BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR
BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2020-349
Sayın Üyemiz;
1. Gürcistan'da Yeni Yatırım Teşvik Programı
2. Meksika / Rekabet Avantajı
3. İthalat Talebi- Salamura Salatalık (Turşu)- Varşova
4. Türk Standartları'nın 2020 Yılı Sistematik Gözden Geçirilmesi
5. Sayın Bakanımızın Azerbaycan Ziyareti hk.
6. ABD / Anti-Damping Soruşturması
7. Konteyner Yüklemeleri hk.
8. İzmir Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi Hk
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
1. Gürcistan'da Yeni Yatırım Teşvik Programı
Tiflis Ticaret Müşavirliğinden alınan bilgilere atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Gürcistan'da asgari 10 milyon Gel (yaklaşık 3 milyon ABD Doları) yatırım yapacak ve 150 kişilik yeni istihdam oluşturacak uluslararası yabancı yatırımcıların 1 milyon Gel (Yaklaşık 300 bin ABD Doları) tutarına kadar devletten destek alabilmesine yönelik açıklanan teşvik programının 30/11/2020 tarihli Gürcistan Resmi Gazetesinde yayımlanan 717 sayılı Karar ile yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.
İş süreçleri outsourcing alanındaki yatırımlarda ise yatırım zorunluluğu 5 milyon GEL ve asgari 200 istihdam oluşturma şartı bulunmaktadır. Teşvik kapsamındaki alanlar elektrik-elektronik mühendisliği ürünleri; uçak parça ve modülleri üretimi; taşıtlar, ekipman ve parçaları üretimi; iş hizmet/süreçleri outsourcing; depo ve lojistik merkezleri ile uçak bakım ve tamiridir.
Programa ilişkin detaylara Gürcistan Yatırım Ajansının http://www.enterprisegeorgia.gov.ge/en/News/the-state-program-fdi-grant adresli internet sayfasından ve https://www.matsne.gov.ge/ka/document/view/5041643?publication=0 adresinde yayımlanan karardan ulaşılabildiği belirtilmektedir.
Gürcistan; ülkemiz, AB, BDT ülkeleri ve Çin ile serbest ticaret anlaşmalarına sahip, ayrıca ABD, Kanada ve Japonya'ya GTS kapsamında tarife avantajlarıyla ihracat yapma imkânı olan bir ülkedir. Bu kapsamda Gürcistan'a, üçüncü ülkelere ihracat odaklı çeşitli uluslararası yatırımlar yapılmaktadır. Söz konusu teşvikten yararlanmak isteyebilecek firmalarımız için Gürcistan üzerinden tarife avantajıyla erişimin mümkün olduğu pazarlara ihracat gerçekleştirilmesinde avantaj ve fırsatlar bulunduğu değerlendirilmektedir.
2. Meksika / Rekabet Avantajı
Meksiko Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıya atıfla T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Meksikalı "Almexa Aluminio, SA de CV" şirketinin 30.04.2019 tarihli başvurusu üzerine, Meksika Ekonomi Bakanlığı tarafından Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli "alüminyum disk” (Meksika gümrük tarife cetveline göre 7616.99.10 tarife kodlu) ithalatına yönelik olarak 09.08.2019 tarihinde başlatılan anti-damping soruşturması kapsamında, ÇHC'den yapılan ithalata kilogram başına 1,17 dolar anti-damping vergisi uygulanmasına karar verildiği belirtilmekte olup, anılan Bakanlığın ilgili kararı Ek'te yer almaktadır.
Ek-1: Karar (42 Sayfa)
3. İthalat Talebi- Salamura Salatalık (Turşu)- Varşova
Varşova Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir e-posta'da ek-2'de aslı ve gayrı resmi Türkçe tercümesi sunulan Polonyalı firmanın ülkemizden ürün talebi bulunduğu ve firma Polonya'nın Gdansk şehrine kara veya deniz yoluyla variller içindesalamura salatalık (salatalık turşusu) ithal etmek istediği belirtilmektedir.
Ek-2: Firma Talebi
4. Türk Standartları'nın 2020 Yılı Sistematik Gözden Geçirilmesi
Türk Standartları Enstitüsü (TSE)'den alınan e-postada, uluslararası ve Avrupa Birliği standart hazırlama prosedürleri gereğince, basımı üzerinden 5 yıl geçmiş olan Standartların; revizyon, tadil, yürürlükten kaldırılma veya aynen kabul edilmesini sağlamak amacıyla sistematik olarak gözden geçirildiği ifade edilmektedir. TSE tarafından hazırlanmış olan ve 2016 yılından yayınlandığı belirtilen Türk standartları ile bu uygulamaya paralel bir çalışma başlatıldığı belirtilmektedir. Bu kapsamda, uluslararası ve AB prosedürleri ile uyumluluğu sağlamak açısından, Türk Standartlarının ilgili sektör, kurum ve kuruluşlarca gözden geçirilmesi gerektiği, bu sistematik gözden geçirme işleminin ise Türk standartlarının revizyonu, tadili, yürürlükten kaldırılması veya aynen kabul edilmesini sağlamak amacıyla yapıldığı; bu standartları bizzat kullanan ve uygulayan tarafların görüşlerinin büyük önemi olduğu ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, sektörel bazda sınıflandırılmış olduğu ifade edilen Türk Standartları listesi ve bu standartların gözden geçirilmesini takiben doldurulması gereken "Sistematik Gözden Geçirme Oy Formu” aşağıdaki linkte yer almaktadır. Bahse konu oy formunun listedeki faaliyet alanınızla ilgili her standart için ayır ayrı doldurularak görüşlerinizin, her sektörel grup için karşılarında verilen e-posta adresine ulaştırılması hususunda gereğinin yapılmasını rica ederiz.
Sistematik Gözden Geçirme Kapsamındaki Standartlara Erişmek İçin:
https://www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=2252&ParentID=4632
5. Sayın Bakanımızın Azerbaycan Ziyareti hk.
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanımız ve Ticaret Bakanlığı İstişare Kurulunda yer alan Başkanlarımız ile 20-21 Aralık 2020 tarihlerinde Azerbaycan'a bir ziyaret gerçekleştirmesinin planlandığı ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, söz konusu görüşme kapsamında gerçekleştirilecek ikili görüşmelerde gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bilgi notlarının 9 Aralık 2020 Çarşamba günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimiz ve eo@baib.gov.tr adresine bildirilmesi gerekmektedir.
6. ABD / Anti-Damping Soruşturması
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Kamboçya, Endonezya, Malezya, Sırbistan, Tayland ve Vietnam'ın yanı sıra ülkemiz menşeli döşek ithalatına karşı yürütülen anti-damping soruşturması kapsamında, ITC'nin soruşturmanın nihai aşamasına ilişkin takviminin ABD Resmi Gazetesinde yayımladığı bilgisinin daha önceden paylaşıldığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, ITC tarafından soruşturmanın nihai sürecine dair dokümanların, soru formu mektubu ve yayımlan takvime ilişkin bildirim ile birlikte, ITC'nin ilgili web sayfası (https://usitc.gov/investigations/701731/2020/mattresses_cambodia_china_indonesia_malaysia/final.htm) ile ITC'nin elektronik doküman bilgi sistemi olan EDIS'e yüklendiği, ayrıca firmalara e-posta ile iletileceği hususlarının, ITC'nin 4 Aralık 2020 tarihli e-postası ile Bakanlığa iletildiği bildirilmektedir. Yabancı üretici/ihracatçı soru formlarının ITC'ye iletilmesi için son tarihin 14 Ocak 2021 olduğu belirtilmektedir.
7. Konteyner Yüklemeleri hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, mermer ihracatı yapan muhtelif firmalardan Birliklerinize iletilen bildirimlerde; başlıca sorunları arasında konteyner tedariki ve MAERSK firmasının iş ve işlemlerinde yaşanan aksaklıkların olduğu, blok mermer ihracatı süreçlerinde, aktarma limanı Port Said'de MAERSK firmasına ait olan konteynerlerde hasar oluştuğu, konteynerin zarar gördüğü gerekçesiyle tüm yükün durdurularak son aylarda firmaların mağdur edildiği hususları TİM'e bildirildiği ifade edilmektedir.
TİM tarafından anılan konu kapsamındaki sorunlar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na iletilmiş olup alınan cevabI yazıda; Yük Taşıma Birimlerinin Paketlenmesi İçin Uygulama Kodu'nun (CTU Kod), Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından yayımlanan, yük taşıma birimlerinin (konteyner vb.) taşıma zincirinde görev alan aktörler için konteynerlerdeki yükün emniyetli bağlanması ve istiflenmesi ile nihai tüketicisine emniyetle ulaştırılması amacıyla birçok emniyete alma bilgisi içerdiği ifade edilmektedir.
Söz konusu Kod uygulanması ile ilgili görev ve sorumluluğun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda olduğu, bu konuda çalışmalar başlatılarak konteynerleri yükleyenlerin (paketleme, istifleme ve bağlama) yükleme güvenliği eğitimi almasının 1 Kasım 2019 tarihi itibarıyla zorunlu hale geldiği, bu kapsamda 23-25 Ağustos 2019 tarihleri arasında CTU Kod Eğiticilerin Eğitimi Semineri gerçekleştirildiği bildirilmektedir.
CTU Kod Kural 4.2.1 uyarınca, taşımaya sunulan konteynerin, taşımaya uygun, hasarsız ve tüm muayenelerinin yapılmasının CTU operatörünün sorumluluğunda olduğu, yükleme yapacak ihracatçıya veya nakliyeciye bu özelliklere haiz bir konteyner verilmesi gerektiği, ayrıca CTU Kod Kural 4.2.2 ve 4.2.3. gereğince ihracatçı (gönderen ve/veya paketleyen olarak) yükleme yapmadan önce kendisine taşıma için gönderilen konteynerin sağlam, yüklemeye uygun ve periyodik muayenelerinin yapılmış olduğundan emin olunması ve bu şartlara haiz olmayan hiçbir konteynerin yüklenerek taşımaya sunulmaması gerektiği bildirilmektedir.
Bununla birlikte, ihracatçıya CTU operatörü tarafından gönderilen konteynerde yapısal bir hasar veya genel koşullarında uygunsuzluğun (emniyet onay sertifikası eksikliği, muayene tarihinin geçmesi, kapıların kapanmaması, işaretlemesinde eksiklikler vb.) ihracatçı tarafından tespit edilmesi halinde bu durumun ihracatçı tarafından bir hasar/durum tespit tutanağı ile kayıt altına alınması ve CTU operatörüne bildirilmesi talep edilmektedir.
Diğer taraftan, CTU operatörünün, söz konusu konteynerle taşıma yapılmasında ısrar etmesi halinde piyasa koşulları dikkate alınarak ihracatçının konteyneri yükleyerek taşımaya sunabileceği, ancak her hâlükârda yükleme emniyetini zafiyete düşürecek şekilde bir hasarın veya eksikliğin konteynerde bulunması durumunda can, mal ve çevre emniyetini tehlikeye atacağının göz ardı edilmemesi gerektiği belirtmektedir. İhracatçıya, varış limanında bir cezai yaptırım uygulanması durumunda ise hasar tespit tutanağını ve CTU operatörünü zamanında konteynerin değiştirilmesi hususunda bilgilendirdiğini kanıt gösterip, kendisine uygulanan cezai yaptırımı CTU operatöründen talep ederek gerekli yasal haklarını kullanması istenmektedir.
Öte yandan, ülkemizdeki mermer blok yüklemelerinde gerekli emniyete alma kurallarının uygulanmasında sıkıntılar olduğu, bunların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca gerçekleştirilen kıyı tesisi denetimlerinde gözlemlendiği, konteyner yapısal olarak ne kadar iyi kondisyonda olursa olsun emniyetli bir bağlama yapılmaması halinde blok mermer yükünün konteynere ve hatta diğer yüklere zarar vermesinin olası olup sıklıkla ortaya çıktığı da ifade edilmektedir.
Bu itibarla, konteyner yüklemelerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesini teminen, mermer blokların konteynerlere CTU Kod'a uygun şekilde yüklenmesi, bu konuda eğitim alınması ve gelen konteynerlerin hasarlı olup olmadığı konusunda gerekli kontrolün yapılması, ayrıca yüklemenin doğru yapılıp yapılmadığını kontrol etmek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca CTU Kod alanında yetkilendirilmiş Tehlikeli Yük Deniz Gözetim Yetki Belgesi'ne sahip gözetim şirketlerinden hizmet alınmasının uygun olacağının değerlendirildiği bildirilmektedir.
8. İzmir Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi Hk
Ege Bölgesi Sanayi Odası'ndan alınan yazıda, Tarımda üretilen ürünlerin katma değerini yükseltmek ve ihracata yönelik üretim yapmak amacı ile Odamız, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri ortaklaşa İzmir'de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliği çerçevesinde, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurmak için yola çıktığı ifade edilmektedir.
Söz konusu projeler T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde yürütülmekte olup, Cumhurbaşkanlığı Eylem Planı içerisine girmiş bulunmaktadır.
İlk proje olan "Dikili Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak 07.11.2019 tarihinde 21 sicil numarası ile tüzel kişilik kazanmıştır ve hızlı bir şekilde çalışmalarına devam edilerek yatırımcılara parsel tahsis aşamasına geçmekte olduğu belirtilmektedir.
Bayındır ilçesinde ise çiçekçilik ihtisas konusunda başlatılan projenin ismi "Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi” olup, Bayındır ilçesi Turan, Ergenli ve Demircilik Mahalleleri'nde yaklaşık 940,717,8 m2 alan üzerine kurulması hedeflenmektedir.
Proje İzmir Valiliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Bayındır Belediyesi ve Bayındır Ticaret Odası ortaklığındaki Müteşebbis Heyet tarafından yürütülecektir.
Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi projesi ile bölgede çiçekçilik ve süs bitkileri yetiştiriciliği ile buna bağlı sanayinin gelişimi planlanmaktadır. Proje kapsamında özellikle modern seralarda yetiştirilebilecek katma değeri yüksek süs bitkileri yetiştirilmesi amaçlandığı belirtilmektedir.
Kurulucak olan sanayi tesislerinde süs bitkilerinin pazara hazırlanma ve ambalajlanma aşamasında uygun mekanizasyon yöntemleri kullanılacaktır. Süs bitkileri üreticilerine ambalaj, paketleme vb. ihtiyaçlarının karşılanabileceği sanayi işletmeleri kurulacaktır.
Bölgede 12 ay boyunca devam edecek sergi ve fuar alanı oluşturulacak, Küçük Menderes Havzasında'ki tüm üreticilere TDİOSB alanında bir irtibat ofisi verilecek ve bu şekilde tek bir merkezden alıcılar tüm satıcılara ulaşabilecek. Ayrıca kurulacak mezat sistemi ile süs bitkileri pazarlamasında bir kümelenme bölgesi oluşturarak ortak bir ürün kataloğu basılacak. Bu şekilde alıcılar tek bir katalogdan bütün ürünleri görebilecekler. Kurulacak olan bu mezatlarda alıcı ve satıcılar için etkili lojistik imkanlar sunulacak ve pazarlama kanallarının sağlıklı yapılanmasının sağlanacağı ifade edilmektedir.
Kuruluşuna hazırlanılan Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili daha detaylı bilgiler yazı ekinde bulunan tanıtım sunumunda verilmiştir. Söz konusu projede yatırımcı olmak isteyenler ihtisas konusuna uygun modern teknolojik seralarda sera yatırımı ve/veya sanayi tesisi yatırımı yaparak bu ayrıcalıklı TDİOSB proje alanında yer alabileceği belirtilmektedir.
Ayrıntılı Bilgi ve Sorularınız İçin:
Dr. Hitay BARAN
İzmir Ticaret Odası/Proje Koordinatörü
GSM: 0 533 296 99 97
E- posta: hitay.baran@izto.org.tr
Fatih ÜÇGÜN
Proje Danışmanı
GSM: 0 532 695 91 71
E-posta: fatih.ucgun@dikilitdiosb.org.tr
Adres: Ege Bölgesi Sanayi Odası Cumhuriyet Bulvarı No: 63 Pasaport, 35210 İZMİR
Ek-3: Taahhütname
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.