2015/096 Sirküler (06.05.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015 /096

Sayın Üyemiz,

1. FFany New York Shoe Expo Fuar Duyurusu

2. Yeni Psikoaktif Maddeler

3. Anti-Damping-İGGS-ABD

4. Karadağ Cimex Firması

5. 17. Uluslararası Madagaskar Kırsal Ekonomi Fuarı

6. Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları

7. Kitaplar

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. FFany New York Shoe Expo Fuar Duyurusu

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan yazıda, 4-6 Ağustos 2015 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde düzenlenecek olan FFany New York Shoe Expo 2015 fuarına Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliklerince Türkiye milli katılımı organize edileceği bildirilmektedir.

Konu ile ilgili detaylı bilgi ekte sunulmuştur. (2650)

Ek-1: Fuar Duyurusu

2. Yeni Psikoaktif Maddeler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda, 06.02.2015 tarih ve 29259 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve bir örneği ekte yer alan 26.01.2015 tarih ve 2015/7238 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yeni psikoaktif maddelerin 2313 sayılı "Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun" kapsamına alındığı ve ekli listede gönderilen maddelerin üretimi, ithalatı, ihracatı, yurtiçi dağıtımı ve satışının Sağlık Bakanlığı iznine tabi olduğu bildirilmiştir. (2634)

Ek-2: Bakanlar Kurulu Kararı ve Liste

3. Anti-Damping-İGGS-ABD

Ekonomi Bakanlığından alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli 7306.30 GTİP'li "Karbon Kaynaklı Çelik Tüp ve Borular” isimli ürün grubu ithalatına karşı 1986 yılından bu yana; 7306.61 GTİP'li "Kesiti Dikdörtgen veya Kare Şeklinde Olan Demir/Çelikten Tüp ve Borular” adlı ürüne karşı ise 2008 yılından beri anti-damping önlemlerinin uygulandığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından anılan önlemlerin gözden geçirilmesine yönelik olarak 1 Mayıs 2014-30 Nisan 2015 dönemi için ilgili tarafların başvuruda bulunması durumunda, idari gözden geçirme soruşturmaları (İGGS) (administrative review) başlatılabileceği hususunun, Ek'te bir örneği yer alan 1 Mayıs 2015 tarihli ABD Resmi Gazetesi'nin bildiriminde yayımlandığı ifade edilmektedir.

Bahse konu bildirimin incelenmesinden de anlaşılabileceği belirtilmiş olup, idari gözden geçirme soruşturması açılması talebinde bulunacak ilgili tarafların Mayıs ayının son gününe kadar ABD Ticaret Bakanlığına başvuruda bulunmaları gerektiği dile getirilmektedir.

Söz konusu yazıda, idari gözden geçirme süreçlerine başvuru kararı alınması safhasında, ilgili ülke mevzuatı uyarınca gözden geçirmeye tabi bir firma ihracatının (soruşturma dönemi süresince ABD'ye Tip 3 mal girişinin) bulunmasının gerektiği belirtilmekte olup, bu hususun soruşturmanın sonraki safhalarında başvuru sahibi firmaların gözden geçirme kapsamı dışına çıkarılmasının önüne geçilmesi bakımından önem arz ettiği bildirilmektedir. Bu minvalde, bahse konu ihracatın soruşturma dönemindeki mevcudiyetine firmalarımızın azami dikkat göstermesi gerektiği ifade edilmektedir. (2635)

Ek-3: ABD Resmi Gazete Örneği

4. Karadağ Cimex Firması

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Karadağ'ın en büyük firmalarından biri olan Cimex firmasının Türkiye'den ev tekstili ve zücaciye ürünleri satın alma talebi olduğu iletilmektedir. (2622)

Firmanın bahse konudaki niyet mektubu ekte gönderilmekte olup, söz konusu alım ile ilgilenen üyelerimizin firma sahibi Sead Crnovrsanin (E-mail:cimexbp@t-com.me, Tel: +382 0 68 017 050) ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.

Ek-4: Niyet Mektubu

5. 17. Uluslararası Madagaskar Kırsal Ekonomi Fuarı

Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan yazıda; 05-09 Ağustos 2015 tarihleri arasında Antananarivo'da 17. Uluslararası Madagaskar Kırsal Ekonomi Fuarı düzenleneceği ifade edilmekte olup, ticaret ve kırsal sektörün tüm alanlarıyla ilgili konularda ulusal ve uluslararası aktörler arasında bir değişim platformu görevi görmeyi amaçlayan söz konusu etkinliğe ilişkin broşür ekte sunulmaktadır. (2632)

Ek-5: Broşür

6. Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları

Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda; 2023 İhracat Stratejisi kapsamında ihracatta katma değerin artırılması, yeni teknoloji ve metotların üretim sistemine kazandırılması, yenilikçi ürünler tasarlanması, yeni tasarımcılar yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, endüstriyel tasarımcılığın geliştirilmesi, üniversite- sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve ülkemiz ihracatçıları tarafından özgün ürünlerin dünya pazarlarına sunulmasına katkı sağlanması amacıyla,27-29 Mayıs 2015 tarihlerinde "TEKSTİL VE OTOMOTİV İNOVASYON VE TASARIM BULUŞMALARI”etkinlikleri kapsamında;

- Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları (27 Mayıs 2015- Bursa Merinos AKKM)

- Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması (28 Mayıs 2015- Bursa Merinos AKKM)

- Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ortaklığı, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Organizatör ortaklığı ve TÜBİTAK TEYDEB destekleri ile Türkiye UTİB Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası 7. Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi (29 Mayıs 2015- Bursa Merinos AKKM)

etkinlikleri gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Etkinlik günlerinde Ar-Ge Proje Pazarı vasıtasıyla sektörlerimizin yüksek katma değerli üretim yapabilmesi, ihracatın sürdürülebilir kılınması amacı ile sanayi-üniversite işbirlikleri öncelikli olmak üzere sanayi-sanayi, üniversite-üniversite, sanayi-araştırma kurumu-üniversite gibi kurumların ortak proje geliştirmeleri amaçlanmakta olduğu iletilmektedir. Etkinliklerimiz ile ayrıca, Ar-Ge projesi yapmak isteyen sanayi kuruluşlarının temsilcileri, yerli ve yabancı üniversite öğretim üyeleri ve Ar-Ge Merkezleri ile Teknopark araştırmacıları bir araya gelerek yüz yüze görüşme fırsatı bulmaktadır.

Projelerin tanıtımı Bursa Merinos AKKM Konferans Salonlarında araştırmacıların ve sanayicilerin birebir görüşmeleri şeklinde ve sözlü sunumlarla gerçekleştirilecektir. Bağımsız üyelerden oluşan "Ödül Kurulları” tarafından başarılı bulunan Ar-Ge Proje önerileri ve dereceye giren tasarımlar ödüllendirileceği iletilmektedir.

Bu vesileyle, T.C. Ekonomi Bakanlığı desteğinde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde eş zamanlı gerçekleştirilecek olan "Tekstil ve Otomotiv İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları”, (27 Mayıs 2015), "Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması” (28 Mayıs 2015), "UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 7. AR-GE Proje Pazarı Zirvesi” (29 Mayıs 2015) etkinliklerine katılımlar beklenmektedir.” (2586)

denilmektedir.

Sözkonusu etkinliklere katılmak isteyen üyelerimizin Uludağ İhracatçı Birliklerine başvurmaları gerekmektedir.

7. Kitaplar

Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliği'nden alınan 30.04.2015 tarih ve 976 sayılı yazıda; Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Bakanlık Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanlarından Selami İNCEKARA tarafından "Tecrübelerle Yurtdışı Satış, Yatırım ve Müteahhitlik Hizmetleri Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler” adlı bir kitap yayınlandığı bilgisinin Meclislerine iletildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu kitapta "İhracat başlığı adı altında; ihracatı oluşturan unsurlar, ihracatta pazara girişi kolaylaştıran destekler, ihracatta bilinmesi gereken diğer unsurlar, Yurtdışı Yatırımlar başlığı altında; Yatırım kararı temel dayanağı, Yatırımda niçin o ülke, KOBİ ölçekli yatırımlarda transfer edilecek sermaye miktarı ve muhasebe kayıtları konuları ile Müteahhitlik başlığı altında; Yurtdışı ihalelerde dikkat edilecek hususlar, Pazarda orta ve uzun vadeli kalma isteğinde yapılması gerekenler ve Risk sigortası gerektiren şartlar ve faydası” konularının detayları ile işlenerek belirtildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, yazarının kişisel tecrübe, görüş ve önerilerini içeren kitaptan tedarik etmek isteyenlerin Dış Ticaret Uzmanı Selami İNCEKARA e-mail: sfincekara@vahoo,fr e-posta adresinden ve 0530 777 32 07 - 0533 316 26 54 No'lu telefonlardan iletişime geçmeleri gerektiği belirtilmektedir. (2607)



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

Ek-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.