Sayın Üyemiz;
1. Foodex Japan 2025 Milli Katılım Organizasyonu
2. 27-31 Ekim 2024 Trablus/Libya Yapı-İnşaat STH Hk.
3. 14-17 EKİM 2024 Milano/İtalya Medikalsağlık Sth Revize Hk.
4. 9-13 Eylül 2024 Muskat/UMMAN Mobilya STH Hk.
5. Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları
6. Bağdat Ticaret Müşavirliği/Uygunluk Belgesi
7. ICDT Invest Days Yaoundé Forumu
8. Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik (ISPM 15)
9. Avrupa Komisyonu Tarafından Bal Platformu'nun Oluşturulması
10. Fuar Duyurusu Winter Fancy Food Show 2025
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.
1. Foodex Japan 2025 Milli Katılım Organizasyonu
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nden alınan yazıda; Japonya / Tokyo'da, 11-14 Mart 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan "Foodex Japan 2025-50. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı”nın Türkiye milli katılım organizasyonu 26. kez EİB Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
2025 yılında 50.si düzenlenecek Foodex Japan Fuarının, gıda ihtiyacının sadece %40'ını kendisi karşılayabilen ve bu nedenle yılda yaklaşık 80 milyar $ değerinde gıda ithalatı yapan 126 milyon nüfuslu Japonya'da düzenlenmekle birlikte bölgedeki diğer ülkelerin gıda pazarına da hitap eden bir özellik taşımakta olduğu ve söz konusu fuara, 2024 yılında 60 ülkeden 2.500 firmanın katıldığı ve ziyaretçi sayısının 73.789 olarak gerçekleşmiş olduğu (http://www.jma.or.jp/foodex/en/) belirtilmektedir.
Bu çerçevede, fuara katılım sağlamak isteyen firmalar için başvuru formu ve başvuru şeklinin ekli duyuruda yer aldığı aktarılmaktadır.
Ek-: Foodex Japan Duyurusuna ulaşmak için tıklayınız.
2. 27-31 Ekim 2024 Trablus/LİBYA Yapı-İnşaat STH Hk.
Doğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (DAİB)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonu ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği organizasyonu ile 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde, 27-31 Ekim 2024 tarihlerinde Trablus/LİBYA Yapı-İnşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirilmesi planlandığı bildirilmektedir.
Yazıda devamla, planlanan heyet ile; olası ticari iş birliği imkanlarının araştırılması ve ticari potansiyelin yerinde tespit edilmesi ile sektörel kurum ve alıcı firmalarla ikili görüşmeler yaparak yeni iş bağlantıları kurulmasının hedeflendiği ifade edilmektedir. T.C. Ticaret Bakanlığı'nın onayı halinde, Bakanlıkça hedef ülke olarak belirlenen Azerbaycan'a %70 devlet desteği kapsamında gerçekleştirilecek söz konusu heyet Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği tarafından katılımcı firmalarımıza destek tutarı oranında prefinansman sağlanacak olup katılım bedeli 50.000-TL olarak belirtilmektedir. Katılım payına; gidiş-dönüş uçak bileti, 3 gece konaklama (oda-kahvaltı), transferler, bölgedeki önemli ithalatçılarla ikili iş görüşmeleri organizasyon giderleri, seyahat sigortası, tanıtım malzemeleri, tercüman hizmeti dahil olduğu iletilmektedir.
Bu çerçevede, Libya'ya yönelik Sektörel Ticaret Heyetine katılmak isteyen firmaların katılım paylarını Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği banka hesabına yatırmaları, ekte yer alan belgeleri ve https://www.daib.org.tr/others/HbForm bağlantısında bulunan başvuru formunu eksiksiz doldurmaları gerekmektedir.
Ek-2: Sektörel Ticaret Heyeti Taslak Programı
Ek-3: Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Firma Talep Yazısı (EK A1)
Ek-4: Firma Katılımcı Dilekçesi
3. 14-17 EKİM 2024 Milano/İtalya Medikalsağlık Sth Revize Hk.
Doğu Anadolu İhracatçı Birlikleri(DAİB)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonu ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği organizasyonu ile 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde, 14-17 Ekim 2024 tarihlerinde Milano/İTALYA Medikal&Sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirilmesi planlandığı bildirilmektedir.
Yazıda devamla, planlanan heyet ile; olası ticari iş birliği imkanlarının araştırılması ve ticari potansiyelin yerinde tespit edilmesi ile sektörel kurum ve alıcı firmalarla ikili görüşmeler yaparak yeni iş bağlantıları kurulması hedeflendiği ifade edilmektedir. T.C. Ticaret Bakanlığı'nın onayı halinde, Bakanlıkça hedef ülke olarak belirlenen İtalya'ya %70 devlet desteği kapsamında gerçekleştirilecek söz konusu heyet Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği tarafından katılımcı firmalarımıza destek tutarı oranında prefinansman sağlanacak olduğu belirtilmekte ve katılım bedeli 50.000-TL olarak bildirilmektedir. Katılım payına; gidiş-dönüş uçak bileti, 3 gece konaklama (oda-kahvaltı), transferler, bölgedeki önemli ithalatçılarla ikili iş görüşmeleri organizasyon giderleri, seyahat sigortası, tanıtım malzemeleri, tercüman hizmeti dahil olduğu iletilmektedir.
Bu çerçevede, İtalya'ya yönelik Medikal&Sağlık Sektörel Ticaret Heyetine katılmak isteyen firmaların katılım paylarını Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği banka hesabına yatırmaları, ekte yer alan belgeleri ve https://www.daib.org.tr/others/HbForm bağlantısında bulunan başvuru formunu eksiksiz doldurmaları gerekmektedir.
Ek-5: Sektörel Ticaret Heyeti Taslak Programı
Ek-6: Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Firma Talep Yazısı (EK A1)
Ek-7: Firma Katılımcı Dilekçesi
4. 9-13 Eylül 2024 Muskat/UMMAN Mobilya STH Hk.
Doğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (DAİB)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği organizasyonu ile 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde, 9-13 Eylül 2024 tarihlerinde Muskat/UMMAN'a Mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirilmesi planlandığı ifade edilmektedir.
Planlanan heyet ile olası ticari işbirliği imkanlarının araştırılması ve ticari potansiyelin yerinde tespit edilmesi ile sektörel kurum ve alıcı firmalarla ikili görüşmeler yaparak yeni iş bağlantıları kurulması hedeflendiği ifade edilmektedir. T.C. Ticaret Bakanlığı'nın onayı halinde, Bakanlıkça hedef ülke olarak belirlenen Umman'a %70 devlet desteği kapsamında gerçekleştirilecek söz konusu heyet Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği tarafından katılımcı firmalara destek tutarı oranında prefinansman sağlanacak olup katılım bedeli 40.000-TL olarak belirtilmektedir. Katılım payına; gidiş-dönüş uçak bileti, 3 gece konaklama (oda-kahvaltı), transferler, bölgedeki önemli ithalatçılarla ikili iş görüşmeleri organizasyon giderleri, seyahat sigortası, tanıtım malzemeleri, tercümanlık hizmeti dahildir.
Bu çerçevede, Umman'a yönelik Sektörel Ticaret Heyetine katılmak isteyen firmaların katılım paylarını Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği banka hesabına yatırmaları, ekte yer alan belgeleri ve https://www.daib.org.tr/others/HbForm bağlantısında bulunan başvuru formunu eksiksiz doldurmaları gerekmektedir.
Ek-8: Sektörel Ticaret Heyeti Taslak Programı
Ek-9: Sektörel Ticaret Heyeti Katılımcı Firma Talep Yazısı (EK A1)
Ek-10:Firma Katılımcı Dilekçesi
5. Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Uygulamaları
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, tarım ürünleri ihracatı öngören dahilde işleme izin belgesi (DİİB) düzenlenmesinde uyulacak esasların, İhracat:2016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi ile belirlendiği ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, Mezkur Genelge'nin 7'nci maddesinin birinci fıkrasının "Buğday” başlıklı birinci bölümü çerçevesinde, buğdaydan mamul ürünlerden dönemsellik şartına tabi olanların tereddüde mahal verilmeksizin Genelge'den anlaşılması ve faal bir tesisi (fabrika binası) kiralayarak kendi adına kapasite raporu alan firmalar için ihracat taahhütlerinin tamamlanmasının ardından indirimli teminattan yararlanılabilmesi hususlarına yönelik; "Mısır" başlıklı ikinci bölümü çerçevesinde, organik kırık mısır ihracatı öngörülen DİİB'ler kapsamında asgari randıman oranının değiştirilmesi hususunda 26.07.2024 tarihli Makam Onayı marifetiyle değişikliğe gidilmiş olup söz konusu değişikliklerin derç edildiği Genelge metnine, Bakanlığımız internet sitesinin İhracat Mevzuatı bölümünden (https://ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/dahilde-isleme-rejimi) erişim sağlanabildiği bildirilmektedir.
Diğer taraftan, 26.07.2024 tarihli Makam Onayı kapsamında, mavi yüzgeçli orkinos ihracatına yönelik 31.12.2023 tarihinden önce düzenlenen ve Onay tarihi itibarıyla taahhüt hesabı açık durumda olan DİİB'ler kapsamındaki taahhüt kapama işlemlerinde döviz kullanım oranının azami %80 olarak belirlenmesinin uygun görüldüğü bildirilmektedir.
6. Bağdat Ticaret Müşavirliği/Uygunluk Belgesi
Bağdat Ticaret Müşavirliği ve T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün yazılarına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda; Irak Merkezi Standardizasyon ve Kalite Kontrol İdaresi'nin (COSQC), Irak'a mal ihraç eden menşe ülkelerde uygunluk belgesi verilmesi amacıyla "TUV Austria" isimli şirketle 23.07.2024 tarihinde bir sözleşme imzaladığı, anılan sözleşme ile "TUV Austria" isimli şirkete Irak'a ihraç edilen malları menşe ülkesinde denetleme ve uygunluk belgesi düzenleme yetkisi verildiği belirtilmektedir.
Anılan yazıda devamla, COSCQ tarafından Irak'a ihraç edilecek uygunluk değerlendirme işlemlerini yapma konusunda yetkilendirilen şirketlerin B.V Bureau VERITAS, Applus ve TUV Austria olarak belirlenmiş olduğu ifade edilmektedir.
7. ICDT Invest Days Yaoundé Forumu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerinde ticaret ve yatırımların teşvik edilmesi çerçevesinde, Afrika'da Ekonomik Kalkınma Arap Bankası (BADEA), ICDT ve "Kamerun Yatırım Teşvik Ajansı - CIPA” işbirliği ile "Çekicilik Ülkesi Yeni Kamerun'da Yatırım” temalı ICDT Invest Days Yaoundé Forumu'nun 24 - 25 Eylül 2024 tarihlerine Kamerun'un Yaoundé şehrinde düzenlemesinin planlandığı ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, söz konusu etkinlikle Kamerun'daki yatırım fırsatlarının sunulmasının, İİT Ülkeleri arasında ekonomik ve ticari ortaklıkların geliştirilmesinin teşvik edilmesinin, bölgesel finansal kurumlar aracılığıyla proje finansmanının desteklenmesinin ve stratejik projelere yönelik yatırım niyetlerinin gerçekleştirilmesinin teşvik edilmesinin hedeflendiği belirtilmekte olup forumla ilgili detaylı bilgiye https://icdtinvestdaysoic.org/mec-category/cameroon-icdt-invest-days/ internet adresinden ulaşılabilmektedir.
Ek-11: ICDT Yazısı
8. Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik (ISPM 15)
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, aynen aşağıdaki hususlar belirtilmektedir;
"Uluslararası ticarette, ahşap ambalaj malzemeleri ile ilgili düzenlemeler Birleşmiş Milletler bünyesinde 1946 yılında kurulan Gıda ve Tarım Örgütünce (Food and Agriculture of United Nations FAO) yapılmaktadır. FAO tarafından bitkisel materyallerin ithalat ve ihracatının sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla kısa adı IPPC (International Plant Protection Convention: Uluslararası Bitki Sağlığı Konvansiyonu) olan bir sözleşme hazırlanmıştır. Bu sözleşme 1952 yılında imzaya açılmış olup ülkemiz 11/07/1988 tarihinde imzaladığı ve 18/06/1989 tarih ve 20199 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren bu sözleşme ile Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonuna taraf olmuştur.
Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonuna (IPPC) taraf olan üye ülkeler, ihraç yolu ile ülkelerine gelen mal ve malzeme ile birlikte taşıma, koruma gibi amaçlarla kullanılan ahşap ambalaj malzemelerin FAO tarafından yayınlanan ISPM 15 (Uluslararası Bitki Sağlığı Önlemleri- Uluslararası Ticarette Ahşap Ambalaj Malzemesi Standardı) standardına uygun olarak ısıl işleme tabi tutulmasını istemektedirler.
İlgili ülkelerin yetkili otoriteleri, ISPM 15 standardına göre ısıl işlem uygulaması yapılmamış ahşap ambalaj malzemesinin kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, kendi ülkelerini zararlı organizmalardan korumak için ülkelerine gelen ihraç ürününü, ya hiç kabul etmeden ambalaj malzemesi ve ihraç ürünü ile birlikte ya da üzerinden ihraç ürünü alarak sadece ahşap ambalaj malzemesini ülkemize geri göndermektedirler.
Alınan geri bildirimlerden dolayı hem ihracatçımız hem de ülke ekonomisi çok büyük zarar görmekte, ihraç edilen ürünün satış işleminin aksamasının ve ülkemize döviz girişinin engellenmesinin yanında, ihracatçı ürünün geri iade edilme sürecindeki nakliye ve diğer işlemlerin ücretlerini ilave olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Bunun sonucunda da, uluslararası ticarette kullanılan Türkiye menşeli ürünlerde zararlı organizma riskinin olabileceği algısı oluşmakta ve ülkemiz uluslararası piyasada prestij kaybetmektedir.
Şuan yürürlükte olan 25/05/2019 tarih ve 30784 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanan "Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik" kaldırılarak yeni yönetmelik 26 Temmuz 2024 tarih ve 32613 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış, yeni yönetmeliğin yürürlük tarihi maddelerine göre değişiklik göstermekle birlikte 01/01/2025, 1/7/2025 ve 31/12/2026 olarak belirlenmiştir.
İhracat işlemlerinde resmi kontroller, zirai karantina ve il müdürlüklerimizde görevli inspektörler tarafından titiz bir şekilde yapılmaktadır. İnspektörler ihraç edilecek ürünün bitki ve bitkisel ürün olması durumunda ihraç edilen ürünle birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemesini mezkur yönetmeliğe ve ISPM 15 standardına uygunluğunu kontrol etmekte uygun olması durumunda ihracat işlemlerine izin vermektedir.
Fakat ihraç edilen ürün bitki ve bitkisel ürün dışında kalan mermer, beyaz eşya, makine ekipman, oto yedek parça, cam, elektronik eşya vb. gibi diğer sanayi ürünü ise inspektörler beyan edilmediği sürece ihraç edilen bu sanayi ürünleri ile birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemelerini görmemekte ISPM15 işaretlemesi yapılıp yapılmadığını ve ISPM 15 standardına uygunluğunu denetleyememektedir.
Bakanlığımıza yapılan geri bildirimlerin çok büyük bir kısmını resmi kontrol görevlisi inspektörler tarafından kontrolü yapılamayan bu ürün grupları oluşturmaktadır. İhracatçılarımızın mağdur olmamaları, çok büyük fedakârlıklarla ve emeklerle ürettikleri ürünlerin, ihracat işlemlerinde karşı ülkede sorun yaşamaması, ihracatçımızın hiçbir ürününün kullanılan ahşap ambalaj malzemesinden dolayı geri iade edilmemesi için yeni yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi olan 01/01/2025 tarihine kadar Bakanlık olarak yoğun bir bilgilendirme ve eğitim çalışması yapılarak, mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Yeni yönetmelikte, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemesinin paydaşları olan izin belgeli işletmelere, ihracatçılara, piyasada ikinci elci olarak tabir edilen tedarikçilere ve işaretleme aparatını satan veya imal ederek satan işletmelere bir takım sorumluluklar yüklenmiştir. Her bir paydaşın kendi sorumluluğu içerisinde, izin belgeli işletmelerin yeni yönetmeliğe uygun ahşap ambalaj malzemesi üretip işaretlemesi, ihracatçıların kullanması, tedarikçilerce ticaretini yapması ve işaretleme aparatı satan işletmelerin her isteyene işaret aparatı satmaması durumunda alınan geri bildirimlerin asgari düzeye ineceği göz önüne alındığında ihraç ettiğimiz ürünlerle ilgili olarak ülkemiz uluslararası piyasada prestij kazanacağı değerlendirilmektedir.
01/01/2025 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmeliğin ihracatçılarımızca çok iyi incelenmesi durumunda ileride yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçileceği muhakkaktır. Yeni yönetmelik ile ihracatçılarımıza yüklenen sorumluluklar kapsamında yapmış oldukları ihracatlar da yönetmeliğe uygun ahşap ambalaj malzemesi kullanmaları ve ihtiyaç duydukları ahşap ambalaj malzemelerini bakanlıkça ruhsatlandırılan izin belgeli işletmelerden veya tedarikçilerden alma zorunluluğu getirilmiştir.
Bakanlıkça ruhsatlandırılan izin belgeli işletmeler ve tedarikçilere ait bilgiler Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanmakta olup ihracatçılarımızın mutlaka internet sitesinde isimleri yer alan işletmelerin herhangi birinden ahşap ambalaj malzemelerini temin etmeleri aksi durumda bu konuda ihracatçılarımıza idari para cezasının uygulanacağının bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda özellikle ihracatçıların kendi satın alma biriminde görevli çalışanlarını bilgilendirmeleri, ihracatta kullanılacak ahşap ambalaj malzemesi satma yetkisi bulunmayan, Bakanlığın resmi internet sitesinde bilgileri bulunmayan işletmelerden ahşap ambalaj malzemesi almamaları gerekmektedir.”
Ek-12: Yönetmelik
Ek-13: İhracatçılarınAhşapAmbalajMalzemesiAlımındaDikkatEdeceğiHususlar
9. Avrupa Komisyonu Tarafından Bal Platformu'nun Oluşturulması
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, bilindiği üzere, bal, meyve suları ve reçel gibi ürünlerle ilgili Direktif grubunu ("Kahvaltı Direktifleri”) tadil eden Direktifin, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nin 24 Mayıs 2024 tarihli nüshasında yayımlandığı iletilmektedir.
Bu kapsamda, Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilciliğimizden alınan bir yazıda, bala ilişkin olarak 2026 Haziran ayından itibaren menşe ülkelerin her bir ülkenin bal karışımındaki yüzdesini de içerecek şekilde azalan sırayla etikette belirtilmesi gerektiği, üye ülkelerin karışımın ağırlığının %50'sinden fazlasını temsil etmesi koşuluyla etikette yüzde belirtme yükümlülüğünün yalnızca en büyük paya sahip dört ülke için uygulanmasına karar verebileceği belirtilmektedir.
Yazının devamında, Avrupa Komisyonuna 4 yıl içerisinde balın şekerle tağşişini tespit etmek için uyumlaştırılmış analiz yöntemlerine ilişkin kuralların, 5 yıl içerisinde balın menşeinin izini sürme yöntemlerinin, balın nihai tüketiciye satılırken aşırı ısıtılmadığının ve polenlerin çıkarılmadığının tespit edilmesine yönelik kriterleri uygulamaya koyma yetkisi verildiği ve anılan Komisyonu bu görevinde mevcut en iyi uzmanlıkla desteklemek üzere bir Bal Platformu kurulmasını öngördüğü bildirilmekte olup konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye aşağıda yer alan internet adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.
İnternet Adresi:
10. Fuar Duyurusu Winter Fancy Food Show 2025
Ege İhracatçılar Birliği (EİB)'nden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri'nin Las Vegas eyaletinin Nevada kentinde, 19-21 Ocak 2025 tarihlerinde 49. kez düzenlenecek olan Winter Fancy Food Show Türkiye milli katılım organizasyonunun Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizatörlüğünde gerçekleştirilmesinin planlandığı iletilmektedir.
Yazıda devamla, Genel Sekreterliklerince Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenlenmesi planlanan 2025 Winter Fancy Food Show, tüm ticaret kanallarından binlerce etkili sektör profesyonelinin ilgisini çeken bir fuar niteliğinde olup, fuara katılan alıcılar, distribütörler, yatırımcılara marka bilinirliği oluşturmanın ve pazar paylarını artırmanın farklı yollarının sunulduğu, 2024 Fuarı'na katılanlar arasında perakendeciler, alıcılar ve distribütörler yanında ürün farkındalığı yaratan ve ticareti yönlendiren editörler, influencerlar, yatırımcıların yer alacağı belirtilmektedir. Fuarın, 2024 yılında 162.750 sqft alanda, 1052 firma ve 36 ülkenin katılımı, 13.000 kişiden fazla profesyonel ziyaretçi ile gerçekleştiği ifade edilmektedir.
Ek: Fuar Duyurusu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.