2015/019 Sirküler (22.01.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-019

Sayın Üyemiz,

1. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat ZEYBEKÇİ'nin İran Ziyareti Kapsamında Türkiye - İran İş Forumu

2. Prodexpo Sektörel Ticaret Heyeti

Konularını içeren duyurularımız ektedir.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat ZEYBEKÇİ'nin İran Ziyareti Kapsamında Türkiye - İran İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun yazısında atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Türkiye-İran İş Konseyi tarafından, 3 Şubat 2015 tarihinde Tahran'da T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci'nin katılımlarıyla Türkiye-İran İş Forumu gerçekleştirileceği, bahse konu forum kapsamında, "İmalat Sanayi ve İran'da Yatırım Ortamı” ve "İnşaat, Altyapı ve Enerji Alanlarında İşbirliği” başlıklı oturumlar düzenlenmesi öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, İran'ın 5+1 ülkeleriyle imzaladığı Cenevre zaptının ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 - 29 Ocak 2014 tarihlerinde İran İslam Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle Türkiye ve İran arasında "Tercihli Ticaret Anlaşması” imzalandığı ve söz konusu Anlaşmanın, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği bildirilmektedir. "Tercihli Ticaret Anlaşması” ile gümrük vergi indirimine tabi olacak ürünlerin arasında temizlik ürünleri, plastik malzemeler, orman ürünleri, hazır giyim, ev tekstili, çelik ürünler, beyaz eşya, elektrikli ürünler ve mobilya yer almaktadır.

Ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 yılı Ocak - Kasım döneminde 12.5 milyar dolar olarak gerçekleştiği, bu dönemde Türkiye'nin İran'a olan ihracatının 3.4 milyar dolar, ithalatının ise 9.1 milyar dolar seviyesinde olduğu ve 2017 yılında iki ülke ticaret hacminin 35 milyar dolara ulaşması hedeflendiği dile getirilmektedir.

İran ile ilgili uluslararası arenada kaydedilen olumlu gelişmeler ve iki ülke arasında son dönemdeki gelişmeler ışığında söz konusu ziyaretin ve ziyaret kapsamında düzenlenecek olan İş Forumu'nun iki ülke iş dünyasına katkı sağlayacağını vurgulanmaktadır.

Bu çerçevede, söz konusu ziyarete katılmak isteyen firmaların ekte yer alan katılım formunu doldurarak, 1,000 Euro avansı en geç 22 Ocak 2015 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar, DEİK/Türk-Orta Doğu İş Konseyleri adına İş Bankası Beyoğlu Şubesi (Şube Kodu: 1011) Euro (IBAN TR 79 0006 4000 0021 0113 3146 61) hesabına yatırmaları ve katılım formu ile birlikte dekontu DEİK'e (Faks: 0212 270 35 92 | adiblan@deik.org.tr) iletmeleri gerekmektedir.

EK1: Katılım Formu

2. Prodexpo Sektörel Ticaret Heyeti

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, 9-13 Şubat 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan "Prodexpo 2015” Fuarı ile eş zamanlı olarak Ekonomi Bakanlığı'nca onaylı ve kendilerinin koordinasyonunda İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği organizasyonunda, 8-13 Şubat 2015 tarihleri arasında Moskova / Rusya Federasyonu'na yönelik Sektörel Ticaret Heyeti organize edilmesi için çalışmalar başlatıldığı ve ülkemiz Hububat Sektörünün Rusya Federasyonunda tanıtılması amacıyla düzenlenecek söz konusu Ticaret Heyeti Programı kapsamında fuarla eş zamanlı ikili iş görüşmeleri yapılması planlandığı bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Söz konusu Ticaret heyeti programı katılım payı; Tek kişi / 4.500 Euro (€); aynı firmadan İkinci kişi / 1.500 Euro (€); olup; katılım payına; İstanbul - Moskova - İstanbul ekonomi sınıfı uçak bileti, 5 yıldızlı Otel'de 5 gece konaklama (oda + kahvaltı),FUAR alanında firmalarla ikili iş görüşmeleri, tercümanlık hizmetleri, otel-havaalanı-otel transferleri, basılı malzemeler ve ikili iş görüşmeleri için gerekli olan bütün hizmetler dâhil, oteldeki ekstra oda harcamaları ve diğer ekstra harcamalar hariç olduğu ve ayrıca organizasyona İstanbul dışından katılacak üyelerimizin iç hat uçuşları ve yurt dışı çıkış harç bedelleri kendileri tarafından karşılanacağı iletilmektedir.

Ayrıca, adı geçen heyetin "2011 / 1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği'ne İlişkin Tebliğ” kapsamında değerlendirileceği ve katılımcı firmalarımızın ulaşım ve konaklama ile tanıtım harcamaları üzerinden %50'ye yakın devlet desteğinden faydalanabilecekleri ifade edilmektedir.

Söz konusu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin aşağıda detayları verilen İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği hesabına katılım ücretini yatırmaları, dekontla birlikte, ek'te yer alan kesin kayıt formunu doğru ve eksiksiz olarak doldurarak, en geç 22 Ocak 2015 Perşembe günü mesai bitimine kadar İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin 0212 454 05 01-02 numaralı fakslarına veya hububat@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Banka Bilgileri:

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birliği Euro Hesabı

VAKIFBANK Şirinevler Şubesi

IBAN NO: TR64 0001 5001 5804 8012 7682 75

EK2: Prodexpo Sektörel Ticaret Heyeti başvuru formu



Ekler:
EK1_Katilim_Formu.doc

Ek2_BasvuruFormu.doc

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.