BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-175
Sayın Üyemiz
1. Kayda Bağlı İhracat- Şeker GTP:1701
2. Filipinler'de Bazı Tarım Ürünlerinde Korunma Önlemi Uygulanması
3. Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulamasına İlişkin Duyuru
4. Tunus Menşe İspat Belgeleri - MEDOS
5. Gıda Ürünlerinde İthalat Yasağı
6. ABD-Telafi Edici Vergi Önlemleri Gözden Geçirme Soruşturmaları-Petrol Boruları
7. Birleşik Krallık Korunma Önlemi
8. İran / 15.Nanoteknoloji ve Mikro Sergisi
9. NeoCon Show 2025 - Milli Katılım Organizasyonu
10. ABD / İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf Korunma Önlemi Soruşturması
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Gizem ALP TOPÇU
Genel Sekreter V.
1. Kayda Bağlı İhracat- Şeker GTP:1701
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 1701 gümrük tarife pozisyonlu (GTP) şeker eşyasının 30/12/2021 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat:2021/12)” ile İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine eklendiği ve söz konusu eşyanın ihracatına yönelik kayıt uygulamalarının Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından yürütüldüğü ifade edilmektedir.
Bu çerçevede "1701 GTP'li şeker” ürününün ihracatına ilişkin kayıt uygulama prosedüründe değişikliğe gidilmiş olup, konu hakkında bilgi almak için Genel Sekreterlikleri Kayda Bağlı İhracat Şubesi ile (0312 447 27 40 Dahili 1401 - 1402- 1403 -1404 -1405) iletişime geçilmesi gerektiği belirtilmektedir.
2. Filipinler'de Bazı Tarım Ürünlerinde Korunma Önlemi Uygulanması
Manila Ticaret Müşavirliğimizin yazısına atfen, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü alınan yazıda, Filipinler Tarım Bakanlığı tarafından; kanatlı et ve sakatatı, kemikli büyükbaş eti, çeşitli kahve ürünleri, çeşitli domuz eti ürünleri ile sosis ve benzeri ürünlere ithalatta korunma önlemlerinin uygulanmasının kararlaştırıldığı belirtilmekte olup, söz konusu Karar'ın bir örneği ekte gönderilmektedir.
Ek-1: Karar
3. Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulamasına İlişkin Duyuru
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin olarak üretimi olmayan ürünlerde gümrük vergilerinin askıya alınması, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı açılmasına ilişkin başvuruların ülkemiz temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu ile müzakere edilerek karara bağlandığı ve düzenlemelerin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.
Avrupa Birliği (AB) ya da Türk firmalarınca 1/7/2025 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin liste Ek-2'de, halihazırda gümrük vergileri askıya alınmış olan eşyaya ilişkin liste Ek-3'de ve AB tarafından tarife kontenjanı açılmış olan eşyaya ilişkin liste ise Ek-4'te yer almaktadır.
Bununla birlikte, üretici firmalarımızın Ek-2'de yer alan eşyanın gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin itirazlarının 6 Aralık 2024 tarihine kadar; Ek-3 ve Ek-4'te yer alan eşyada halihazırda uygulanan indirimli gümrük vergisi uygulamalarının sonlandırılmasına ilişkin taleplerinin ise 8 Kasım 2024 tarihine kadar resmi yazı ile Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir.
Anılan yazıda devamla, askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2024/18) listesinde yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, firmalar tarafından GTİP'den ziyade ürün tanımlarının incelenmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Ek-2: Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması veya Tarife Kontenjanı Uygulanması Talep Edilen Eşyaya İlişkin Liste
Ek-3: Gümrük Vergileri Askıya Alınmış Olan Eşyaya İlişkin Liste
Ek-4: AB Tarafından Tarife Kontenjanı Açılmış Olan Eşyaya İlişkin Liste
Not: Başvuruların tam ve eksiksiz olarak firmaların Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerinden Ticaret Bakanlığı KEP adresine (ticaretbakanligi@hs01.kep.tr ) elektronik ortamda iletilmesi gerekmektedir.
Detaylı bilgi ve başvuru formları için: https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistem
4. Tunus Menşe İspat Belgeleri - MEDOS
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Tunus'a gerçekleştirilecek ihracatımızda kullanılacak EUR.1/EUR.MED Dolaşım Belgelerinin ikinci bir bildirime kadar elektronik ortamda (MEDOS) düzenlenmemesi ve söz konusu belgelerin manuel usulde düzenlenerek gümrük idaremizde ıslak imza ve ıslak kaşe tatbik edilmek suretiyle vize edilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Bu defa, Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, MEDOS üzerinden elektronik olarak düzenlenmiş belgelerin Tunus tarafınca kabulüne ilişkin muhataplar ile mutabakata varıldığı belirtilmekte olup Tunus'a gönderilecek menşe ispat ve dolaşım belgelerinin elektronik olarak düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir.
5. Gıda Ürünlerinde İthalat Yasağı
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Rusya Federasyonu (RF) 6 Ağustos 2014 tarih ve 560 sayılı RF Başkanlık Kararnamesi ile aleyhine uygulanan ekonomik yaptırımlara yanıt olarak bazı gıda ürünlerinin (et, süt ve süt ürünleri, balık, taze sebze ve meyveler) yaptırım uygulayan ülkelerden (AB ülkeleri, ABD, Avustralya, Kanada, Norveç, İngiltere, Kuzey İrlanda, İzlanda, Lihtenştayn, Arnavutluk, Karadağ ve Ukrayna'dan) ithalatını yasakladığı ifade edilmektedir.
Moskova Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıda, 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek söz konusu yasaklama uygulamasının, Rusya yasal düzenlemeler resmi yayın sitesinde 18 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan (http://publication.pravo.gov.ru/document/0001202409180023 ) gayriresmi İngilizce tercümesi ekli 18 Eylül 2024 tarihli ve 807 sayılı RF Başkanlık Kararnamesi ile 01 Ocak 2025 tarihinden 31 Aralık 2026 tarihine kadar devam etmesine karar verildiği bildirilmektedir.
Ek-5: Gıda Ürünlerinde İthalat Yasağı Kararname-Gayriresmi Tercümesi
Ek-6: Gıda Ürünlerinde İthalat Yasağı Ürün Listesi-Gayriresmi Tercümesi
6. ABD-Telafi Edici Vergi Önlemleri Gözden Geçirme Soruşturmaları-Petrol Boruları
İlgi: 04.09.2024 tarihli ve 2024/132 sayılı sirkülerimiz
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, bilindiği üzere Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli 7304.29, 7304.39, 7304.59, 7305.20, 7305.31, 7306.29, 7306.30 ve 7306.50 GTP'de yer alan Petrol Boruları-OCTG (Oil Country Tubular Goods) ithalatında 18 Temmuz 2014 tarihinden bu yana anti-damping ve sübvansiyon önlemleri uygulandığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, İlgi'de kayıtlı yazımızda mezkûr ürün için uygulanan telafi edici vergi-sübvansiyon önlemi kapsamında 1 Ocak-31 Aralık 2023 dönemi için anti-damping önlemi kapsamında ise 1 Eylül 2023 - 31 Ağustos 2024 dönemi için idari gözden geçirme soruşturması açılması yönünde tarafların ABD Ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulunabileceği duyurulmuştu.
Bu defa, Petrol Boruları-OCTG ithalatında uygulanmakta olan telafi edici vergi ve anti-damping önlemlerinin gözden geçirilmesi için idari gözden geçirme soruşturmalarının Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresince (ITA) başlatıldığı 17 Ekim 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmıştır. Ekte bulunan konuya ilişkin bildirime ayrıca https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-10-17/pdf/2024-23914.pdf bağlantısından ulaşılmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir.
Öte yandan, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD'ye soruşturma konusu ürün satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerektiği, ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımız varsa, bahse konu firmaların bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu taleplerini geri çekme imkânı bulunduğu bildirilmektedir.
ITA tarafından mezkûr telafi edici vergi soruşturmaları kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formlarının yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen hükümet soru formları gönderilecek olup, soruşturmalar süresince firmalarımız ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılması büyük önem arz ettiği ifade etmektedir.
Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edildiği ifade edilmektedir.
Ek-7: Açılış Bildirimi FR
7. Birleşik Krallık Korunma Önlemi
İlgi: 20.02.2024 tarihli ve 2024/027 sayılı sirkülerimiz
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, İlgide kayıtlı yazılar konusu, Birleşik Krallık (BK) tarafından belirli çelik ürünlerine uygulanan korunma önlemi kapsamında BK Ticaret Politikası Önlemleri Otoritesi (TRA) tarafından 1. kategoride sınıflandırılan ürünler için piyasadaki değişimler sebebiyle tarife kontenjanı miktarlarının yeniden incelenmesi (TRQ review) ve söz konusu kategorideki önlemin askıya alınmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi (suspension review) amacıyla iki ayrı gözden geçirme soruşturması yürütüldüğü ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, tarife kontenjanı miktarlarının yeniden incelendiği gözden geçirme soruşturması sonuçlanmış olup, nihai karar BK tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne yapılan bildirimle yayımlandığı belirtilmektedir.
Bildirimde,
- 1. kategorinin 1A ve 1B olmak üzere ikiye ayrılmasına,
- 1. kategori tarife kontenjanlarının 1A kategorisine taşınarak aynı şekilde uygulanmaya devam etmesine,
- 1A kategorisine ek olarak, yalnızca üretimde kullanılmak üzere (downstream) ithal edilmesine izin verilecek bir 1B kategorisi yaratılmasına,
- 1B kategorisinin global kota olarak belirlenerek ülke bazlı bir ayrım yapılmamakla birlikte, söz konusu kategoriden bir ülkenin en fazla %40 oranında faydalanabilmesine,
- 1B kategorisindeki tarife kontenjanı miktarının 1A kategorisindeki toplam miktarın %132 fazlası olarak belirlenmesine
karar verilmiş olduğu belirtilmekte olup, söz konusu bildirimin bir örneği ekte yer almaktadır.
Öte yandan, bahse konu kategorideki önlemin askıya alınmasının gerekli olup olmadığının incelendiği gözden geçirme soruşturması devam etmekte olup, bahse konu gözden geçirme kapsamında TRA tarafından Kasım 2024'te bir bulgu raporu yayımlanmasının ardından Aralık 2024'te ise soruşturmanın tamamlanmasının planlandığı ifade edilmektedir.
Ek-8: DTÖ Bildirimi
8. İran / 15.Nanoteknoloji ve Mikro Sergisi
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığından alınan yazıya atıfla, İran'ın İslam İşbirliği Teşkilatı Daimi Temsilciğinin Notasına atfen, 3-6 Kasım 2024 tarihlerinde Tahran'da İran'ın Bilim, Teknoloji ve Ekonomiden Sorumlu Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına bağlı Nano ve Mikro Teknoloji İnovasyon Konseyi tarafından "15. Nanoteknoloji ve Mikro Sergisi”nin düzenleneceği, söz konusu sergi çerçevesinde çeşitli sektörlerden ürün ve hizmetlerin tanıtımlarıyla uluslararası ikili görüşmelerin yapılacağı bildirilmekte; uygun görülen önemli katılımcıların konaklama, şehir içi ulaşım vb. masraflarının fuar yönetimince karşılanacağı belirtilmektedir.
Yazıda devamla, söz konusu fuara katılım sağlayacak olan kuruluşlarımızın mezkûr teknolojilerin hassas niteliği itibarıyla herhangi bir taahhütte bulunmadan önce ilgili Bakanlık ve kuruluşlarımızla eşgüdüm sağlamalarında fayda görüldüğü ifade edilmektedir.
Ek-9: Broşür
9. NeoCon Show 2025 - Milli Katılım Organizasyonu
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden (EİB) alınan yazıda, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birlikleri tarafından, 09-11 Haziran 2025 tarihleri arasında ABD'nin Chicago şehrinde düzenlenecek olan ve Amerika'nın en önemli Ofis, Eğitim, Sağlık, Konaklama Mobilyaları Fuarı olarak gösterilen NeoCon Show 2025 fuarına yönelik bir Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
NeoCon Show, 1969'dan beri ticari iç tasarım mobilya sektörü için dünyanın önde gelen platformu ve yılın en önemli etkinliklerinden biri olduğu, fuarda, yaklaşık 1 milyon fit karelik sergi alanıyla 400'den fazla önde gelen firma ve yeni girişimlerin yanı sıra sektör ortaklarının da yer aldığı, devrim niteliğindeki ürün ve hizmetler sergilendiği belirtilmektedir. Bu sayede ticari tasarımdaki en son ve en yenilikçi çözümlere benzersiz bir erişim sağlanabileceği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, adı geçen fuar Chicago'da düzenlenmekte olup, ofis mobilya ürünlerinin sergilendiği fuarla ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıyla ulaşılabildiği gibi https://neocon.com/ internet adresi incelenebilmektedir.
Bu kapsamda söz konusu fuara katılmayı planlayan firmaların aşağıdaki bağlantıyla ulaşılan başvuru formunu doldurarak 15 Kasım Cuma günü mesai bitimine kadar agac@eib.org.tr e-posta adresine göndermeleri beklenmektedir.
NeoCon Show 2025 Milli Katılım Organizasyonu Bilgilendirme Metni
NeoCon Show 2024 Milli Katılım Başvuru Formu
10. ABD / İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf Korunma Önlemi Soruşturması
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ABD Gümrük Tarife Cetveli'ne göre 5503.20.0025 gümrük tarife pozisyonlu "İnce Denye Polyester Kesikli Elyaf” ürünlerinin ithalatına yönelik olarak bir korunma önlemi soruşturması yürütülmekte olduğu belirtilmektedir.
Soruşturma kapsamında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun (USITC) zarara ilişkin kararını 9 Temmuz 2024 tarihinde verdiği ve ince denye polyester kesikli elyaf ürününün yerli sanayiye ciddi zarar veya zarar tehdidi oluşturacak şekilde artan miktarlarda ithal edildiğini tespit ettiği ve Komisyon üyelerinin mezkur zarara yönelik tedbir önerilerini bildirdiği aktarılmaktadır. Bu kapsamda, USITC'nin ilgili bulgularını içeren raporunu ABD Başkanına sunduğu ve ABD yasalarına göre ABD Başkanı'nın nihai kararını vermek için USITC raporunu aldıktan sonra (ek bilgi talep etmemesi halinde) 25 Ekim 2024 tarihine kadar süresi bulunduğu bildirilmektedir.
Bu kapsamda, Ek'te yer alan DTÖ Bildirimi'nden de görüleceği üzere, USITC elektronik belge bilgi sistemi (EDIS, https://edis.usitc.gov ) üzerinde yayımlanan 10 Eylül 2024 tarihli belge ile ABD Başkanı'nca tarafına devredilen yetki kapsamında ABD Ticaret Temsilcisi (USTR), Komisyon'dan belirli ülkelerden ithalat artışının yerli endüstride oluşan ciddi zarar veya ciddi zarar tehdidi üzerindeki etkilerinin inceleneceği ve bu kapsamda bahse konu ülkeler hariç tutularak nedensellik analizinin yapılacağı ve DTÖ Anlaşmaları kapsamında ciddi zarar veya zarar tehdidine yol açacak ölçüde artan ithalata sebep olan öngörülemeyen gelişmelerin (unforeseen developments) belirtileceği bir ek rapor talebinde bulunduğu aktarılmakta olup, 10 Ekim 2024 tarihinde ise Komisyon bahse konu bilgileri içerir ek raporunu EDIS sisteminde yayımlandığı aktarılmaktadır. Mezkur raporun kamuya açık versiyonuna EDIS sistemi üzerinden veya ekte bulunan bildirimin incelenmesi ile görüleceği üzere Anne Richards (anne.richards@wto.org ) ile iletişime geçilerek ulaşılmasının mümkün olduğu belirtilmektedir.
Ek-10: DTÖ Bildirimi
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.