2015/149 Sirküler (20.07.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2015-149

Sayın Üyemiz,

1. Türkiye - Güney Afrika İş Forumu

2. Türkiye - Meksika Serbest Ticaret Anlaşması

3. Sayın Cumhurbaşkanımızın Güney Kore Ziyareti

4. 2014 Ürünü Kuru İncir Stok Bildirimi

5. Katar KEK Toplantısı

6. Astana - Almatı Heyet Ziyareti

7. Afganistan Savunma Bakanlığı İhtiyaçlar Listesi

Konularını içeren duyurumuz ektedir.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ

Genel Sekreter


1. Türkiye - Güney Afrika İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Güney Afrika KOBİ'lerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe'in katılımlarıyla, 28 Temmuz 2015 Salı günü, 09.30-15.00 saatleri arasında Ceylan Intercontinental Oteli'nde Türkiye- Güney Afrika İş Forumu gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Yazının devamında, söz konusu İş Forumu kapsamında inşaat, bilgi teknolojileri, mühendislik, otomotiv, pazarlama ve perakende sektörlerinden yaklaşık 30 firma temsilcisiyle Türk firmalarımız arasında ikili görüşmeler gerçekleştirileceği belirtilmekte olup, katılmak isteyen firmalarımızın katılım teyitlerini 23 Temmuz 2015 Perşembe gününe kadar DEİK'e (İrtibat:Sena Ağırgün,Tel:02123395070,e-mail:africa@deik.org.tr) iletilmeleri gerekmektedir.

Taslak Program

09:30 Kayıt

10:00 Tanıtım Filmleri Gösterimi

10:10 Protokol Konuşmaları

10:25 Sunumlar

12:00 Öğle Yemeği & İkili İş Görüşmeleri

15:00 Kapanış

Ek-1: Güney Afrika İş Forumu Heyet Listesi

2. Türkiye - Meksika Serbest Ticaret Anlaşması

Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, ülkemiz ile Meksika arasında yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin devam ettiği ve bahse konu görüşmelerde, diğer konuların yanında, anlaşmanın Fikri Mülkiyet Hakları bölümünde bulunan ‘‘Coğrafi İşaretler'' maddesi ile ilgili olarak Meksika tarafının yeni bir madde önerisinde bulunarak Rakı'nın kendi ülkelerince, Tekila ve Mezcal'ın de ülkemizce Coğrafi İşaret olarak kabul edilmesini teklif ettikleri belirtilmektedir.

İlgili yazıda devamla, Rakı'nın Meksika pazarındaki mevcudiyeti ve ticari potansiyelinin Tekila ve Mezcal ile müsavi olmaması sebebiyle Rakı'nın yanı sıra sınırlı sayıda diğer ürünlerin de ülkemize ait Coğrafi İşaret olarak tanınmasının talep edilmesi planlanmaktadır.

Bu kapsamda, ülkemiz açısından Meksika pazarında ihracat potansiyeli taşıyan ve Coğrafi İşaret olarak korunmasında yarar görülen öncelikli ürünlerin www.tpe.gov.tr/TurkPatentEnstitusu/geographicalRegisteredList/ adresinde yer alan ürünler arasından tespit edilmesi önem arz etmektedir.

Bu bağlamda; TİM'e iletilmesini teminen yukarıdaki mezkur konuya ilişkin olarak görüş ve değerlendirmeleri içeren bilgi notunun Ek'li form vasıtasıyla en geç 21 Temmuz 2015 Salı günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimizin arge@baib.gov.tr e-posta adresine bildirilmesi gerekmektedir. (4066)

Ek-2 : Görüş Bildirme Formu

3. Sayın Cumhurbaşkanımızın Güney Kore Ziyareti

Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Ekonomi Bakanı Sayın Nihat ZEYBEKCİ'nin, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN başkanlığında, 30 Temmuz - 1 Ağustos 2015 tarihleri arasında Güney Kore'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmeleri ve söz konusu ziyarette, üst düzey ikili temasların yanı sıra bir İş Forumu'nun düzenleneceği, bu kapsamda, söz konusu toplantıya ilişkin hazırlık çalışmalarında kullanılmak üzere; iki ülke arasındaki ticari ilişkilere yönelik olarak ihracatçılarımızın söz konusu pazarda karşılaştığı sorunlar, Türkiye ile Güney Kore arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla neler yapılabileceği hususuna ilişkin öneriler ile gerçekleştirilecek toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bilgi notlarına ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu bağlamda; TİM'e iletilmesini teminen yukarıda değinilen hususlara ilişkin bilgilendirmelerin Ek'li form vasıtasıyla en geç 21 Temmuz 2015 Salı mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimizin arge@baib.gov.tr e-posta adresine bildirilmesi gerekmektedir. (4083)

Ek-3 : Görüş Bildirim Formu

4. 2014 Ürünü Kuru İncir Stok Bildirimi

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, her kuru incir ihraç sezonu öncesinde, firmalarımızın bir önceki ürün yılından kalan stok miktarlarını bildirmeleri talep edildiği, firmalarımızca bildirimi yapılan ve Genel Sekreterliklerince oluşturulan bir heyet tarafından yerinde görülüp tespit edilen kuru incirlerin yeni sezon ilk yükleme tarihi öncesinde ihracına onay verildiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede 2014 Ürünü Kuru İncir Stok Bildirim Formu doldurulmak suretiyle stoklarında bulunan 2014 ürünü kuru incirlerin en geç 24 Temmuz 2015 tarihine kadar 0232 488 6100 no'lu faksa veya o.asciogul@eib.org.tr eposta adresine bildirilmesi talep edilmiştir. (4096)

Ek-4: Stok Bildirim Duyurusu ve Formu

5. Katar KEK Toplantısı

Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 5.Dönem Toplantısının Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ve Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ahmed Bin Jassim Bin Mohammed Al-Thani eş başkanlıklarında 24-25 Şubat 2015 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştiği belirtilmektedir.

Bu defa, Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6.Dönem Toplantısının Katar ev sahipliğinde ve 2015 yılının üçüncü çeyreği içerisinde gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, söz konusu toplantıya ilişkin hazırlık çalışmalarında değerlendirilmek üzere;

- İki ülke arasındaki ticari ilişkilere yönelik olarak ihracatçılarımızın söz konusu pazarda karşılaştığı sorunlar,

- Türkiye ve Katar arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla neler yapılabileceğine ilişkin öneriler ile gerçekleştirilecek toplantı esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bilgi notlarına ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu bağlamda; TİM'e iletilmesini teminen yukarıdaki mezkur konuya ilişkin olarak görüş ve değerlendirmeleri içeren bilgi notunun Ek'li form vasıtasıyla en geç 07 Auğustos 2015 Pazartesi mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimizin arge@baib.gov.tr e-posta adresine bildirilmesi gerekmektedir. (4069)

Ek-5: Görüş Bildirim Formu

6. Astana - Almatı Heyet Ziyareti

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, DEİK Türkiye - Kazakistan İş Konseyi tarafından, 8 - 12 Eylül 2015 tarihlerinde Kazakistan'ın Astana ve Almatı şehirlerini kapsayan heyet ziyareti düzenlenmesinin planlandığı ve ziyaret sırasında Kazakistan'ın kamu kurumları, ekonomik hayatta önemli yeri olan sivil toplum kuruluşları ve büyük şirketlerin yöneticileri ile temaslarda bulunulmasının öngörüldüğü belirtilmektedir.

İlgili yazıda devamla belirtildiği üzere; ayrıntılı program, katılımcı sayısı ve profili ile firmalarımızın talepleri doğrultusunda şekillendirilecek olup, Kazakistan şirketleri ile daha fazla görüşmeler yapılması için çaba gösterilecektir.

Bahse konu ziyarete iştirak etmek isteyen şirket ve kurum temsilcilerinin aşağıdaki internet bağlantısında yer alan kayıt formunu eksiksiz doldurarak, 31 Temmuz 2015, Cuma günü mesai sonuna kadar DEİK'e ön başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

İstanbul - Astana, Astana - Almatı ve Almatı - İstanbul uçak biletleri katılımcılar tarafından temin edilecek, bilet rezervasyonu ve takibi münferit olarak yapılacaktır. Astana - Almatı uçuşu Kazakistan'ın ulusal havayolu şirketi Air Astana ile gerçekleştirilecek olup, biletler şirketin Türkiye temsilciliğinden alınabilmektedir. (Tel: 0212 343 49 60 /61).

Uçak bileti hariç, diğer bütün masraf kalemlerini (konaklama, program süresince yapılacak transferler, toplantılarda tercüme hizmetleri vs.) kapsayan katılım ücreti önümüzdeki günlerde belirlenecek ve ön başvuruda bulunan firmalar bu konuda ayrıca bilgilendirilecektir. (4065)

Kayıt İçin : http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/80/5254

Ek- 7: Taslak Program ve Bilgi Notu

7. Afganistan Savunma Bakanlığı İhtiyaçlar Listesi

Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Afganistan Savunma Bakanlığı'nın içinde bulunulan yıl ve gelecek yıllarda piyasadan ticari firmalarla kontratlar yaparak temin etmeyi planladığı ihtiyaçlarına ilişkin olarak, ihtiyaç makamları, ihtiyaç tanımı, ihtiyacın yaklaşık maliyeti ve ihtiyacın son kullanıcısı gibi bilgileri içeren ‘‘2015 Yılı İhtiyaçlar Listesi''nin yer aldığı yazı ve ilgili ekler ilişikte gönderilmektedir. (4067)

Ek-8: İhtiyaç Listesi



Ekler:
EK-1 Guney Afrika Is Forumu Heyet-Listesi.xlsx

Ek-2 Gorus Formu.doc

Ek-3 Gorus Formu.doc

EK-4 Kuru Incir Stok Bildirimi.doc

Ek-5 Gorus Formu.doc

EK-7 Talak Program - Bilgi Notu.pdf

EK-8 Ihtiyaçlar Listesi.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.