2015/027 Sirküler (04.02.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-027

Sayın Üyemiz,

1. Kırgızistan İhale

2. IX. Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu

3. Yönetmelik Taslağı

4. KOBİ Proje Destek Programı Proje Teklif Çağrısı

Konularını içeren duyurularımız ektedir.

Bilgilerini rica ederim.

 

Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.


1. Kırgızistan İhale

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Kırgız Cumhuriyeti Jeoloji ve Madencilik Devlet Ajansı'nın Almalyk linyit kömür havzalarına işletme lisansı verilmesi için ihale şartlarını açıkladığı ve sözkonusu ihalenin 9 Şubat 2015 tarihinde saat 12:00'da Nookat kentinde yapılacağı, söz konusu ihale hakkında detaylı bilgiye Kırgız Cumhuriyeti Jeoloji ve Madencilik Devlet Ajansı'nın resmi internet sitesi www.geology.kg adresinden yada +996 312 30 246 (Rusça), +996 312 909 869 (İngilizce) telefon numaralarından ulaşılabileceği bildirilmektedir.

İhaleye ilişkin bilgiler ekte yer almaktadır.

EK 1: İhale Bilgileri

2. IX. Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkmenistan'a 6-7 Kasım 2014 tarihlerinde yaptıkları ziyaretleri sırasında kararlaştırıldığı üzere, 4-5 Mart 2015 tarihlerinde Çırağan Palace Kempinski İstanbul'da iki ülke Cumhurbaşkanlarının katılımlarıyla, DEİK / Türkiye - Türkmenistan İş Konseyi ev sahipliğinde ve İş Konseyinin karşı kanadı görevini yürüten Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde IX. Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu'nun gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yüzde 12'sine sahip olan Türkmenistan bu zenginliğini ekonominin diğer sektörlerinin kalkınması için etkili bir şekilde kullanmaya çalışırken, yatırım ortamının canlandığı ve tarım, inşaat, makine imalatı, ulaştırma ve lojistik başta olmakla, birçok sektörde yatırımların büyük bir ivme kazandığı görülmektedir. 2013 yılında yüzde 10,2 oranında ekonomik büyüme kaydeden Türkmenistan, Türk müteahhitlerinin en aktif olduğu ülkelerden birisidir. Müteahhitlerimizin bugüne kadar Türkmenistan'da üstlendikleri projelerin toplam tutarı 41 milyar doların üzerindedir.

Türkmenistan'ın sahip olduğu iş ve yatırım imkanlarının Türkiye ve diğer ülke iş çevrelerine daha etkin tanıtılması amacıyla ikinci defa İstanbul'da düzenlenecek olan Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu'na iki ülke Cumhurbaşkanlarının yanı sıra, Türkmenistan İnşaat Bakanlığı, Petrol, Doğalgaz ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı, Tekstil Sanayii Bakanlığı, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Sağlık ve İlaç Sanayii Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Devlet Turizm Komitesi, Sanayici ve Girişimciler Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Merkez Bankası, Türkmengaz, Türkmenpetrol, Türkmenkimya gibi önemli kamu kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri, uluslar arası yabancı bürokrat ve firma temsilcilerinin katılımı beklenmektedir.

Bahse konu yatırım forumuna iştirak etmek isteyen üyelerimizin http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/31/7 internet bağlantısı üzerinden online kayıt yaptırmaları ve katılım ücretini (DEİK üyesi şirket temsilcileri için 250 Euro, diğer şirket ve kurum temsilcileri için 300 Euro) online kayıt sayfasında belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir. Söz konusu ücrete forum kapsamındaki oturumlara ve ikili görüşmelere katılım, öğle yemekleri, gala yemeği ve diğer ikramlar, tercüme hizmetleri, toplantı dokümanları ve diğer hizmetlerin dahil olduğu ifade edilmektedir.

EK 2: Türkmenistan Yatırım Forumu, Taslak Programı

3. Yönetmelik Taslağı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, "Mal ve Hizmet Üretiminde kullanılan Sanayi Ürünlerine Garanti Belgesi Verilmesi ve Bunların Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırlandığı iletilmekte ve anılan taslak hakkındaki görüşlerin Başbakanlığın 17/02/2006 tarih ve 26083 sayılı resmi gazetede yayımlanan "Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik” eki Taslaklar Hakkında Görüş Bildirilmesinde Kullanılacak Forma işlenerek gönderilmesi talep edilmektedir.

Ekte gerekçesi ile birlikte sunulmakta olan taslağa ilişkin görüş ve önerilerinizin ekli görüş bildirme formu ile en geç 19/02/2015 Cuma günü mesai bitimine kadar arge@baib.gov.tr mail adresimize iletilmesi gerekmektedir.

EK 3: - Yönetmelik Taslak Metni

- Sanayi Ürünleri Listesi

- Genel Gerekçe

4. KOBİ Proje Destek Programı Proje Teklif Çağrısı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Antalya Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nden alınan yazıda, KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği kapsamında KOBİ'lerimize yedi adet destek programı ile destek verildiği, bu destek programlarından birisinin de KOBİ Proje Destek Programı olduğu, KOBİ Proje Destek Programında sunulan projelerin uygun bulunması halinde işletme başına 150.000 TL hibe destek verilmesinin mümkün olduğu bildirilmektedir.

Aynı yazıda devamla, 30 Ocak - 20 Mart 2015 tarihleri arasında açık olacak şekilde KOBİ Proje Destek Programı için;

  • KOBİ'lerin Yönetim Becerilerini ve Kurumsal Yetkinliklerini Geliştirmek (Kurumsallaşma)
  • KOBİ'lerin Markaya Yönlendirilmesi (Markalaşma)

başlıklarında proje başvurusu alınmaya başlandığı ifade edilmektedir.

Konu ile ilgili duyuruya www.kosgeb.gov.tr internet adresinden Duyurular / Genel Duyurular bölümünden veya Kosgeb Antalya Hizmet Merkezi Müdürlüğinden ulaşılabilmektedir.


Ekler:
EK1.pdf

EK2.doc

EK3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.