BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ
ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-319
Sayın Üyemiz;
1. DTÖ İthalat Lisansları Komitesi
2. Muhtelif Narenciye Satış İhalesi
3. 2021 Yılı İthalat Rejimi Çalışmaları
4. TİM Avrupa Yeşil Mutabakatı Farkındalık Toplantıları hk.
5. UTİKAD Lojistik Eğitimi
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
e-imzalıdır
Güliz
AKEL ÇETİNKAYA
Genel
Sekreter T.
1. DTÖ İthalat Lisansları Komitesi
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Nezdinde Türkiye Daimî Temsilciliği'nden alınan bir bildirimde, 9 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen DTÖ İthalat Lisansları Komitesi toplantısında gündeme gelen hususlar ile anılan temsilciliğimizin konulara ilişkin aşağıdaki değerlendirmelerinin iletilmiş olduğu ifade edilmektedir:
i) DTÖ platformunda yer alan İthalat Lisansları İnternet Sitesinin (https://importlicensing.wto.org) resmi açılışı söz konusu toplantıda Genel Direktör Yardımcısı Yi Xiaozhun tarafından yapılmıştır.
ii) Mısır tarafından son dönemde alınan, ancak DTÖ'ye bildirilmeyen; 1. gıdalarda ithalat lisansı uygulamasına ilişkin yeni karar, 2. şeker ithalatı yasağı ve 3. et ve tavuk ürünlerindeki miktar kısıtlamaları, AB temsilcisi tarafından DTÖ üyesi ülkelerin dikkatine getirilmiştir. Bu kapsamda, AB temsilcisi, gıda ürünlerinde ithalat lisanslarına ilişkin 6/2006 sayılı kararla, lisans başvurusunu izleyen 30 gün içinde Ulusal Gıda Güvenliği Biriminin harekete geçmesinin karara bağlandığını, ancak bu yapılmadığı takdirde atılabilecek adımların kararda yer almadığını belirtmiş, bu durumun, ülkemizce de Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi gündeminde tutulan Mısır'ın 43/2016 sayılı zorunlu kayıt sisteminde olduğu gibi, ciddi gecikmelere yol açabileceğini; ayrıca kararda bazı ithalatçıların "Beyaz Liste”de yer alma imkanının bulunduğunun belirtildiğini, ancak hangi kriterlere göre bu listeye dahil olunabileceğinin kararda yer almadığını, bunun süreci şeffaflıktan uzaklaştırdığını, anılan kararın yayımından bir gün sonra yürürlüğe girmesinin de süreci sıkıntılı hale getirdiğini, hem 6/2020 hem de 43/2016 sayılı kararlar kapsamına giren gıda ürünleri ile ilgili kaygılarının olduğunu, söz konusu ürünlerin hem ihracatçı (General Organization for Export and Import Control-GOEIC'e) hem de ithalatçılarının (Ulusal Gıda Güvenliği Birimine) kayıt yaptırmasının ticaret üzerinde gereksiz yük oluşturduğunu; et ve tavuk ürünlerindeki uygulamayla ilgili olarak ise 2080/2018 ve 222/2018 sayılı Başbakanlık Kararlarının GATT'ın XI. Maddesi ile İthalat Lisansları Anlaşması'nın pek çok maddesine aykırı olarak ithalatı kısıtladığını, kurulan sistemin şeffaflıktan uzak olduğunu, başvuruların hangi kriterlere göre sonuçlandırıldığının bilinmediğini, kararlara itiraz yolunun açık olmadığını; son olarak Mısır'ı 259/2020 ve 420/2020 sayılı Kararlar ile geçtiğimiz Haziran ayından beri şekerde uygulanan ithalat yasaklaması/kısıtlamasının kapsam ve nedenini açıklamaya davet ettiğini söylemiştir. Mısırlı temsilci cevaben, gıda ürünlerindeki uygulamanın amacının gıda güvenliğini temin olduğunu, kayıt sürecinde hiçbir belirsizlik olmadığını, başvuruyu izleyen 30 gün içinde yetkili birimin ilgili ithalatçıya bilgi vereceğini, et ve tavuk ürünlerindeki uygulamanın miktar kısıtlaması olmadığını, uygulamanın amacının söz konusu ürünlerin ithalatının hastalıklara yol açmasını önlemek olduğunu ve istatistiki amaçlarla miktarların izlendiğini, şekerdeki ithalat kısıtlamasının ise şeker fiyatlarındaki aşırı düşüş sebebiyle oluşan miktar fazlasını tüketmek amaçlı geçici bir önlem olduğunu, önlemin sadece üç aylık bir süre için tekrar uzatıldığını belirtmiştir.
iii) Toplantıda ilk kez gündeme gelen diğer ticari sorunların ise Hindistan'ın lastik ithalatındaki uygulamaları ile Endonezya'nın belirli tekstil ürünlerindeki ithal lisansı rejimi olmuştur. Lastik ithalatına ilişkin olarak Hindistan'ın 12 Haziran 2020 tarihli 12/2015- 2020 sayılı Bildirim ile lastikleri "serbest” kategoriden "kısıtlı” kategoriye taşıdığı, bu kapsamda lastik ithalatının lisansa bağlandığı, bununla birlikte başvuru süreci ve sonrasının şeffaf olmadığı, başvuruların uzun süre cevapsız kaldığı, kısıtlayıcı ve yerli ve yabancı ürünler arasında ayrımcı olarak nitelendirdiği bu önlemin nedenleri ile birlikte DTÖ'ye bildirilmesinin gerekli olduğu AB temsilcisi tarafından dile getirilmiş, Hindistan temsilcisi ise cevaben bildirim üzerinde çalıştıklarını ifade etmiştir. Endonezya'nın belirli tekstil ürünlerindeki uygulamasına ilişkin olarak 77/2019 sayılı düzenlemenin ardından Endonezya'ya halı ihracatının artık mümkün olmadığı, sadece hammadde veya yardımcı ürünlerin lisans alabildiği, uygulamanın DTÖ'ye bildirilmesinin gerektiği, ayrıca mevcut haliyle bu uygulamanın GATT'ın XI. Ve İthalat Lisansları Anlaşması'nın 1. ve 5. Maddelerine de aykırı olduğu yine AB temsilcisi tarafından ifade edilmiştir.
iv) AB temsilcisi AB'nin, Endonezya'ya Nisan 2019'dan bu yana alkollü içki ihraç edemediğini, söz konusu ithalat yasağının Endonezya tarafından AB'nin yenilenebilir enerji politikalarına (bunların palm yağına olduğu iddia edilen olumsuz etkisi) cevaben alınan karşı önlem olduğunu düşündüklerini, Endonezya'nın bu tek taraflı ve ayrımcı uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini söylemiştir.
v) Toplantıda ayrıca, daha önceki toplantı gündemlerinde de yer alan, Hindistan'ın borik asit ve bakliyat ithalatındaki uygulamaları ile Endonezya'nın cep telefonları ve tabletlerdeki ithalat lisansı rejimi; ayrıca Tayland'ın buğday yemi, Brezilya'nın ise nitroselülozdaki ithalatı kısıtlayıcı olduğu iddia edilen uygulamaları görüşülmüştür.
Bu kapsamda bahse konu gündem maddeleri çerçevesinde ihracatçılarımızın adı geçen Mısır, Hindistan, Endonezya, Tayland ve Brezilya ülkelerine ihracatında karşılaştığı sorunları Ek'te yer alan formlar kullanılarak 10 Kasım 2020 Salı günü saat 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.
EK-1: Sorun Bildirim Formu
2. Muhtelif Narenciye Satış İhalesi
İlgi : 30.10.2020 tarihli ve 2020-317 sayılı Sirkülerimiz.
İlgi'de kayıtlı Sirküler'de, T.C. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü tarafından, 03.11.2020 tarihinde, 2020 yılı üretimi tahmini 600 Ton Portakal ile 90 Ton Mandarin olmak üzere toplam 690 Ton muhtelif narenciye mahsulü satış ihalesi yapılacağı bildirilmişti.
T.C Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, söz konusu narenciye mahsulü satış ihalesinin 05.11.2020 Perşembe günü saat 14.00'te yapılacağı bildirilmektedir.
3. 2021 Yılı İthalat Rejimi Çalışmaları
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda 2020 yılı İthalat Rejimi Kararı ve İthalat Tebliğlerinin 31.12.2019 tarihli ve 30995 (3. mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, bu çerçevede, 2021 yılı İthalat Rejimi çalışmaları kapsamında uygulanan gümrük vergileri ve İthalat Tebliğleri hususlarında yapılacak düzenlemelere ilişkin görüşlerine ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.
Bu kapsamda anılan çalışmalarda sektör bazında gündeme getirilecek değişiklik önerilerinin ve ilave edilebilecek diğer hususların 03 Kasım 2020 Salı günü saat 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.
4. TİM Avrupa Yeşil Mutabakatı Farkındalık Toplantıları hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri kapsamında 2050 yılına kadar Avrupa kıtasını iklim nötr hale getirmek genel hedefi ile bir dizi derinden dönüştürücü politikalar tasarlamayı hedeflemekte olduğu, ülkemizin en büyük ihracat pazarı olan AB politikalarına uyum çerçevesinde TİM tarafından birtakım çalışmalar yürütüldüğü ifade edilmektedir. Bahse konu çalışmalar doğrultusunda; 27 ihracatçı sektörümüzü kapsayacak şekilde Enerji Yoğun, Kaynak Yoğun ve Tarım Sektör ana gruplandırması ile üç farklı tarihte "TİM Avrupa Yeşil Mutabakatı Farkındalık Toplantıları” düzenleneceği bildirilmektedir.
Bu çerçevede, 3 Kasım 2020 Salı günü "Kaynak Yoğun Sektörler” ve 4 Kasım 2020 Çarşamba günü "Tarım Sektörleri” olmak üzere saat 09:30-12:00 arasında gerçekleşecek program serilerine https://bit.ly/374CvA5 linkinden kayıt olunması gerektiği belirtilmektedir. Toplantıların gerçekleşeceği Zoom bağlantı linki toplantı tarihinden en geç bir gün önce kayıt formunda yer alan mail adreslerine iletileceği, ekli akış doğrultusunda gerçekleştirilecek program serilerinin 61 İhracatçı Birlik Başkanı ve Üyeleri, Yönetim Kurulu ve Sektörler Konseyi Başkanları ve Üyeleri, Birlik Genel Sekreter ve Yardımcıları ile tüm ihracatçı firmalarımızın katılımına açık olduğu ifade edilmektedir.
5. UTİKAD Lojistik Eğitimi
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD)'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda; UTİKAD'ın, sektörün ve üyelerinin uluslararası standartlarda ve sürdürülebilir gelişimine katkı sağlamaya yönelik çalışmalarının yanı sıra Türkiye'de lojistik kültürünün yerleşmesi ve gelişimi için eğitim faaliyetlerini yürüttükleri, bahse konu faaliyetlerin dünyanın ve ülkemizin yaşadığı koronavirüs salgını sebebiyle virüs bulaşma riskini azaltmak üzere ve güvenlik tedbirleri çerçevesinde çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, UTİKAD Lojistik Eğitimi'nin çevrimiçi platform üzerinden yapılacak olmasının "eğitimde fırsat eşitliği”ni de beraberinde getirdiği ve Türkiye'nin her yerinden katılım sağlanabileceği ifade edilmektedir. Bununla birlikte, çok modlu taşımacılık dahil olmak üzere tüm taşıma modları, dış ticaret, depolama ve dağıtım, gümrük süreçleri, proje taşımacılığı, sigorta, tehlikeli maddeler, güvenlik ve emniyet ve maliyet yönetimi konuları, mevzuat ile operasyonel bilgiler eşliğinde sektörün ve akademik dünyanın temsilcileri tarafından katılımcılara aktarılacağı, eğitim dili Türkçe olan "UTİKAD Lojistik Eğitimi” derslerinin 7 Kasım 2020 - 26 Haziran 2021 tarihleri arasında sadece Cumartesi günleri 6 saat olarak, çevrimiçi platform üzerinden yapılacağı ve %70 devam zorunluluğu ve sınavlarda başarı şartının olduğu, eğitime hizmet yelpazesini genişletmek isteyen lojistik işletmesi sahibi girişimcilerin, sektör profesyonellerinin ve mesleki bilgi birikimlerini dünya standartlarına taşımak isteyen herkesin katılabileceği belirtilmektedir.
Öte yandan eğitimi başarı ile tamamlayan katılımcıların TİO Yönetmeliği kapsamındaki TİO-ÜDY muafiyetine ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından verilen Lojistik Uzmanlık Sertifikası'nı almaya hak kazanacağı, eğitim ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenlerin egitim@utikad.org.tr adresinden UTİKAD ile iletişime geçebileceği bildirilmektedir.
Ek-2: Duyuru Metni
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.