2015/022 Sirküler (27.01.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015 - 022

Sayın Üyemiz,

1. Türkiye-Finlandiya İş Forumu

2. Yemen Gözetim ve Muayene İşleri

3. Ayakkabı ve Tekstil Yönetmelik Taslakları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Türkiye-Finlandiya İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Finlandiya Avrupa ve Dış Ticaret Bakanı Lanita Toivakka ve beraberindeki ticaret heyetinin Türkiye ziyareti kapsamında T.C. Ekonomi Bakanlığı, Finlandiya Ankara Büyükelçiliği, Finlandiya Ticaret Ofisi (Finpro) ve DEİK işbirliğiyle 4 Şubat 2015 Çarşamba günü 11:00-16:30 saatleri arasında Ankara Sheraton Hotel'de Türkiye-Finlandiya İş Forumu düzenleneceği. Anılan İş Forumu'nu Fin Bakan Toivakka'nın yanı sıra T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin de onurlandıracağı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, özellikle ileri teknoloji, AR-GE ve yüksek eğitim sektörlerinde öncü bir ülke konumunda olan Finlandiya'dan; temiz enerji, çevre, orman sanayi, altyapı, lojistik, bilişim teknolojileri, inovasyon, maden ve metalurji teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren Finlandiyalı firmalardan temsilcilerin yer aldığı heyet listesi ve toplantı taslak programı ekte bildirilmektedir.

Bu çerçevede, ikili ekonomik ilişkiler açısından önem taşıyan bu Forum'a katılım sağlamak isteyen üyelerimizin başvuru formu aracılığıyla Finpro'ya (Pelin Gökçek; pelin.gokcek@finpro.fi, T: (212) 284 95 92 / 91) 28 Ocak Çarşamba gününe kadar başvurulması gerektiği bildirilmektedir.

EK1: Finlandiya'lı Firmalar Listesi

EK2: Katılım Formu ve Taslak Program

2. Yemen Gözetim ve Muayene İşleri

Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, sevk öncesi inceleme uygulamasının, genellikle kendi imkanları ithalat denetimi faaliyetlerini gerektiği ölçüde gerçekleştirmede yetersiz kalan gelişme yolundaki ve en az gelişmiş ülkelerin başvurduğu bir yöntem olduğu; uygulama ile temel olarak, malın değerine dair yanıltıcı beyan sonucu oluşan vergi kaybının önlenmesinin, kalitesiz ürünün ülkeye girişinin önüne geçilmesinin ve yetersiz idari altyapının telafisinin sağlanmasının hedeflendiği ifade edilmektedir.

Bakanlığın öncelikli amacının, Türk ürünleri için zorunlu sevk öncesi inceleme uygulayan ülkelerin bu uygulamalardan vazgeçmelerinin, önemli ticari ortaklarımızın ise yeni bir önlem olarak sevk öncesi incelemeye başvurmamalarının sağlanması olduğu belirtilmektedir. Ancak bunun imkan dahilinde bulunmadığı durumlarda, sevk öncesi incelemenin ihracatımıza olumsuz etkilerinin mümkün olduğunca asgariye indirilmesinin Bakanlığın temel önceliği olarak ön plana çıktığı ve bu çerçevede, Türk uygunluk değerlendirme kuruluşlarının ilgili ülke kuruluşları tarafından sevk öncesi inceleme faaliyeti gerçekleştirilmek üzere yetkilendirme taleplerinin Bakanlıkça da desteklendiği vurgulanmaktadır.

Ekonomi Bakanlığı'na Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından iletilen bir yazıda, Yemen Standardizasyon, Metroloji ve Kalite Kontrol Kurumu (YSMO) ile TSE arasında imzalanan bir anlaşma çerçevesinde, Yemen'e ihraç edilecek zorunlu standart ve teknik düzenlemelere tabi gıda dışı tüm endüstriyel ürünlerin sevk öncesi incelemesini gerçekleştirmek üzere TSE'nin yetkilendirildiği bildirilmektedir.

Ayrıca, Yemen'e ihraç edilecek Türk ürünlerine yönelik yapılacak olan sevk öncesi inceleme uygulamasının ihracatımızı kolaylaştırıcı nitelikte olacağı, ihracatçılarımızın ürünlerini PSI belgesi olmaksızın da Yemen'e gönderebileceği, ancak bu takdirde söz konusu ürünlerin Yemen Gümrüklerinde test ve muayeneye tabi tutulacağı belirtilmekte ve söz konusu anlaşmanın 2015 yılının ilk çeyreğinde uygulamaya geçilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

TSE ile YSMO arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde hayata geçirilmesi planlanan uygulamanın ihracatçılarımız açısından ilave yükümlülükler getirmemesi, ihracatımızı kolaylaştırıcı nitelikte olması ve firmalarımızın ihtiyari bir uygulama kapsamında zorunlu belge almak durumunda bırakılmamalarının büyün önem arz ettiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda, konu ile ilgili olabilecek görüş ve değerlendirmelerinizin TİM'e iletilmesini teminen 28 Ocak 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (e-mail: arge@baib.gov.tr; faks: 0242 311 79 00) bildirilmesi gerekmektedir.

3. Ayakkabı ve Tekstil Yönetmelik Taslakları

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yazıda, "Tekstil Elyaf İsimleri ve Tekstil Ürünlerinin Elyaf Kompozisyonlarıyla İlgili Etiketleme ve İşaretleme Hakkındaki Yönetmelik Taslağı" ve "Tüketicinin Satın Alacağı Ayakkabıların Temel Unsurlarının Yapımında Kullanılan Malzemelerin Etiketlenmesine Dair Yönetmelik Taslağı" taslakları bilgilerinize sunulmaktadır. 

Bu bağlamda, ekte sunulan taslaklar ile ilgili olabilecek görüş ve değerlendirmelerinizin Ekonomi Bakanlığı'na iletilmesini teminen 6 Şubat 2015 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (e-mail: arge@baib.gov.tr; faks: 0242 311 79 00) bildirilmesi gerekmektedir.


EK3: Tekstil Yönetmeliği Taslağı

EK4: Ayakkabı Yönetmeliği Taslağı



Ekler:
EK 1 Finlandiyali Firmalar Listesi.pdf

EK 2 Katilim Formu ve Taslak Program.docx

Ek 3 Tekstil Yonetmeligi Taslak.pdf

EK 4 Ayakkabi Yonetmeligi Taslak.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.