2020/309 Sirküler (16.10.2020)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-309

Sayın Üyemiz;

1. Covid-19 Tedbirleri Hk 

2. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Mısır ve Tunus 

3. Hindistan Bilişim Sektörü Bilgilendirme ve İş Birliği Semineri 

4. Kırgızistan'a Tarım Makineleri İhracatı Fırsatı 

5. JFEX 2021 Fuarı/Milli Katılımı Hk. 

6. Covid-19 Pandemisiyle Mücadelede Alınan Tedbirler Rusya Federasyonu 

7. Meksika Yatırım Planı 

8. ASD WEEK Ağustos 2021 Fuarı/Milli Katılım Duyurusu 

9.Bosna Hersek Trebinje Serbest Bölgesi 

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur. 

Bilgilerini rica ederim.

 

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter T.

 

1. Covid-19 Tedbirleri Hk

İlgi: 23.06.2020 tarih ve 2020/209 Sirkülerimiz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, 2006/4, 2008/2, 2010/6, 2010/8 ve 2014/8 sayılı Tebliğler kapsamında süresi 01.01.2020-19.06.2020 tarihleri arasında dolan projeler/dosyalar da dahil olmak üzere tüm firma ve işbirliği kuruluşlarının proje/dosya sürelerine 01.01.2020 tarihi itibarıyla 1 yıl ilave süre verilmesi yönündeki TİM'in talebinin Ticaret Bakanlığınca değerlendirildiği belirtilmektedir.

Bu itibarla, ilgi'de kayıtlı yazımızda da bahsedildiği üzere, Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan pandeminin başta virüsün etkin olduğu ülkeler olmak üzere tüm dünyada ticari ve ekonomik hayatı olumsuz etkilediği ve firmalarımızın mağduriyete uğrayabileceğinin değerlendirildiği, Ticaret Bakanlığının 19.06.2020 tarihli talimatları kapsamında 2006/4, 2008/2, 2010/6, 2010/8 ve 2014/8 sayılı Tebliğ/Kararlara dair destek ve proje sürelerine 6 ay ilave süreverilmesinin uygun görüldüğü hususu hatırlatılmaktadır.

2. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Mısır ve Tunus

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğundan bahisle, 20 Ekim 2020 Salı günü 14:30-16:00 saatleri arasında Mısır'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşemiz; 22 Ekim 2020 Perşembe günü 14:30-16:00 saatleri arasındaTunus'ta görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ve bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı e-sohbet toplantıları gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Ek-1: Mısır Sohbet Toplantısı

Ek-2: Tunus Sohbet Toplantısı

3. Hindistan Bilişim Sektörü Bilgilendirme ve İş Birliği Semineri

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimiz tarafından Türk iş dünyasını hedef pazarlar hakkında bilgilendirmek amacıyla çeşitli online toplantılar düzenlendiği belirtilmektedir.

Hindistan'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimiz tarafından, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut ile Wipro Türkiye Direktörü Yücel Erbilgiç'in konuşmacı olarak katılacağı "Hindistan Bilişim Sektörü Bilgilendirme ve İş Birliği Semineri”nin 21 Ekim 2020 Çarşamba günü Türkiye saati ile 11:00'de gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Ek-3: Hindistan Bilişim Sektörü Bilgilendirme ve İş Birliği Semineri

Ek-4: Hindistan Bilişim Sektörü Bilgilendirme ve İş Birliği Semineri Program

4. Kırgızistan'a Tarım Makineleri İhracat Fırsatı

Bişkek Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Kırgız Cumhuriyeti Tarım, Gıda Sanayi ve Arazi Islahı Bakanlığı tarafından Kırgızistan'da tarım makineleri ile ilgili mevcut kapasitenin yeterli olmadığını, tarım makinelerinin %80'inin yıpranmış durumda olduğunu ancak hâlâ kullanıldığını belirten açıklama yapıldığı ve bu durumun Türk tarım makineleri sektörü için ihracat potansiyeli olabileceği belirtilmektedir.

Kırgız Cumhuriyeti Tarım, Gıda Sanayi ve Arazi Islahı Bakanlığına göre, tarla çalışması sırasında tarım makinelerinin eksikliği nedeniyle eski tarım makinelerinin çalıştırılmasına devam edildiği ve tarımsal çalışmaların yürütülmesinde agroteknik gerekliliklere (taleplere) uyulmadığı; ülkede standarda göre, yıllık tarım makineleri ile donatımın %5 olduğu ancak gerçekte tarım makinelerinin yenilenme oranının %1,5 civarlarında olduğu ifade edilmektedir.

Yazıda mevcut duruma ilişkin olarak örnek verilerek, standarda göre 27 bin traktörün gerektiği, ancak gerçekte 21 bin 744 adet traktörün mevcut olduğu, 5 bin 256 traktörün eksik kaldığı; yapılan envanter sonuçlarına göre traktör, saban, mibzer, treyler, biçerdöver balya makinesi vb. tarım makinelerinin sayısının 1000 adete kadar artırıldığının ve artırılmasına yönelik sürecin devam ettiğinin tespit edildiği belirtilmektedir.

5. JFEX 2021 Fuarı/Milli Katılımı Hk.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri(AKİB)'nden alınan yazıda, 17-19 Kasım 2021 tarihleri arasında Osaka/Japonya'da düzenlenecek olan "JFEX (Japan Food Exhibition Fair)” fuarına Türkiye milli katılımının Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı ve fuara, Türkiye'nin milli katılımı ile katılım sağlamayı düşünen firmaların 23.10.2020 tarihine kadar online ön başvuru formunu doldurmaları gerektiği, katılım bedelinin ön başvuruların toplanması ve değerlendirilmesi neticesinde daha sonra duyurulacağı bildirilmektedir.

Online Başvuru Formu:JFEX Fuarı Ön Başvuru Formu

Sektörler; Gıda: Dondurulmuş Ve Konserve Ürünler, Hazır Ambalajlı Gıdalar, Makarna, Noodle, Deniz Mahsulleri, Sebze Meyve, Baharat, Atıştırmalıklar, Şekerlemeler, Organik Gıdalar

Şarap ve Alkollü İçecekler: Şarap, Bira, Likör, Viski, Konyak, Japon İçkisi (Sake, Shochu), Kore Pirinç Şarabı, Baiju (Çin Likörü), Yemek Pişirmede Kullanılan Sake, İçki

Et ve Süt Ürünleri: Dana Eti, Tavuk, Sucuk, Salam, Peynir, Domuz Eti, Jambon, Sosis, Süt, Yoğurt, Tereyağı

Ayrıca, ilk kez düzenlenecek olan JFEX 2021 fuarına, 30 ülkeden 1000 katılımcının katılım göstermesi ve 90 ülkeden 40.000 ziyaretçi tarafından ziyaret edilmesi beklendiği; en büyük gıda ithalatçılarından olan ve ithalatta dünyada 5. sırada yer alan Japonya'nın gıda tüketiminin %63'ünü ithal ettiği, toplam gıda ithalatının 69 Milyar $ olduğu; Türkiye'nin ise 254 Milyon $ gıda ihracatı ile ülke ithalatında sadece %0,36'lık bir paya sahip olduğu, bu nedenle Japonya'nın, Türkiye için önemli bir hedef pazar olmanın yanı sıra Covid-19 sonrası satış aktivitelerinin yeniden gelişmesiyle yeni fırsatlar da sunduğu, 20.000 m2 alanda yapılacak söz konusu fuarın gıda alanında önde gelen fuarları arasında yer almasının beklendiği belirtilmektedir.

Fuarın, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda, Japonya'nın hedef ülkeler listesinde yer alması sebebiyle katılım bedelinin yaklaşık %70'inin destek kapsamında yer alacağı, firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 117.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği belirtilmektedir.

İlgili kişiler:

Sultan Bayrak ( Dahili: 1201 )

Aydan Hançer ( Dahili: 1205 )

E-mail:fuar@akib.org.tr

6. Covid-19 Pandemisiyle Mücadelede Alınan Tedbirler Rusya Federasyonu

Moskova Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda; 5 Ekim 2020 tarihindeki 11.615'lik günlük vaka sayısının pandemi sürecinde ulaşılan en yüksek ikinci seviye olduğu, gerek federal gerekse yerel bazda kısmi karantina tedbirlerinin tekrar uygulamaya geçirilmeye başlandığı belirtilmiştir.

Bu itibarla, Rusya Federasyonu'nda koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan, halihazırda yürütülmekte olan önlemlere ilişkin tedbirler ile pandemide ikinci dalga kapsamında yürürlüğe sokulan yeni tedbirlere ilişkin olarak Moskova Ticaret Müşavirliğince güncellenen tablo ekte gönderilmektedir.

Ek-5: Rusya Federasyonu-Korona Tedbirleri-07.10.2020

7. Meksika Yatırım Planı

Meksika Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda; Meksika Hükümeti tarafından 05/10/2020 tarihinde özel sektörü temsilen İş Koordinasyon Konseyi (CCE) ile "Ekonominin Yeniden Canlandırılması Anlaşması”nın imzalandığı, bu anlaşma çerçevesinde açıklanan "Yatırım Planı” kapsamında, halihazırda devam eden 7 proje ile birlikte Ekim 2020-Aralık 2021 tarihleri arasında su, iletişim, enerji, ulaşım ve çevre sektörleri dahil olmak üzere toplam 39 altyapı projesine, GSYİH'nin yaklaşık %1,3'üne tekabül eden yaklaşık 297,34 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 14,2 milyar ABD doları) değerinde yatırım yapılmasının planlandığı ve açıklanan kamu altyapı projelerine özel sektör katkısının toplam maliyetin en az yarısı değerinde olmasının öngörüldüğü belirtilmiştir.

Yazıda devamla, bahse konu altyapı planı çerçevesinde iletişim ve ulaştırma sektörü için 196,23 milyar peso, enerji projeleri için 98,98 milyar peso, su ve çevre projeleri için 2,13 milyar peso ayrılmasının beklendiği; yazı ekinde gönderilen projelerin %66'sının otoyol projeleri olduğu, geri kalanının ise devlete ait petrol şirketi Petróleos Mexicanos (PEMEX) ve Federal Elektrik Komisyonu (CFE)'nun güçlendirilmesine yönelik projeler olduğu ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, 2020 yılının Kasım ayında, ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji projelerini içeren yeni bir yatırım paketinin daha açıklanmasının beklendiği belirtilmiştir.

Halihazırda devam eden ve yeni açıklanan projelerin, Meksika Maliye ve Kamu Kredileri Bakanlığı-Proyectos México internet adresinden (https://www.proyectosmexico.gob.mx/) İngilizce ve İspanyolca olarak takip edilebileceği; ayrıca ilgilenen firmaların Meksika'da kamu ihalelerine ilişkin olarak Ticaret Bakanlığı internet sayfasındaki "Müşavirlik Raporları” bölümünde yayınlanan notları incelemesinde fayda görüldüğü ifade de edilmektedir.

Ek-6: Meksika Yatırım Planı Kapsamındaki Projeler

8. ASD WEEK Ağustos 2021 Fuarı/Milli Katılım Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri(AKİB)'nden alınan yazıda, 22-25 Ağustos 2021 tarihleri arasında ABD/Las Vegas'ta düzenlenecek olan ASD MARKET WEEK fuarına Türkiye milli katılımının Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı, fuar tarihlerinde herhangi bir değişiklik olması durumunda bilgi verileceği ve fuara katılmayı talep eden firmaların 23.11.2020 tarihine kadar aşağıda iletilen başvuru formunu doldurmaları gerektiği ifade edilmektedir.

Online Başvuru Formu: ASD WEEK Ağustos 2021 Online Başvuru Formu

Katılım Bedeli: Tahmini 1162 $/m2 (nakliyesiz)

Katılım bedeline;

·Yer kirası,

·Özel stant konstrüksiyonu,

·Stand genel ve günlük temizlik hizmeti,

·Kataloğa giriş bedeli,

·Elektrik ve internet bağlantısı,

·Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

·Standlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez ) hizmetleri dahildir.

Fuarda yer alacak ürün grupları aşağıda belirtilmektedir;

Stil: Giyim, Ayakkabı, Çanta, Moda Aksesuarları: Eldiven, Şapka, Şemsiye, Atkı, Kravat, Kemer, Gözlük, Takı..v.b.

Ev Aksesuarları ve Hediyelik Eşyalar:Banyo Tekstili Ve Aksesuarları, Yatak Odası Tekstili Ve Aksesuarları, Ev Tekstili, Zücaciye, Tencere / Tava / Mutfak Ekipmanları, Küçük Ev Aletleri, Ev Dekorasyonu, Seramik Ve Plastik Ürünler

Kozmetik ve Güzellik Ürünleri: Saç, Tırnak Ve Cilt Bakım Ürünleri, Parfüm Ve Losyonlar, Her Türlü Kozmetik Ve Bakım Ürünleri

El Yapımı Ürünler: El Yapımı Tekstil, Nakışlı Ve Tığ İşi Ürünler, Şallar, Takı

Ayrıca, 50.000'den fazla ithalatçı, distribütör ve toptancının ziyaret ettiği ve 2700 katılımcısı bulunduğu bildirilen ASD Market Week fuarının, katılımcıların fuar sırasında satış yapabildiği dünyanın en büyük uluslararası ticaret platformu olduğu ve yılda 2 defa düzenlendiği bildirilmektedir.

Ticaret Bakanlığı tarafından ABD Hedef Ülkeler Listesi'nde yer aldığı açıklanmıştır. Bu itibarla, "2017/4 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılım bedelinin yaklaşık %70'inin destek kapsamında olacağı ve firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 117.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği belirtilmektedir.

9.Bosna Hersek Trebinje Serbest Bölgesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Saraybosna Ticaret Müşavirliğinden alınan bilgilere atıfla; Bosna Hersek'in Republika Srpska entitesinde bulunan Trebinje şehrinin Belediye Başkanı tarafından Saraybosna Büyükelçiliğine hitaben gönderilen yazıda, Trebinje Serbest Bölgesinin kuruluş çalışmalarına başlandığından bahisle, anılan serbest bölgede yatırım yapma koşullarının ve sunulan imkanların potansiyel yatırımcılara duyurulmasının talep edildiği ifade edilmektedir.

Belediye Başkanının yazısında, serbest bölgede en az 800 m2'lik alanda olmak üzere ticaret ve üretim faaliyetlerine yönelik tesisler inşa edilebileceği; yatırımcılara gereken tüm hizmetlerin bölge içinde sağlanacağı; emek yoğun girişimlere, teknoloji transferine yönelik pozitif etkisi olan yatırımlara ve tarım, turizm, yenilenebilir enerji alanlarında gelişimi desteklemeye öncelik verileceği; ilgilenen yatırımcıların doğrudan Belediye Başkanının ofisinden (grad@trebinje.rs.ba) veya irtibat kişisi Nataşa Tuçiç'ten (natasa.tucic@trebinje.rs.ba) ayrıntılı bilgi temin edebilecekleri bildirilmektedir. Söz konusu yazının bir örneği ilişikte gönderilmektedir.

Ek-7: Yazı örneği


Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

Ek-5.pdf

Ek-6.pdf

Ek-7.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.