2024/152 Sirküler (27.09.2024)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2024-152

Sayın Üyemiz;

24 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Orman Kanununun 16'ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik ile devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesine yönelik verilecek izinler, rehabilite işlemleri, izinlerden tahsil edilecek bedellere ilişkin iş ve işlemler yeniden belirlenmektedir.

Bahse konu Yönetmeliğin önemli hususları ekli bilgi notunda özetlenmekte olup, Yönetmelik ile 18/4/2014 tarihli ve 28976 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Orman Kanununun 16'ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği'nin yürürlükten kaldırıldığı bildirilmektedir.

Söz konusu Yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/09/20240924-2.htm adresinden erişim sağlanabildiği belirtilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter V.

Ek: Orman Kanununun 16'ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmeliğinin Önemli Hususlarına İlişkin Bilgi Notu


Ek-1

ORMAN KANUNUNUN 16'NCI MADDESİNİN UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK'İNİN ÖNEMLİ HUSUSLARINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, söz konusu 16. maddenin, devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine, bedeli alınarak Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilmesine ilişkin hükümleri kapsadığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu Yönetmelikte yer alan önemli hususlar TİM alınan yazıda aşağıdaki şekilde özetlenmiştir.

· Madencilik faaliyetleri için zorunlu, ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini karşılamak üzere kurulan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji üretim tesislerine izin verilebilecek, bu sayede enerji ihtiyacı karşılanarak daha az orman alanının izne konu edileceği ifade edilmektedir.

· İzin taleplerinin e-Devlet üzerinden yapılarak müracaatların daha hızlı sonuçlandırılacağı ifade edilerek izin sahibinin, madencilik faaliyeti yapacağı sahayı projeye uygun şekilde rehabilite edebileceği belirtilmektedir.

· Ormanlık alana ilişkin iznin, müracaat sahibine tebliğ edileceği ve tebligat tarihinden itibaren 6 ay içinde izin sahibinden teminat, bedeller ve onaylı taahhüt senedi isteneceği belirtilmektedir. Süresinde bu bedellerin ödenmemesi, teminatın ve onaylı taahhüt senedinin idareye verilmemesi durumunda ise saha tesliminin yapılmayacağı ve iznin iptal edileceği ifade edilmektedir.

· 7442 sayılı Kanun, kapsamında Orman Kanunu'nun 16'ncı maddesinde yapılan değişiklik sonucu verimli orman alanlarının da tanımlandığı ifade edilmektedir.

· Stratejik öneme haiz olmayan kalker, mermer gibi madencilik faaliyetlerine verimli ormanlarda izin verilmesine kısıtlama getirildiği bildirilmektedir. Her alanda söz konusu faaliyetlerin yapılamayacağı belirtilmektedir.

· Yatırımda bulunulacak devlet projelerinde, ham madde üretim izni talep edilen alanın 20 kilometre yakınında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce tespit edilen pasa, artık ve atık olması halinde öncelikle bu malzemenin kullanılacağı belirtilmektedir.

· İzin sahalarının takvim yılı içinde en az bir defa dosya ve arazi üzerinde heyetçe kontrol edilerek tutanak düzenleneceği bildirilmektedir. İzin sahalarının ayrıca koruma ekipleri tarafından ilgili mevzuat hükümlerine göre periyodik kontrolünün gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

· İzin sahalarının izin veriliş amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı, izin sahalarında sınır değişimi olup olmadığının insansız hava aracı da kullanılarak mevcut haritalara ve planlarına işlenmesine dair işlemlerin idarece serbest yeminli ormancılık bürolarına yaptırılabileceği belirtilmektedir.

· Deprem bölgelerindeki faaliyetlerde ise alınacak bedellerde belli oranlarda indirime gidilebileceği ifade edilmektedir.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.