BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ
ÜYELERİNE
SİRKÜLER
2023-182
Sayın Üyemiz;
1. Türkiye-Katar JETCO Toplantısı
2. Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteklemeleri Hk.
3. Sevk Öncesi İnceleme (SÖİ) Ülkeler Tablosu
4. PROWEIN 2024 Fuarı Hk.
5. Fuar Duyurusu (EYAF EXPO 2023)
6. Tayland'a İhracatta Aranan Bazı Sertifikalarda Değişiklik Hk.
7. Brezilya/Pet Film Anti-damping Önlemi
8. Kanada / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi
9. E-İhracat Desteklerine İlişkin Genelge Ekleri İle Destek Rehberinin Güncellenmesi
10. ABD / Alüminyum Ekstrüzyon Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları
11. Hammadde ve Yarı Mamul Niteliğindeki Sanayi Ürünleri Hk.
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
1. Türkiye-Katar JETCO Toplantısı
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Türkiye-Katar Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu (JETCO) I. Dönem Toplantısı'nın Sayın Bakanımız ile Katar Sanayi ve Ticaret Bakanı Sheikh Mohammed bin Hamad bin Qassim Al-Thani'nin eşbaşkanlıklarında 16-17 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirileceği belirtilmekte ve söz konusu toplantıya ilişkin çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Katar pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, bahse konu ülke pazarına girişte karşılaştıkları sorun, talep ve değerlendirmelerin TİM'e sunulmasını teminen firmalarımızın aşağıda yer alan formu doldurarak 19 Ekim Perşembe günü saat 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.
EK-1: Görüş Bildirim Formu
2. Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteklemeleri Hk.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, 12 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Desteklemelerine Dair Uygulama Tebliği ile bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği ifade edilmektedir.
Üreticilere destekleme ödemesi yapılması için;
a) Örtüaltı üretim yerinin Örtüaltı Kayıt Sisteminde (ÖKS), açık alanda üretim yerinin Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) kayıtlı olması,
b) Biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelede kullandığı Bitki Koruma Ürününe (BKÜ) ait faturaya sahip olması
gerektiği belirtilmektedir.
Örtü altında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarlarının yer aldığı ve 1/1/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231012-2.htm adresinden erişim sağlanabildiği belirtilmektedir.
3. Sevk Öncesi İnceleme (SÖİ) Ülkeler Tablosu
T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Sevk Öncesi İncelemenin (SÖİ), bu alanda uzmanlaşmış özel şirketlerin, ithal malın fiyat, nitelik ve niceliğini kontrol etmekle ilgili ithalatçı ülke devletleri tarafından görevlendirilmesine yönelik bir uygulama olduğu dile getirildiği ifade edilmektedir. Genellikle kendi imkânları ve altyapısı ithalat denetimi faaliyetlerini gerektiği ölçüde gerçekleştirmede yetersiz kalan gelişme yolundaki ve en az gelişmiş ülkelerce başvurulan bu uygulamanın amacının, ithalatçı devlet adına, malın değerine dair yanıltıcı beyan sonucu oluşan vergi kaybının önlenmesi, kalitesiz ürünün ülkeye girişinin önüne geçilmesi ve yetersiz idari altyapının telafisinin sağlanması olduğu belirtilmektedir.
Firmalarımızın ihracat yapmak istedikleri ülkelerin belgelendirme işlemlerine ilişkin uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmaları ve ilgili pazarlarda SÖİ uygulamasının hangi süreçler dahilinde yapıldığının netleştirilmesi amacıyla, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Ticaret Müşavirliklerimiz/Ataşeliklerimizin katkıları ile anılan Genel Müdürlüğün talimatları doğrultusunda bir çalışma yürütüldüğü ifade edilmektedir. Bahse konu çalışmada, Ticaret Müşavirliklerimiz/Ataşeliklerimizce hazırlanan veriler doğrultusunda, ilgili ülkelerde SÖİ uygulamasından hangi gözetim şirketlerinin sorumlu olduğu ve SÖİ uygulamasının hangi alanları kapsadığına yönelik hususların tespit edilmiş olduğu belirtilmektedir. Bu hususları içerecek şekilde hazırlanan detaylı tablo ekte yer almaktadır.
Bununla birlikte, ihracatçılarla aktif temas halinde olabilmek ve ihracatçıların ilgili ülkelerde yürürlükte olan belgelendirme sistemleri temelinde yaşanan gelişmelere hızlı bir biçimde ulaşabilmeleri için, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından "teknikengel.gov.tr" internet sitesi kurulduğu ifade edilmektedir. "Teknikengel.gov.tr" internet sitesine ihracatçı firmaların herhangi bir bedel ödemeksizin üye olabildiği, ülkelere ilişkin güncel bilgileri bulabildiği, ilgili ülkelerin ürünlere ilişkin Dünya Ticaret Örgütüne yapmış oldukları mevzuat bildirimlerine ulaşabildiği ve pazara giriş noktasında karşılaşılan sorunların Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğüne iletebildiği bildirilmektedir.
Bu kapsamda, yazı konusu düzenleme de dahil olmak üzere, pek çok önemli gelişmenin anılan web sitesi üzerinden duyurulduğu ifade edilmektedir. Web sitesinin yeniden yapılandırılmasına ve güncellenmesine yönelik çalışmalara başlandığı, mevcut program dahilinde web sitesinin güncel ve modernleştirilmiş haliyle en geç 2024 yılının ilk aylarında faaliyete geçmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir. Bu itibarla, yukarıda yer alan spesifik pazara giriş bilgilerinin herhangi bir aracı olmadan edinilmesini sağlayacak olması nedeniyle, anılan web sitesine üye olunmasında fayda görüldüğü belirtilmektedir.
EK-2: Sevk Öncesi İnceleme-Ülkeler Tablosu
4. PROWEIN 2024 Fuarı Hk.
İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda, Düsseldorf/Almanya'da 10 - 12 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Prowein 2024 Uluslararası Şarap ve Alkollü İçecekler Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım organizasyonu Genel Sekreterliklerince 6. kez organize edileceği ifade edilmektedir.
Bahse konu fuar ile ilgili detaylı sirküler, başvuru formu ve sözleşmenin ekte yer aldığı ifade edilmektedir.
Fuara katılmayı planlayan firmalarımızın, ekteki başvuru formunu ve fuar sözleşmesini doldurarak, 17 Kasım 2023 Cuma günü mesai saati bitimine kadar İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden faks veya e-posta adresine göndermeleri gerektiği belirtilmektedir.
Bilgi için irtibat:
Yaş Meyve Sektör Şubesi
Ramazan NİÇİN / Ceren ULAŞ
Tel: 0212 454 05 00 Dahili: 1574 / 1592 Faks: 0212 454 05 01 - 02
E-Mail: yasmeyve@iib.org.tr
EK-3: PROWEIN 2024 Fuar Sirküleri, Başvuru Formu, Katılımcı Sözleşmesi
5. Fuar Duyurusu (EYAF EXPO 2023)
İlgi: 05.09.2023 tarihli ve 2023-145 sayılı yazımız.
İlgi kayıtlı yazımızda, 30 Kasım-03 Aralık 2023 tarihlerinde İstanbul'da, Türkiye'de ilk ve tek, dünya genelinde ise altıncı büyük olan "13. Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi (EYAF EXPO 2023)”'nin ulusal ve uluslararası alanda etkin bir platform olduğu, 20.000'den fazla yerli ve yabancı ziyaretçi, 120'den fazla katılımcı ile kamu ve özel sektörleri, üreticileri, engelli bireyleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getireceği belirtilerek firmalarımıza duyurulmuştu.
Bu defa Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, firmalarımızın katılımlarını değerlendirebilmesini teminen fuar duyurusunun ekte iletilmekte olduğu ifade edilmektedir.
EK-4: EYAF EXPO 2023 Tanıtım Broşürü
6. Tayland'a İhracatta Aranan Bazı Sertifikalarda Değişiklik Hk.
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda,
-Tayland Kamu Sağlığı Bakanlığının "Üretim Süreçleri, Üretim Ekipmanları ve Gıda Depolama Hakkındaki Tebliği (No. 420) B.E. 2563 (2020)” kapsamında gıda ürünlerinin ithalatında ürün kaydı için ISO 9001 sertifikasının kabul edilmediği,
-Anılan sertifika yerine, gıda üreticisi, ithalatçısı veya distribütörlerinin, ihracatçı gıda üreticisinden GMP standardı kapsamında sertifikalandırılmış bir kalite sertifikası veya gıda ürünleri için HACCP, ISO 22000, FSSC 22000, BRC veya IFS gibi GMP'den daha yüksek bir kalite sertifikası talep etmesinin gerektiği,
-Son zamanlarda, ithalatçı firmalar tarafından bahse konu kalite sertifikalarının onaylanması için Bangkok Büyükelçiliğine yapılan başvurularda önemli bir artış görüldüğü, bununla birlikte, Bangkok Ticaret Müşavirliğinin ve anılan Büyükelçiliğimizin Konsolosluk Biriminin bu tür belgeleri onaylama yetkisinin bulunmadığı,
-Bu kapsamda, ihracatçı firmalarımızın bahse konu sertifika belgeleri için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) onay alması gerektiği,
ifade edilmektedir.
7. Brezilya/Pet Film Anti-damping Önlemi
İlgi: a) 10.08.2023 tarihli ve 2023-124 sayılı yazımız.
b) 18.08.2023 tarihli ve 2023-132 sayılı yazımız.
İlgi'de kayıtlı yazılarımızda, Brezilya tarafından ülkemiz menşeli "PET Film” (3920.62.19, 3920.62.91 ve 3920.62.99 GTİP'lerinde yer alan) ithalatına karşı 1 Mart 2012 tarihinden bu yana uygulanmakta olan anti-damping önlemi kapsamında, Brezilya Kalkınma, Sanayi, Ticaret ve Hizmetler Bakanlığınca bir nihai gözden geçirme soruşturması yürütüldüğü bildirilmişti.
Bu defa, Sao Paulo Ticaret Ataşeliğimizden alınan bir yazı atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, anılan Bakanlık'tan Brezilya Büyükelçiliğimiz kanalıyla 9 Ekim 2023 tarihinde alınan e-posta ve eki belgeler iletilmiş olup; söz konusu belgelerin incelenmesinden, ilgili soruşturma süreçlerine ilişkin tarihlerde yapılan revizeye ilişkin bilgi verildiği ifade edilmektedir.
EK-5: E-posta
EK-6: E-posta - Gayrı resmi çeviri
EK-7: OFICIO SEI No 6595_2023_MDIC_Portekizce
EK-8: OFICIO SEI No 6595_2023_MDIC_Gayrı resmi çeviri
EK-9: CIRCULAR Nº 41- Gayrı resmi çeviri
8. Kanada / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi
İlgi: 23.05.2023 tarihli ve 2023-077 sayılı yazımız.
İlgide kayıtlı yazımızda, belirtildiği üzere Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) tarafından ülkemiz menşeli makarna ithalatına karşı uygulanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri kapsamında 15 Mayıs 2023 tarihinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı duyurulmuştu.
Bu defa, Ottava Ticaret Müşavirliğinden alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından yürütülen soruşturmanın 12 Ekim 2023 tarihinde tamamlandığı ve önlemlerin kaldırılması halinde damping ve sübvansiyonun devam edeceği sonucuna ulaşıldığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, CBSA tarafından yapılan tespitleri içeren Detaylı Raporun (Statement of Reasons) 15 gün içinde ilgili idarenin https://www.cbsa-asfc.gc.ca/sima-lmsi/er-rre/menu-eng.html adresindeki internet sitesinde yayımlanacağı ve doğrudan etkilenen tarafların bu tespitlerin gözden geçirilmesini teminen konuyu Federal Temyiz Mahkemesine götürebileceği bildirilmektedir.
CBSA'nın tespitleri sonrasında, CITT tarafından önlemin kaldırılması durumunda devam edecek damping ve sübvansiyonun yerli üreticiler nezdinde zarara yol açmasının olası olup olmadığı incelenecektir. CITT tarafından yerli üreticiler nezdindeki zarar incelemesinin 20 Mart 2024 tarihi itibariyle sonuçlandırılacağı açıklanmış olup CITT'nin de paralel bir karar vermesi halinde mevcut önlemin aynen veya değişiklik yapılarak devamına karar verileceği ifade edilmektedir. Soruşturma takvimine ilişkin bilginin https://decisions.citt-tcce.gc.ca/citt-tcce/ra/en/item/18500/index.do adresinde yer aldığı belirtilmektedir.
9. E-İhracat Desteklerine İlişkin Genelge Ekleri İle Destek Rehberinin Güncellenmesi
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, bilindiği üzere 5986 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yürürlüğe konulan E-İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan e-ihracat desteklerinin uygulamasına yönelik olarak E-İhracat Desteklerine İlişkin Genelge hazırlanmış ve 10 Ekim 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe konulmuştur. Ayrıca, E-İhracat Konsorsiyumu statüsü kazanılmasına ilişkin başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma süreçleri ile bu süreçlerin Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden işleyişine dair usul ve esasların belirlenmesi amacıyla E-İhracat Konsorsiyumu Statüsüne İlişkin Genelge hazırlanmış ve 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe konulmuştur.
Diğer taraftan, mezkur Genelge'lerde 02.10.2023 tarihli Bakanlık Makamı Oluru ile değişiklik yapılmış olup, bu kapsamda ilgili Genelge ekleri söz konusu değişikliklerle uyumlaştırılmasını teminen güncellenmiştir.
Bunun yanı sıra, Karar kapsamındaki desteklerden yararlanmak isteyen ihracatçılarımızı başvuru süreçleri hakkında bilgilendirmek amacıyla hazırlanarak Bakanlığımız internet sitesinde (https://ticaret.gov.tr/destekler/e-ihracat-destekleri/kilavuzlar) yayımlanan E-İhracat Destekleri Rehberi de yukarıda belirtilen değişiklikler çerçevesinde güncellenmiştir.
10. ABD / Alüminyum Ekstrüzyon Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yerli üreticiler tarafından ülkemizin yanı sıra Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Hindistan, Endonezya, İtalya, Malezya, Meksika, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Güney Kore, Tayvan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam menşeli, alüminyum ekstrüzyon ürünleri (Aluminum Extrusions) ithalatına karşı anti-damping ve yine ülkemizin yanı sıra ÇHC, Meksika ve Endonezya menşeli söz konusu ürünlerin ithalatına karşı telafi edici vergi soruşturması açılması için ABD Ticaret Bakanlığı (DoC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (USITC) yapılan başvurulara ilişkin olarak; USITC zarara ilişkin bir ön soruşturma başlatmış olduğu, soruşturma takviminin de yer aldığı açılış bildirimine "https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-10-13/pdf/2023-22519.pdf” adresinden erişilebildiği ifade edilmektedir. Söz konusu bildirimin incelenmesinden, mezkur soruşturmanın ABD Gümrük Tarife Cetveli'ne göre 7604.10.10, 7604.10.30, 7604.10.50, 7604.21.00, 7604.29.10, 7604.29.30, 7604.29.50, 7608.10.00, 7608.20.00, 7609.00.00, 7610.10.00 ve 7610.90.00 gümrük tarife pozisyonları altında yer alan ürünlere yönelik açıldığının anlaşıldığı belirtilmektedir.
Bu çerçevede, soruşturmalara taraf olmak ve "Public Service List”te yer almak isteyenlerin soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmî Gazetesi'nde yayımlandığı 13 Ekim 2023 tarihinden itibaren 7 gün içinde USITC'ye başvurmaları gerektiği bildirilmektedir. Bununla beraber, soruşturma kapsamında yayımlanacak kamuya açık olmayan veri ve bilgilere (Business Proprietary Information-BPI) sadece tarafları temsil eden yetkilendirilmiş kişilerin erişebilmekte olduğu, "BPI Service List”te yer almak için bu kişilerin de soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmî Gazetesi'nde yayımlanmasından itibaren 7 gün içinde USITC'ye başvuru yapmaları zorunluluğu bulunduğu ifade edilmektedir.
Bununla birlikte, söz konusu bildirimde, 25 Ekim 2023 tarihinde bir konferans düzenleneceği ve buna ilişkin katılım taleplerinin de 23 Ekim 2023 tarihine kadar preliminaryconferences@usitc.gov e-posta adresine iletilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Ayrıca, bu kapsamda, önümüzdeki dönemde izlenecek yol haritasının belirlenmesi amacıyla, 20 Ekim 2023 Cuma günü saat 10.30'da https://zoom.us/j/91404259534?pwd=R2dZV1ZKUjJGRmcwSG0yUFFTcEZFZz09 adresinden erişim sağlanabilecek olan çevrimiçi bir toplantı düzenleneceği bildirilmektedir.
Bahse konu toplantıya katılmak isteyen firmalarımız temsilcilerinin Bakanlığa sunulmasını teminen ekte yer alan bilgi formunu doldurarak 19 Ekim Perşembe günü saat 14.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) adresine iletmesi gerekmektedir.
EK-10: Temsilci Bilgi Formu
11. Hammadde ve Yarı Mamul Niteliğindeki Sanayi Ürünleri Hk.
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Kimya, Tekstil ve Konfeksiyon Dairesi Başkanlığından alınan bir yazıda, bilindiği üzere sanayimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, AB ya da Türk firmalarınca 01/07/2024 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin listenin ekte yer aldığı belirtilmektedir. Bu ürünlere ilişkin itirazların T.C. Ticaret Bakanlığına en geç 6 Kasım 2023 tarihine kadar intikal ettirilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihe kadar Ticaret Bakanlığından evrak kayıt numarası almış olması gerektiği bildirilmektedir. İtiraza ilişkin formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabildiği ifade edilmektedir.
Not: Askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2023/18 sayılı İthalat Tebliği'nin incelenebileceği belirtilmektedir. Ayrıca firma tarafından listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, GTİP'den ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılmasının önem arz ettiği belirtilmektedir.
EK-11: List of Suspensions and Quotas
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.