Türkiye-Fas STA'sını Tadil Eden Anlaşma" müzakerelerinin halihazırda devam ettiği belirtilmektedir. Söz konusu tadil anlaşması ekli listelerinde yer alacak ürünlerde Fas'ın ülkemiz ihraç ürünlerine yönelik olarak ilave vergi uygulamasının söz konusu olabileceği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, Fas'a ihracat yapan firmaların, Fas'ın söz konusu vergi uygulamasını göz önünde bulundurmasının, önümüzdeki dönemde adı geçen ülkeye ihracatta bir aksama yaşanmamasını teminen önem arz ettiği bildirilmektedir.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.