E-İhracat yöntemleri anlatıldı


Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), ülkemizin önde gelen e-ihracat platformlarından World eCommerce Forum işbirliğiyle e-ihracat panelini düzenledi. Son yıllarda ülkemizde de hızla artan e-ticaret ve e-ihracatla ilgili önemli bilgilerin paylaşıldığı panelde, yaşanan sorunların çözümlerine yönelik tecrübeler ve yöntemler de paylaşıldı. BAİB IT tarafından sosyal medya mecralarından canlı yayınlanan paneli izleyen takipçiler, sorularını internet üzerinden göndererek, merak ettikleri hususların yanıtlarını aldı.

Panelde; Worldef Eğitim Koordinatörü Orxan ISAYEV, ‘E-İhracat nedir? Sınır ötesi pazarlar', İş Bankası Ödeme Sitemleri Birim Müdürü M. Bülent KUTACAN, ‘E-İhracat ödeme sistemleri', TİCİMAX CEO'su Cenk ÇİĞDEMLİ, ‘E-İhracat yazılımları', ANT Decor Genel Müdürü Burak AYKUT, ‘E-İhracat başarı hikayeleri', Worldef Uluslararası Büyüme Projeleri Yöneticisi Hakan Enes ERMİŞ, ‘E-İhracat yurtdışı pazaryerlerinde satış' hakkında konuşma yaptı. Paneli; BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakkı BAHAR, BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın İsmail ÖZANDAÇ, BAİB TİM Delegesi Sayın Murat GÜNGÖR, Worldef Başkanı Sayın Ömer NART ve ihracatçılar takip etti.



BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakkı BAHAR, panelde yaptığı konuşmada, "Ticaret tarih boyunca üretim ve nakletme üzerine kuruludur. Lojistik, tarih boyunca büyük önem taşır. E-Ticaret hepimizin gündemine geldi ama bu iş 45 sene önce konuşulmaya başlandı. Perakendenin kuralı hız. Bu nedenle lojistiği halletmemiz lazım. İpek Yolu yeniden gündeme geldi. E-ticaret yeni bir konu değil. Çok geniş bir sistem. Paktlar değişir oldu. 3-5 sene sonra bu konuya izahat yetişmeyecek. Aracı doğru şekilde kullanıp fayda sağlamak lazım” dedi.

Panelde, e-ihracat yapan iş insanlarının mağduriyet yaşamamak adına ödeme yöntemleri, iade ve kargo sürecine büyük önem vermesi gerektiği kaydedildi. Yerel ödeme yöntemlerinin satış yapılan yazılıma mutlaka entegre edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, alt yapının oluşturulamaması halinde satış yapılamayacağı kaydedildi. Panelde aktarılan bir diğer önemli hususun da iade olduğu ifade edildi. Yurt dışında her hangi bir noktaya gönderilen ürünün iade edilecek olması halinde ekstra bir maliyetin oluşacağına dikkat çekildi. Bu nedenle uluslararası bir e-ticaret şirketi ile işbirliğine gidilmesi gerektiği ve iade işlemlerinde o şirketin deposunun kullanılarak, ikinci bir kargo maliyetinin önüne geçilmesi gerektiği açıklandı.

Her ülkenin gümrük mevzuatının farklılıklar taşıdığı da belirtilerek, e-ihracatta belirli bir rakama kadar gümrük vergisi ve KDV alınmadığı açıklandı. Bu nedenle limitlerin altında gerçekleşecek e-ihracat işlemlerinin klasik ihracata göre daha avantajlı olduğu belirtildi. Ürünün sosyal medya ve internet aracılığıyla tanıtımının yapılabileceği kaydedilerek, istenmesi halinde internet reklamlarının da kullanılabileceği açıklandı. Panelde ihracatçıların yanı sıra online olarak canlı yayını takip eden izleyicilerin internet aracılığıyla gelen soruları da yanıtlandı.


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.