BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ
ÜYELERİNE
SİRKÜLER
2023-026
Sayın Üyemiz;
1. Yönetmelik Taslağı
2. AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması
3. Sürdürülebilir Ürünler İçin Eko-Tasarım Çerçeve Yönetmeliği
4. 2023 Yılı Güncel Destek Tutarları
5. Portekiz Metro Hattı Yapımı
6. Rusya - Tahıl Ürünleri İhracat Kotası
7. Proje Önerisi
8. Valencia Portakal Satış İhalesi
9. ABD/Anti-Damping Soruşturması
10. Afet Bölgesindeki İhracatçıların Talepleri ve Çözüm Önerileri Hk.
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Genel Sekreter
1. Yönetmelik Taslağı
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, ülkemizdeki pamuk üretim alanlarında pembekurt (pectinophora gossypiella saund.) zararı şikayetlerinin artması üzerine hazırlanan "Pembekurt (pectinophora gossypiella saund.) ile Mücadele Hakkında Yönetmelik Taslağının ekte yer aldığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, bahse konu taslağa ilişkin ihracatçılarımızın görüşlerini ekte yer alan "Görüş Bildirim Formu”na işleyerek17 Şubat 2023 Cuma günü 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
EK-1: Görüş Bildirim Formu
EK-2: Yönetmelik Taslağı
2. AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamında, Avrupa Komisyonu tarafından 14 Temmuz 2021 tarihinde sunulan Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKDM) teklifine ilişkin 13 Aralık 2022 tarihinde Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi arasında siyasi uzlaşı sağlandığı belirtilmektedir.
Bu kapsamda, üzerinde uzlaşı sağlanan SKDM metninin AB Konseyi tarafından yayımlandığı, söz konusu metne ilişkin yasal gözden geçirme sürecinin devam etmekte olduğu ve gözden geçirme süreci sonrasında SKDM Yönetmeliğinin AB resmi dillerine çevrilerek yayınlanmasının beklendiği belirtilmektedir. SKDM'nin uluslararası ticaret kuralları ile uyumluluğu açısından uygulamaların, ithalatçı ve üçüncü ülke üretici/ihracatçılarına, AB'nin kendi üreticilerine AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında getirdiğinden daha fazla bir külfet getirmemesinin önem arz ettiği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, AB'nin karbon kaçağını önlemek ve ilgili sektörlerde üreticilerinin rekabet gücünü korumak amacıyla hayata geçirdiği SKDM Tüzük metninin son taslağı ekte iletilmekte olup firmalarımızın bilgileri ve metin hakkında olası görüşlerini 20 Şubat 2023 Pazartesi günü 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(arge@baib.gov.tr) iletmeleri gerekmektedir.
EK-3: Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması-SKDM
EK-4: Görüş Bildirme Formu
3. Sürdürülebilir Ürünler İçin Eko-Tasarım Çerçeve Yönetmeliği
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sürdürülebilir Ürünler İçin Eko-Tasarım Çerçeve Yönetmeliği kapsamında, Avrupa Komisyonu tarafından 31 Mart 2022 tarihinde Sürdürülebilir Ürünler için Eko-Tasarım Yönetmelik Teklifi (Ecodesign for Sustainable Products-ESPR) sunulduğu aktarılmıştır. Komisyon tarafından bu defa, söz konusu çerçeve Yönetmelik kapsamında belirli eko-tasarım gerekliliklerinin oluşturulması için hangi ürün kategorilerine ve önlemlerine öncelik verileceği konusunda bir kamu istişare süreci başlatıldığı bilgisinin aktarıldığı belirtilmektedir.
Yazıda devamla, Komisyon tarafından 2024 yılı ilk çeyreğinde kabul edilmesi öngörülen Yönetmelik hazırlıklarına ilişkin istişare sürecinin 25 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek olduğu, kamu istişare sürecine https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13682-New-productpriorities-for-Ecodesign-for-Sustainable-Products_en bağlantısı üzerinden erişim sağlanabileceği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, istişare sürecine ilişkin ekli çağrı belgesinde Komisyon'un,
· ESPR kapsamında potansiyel öncelikler olarak tanımlanan ürünlerin ve yatay önlemlerin en iyisi olup olmadığı,
· Bu ürünlerin ele alınması gereken öncelik sırası,
· ESPR kapsamında ele alınması gereken her bir ürünle ilgili ya da yatay önlemin ele alınması gereken en önemli yönleri,
· Ürüne veya yatay önleme göre çevresel bir bakış açısından ESPR teklifi ile belirlenen ürün yönlerini iyileştirmeye yönelik tahmini potansiyel,
· Gereksinimlerin belirlenmesi gereken her bir ürün veya yatay ölçü için ayrıntı düzeyi,
· İlgili değer zincirlerinin çevresel ve döngüsel yönleri, değer zincirlerinin nasıl işlediği,
· Gelecekteki kuralların teknik olarak uygulanabilir olmasını sağlanmanın en iyi yolunun ne olduğu hususlarında kamuoyunun ve tüm paydaşların görüşlerini almak istediği ifade edilmektedir.
Metinde konuya ilişkin olarak ekte sunulan 2 Şubat 2023 tarihli Agence Europe haber bülteninde, ESPR kapsamında Komisyon'un bir çalışma planı benimsemesinin ve düzenli olarak güncellemesinin gerektiği (önceliklendirme ve planlamaya ilişkin 16. Madde); istişarenin sonuçlarının, düzenleme yürürlüğe girdikten sonra ilk çalışma planının geliştirilmesine katkıda bulunacağı; ilk çevrimiçi istişarenin ardından Komisyon'un, 2023'ün ikinci çeyreği için planlanan hedefli istişareler düzenleyeceği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, ülkemiz AB'nin eko-tasarım ve enerji etiketlemesine ilişkin mevcut çerçeve ve ürün mevzuatına hâlihazırda büyük ölçüde uyum sağlamış olmakla beraber anılan mevzuat kapsamındaki yatay mekanizmalara dâhil olmasına yönelik istişarelerin sürdürüldüğü bilgisi aktarılmaktadır.
Söz konusu mevzuat kapsamındaki ürünlerin piyasaya arzının sürdürülebilirlik temelinde ve üretim ve tedarik süreçlerini de etkileyecek bir anlayışla yürütüldüğü ve anılan mevzuata konu olan ürünlerin hem Gümrük Birliği kapsamında hem de AB ile ticarette önemli ihracat kalemleri arasında yer aldığı dikkate alınarak, AB'deki mevzuat hazırlıkları için girdi oluşturacak bahse konu danışma süreçlerine olan katkıların 20 Şubat 2023 tarihine kadar Birliğimize (arge@baib.gov.tr) adresine iletmesi gerekmektedir.
EK-5: Europe Daily Bulletin No.13112
Ek-6: Call for Evidence
4. 2023 Yılı Güncel Destek Tutarları
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 5448 sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar'ın 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrası ile 5449 sayılı Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının Desteklenmesi Hakkında Karar'ın 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasının, "Bu Karar kapsamında yer alan destek limitleri her takvim yılı başında (ortalama TÜFE+ortalama Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenir.” hükmünü amir olduğu bildirilmektedir.
Yazıda devamla, bahse konu mevzuat hükmü gereğince 2023 yılı destek limitlerinin güncellendiği ifade edilmekte olup, bir örneği ekte yer almaktadır.
EK-7: 5448 Destekler Özet Tablo 2023
EK-8: 5449 Destekler Özet Tablo 2023
5. Portekiz Metro Hattı Yapımı
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Portekiz'de bir kamu iştiraki olan Entidade Publica Empresarial tarafından mevcut bir metro hattının Sao Sebastiao ve Alcantara arasına uzatılması için 330.000.000- Avro bedelle bir metro hattı yapımı ihalesinin açılmış olduğundan bahisle söz konusu ihaleye Works - 65398-2023 - TED Tenders Electronic Daily (europa.eu) bağlantısından ulaşılabileceği, ihalede verilecek fiyat tekliflerinin tek kriter olmayacağı www.saphetygov.pt adresine firmaların kayıt yaptırarak ihale dokümanlarını indirebileceği bildirilmekte olup ihale teklif süresinin 27 Nisan 2023 tarihinde son bulacağı belirtilmektedir.
6. Rusya - Tahıl Ürünleri İhracat Kotası
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Rusya Federasyonunda ihdas edilen Hükümet Kararnamesi marifetiyle 15 Şubat - 30 Haziran 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) Rusya'dan Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri haricindeki üçüncü ülkelere yönelik gerçekleştirilecek buğday, çavdar, arpa ve mısır ürünleri ihracatında toplam 25,5 milyon tonluk kota uygulaması getirildiği bildirilmektedir.
Bu kapsamda, anılan kota uygulamasının tahsisatının Rusya Tarım Bakanlığı tarafından deruhte edilmiş olduğu, kota tahsis edilmiş firmaların vergi numaralarına, ticaret unvanlarına ve mêzkur firmalara tahsis edilen kota miktarlarına müteallik malumatı ihtiva eden Rusya Tarım Bakanlığı talimatname eki ekte yer almaktadır.
EK-9: Firma Listesi
7. Proje Önerisi
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Rusya Federasyonu'nun Domodedovo, Sheremetyevo ve Zhukovski Havalimanları ile birlikte Vnukova Havalimanı'nın Moskova'da hizmet vermekte olan dört uluslararası havalimanından biri olduğu vurgulanarak şehir merkezine en yakın (28 km.) konumda olan Vnukova Havalimanından, ülkemizin başta İstanbul olmak üzere Ankara, Antalya, Gazipaşa, Bodrum, Dalaman'daki havalimanlarına sürekli ve/veya sezonsal uçuşlar gerçekleştirilmekte olduğu ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, Moskova Büyükelçiliğimize iletilen "Vnukova Uluslararası Havalimanı A.Ş.” ticaret unvanlı bir Rus firmasının 28.12.2022 tarihli yazısına atfen, söz konusu yazının ekinde yer alan ve Moskova Ticaret Müşavirliği tarafından tercüme edilen ekli sunumunda özetle, adı geçen havalimanı sınırları yakınında 7,7 hektarlık bir alanda anılan firma tarafından inşa edilmesi öngörülen "Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kompleksi” çatısı altında yer alacak 1.000 adet mağaza (showroom) ve antrepo hizmeti imkanı veren depolar ile son dönemdeki jeopolitik gelişmeler doğrultusunda Rusya pazarında ortaya çıkan ticari fırsatların Türk firmaları tarafından değerlendirilebileceğinin ifade edildiği bir proje önerisinde bulunulduğu bildirilmektedir.
Bu kapsamda, Rusya pazarına özellikle mal
ihracatı yapan/yapacak olan firmalarımız için uzun vadeli kiralama imkanı ile
tam zamanlı depo ve lojistik hizmetleri sunulacağın belirtilmekte olup,
"Vnukova Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kompleksi” projesi hakkında hazırlanan
sunum ekte iletilmekte olup söz konusu firma yetkilisine ilişkin bilgiler ise
aşağıda yer almaktadır.
EK-10: Vnukova Havalimanı Sunumu
Firma Yetkilisi:
Dimitri Babkin
Yatırım ve Varlıklar Yönetim Direktörü
Telefon: +7 495 436 66 66 Dahili: 17115
E-posta: Dmitry.Babkin@vnukova.ru
8. Valencia Portakal Satış İhalesi
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğünden alınan yazıda, İşletmelerinin 2023 yılı üretimi tahmini 4.700 Ton Valencia Portakal satış ihalesi 24.02.2023 Cuma günü saat 14.00'de Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğünde yapılacak olup, ihaleye ait ilan örneği ekte iletilmektedir.
EK-11: İlan Örneği
9. ABD/Anti-Damping Soruşturması
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından ABD Gümrük İstatistik Pozisyonları altında 7210.11.00, 7210.12.00, 7210.50.00, 7212.10.00, 7212.50.00, 7225.99.00, ve 7226.99.01 olarak sıralanan Kanada, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Almanya, Hollanda, Güney Kore, Çin Tayvanı, Birleşik Krallık yanı sıra ülkemiz menşeli demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde mamulleri (tin mill) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması ve ilaveten ÇHC menşeli aynı ürün ithalatına karşı bir telafi edici vergi soruşturması açılması için ABD Ticaret Bakanlığı'na (DOC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) 18 Ocak 2023 tarihinde başvuruda bulunulduğunun bildirildiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, söz konusu başvuruya yönelik olarak bu defa, DoC tarafından dampingin mevcudiyetine yönelik incelemelerin yapılacağı soruşturmanın açılış bildirimi 14 Şubat 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olup, anılan bildirimin bir örneği ek'te yer almaktadır. Buna göre, mezkur anti-damping soruşturması kapsamında soruşturma dönemi 1 Ocak 2022 - 31 Aralık 2022 olarak belirlenmiş olup, soruşturma konusu ürün kapsamı mezkur bildirim ekinde ("Annex”) yer aldığı ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, anılan açılış bildiriminin incelenmesinden de görülebileceği üzere ilgili tarafların soruşturma konusu ürününün kapsamına ilişkin olası görüşlerini en geç 27 Şubat 2023 tarihine kadar DoC'a sunabilecekleri ifade edilmekte, bununla beraber, DoC'ün soruşturma konusu ürün ihracatını dikkate alarak soruşturma kapsamında yer alacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olup keyfiyete ilişkin görüş bildirmek isteyen ihracatçı firmaların açılış bildiriminde yer alan süreler dâhilinde DoC ile temasa geçmeleri gerektiği bildirilmektedir. Ayrıca seçilen firmalara DoC tarafından soru formlarının gönderileceği ve soruşturma sonucunda taraf olan her bir firmaya özgü damping marjının hesaplanacağı ifade edilmektedir.
EK-12: Resmi Gazete
10. Afet Bölgesindeki İhracatçıların Talepleri ve Çözüm Önerileri hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Malatya ve Elazığ illerimizde meydana gelen depremlerden kaynaklı olarak can ve mal kayıpları yaşanması nedeniyle anılan iller afet bölgesi olarak ilan edildiği bildirilmekte olup, bölgede yaşanan afet dolayısıyla meydana gelen olumsuz koşulların giderilebilmesi, firmalarımızın üretim ve ihracat faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla girişimlerde bulunulmasını teminen talep ve önerilerin tespitine ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, bilgileri ve afet bölgesi ilan edilen illerde faaliyet göstermekte olan ihracatçı firmalarımızın bahse konu hususlardaki talep ve önerilerinin ekte yer alan "Görüş Bildirim Formu”na işlenerek20 Şubat 2023 Pazartesi günü 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
EK-13: Görüş Bildirim Formu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.