2014/043 Sirküler (10.03.2014)


ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2014 /043

Sayın Üyemiz,

Ekonomi Bakanlığından alınan 07/03/2014 tarihli yazıda; Türk - Rus 12. Dönem Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon Toplantısında, bitki karantinası tedbirlerine tabi ürünlerin Gürcistan üzerinden karayolu ile Rusya Federasyonu (RF)'na sevkiyatı konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile RF Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi arasında işbirliği protokolü imzalandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, bu kapsamda, RF'ye bitki karantinası tedbirlerine tabi malların ihracatında uygulanan prosedüre ilave olarak, mezkur protokol hükümleri uyarınca aşağıdaki hükümlerin uygulanacağı bildirilmektedir.

· Ülkemizden RF'ye Verkhniy Lars üzerinden gerçekleşen sevkiyatlar, bitki sağlık sertifikası numaralarını içeren ilgili sertifikalar ile araç plakaları, ürünlerin miktar ve açıklamaları ve paletlere basılan mühür numaralarına ilişkin olarak ülkemiz tarafından Rus tarafına yapılacak ön bildirime bağlıdır.

· Rusya ve uluslararası bitki sağlığı kurallarına göre üç defa uygunsuzluk durumu ortaya çıkan firma, ülkemiz tarafından onaylı ihracatçı listesinden çıkarılacaktır. Onaylanan ihracatçı listeleri Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez güncellenecektir.

· Verkhniy Lars üzerinden ithal edilen ürünlerin Gümrük muayenelerinin tamamlanması sevkiyat noktalarında bulunan Bölge Müdürlüklerinin sorumluluk alanındadır. Ülkemiz menşeli ürünlerin RF'ye sevkiyat noktalarının (gümrük muayenesi) listesi, ikili anlaşma sonrasında ihracatçılarımıza bildirilecektir.

· RF tarafından ithal edilen ülkemiz menşeli meyve ve sebze ürünlerinin hızlandırılmış bitki sağlığı kontrollerine ilişkin prosedürler, önceki anlaşmalara göre, sadece havayolu ile havaalanlarındaki gümrükleme noktalarına yapılan sevkiyatlarda uygulanacaktır.

Bilgilerini rica ederim.

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.