Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) 2018 yılı ihracat rakamları BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakkı BAHAR, BAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Sayın Hakkı Ergin CİVAN ve Abdullah BULUT, BAİB Yönetim Kurulu Üyeleri Sayın Bahadır ERDOĞAN, Sayın Hatice ÖZ ve Sayın Süleyman DURAN'ın katılımıyla gerçekleşen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. BAİB Başkanı Sayın BAHAR, 2018 yılında Batı Akdeniz'den 1 milyar 755 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini, 2019 yılında 2 milyar dolar ihracat hedeflerinin olduğunu kaydetti. Geride kalan 2018 yılında Antalya'dan 1 milyar 208 milyon dolar, Isparta'dan 281 milyon dolar, Burdur'dan 194 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini açıklayan BAİB Başkanı Sayın BAHAR, "Antalya, bu ihracat rakama ile Türkiye genelinde 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan 17 il arasında yer almaktadır” dedi.
BAİB Başkanı Sayın BAHAR, "Batı Akdeniz'den 2017 yılında bin 517 firma ihracat yaparken, 2018 yılında bu rakam bin 771'e yükseldi. 10 milyon dolar ve üzeri ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 2017'de 32 iken 2018 yılında 37 oldu. 10 milyon dolar ve üzeri ihracat gerçekleştiren sektör sayısı ise 19'dan 20'ye yükseldi. İhracatımızın kilogram başına değeri 0,55 dolardan 0,59 dolara yükseldi. 2018 yılında en fazla ihracatı 485 milyon dolar ile madencilik sektörü gerçekleştirirken, bu sektörü 449 milyon dolarla yaş meyve sebze, 166 milyon dolar ile kimya, 145 milyon dolarla mobilya, kağıt ve orman ürünleri, 106 milyon dolarla da demir ve demir dışı metaller sektörü takip etti. En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise 250 milyon dolar ile Çin, 121 milyon dolar ile Almanya, 114 milyon dolar ile Rusya, 72 milyon dolar ile ABD, 61 milyon dolar ile de Romanya” diye konuştu.
BAİB olarak geride kalan yıl içerisinde gerçekleştirilen ve önümüzdeki dönemde planlanan çalışmalara da değinen BAİB Başkanı Sayın BAHAR, THY Kargo ile 2019 sonuna kadar uzatılan protokole, Antalya Limanı'ndan Trieste'ye gerçekleştirilecek Ro-Ro seferlerine ve Moskova İşadamları Derneği ile imzalanan anlaşmaya yönelik düşüncelerini de ifade etti. BAİB Başkanı Sayın BAHAR, "Ürettiğiniz ürün aynı gün içerisinde Moskova'da olacak. Sadece YMS olarak düşünmeyelim. Tüm ürünleri kapsayabilir. 3 saatte ürünlerinizi Rusya'ya ulaştırabilirsiniz. Nakliyeyi İstanbul'dan yapmak isterseniz 2 dolar civarı ücreti var. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
BAİB Başkanı Sayın BAHAR, "Moskova İşadamları Derneği, Moskova'dan Kazan'a kadar işadamlarının temsilcisidir. Bu tarz anlaşmalar artmalıdır. Ticaret hacmi ne kadar artarsa iki ülke arasındaki ilişkiler de gelişir. Rusya'dan enerjiden dolayı ithalatımız çok fazla. Önümüzdeki dönemde dengeyi sağlamak için çalışmak istiyoruz. Köklerini attık, 2019 yılında bu ilişkileri geliştireceğiz. BAİB ve MAP arasında ortak dijital platform geliştireceğiz. Türk ve Rus işadamları İki tarafın ürünlerini işadamlarımız görebilecek, ortaklık konusunda talepler görülebilecek. Ro-Ro seferleri ile ilgili çalışmalarımıza 28 Haziran'da başladık. İhracatçılarımız Ro-Ro ile ürünlerini Antalya'dan merkez Avrupa'ya 1250 euro daha ucuza gönderebilecek. Bulgaristan sınırında dışı engellerle karşılaşılmayacak. YMS tırları 750-800 euro ekstra maliyete neden olan laboratuvar denetimine tabi tutulmayacak. Yollarımız daha az yıpranacak. 1 metre otoban 40 bin liraya yapılıyor. Ro-Ro, Antalya'dan Trieste'ye 52 saatte ulaşıyor. Buradan da birkaç saate Avrupa'nın birçok kentine ulaşıyor” dedi.
İhracat rakamlarımız ile ilgili açıklamanın ardından soru cevap bölümüne geçildi. Basın mensuplarından ihracatın ve sanayinin gelişmesinde üniversitelerden destek gelip gelmediği, işbirliği yapılıp yapılmadığı soruldu. Soruya yanıt veren BAİB Başkan Yardımcısı Sayın Hakkı Ergin CİVAN, "AOSB içerisinde 60 dönüm bir alanda teknoloji geliştirme bölgesi kuruldu. Burada OSB Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi ve ATSO var. Burada amaç ileri teknoloji ve ihracat kabiliyeti olan yeniliklerin burada yapılmasıdır” dedi. BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Süleyman DURAN ise üniversite iş dünyası işbirliği ile ilgili "Burdur'da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, sahada hayvancılık anlamında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Sanayileşme ve alternatif ürün anlamında ciddi çalışma yapıyor. Farklı bir konuya değinmek istiyorum. Bizde 1 metrekare mermer 30 dolar. İtalya'da metrekaresi 400-500 dolara proje uygulaması yapılıyor. Sanayicimizi bu alana yönlendirmemiz gerekiyor. Bu alanda yetişmiş teknik kadro yok. Üniversite bu alanda sanayiciye öncülük etmeli. Sanayiciler ile hocalarımızın kaynaşmasını artırmamız lazım.” Dedi. Basın mensuplarından Rusya'nın domates alımını artırması ile ilgili bir soruya yanıt veren BAİB Başkan Yardımcısı Sayın Abdullah BULUT ise "Rusya'ya sadece domates ihracatı olarak bakmamamız lazım. Rusya'ya tüm ürün çeşitlerini göndermemiz lazım. Avrupa'da olduğu gibi, her anlamda en üst kalitede ürün göndermeliyiz. Domates ile birlikte diğer yaş meyve sebze ürünlerinin çeşitliliğini sağlamamız lazım. Rakamsal rekabetten ziyade kalite rekabeti yapmalıyız. Rusya, Türkiye'den kaliteli ürünü alabileceğini görebilmeli. Rusya, çok büyük ve çok önemli bir pazar” diye konuştu.
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.