BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR
BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER
2025-003
Sayın Üyemiz;
1. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) Portalının Kullanıma Açılması Hk.
2. Türkiye-Finlandiya 2. Dönem Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı
3. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı Hk.
4. Fas / Soğuk Haddelenmiş Sac ve Kaplanmış Sac Korunma Önlemi
5. Fas / Pirinçte Vergisiz İthalat Kontenjanı
6. Bölgesel Konvansiyonun Uygulanmasında Mevcut Durum
7. (AB)2023/988 Sayılı Genel Ürün Güvenliği Tüzüğü Hk.
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
Ümit SEZER
Genel Sekreter
1. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) Portalının Kullanıma Açılması Hk.
Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Avrupa Komisyonunun, üçüncü ülkelerde yerleşik tesis operatörlerine yönelik Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) Portalını 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle kullanıma açtığı ve bu portal aracılığıyla operatörlerin çeşitli işlemleri gerçekleştirmelerinin sağlanacağı ifade edilmektedir.
Söz konusu portal ile;
• Üçüncü ülkelerdeki kullanıcıların, kayıtlı operatör olabilmek için Komisyon'a başvurması,
• Operatör, tesis ve emisyon bilgileri gibi verilerin AB beyan sahipleriyle tek elden paylaşılması,
• Üçüncü ülkelerde ödenen karbon fiyatlarının Komisyon'a ve AB Ulusal Yetkili Otoritelerine iletilmesi,
• Beyan edilen verilerin gizliliğinin korunması hedeflenmektedir.
Bu kapsamda, üçüncü ülkelerdeki tesis operatörlerinin süreçlerini kolaylaştırmayı ve karbon düzenlemeleri konusunda şeffaflık sağlamayı amaçlayan portala https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en linkinden erişilebileceği belirtilmektedir.
2. Türkiye-Finlandiya 2. Dönem Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı
Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye-Finlandiya 2. Dönem Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK/JETCO) Toplantısının bir iş dünyası etkinliği ile birlikte 26 Şubat 2025 tarihinde Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer BOLAT ve Fin mevkidaşı Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Sayın Ville TAVIO eşbaşkanlığında Helsinki'de gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.
Bu çerçevede, söz konusu toplantı gündeminin belirlenmesi amacıyla görüş, öneri ve değerlendirmelerinin TİM'e sunulmasını teminen en geç 20 Ocak 2025 Pazartesi günü saat 12.00'ye kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletmesi gerekmektedir.
Ek-1: Görüş Bildirim Formu
3. Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı Hk.
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerlerinin Ticaret Bakanlığı görev alanı dahilindeki konularda iş çevrelerinin bilgilendirilmesi amacıyla 2011 yılından beri düzenlendiği ifade edilmektedir.
Anılan yazıda, iş çevrelerinin Ticaret Bakanlığı görev alanına giren konularda ve ihracat destekleri hakkında bilgilendirilmelerinin ihracatın geliştirilmesi ve tabana yayılması açısından önem arz ettiği, 2025 yılında etkinliklere "Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı” adıyla devam edileceği bildirilmektedir.
Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığınca Türkiye'deki tüm iş çevrelerinin genel katılımına açık olarak, ekte yer alan program akışı çerçevesinde 21-22-23 Ocak 2025 tarihlerinde çevrimiçi bir eğitim programı gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Eğitim programı sonunda, eğitimin en az üçte ikilik kısmına katılım sağlayan katılımcılar adına Dijital Başarı Belgesi düzenleneceği ifade edilmektedir.
Bununla birlikte, programa katılımın ücretsiz olduğu, katılım sağlamak isteyen ilgililerin 17 Ocak 2025 tarihi mesai bitimine kadar aşağıda yer alan kayıt linki üzerinden başvuru yapmaları gerektiği vurgulanmaktadır. Başvuru esnasında istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasının yanı sıra aynı e-posta adresi ile farklı kişiler tarafından başvuru yapılmaması gerektiği, bu hususların katılım linki ve katılım belgelerinin gönderilebilmesi açısından önem arz ettiği belirtilmektedir.
Öte yandan, başvuru sonrası katılımcıların e-posta adreslerine herhangi bir onay maili iletilmeyeceği, 20 Ocak 2025 tarihinde çevrimiçi katılım linki gönderileceği bildirilmektedir. Başvuru ve toplantıya giriş esnasında kullanılan e-posta adreslerinin de aynı olması gerektiği ifade edilmektedir.
Kayıt Linki: https://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/Ihracat
Ek-3: Duyuru Görseli
Ek-4: Eğitim Programı
İlgi: 24.12.2021 tarihli ve 2021-228 sayılı sirkülerimiz.
İlgi'de kayıtlı yazımızda, bilindiği üzere, Fas tarafından "Soğuk Haddelenmiş Sac ve Kaplanmış Sac” ithalatına karşı 14 Mayıs 2015 tarihinden bu yana bir korunma önlemi uygulanmakta olup, söz konusu önleme ilişkin olarak yürütülen ikinci gözden geçirme soruşturması neticesinde önlem 3 yıl daha uzatıldığı duyurulmuştu.
Bu defa, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Fas tarafından bir örneği ekli 10 Ocak 2025 tarihli Dünya Ticaret Örgütü bildirimi yayımlanmış olduğu, mezkur bildirimin gayri resmi tercümesinden anlaşıldığı üzere, 10 yıllık uygulama süresinin sona ermesi sebebiyle söz konusu önlemin 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle sonlandırıldığı bildirilmektedir.
Ek-5: DTO Bildirimi
Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 24 Aralık 2024 tarihli, pirinç sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik ekli duyurusuna atıfla; 1006.20.90.00 tarife pozisyonuna giren kepekli pirinç ithalatına uygulanan gümrük vergilerinin ve KDV'nin 1 Ocak 2025 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında 55.000 tonluk bir kontenjan kapsamında askıya alınacağı, yalnızca pirinç sektöründeki sanayicilerin yukarıda belirtilen kotenjandan yararlanma hakkına sahip olduğu, yararlanmak isteyen ithalatçıların taleplerini "contingent-tarif@mcinet.gov.ma” e-posta adresine elektronik ortamda göndermelerinin veya alındı teyitli posta yoluyla Ticaret Genel Müdürlüğüne iletmelerinin gerektiği hususları belirtilmektedir.
Ek-6: Avis aux importateurs de Riz décembre 2024
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Bölgesel Konvansiyonun Uygulanmasında Mevcut Durum Pan Avrupa Akdeniz Bölgesi İçinde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ağı bulunan ülkelerin birbirleri menşeli eşyayı üretimde serbestçe kullanabilmeleri ve bunları birbirlerine ihraç edebilmelerine yarayan "çapraz kümülasyon” imkanlarının, bu Anlaşmalarda aynı menşe kurallarının uygulanmasıyla sağlandığı bildirilmektedir.
Anılan yazıda devamla, halihazırda söz konusu bölgedeki çapraz kümülasyon uygulamasının, bölgedeki mevcut STA'ların menşe hükümlerinin Pan Avrupa Akdeniz tercihli menşe kurallarına ilişkin Model Protokoller ve bu model protokollerde yer alan menşe kurallarını tek bir konsolide metinde toplayan Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon kapsamında uygulanmasıyla yürütüldüğü, (bu iki düzenleme aynı menşe kurallarına dayandığından bundan sonra "2012 kuralları" olarak atıfta bulunulacaktır) Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon'un ülkemiz tarafından 4 Kasım 2011 tarihinde imzalandığı, 6497 sayılı Kanun'la uygun bulunduğu ve 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe konulduğu ifade edilmektedir. Bununla birlikte, temeli 1990'lı yıllarda atılmış olan bu menşe kurallarının, üretim tekniklerinde son yıllarda yaşanan değişimler ve yeni tedarik zincirlerinin ortaya çıkması neticesinde güncellenmesine karar verildiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, 2012 kurallarının Pan Avrupa Akdeniz Ortak Komitesi'nin 7 Aralık 2023 tarihli ve 1/2023 sayılı Kararı'yla revize edildiği, bu Karar ile konvansiyonun yeni menşe kurallarının ("2023 kuralları”) 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığı bildirilmektedir.
Ayrıca, 2023 kurallarının mevcut çapraz kümülasyon imkanlarına geriye gidiş olmadan, bölge içerisinde yürürlüğe girmesi için Pan Avrupa Akdeniz ülkelerinin tamamının yeni menşe kurallarına ilişkin iç onay süreçlerini tamamlamış olması ve aralarındaki STA'ları Ortak Komite Kararları vasıtasıyla tadil etmiş olmaları gerektiği, ancak gelinen aşamada ülkemizin de içinde bulunduğu bazı Taraf ülkelerde bu sürecin 1 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlanamayacağının ortaya çıktığı belirtilmektedir.
İlave olarak, bu koşullar altında 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla Pan Avrupa Akdeniz bölgesinde bazı Taraf ülkeler arasında 2012 kurallarının uygulanmaya devam edileceği, bazı Taraf ülkeler arasında ise 2023 kurallarının uygulanmaya başlanacağı, farklı menşe kurallarının aynı kümülasyon bölgesinde uygulanmaya devam etmesinin ise mevcut çapraz kümülasyon imkanlarını etkileyeceği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla geçerliliği sona erecek olan 2012 kurallarının, kabul eden Taraf ülkeler bakımından, 31 Aralık 2025 tarihine kadar ilgili 5070 sayılı kanun gereğince güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. ID:BE6EEECB0D6B49BE6EEE. Bu kod ile http://evrak.tim.org.tr/ adresinden doğrulayabilirsiniz. Sayı: 53654767-TİM.00.GSK.MVZ.2025/23-136 İstanbul, 16/01/2025 Konu: Bölgesel Konvansiyonun Uygulanmasında Mevcut Durum Ayrıntılı bilgi için: Okan HENEK - Uzman Yardımcısı STA'lar kapsamında geçerli olmasını öngören Pan Avrupa Akdeniz Ortak Komitesi'nin 2/2024 sayılı Kararı ile "geçiş hükümleri düzenlemesi”nin kabul edildiği belirtilmekte olup Pan Avrupa Akdeniz Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve Avrupa Komisyonu tarafından resmi internet sitelerinde yayımlanan geçiş hükümleri rehberi ekte yer almaktadır.
Öte yandan, ülkemizde 2023 kuralları ile geçiş hükümleri düzenlemesinin iç onay prosedürlerinin halihazırda devam ettiği belirtilmektedir. Bahse konu onay prosedürlerinin tamamlanmasının ardından, geçiş hükümleri düzenlemesinin ülkemizde de uygulanacak olması sebebiyle önümüzdeki bir senelik süre zarfında STA ortaklarıyla ticarette 2012 kuralları ile 2023 kurallarının karşılaştırılarak, üretim süreçleri lehine olan menşe kuralının seçilebileceği ve o ülkeyle tercihli ticaret yapmaya devam edilebileceği ifade edilmektedir.
İlaveten, halihazırda 2012 kurallarının uygulanmasına devam edilen STA'lar kapsamı ürünlerin, geçiş hükümleri düzenlemesinin uygulandığı diğer STA ortaklarıyla ihracatımızda kümülasyona konu edilebileceği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak yeni bildirime kadar, 1 Ocak 2025 ila 31 Aralık 2025 tarihleri arasında Pan Avrupa Akdeniz havzası STA'larında menşe kuralları açısından aşağıdaki düzenlemelerin geçerli olacağı bildirilmektedir.
1. 2012 kurallarına göre işletilmeye devam eden STA'lar: Mısır, Fas, Tunus, AKÇT, AB Tarım (1/98 sayılı OKK), EFTA, Faroe Adaları, Filistin, Gürcistan, Moldova, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Kosova (atfın yürürlük süreci devam etmektedir.), Karadağ, K. Makedonya
2. 2023 Kurallarının Uygulanmaya Başlayacağı STA'lar: EFTA, Faroe Adaları
Bu kapsamda, 2023 kurallarının uygulanacağı Pan Avrupa Akdeniz bölgesindeki diğer STA ortaklarıyla tercihli ticarete ilişkin detaylı bilgileri içeren mevzuatın ilerleyen dönemde yayımlanacağı ifade edilmektedir.
Ek-7: Geçiş Hükümleri Rehberi
Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, 23 Mayıs 2023 tarihinde Avrupa Birliği (AB) Resmî Gazetesi'nde yayımlanan ve 20 yılı aşkın süredir uygulanmakta olan 2001/95/AT sayılı Direktifi yürürlükten kaldıran (AB) 2023/988 sayılı Genel Ürün Güvenliği Tüzüğünün (GPSR), 13 Aralık 2024 tarihi itibarıyla uygulamaya konulduğu ifade edilmektedir.
Günümüzde dijitalleşmenin artması ile değişen pazar koşullarının, piyasaya arz edilen ürünlerin gözetim ve denetimi ile izlenebilirliğinde birtakım zorlukları beraberinde getirdiği belirtilmektedir.
Söz konusu Tüzüğün hem iktisadi işletmeciler hem de çevrim içi hizmet sağlayıcılar için özel ürün güvenliği yükümlülükleri, güçlendirilmiş piyasa gözetimi ve denetimi kuralları ile izlenebilirlik gerekliliklerine ilişkin yeni düzenlemeler getirdiği ve bu amaçla, artan teknoloji kullanımı ile bağlantılı olarak uzaktan iletişim araçları yoluyla (online) piyasaya arz edilenler de dahil olmak üzere tüm tüketici ürünlerinin güvenliğinin sağlanmasının hedeflendiği ifade edilmektedir. Tüzük ile teknik düzenlemenin bulunmadığı, teknik düzenlemenin insan sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümler içermediği, insan sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümler içeren bir teknik düzenleme bulunsa dahi belirli risklere yahut risk kategorilerine ilişkin hükümler bulunmadığında ürün güvenliği açısından tüketicilerin daha etkin korunmasının amaçlandığı belirtilmektedir.
Bu kapsamda, düzenlenmemiş alanda yer alan tüketici ürünleri de dahil olmak üzere (insan veya veteriner kullanımı için tıbbi ürünler, gıda, hayvan yemi, bitki ve hayvan ve ürünleri, bitki koruma ürünleri, hayvansal yan ürünler, antikalar ve tüketicilerin bindiği ekipmanlar hariç) tüm tüketici ürünlerini kapsayan mezkûr Tüzüğe uyumun, söz konusu ürünlerin AB'de serbest dolaşımının devamı için de önem arz ettiği bildirilmektedir.
Ayrıca, yazıda ülkemizin 1/95 sayılı Türkiye - AB Ortaklık Konseyi Kararı ile tesis edilen Gümrük Birliği kapsamında, düzenlenmemiş alanda AB üyesi ülkelerle eşit hak ve yükümlülüklere sahip olduğu vurgulanmaktadır. Bu doğrultuda AB'nin düzenlenmemiş alanda karşılıklı tanımaya ilişkin (AB) 2019/515 sayılı Tüzüğüne uyum çalışmaları kapsamında Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Düzenlenmemiş Alanda Karşılıklı Tanıma Yönetmeliği”nin de 12 Mart 2021 tarihli ve 31421 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olduğu ve düzenlenmemiş alanda karşılıklı tanıma prensibinin iç mevzuata aktarıldığı ifade edilmektedir.
Diğer taraftan, düzenlenmemiş alanda da AB üyesi ülkeler arasında daha fazla uyum ve yeknesak uygulama getirmeyi amaçlayan Genel Ürün Güvenliği Tüzüğünün uyum çalışmalarına da Ticaret Bakanlığınca başlandığı ifade edilmektedir. Bu noktada, bahse konu Tüzüğün AB'de uygulamaya konulması ile birlikte Tüzük kapsamında yer alan ürünleri AB piyasasına arz eden ihracatçılarımız tarafından Ticaret Bakanlığına muhtelif bilgi talepleri iletilmekte olduğu ve bu taleplerin Ticaret Bakanlığınca cevaplandığı bildirilmektedir. Bununla birlikte, ihracatçılarımızın söz konusu Tüzüğün AB'de uygulanması esnasında karşılaştıkları sorunlar ile sorularının bir araya getirilerek, gerek görülenlerin AB Komisyonu ile görüşülmesinde fayda olacağının değerlendirildiği belirtilmektedir.
Bilgileri ve bahse konu (AB) 2023/988 sayılı Tüzüğe dair mevzuat ve uygulamaya ilişkin soru ve sorunlarınızın TİM'e iletilmesini teminen ekte yer alan form doldurularak 20 Ocak 2025 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.
Ek-8: Görüş Bildirim Formu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.