BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-268
Sayın Üyemiz;
1. Orta Afrika Cumhuriyeti Yaptırımlar Komitesi Kararı
2. Suudi Arabistan
3. İmalatçı Bildirim Formu Hk.
4. Ürdün üzerine İthal Edilecek Ülkemiz Menşeli Giyim Eşyası
5. Rusya Federasyonu Başkurdistan Cumhuriyeti - 2 Tüm Rusya Yatırım Bayramı (Sabatnuy)
6. Bangladeş Soğan Talebi
7. Şili, Peru, Kolombiya ve Meksika Sanal Genel Ticaret Heyeti
8. Helal Teknik Eğitimleri
9. Ukrayna-Romanya Feribot Seferleri
10. Mevzuat Değişiklikleri
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.
1. Orta Afrika Cumhuriyeti Yaptırımlar Komitesi Kararı
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Orta Afrika Cumhuriyeti Yaptırımlar Komitesi tarafından yayımlandığı belirtilen ve yaptırımlar listesine 5 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla yeni kişi ve kuruluşların eklenmesini öngören duyuruya https://www.un.org/press/en/2020/sc14272.doc.htm internet adresinden ulaşılabilmekte olduğu bildirilmektedir.
2. Suudi Arabistan
Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından alındığı belirtilen Nota'da, Suudi Gıda ve İlaç Kurumu'nun (SFDA) Suudi Arabistan'a ihraç edilecek et, tavuk ve et-tavuk ürünlerinin Helal Sertifikası sahibi olmasını bir zorunluluk olarak kabul etmeyi öngördüğü ifade edilerek, söz konusu sertifikanın Suudi Arabistan'ın onay verdiği, zaman içinde güncellenecek olan ve anılan Nota'daki QR kodundan takip edilebilecek ekli listede yer alan Helal Merkezleri tarafından verileceği bildirilmektedir.
Akredite Helal Merkezine sahip olan ülkelerin bu uygulamaya 1 Kasım 2020 tarihi itibariyle geçeceği, diğer ülkelerin ise 1 Mart 2021 tarihi itibariyle bu uygulamaya tabi olacağı belirtilmektedir.
EK-1: Nota
EK-2: Onaylı Kuruluş Listesi
EK-3: Notanın İngilizce Tercümesi
3. İmalatçı Bildirim Formu Hk.
Ticaret Bakanlığı İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 21.02.2020 tarihli ve 31046 sayılı Re smi Gazete'de (mükerrer) yayımlanan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde yapılan değişiklik doğrultusunda, Yönetmeliğin 10/22'nci maddesi uyarınca, dış ticaret sermaye şirketleri, sektörel dış ticaret şirketleri ve/veya grup ihracatçısı statüsünde olan firmaların sertifika başvurularında, anılan Yönetmelik kapsamındaki hak ve yetkilerden faydalanabilmeleri için ihracatını gerçekleştirecekleri tüm firmalara ait tesislerin on altıncı fıkra uyarınca Ek-1/A'da yer alan başvuru formu ile Ek-2'de yer alan soru formunda belirtilmesi ve Ek-25'te yer alan imalatçı bildirim formu aracılığıyla ilgili Bölge Müdürlüğüne iletilmesi gerektiği, ayrıca sertifika başvurusunun yapıldığı tarihten itibaren sadece bu fıkra kapsamında bildirilmiş olan firmaların ihracatının gerçekleştirilmesi gerektiğinden anılan mevzuat hükmü çerçevesinde Bölge Müdürlüğünde dış ticaret sermaye şirketleri, sektörel dış ticaret şirketleri ve/veya grup ihracatçısı statüsünde sertifika başvurusu halihazırda devam eden ve yeni sertifika başvurusunda bulunan firmalardan bahse konu imalatçı bildirim formunun ibrazının istendiği bildirilmektedir.
EK-4: İmalatçı Bildirim Formu
4. Ürdün Üzerine İthal Edilecek Ülkemiz Menşeli Giyim Eşyası
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ürdün Gümrük Dairesi tarafından yürürlüğe konulan ve sektör temsilcilerinden örneği temin edilen bir iç genelge ile 23 Temmuz 2020 tarihinden geçerli olmak üzere, Türkiye'den yapılan giyim ürünlerinde gümrük vergisi hesaplamasına esas teşkil edecek asgari gümrük kıymetine ilişkin yeni bir uygulama yürürlüğe konulduğu ifade edilmektedir.
Söz konusu yeni uygulama kapsamında, daha önceden karmaşık bir sistem çerçevesinde daha yüksek tutarlarda uygulanan gümrük kıymeti belirlenmesi uygulamasının basitleştirilerek, ürün grubu ve kalite sınıfına göre belirlenen asgari kıymet uygulamasına geçildiği belirtilmektedir. Yapılan araştırma ve sektörde faaliyet gösteren ithalatçılardan alınan bilgilere göre yeni uygulama ile gümrük vergisine esas teşkil edecek gümrük kıymetlerinin %5-30 oranında düşürüldüğü, böylelikle ülkemizden yapılacak hazır giyim ithalatında uygulanacak olan gümrük vergisi tutarlarının da aynı oranda düşeceği ve bu meyanda, ülkemizden Ürdün'e yapılacak hazır giyim ihracatının artmasının beklendiği bildirilmektedir.
EK-5: Genelge
EK-6: Gösterge Fiyat Listesi
5. Rusya Federasyonu Başkurdistan Cumhuriyeti - 2 Tüm Rusya Yatırım Bayramı (Sabatnuy)
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Başkurdistan Cumhuriyeti'nin en büyük iş forumlarından biri olan "Zauralye 2020 - 2'nci Tüm Rusya Yatırım Bayramı (Sabatnuy)” etkinliğinin 19-20 Ağustos 2020 tarihinde Sibay şehrinde gerçekleşeceği, 2019 yılında düzenlenen 1'inci etkinliğe 11 ülkeden 1200 kişinin katılım sağladığı, bu sene ise yatırım ortamı ve yatırıma yönlendirme alanlarında tecrübe paylaşımının yanı sıra çevre, turizm, ulaşım altyapısı, kentsel çevre gibi konuların da ele alınacağı belirtilmektedir.
Söz konusu etkinliğe https://en.forum-zauralye.com/ web sitesi üzerinden başvuru yapılabilir ve etkinlik hakkında detaylı bilgi alınabilmektedir. Ekte ayrıca RF Başkurdistan Cumhuriyeti ülke bilgi notu sunulmaktadır.
EK-7: Rusya Federasyonu Başkurdistan Cumhuriyeti Ülke Bilgi Notu
6. Bangladeş Soğan Talebi
Bangladeş Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan mailde, Bangladeşli bir firma tarafından soğan talebinde bulunulduğu belirtilmektedir.
Söz konusu ürünün ihracı ile ilgilenen firmalarımız, ilgili ürünün talebinde bulunan firmanın bilgilerine eo@baib.gov.tr adresi aracılığıyla ulaşabilirler.
7. Şili, Peru, Kolombiya ve Meksika Sanal Genel Ticaret Heyeti
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonu ile 21 Eylül - 2 Ekim 2020 tarihleri arasında Kadın İhracatçılara Yönelik Şili, Peru, Kolombiya, Meksika ülkelerini kapsayacak şekilde bir Sanal Genel Ticaret Heyeti düzenlenecek olduğu, Şili, Peru, Kolombiya ve Meksika'dan iş insanlarının ortak bir dijital platforma davet edileceği nitelikli sanal iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi öngörüldüğü bildirilmektedir.
Tüm dünya ile birlikte ülkemizin de içinde bulunduğu salgın ortamında, ihracatımızı tekrar canlandırmaya yönelik iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenleneceği belirtilen söz konusu sanal genel ticaret heyetiminin tüm sektörlerin katılımına açık olacağı ifade edilmektedir.
Mezkur sanal genel ticaret heyetine başvuru ve ödemeler için son tarihin 28 Ağustos 2020 Cuma günü saat 17:00 olduğu belirtilmektedir. Bu tarihe kadar https://bit.ly/2Y6rety internet bağlantısında yer alan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki B2B eşleştirme, tercüman, teknik altyapı, reklam & tanıtım giderlerinden oluşan 250,00-USD tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisinin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04 numaralı Dolar hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının ozkanaltuntas@tim.org.tr eposta adresine gönderilmesi gerektiği bildirilmektedir.
Şili, Peru, Kolombiya, Meksika Sanal Genel Ticaret Heyeti kapsamında;
· Heyete şirket ortağı kadın olan veya yönetim kurulunda kadın üyesi bulunan firmaların katılabileceği,
· Heyete katılım her bir firma için azami 3 kişi ile sınırlı olduğu, ödemelerin firma başı olarak alınacağı,
· Heyete katılımı için başvuru ve ödemelerin son güne bırakılmamasının önem arz ettiği,
· Heyete katılımın, başvuru formunun doldurulup ödeme yapılması ile kesinleştiği; heyete katılımın, katılımcı tarafından iptal edildiği takdirde başvuru bedelinin iade edilemediği,
· Türk katılımcı listesi ve sektörler kesinleştikten sonra firma eşleştirme çalışmasının gerçekleştirileceği, yabancı potansiyel satın alımcıların etkinliğe davet edileceği,
· B2B görüşmeleri esnasında katılımcı firmaların eşleştirme yapılan yabancı firmalarla bireysel olarak görüşeceği, ihtiyaç halinde tercümanlık hizmeti verileceği
bildirilmektedir.
Etkinlik Taslak Programı:
21 Eylül 2020 - Webinar (Zoom programı aracılığı ile - https://zoom.us/)
* Saat detayları netleştirildiğinde, bilgi www.tim.org.tr adresinde ve TİM mobil uygulamasında paylaşılacaktır.
21 Eylül-2 Ekim 2020 - İkili İş Görüşmeleri (Zoom programı aracılığı ile - https://zoom.us/)
Ayrıntılı Bilgi:
Özkan ALTUNTAŞ: ozkanaltuntas@tim.org.tr 0212 454 06 18
Mehmet CESUROĞLU: mehmetcesuroglu@tim.org.tr 0212 454 04 86
8. Helal Teknik Eğitimleri
Helal Akreditasyon Kurumu Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) görevleri arasında helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmenin yanı sıra helal belgelendirme özelinde sektör paydaşlarına ve profesyonellere yönelik eğitimler düzenlenmenin yer aldığı ve bu çerçevede ülkemizdeki helal belgeli ürün ve hizmet üreticisi/sağlayıcısı firmalar ya da bu alanda ihracat yapmak isteyen işletmeler bünyesindeki çalışanlar ile helal belgeli ürün ve hizmetler konusunda tecrübesi olmayan ancak bu alanda bilgi sahibi olmak isteyen kişilere yönelik 27-28 Ağustos 2020 tarihlerinde "Helal Gıda Standardı Temel Eğitimi” verilmesinin planlandığı bildirilmektedir.
Bahse konu eğitimlerin;
· İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) ilgili kuruluşu olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarından başta "OIC/SMIIC 1:2019 Helal Gıda Genel Kılavuzu”
· Helal belgeli ürün ve hizmetlerin uluslararası ticareti,
· Dünyadaki helal belgelendirmenin tarihçesi ve güncel durum,
· Çeşitli ülkelerdeki helal belgelendirmeye ilişkin düzenlemeler
konularından oluştuğu ve 2 gün (toplam 8 saat) süre ile Microsoft Teams uygulaması üzerinden canlı çevirim-içi katılım şeklinde tasarlanan eğitim programı kontenjanın 20 kişi olup katılım ücretinin 200,00.- ₺/kişi olduğu ifade edilmektedir.
Helal belgeli ürün ve hizmet sektörü ile helal belgelendirme piyasasının nitelikli personel ihtiyacının karşılanması ve istihdama katkı sağlanması amacıyla ekte yer alan başvuru formunda belirtilen bölümlerden son 3 yılda mezun olmuş ve halihazırda kendi namına ya da başka bir surette istihdam edilmeyen kişilere Helal Akreditasyon Kurumu tarafından ücretsiz olarak bir eğitim düzenleneceği ve söz konusu eğitimlere başvuru konusunda ayrıntılı bilgiye www.hak.gov.tr adresinden erişilebileceği belirtilmektedir.
İlerleyen dönemde Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarında (belgelendirme kuruluşları) çalışanlara yönelik olarak da ayrıca bir eğitim düzenleneceği söz konusu eğitimin de ayrıca Helal Akreditasyon Kurumu resmi internet sitesinden ilan edileceği bildirilmektedir.
EK-8: Eğitim Başvuru Formu
9. Ukrayna-Romanya Feribot Seferleri
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 10 Ağustos 2020 tarihinde Orlivka (Ukrayna) ile İsakça (Romanya) arasında Tuna Nehri üzerinden bir feribot hattının açıldığı bildirilerek, anılan hattın çalışma saatlerinin Romanya'daki karantina rejimi nedeniyle şu an için 08:00-20:00 şeklinde düzenlendiği, fakat gelecekte tam çalışma düzenine geçileceği bildirilmektedir.
Bu kapsamda, aynı rejim kapsamında şu an için sadece feribot geçişi ile yük taşımacılığına izin verildiği, önümüzdeki iki hafta içerisinde yolcu taşımacılığının başlatılmasının da gündemde olduğu belirtilmektedir.
Bu kapsamda, yazıda, bahse konu feribot hattı ücretlerinin;
· 1 yolcu: 1 Avro,
· 1 motorsiklet ve 1 mobilet: 2 Avro,
· 1 araba: 15 Avro,
· 1 minibüs: 25 Avro,
· 1 kamyon: 35-50 Avro,
şeklinde olmasının beklendiği, feribotun günlük kapasitesinin ise 350 binek arabası, 150 yük taşıma aracı, 50 otobüs ve 1.000 yolcu olarak değerlendirildiği ifade edilmektedir.
10. Mevzuat Değişiklikleri
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 3 Haziran-11 Ağustos 2020 tarihleri arasında tarım ile ilgili AB Resmi Gazetesinde yayımlanan mevzuat değişiklikleri iletilmektedir.
Söz konusu mevzuat değişiklikleri ekte yer almaktadır.
EK-9: Mevzuat Değişiklikleri
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.