2015/139 Sirküler (02.07.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015 /139

Sayın Üyemiz,

1. Hindistan/Anti-Damping Soruşturması

2. Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması

3. Avrupa Birliği'ne Asma Yaprağı İhracatı

4. Psikotrop İçeren İlaçlar

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Hindistan/Anti-Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, 25 Haziran 2015 tarihinde SteelOrbis'te yer alan bir haberde, çeşitli ülkeler menşeli demir-çelik ürünleri ithalatına karşı anti-damping soruşturmaları açılması yönünde başvurular yapılması için Hindistan'daki çelik üreticisi firmaların, ticaret birlikleriyle işbirliğine gittiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, ülkemiz demir-çelik ürünleri ihracatının önümüzdeki dönemde Hindistan'da açılması muhtemel herhangi bir anti-damping soruşturmasından menfi yönde etkilenmesinin önüne geçilmesi amacıyla ihracatçı firmalarımızın bu pazara yönelik fiyat politikalarına dikkat etmelerinde fayda olduğunun mütalaa edilmekte olduğu iletilmektedir. (3823)

2. Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması

Ekonomi Bakanlığı'nın yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda; ülkemiz ile Malezya arasında yürütülen müzakereler sonucunda 17 Nisan 2014 tarihinde imzalanan "Serbest Ticaret Anlaşması (STA)”nın onaylanmasına dair Bakanlar Kurulu kararının 01/06/2015 tarihli Resmi Gazetesi'nin Mükerrer sayısında yayımlandığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu Anlaşmanın yürürlük tarihinin belirlenmesine yönelik Nota Teatisi tamamlanmış olup, Anlaşmanın 01 Ağustos 2015 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmektedir. (3813)

3. Avrupa Birliği'ne Asma Yaprağı İhracatı

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, ülkemiz menşeli asma yaprağının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatında uygulanmakta olan fiziksel ve kimlik kontrol sıklığının 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla %20 olarak tatbik edileceğine ilişkin malumat verildiği hatırlatılmaktadır.

27 Haziran 2015 tarihli AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan bir sureti ilişik Komisyon Yönetmeliğinin tetkik edilmesinden anlaşılacağı üzere, ülkemiz menşeli asma yaprağının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatında uygulanacak olan fiziksel ve kimlik kontrol sıklığının 1 Temmuz 2015 tarihi itibarıyla %50'ye yükseltilmesinin öngörüldüğü iletilmektedir. (3822)

Ek-1: Komisyon Yönetmeliği

4. Psikotrop İçeren İlaçlar

Ekonomi Bakanlığı'nın yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda; Özbekistan yasalarına göre psikotrop madde içerdiği düşünülen ilaçların deklarasyonunun yapılmaması gibi nedenlerle Özbekistan gümrük kapılarında bazı sorunlar yaşanabilmekte olduğu belirtilmektedir. (3815)

Ek-2: Kullanımı Yasaklanan ve Sınırlandırılan Madde Listesi


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.