2015/012 Sirküler (14.01.2015)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2014-012

Sayın Üyemiz,

1. Finlandiya Yapı Teknolojileri Semineri

2. EMITT Fuarı Çerçevesinde Rusya Tanıtımı

3. Avustralya Anti-Damping Soruşturması

4. Export Market Insights (EMI)

5. Türk Gıda Kodeksi Tebliğ Taslakları

Konularını içeren duyurumuz ektedir.

Bilgilerini rica ederim.

 

Fisun PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Finlandiya Yapı Teknolojileri Semineri

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi ve Finlandiya'nın önde gelen kapalı alan yapı teknolojileri firması Halton işbirliğiyle "Finlandiya Yapı teknolojileri Semineri” 20 Ocak 2015 Salı günü 10.00 - 12.00 saatleri arasında İstanbul TOBB Plaza'da gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Batı Avrupa'nın en genç sanayileşmiş ülkelerinden biri olan Finlandiya, teknoloji politikası ile sürdürülebilir kalkınma ve enerji korunumu açısından son derece önemli olan yapı teknolojileri sanayisinde dünyada öne çıkan ülkelerden birisi konumundadır. Söz konusu seminer kapsamında, Finlandiya'nın yapı teknolojileri politikası, yeşil binalar ve sürdürülebilir teknolojik uygulamalar hakkında Halton'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mika Halttunen, Halton firması Teknoloji Merkezi Müdürü Prof. Risto Kosonen ve Türkiye Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Duygu Erten, birer sunum gerçekleştirecek olup seminerin programı ekte bildirilmektedir.

Bu çerçevede, inşaat sektörü ve mimari uygulamalar alanında önem arz eden Finlandiya Yapı Teknolojileri Seminerine katılım sağlayacak üyelerimizin katılım teyitlerinin ekte yer alan form aracılığıyla en geç 19 Ocak 2015 Pazartesi gününe kadar DEİK'e (Aycan Damalı, e-posta: adamali@deik.org.tr, tel: 0212 339 50 74) iletilmesi gerekmektedir (200)

EK1: Program - Katılım Formu

2. EMITT Fuarı Çerçevesinde Rusya Tanıtımı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; 22 - 25 Ocak 2015 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar Merkezinde "EMITT-2015 XIX. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı” yapılacağı, söz konusu fuar kapsamında, 2. salonda 2616 numaralı Rusya standında anılan ülkenin turistik bölgeleri ve şirketleri temsil edilecektir. Fuar çerçevesinde ayrıca, Rusya Federasyonu Federal Turizm Ajansı organizasyonu ve Türkiye'deki Ticaret Mümessillikleri destekleriyle 22 Ocak 2015 tarihinde saat 13:30'da Karadeniz Salonunda Rusya Turizm Potansiyelinin Tanıtımı yapılacağı bildirilmektedir.

Moskova Bölgesi, Tataristan ve Dağıstan Cumhuriyetleri başta olmak üzere Rusya'da bulunan birçok turistik bölgenin devlet yetkilileri ve Rus turistik firma temsilcilerinin hazır bulunacağı bahse konu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin ekteki form aracılığıyla en geç 20 Ocak 2015, Salı günü mesai bitimine kadar DEİK'e (Nurengiz Eşki, e-posta: avrasya@deik.org.tr veya faks: 0212 270 37 84) katılım teyidi iletmeleri gerekmektedir.

EK2: Katılım Formu

3. Avustralya Anti-Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avustralya tarafından Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam menşeli "Güç Transformatörleri” (8504.22 ve 8504.23 GTİP'li) ürün grubu ithalatına karşı 29 Temmuz 2013 tarihide başlatılan anti-damping soruşturması kapsamında 10 Aralık 2014 tarihinde Ek'te de yer alan bildirimde belirtildiği üzere Endonezya, Tayvan, Tayland ve Vietnam menşeli ürün ithalatına karşı %3,6 - %39,1 arasında değişen oranlarda anti-damping önlemi yürürlüğe konduğu, Çin ve Güney Kore için ise soruşturmanın kapandığı bildirilmektedir. (183)

4. Export Market Insights (EMI)

Melburn Ticaret Ateşeliği'nden gönderilen yazıya atfen Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avustralyalı gıda ihracatçısı firmalara Çin, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Hong Kong, Endonezya, Malezya ve Singapur gıda ve içecek sektörleri hakkında bilgi sağlanması ve söz konusu ülkelerin gıda ve içecek sektörlerine ilişkin pazar araştırmalarına tek bir kaynaktan erişilebilmesini teminen Export Market Insights (EMI) isimli bir uygulamanın hazırlanmış olduğu, söz konusu uygulamada Asya ülkeleri gıda ve içecek piyasaları hakkında önemli linklerin, ürün ve ülke raporlarının, özel raporların, her bir ülke için en büyük 5 (beş) süpermarkette satılan gıda ve içecek ürünlerine ilişkin bilgilerin, Avusrtalya gıda ihracatçıları firma bilgileri ve ihracat verilerinin, bahse konu gıda ve içeceklerin ithalatı ve ihracatına ilişkin mezkur ülkelerde uygulanan yasal ve idari düzenlemelere ilişkin bilgilerin yer aldığı bildirilmektedir.

Söz konusu Melburn Ticaret Ateşeliği yazısı ekte yer almaktadır. (202)

EK 3: Melburn Ticaret Ateşeliği Yazısı

5. Türk Gıda Kodeksi Tebliğ Taslakları

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan "TGK-Gıdalarda Dioksinler, Dioksin Benzeri Poliklorlu Bifenillerin ve Dioksin Benzeri Olmayan Poliklorlu Bifenillerin Seviyesinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği” ile "TGK- İnsan Tüketimine Subulan Hızlı Dondurulmuş Gıdalarda Sıcaklığın Resmi Kontrolü İçin Kontrol Notalarının Seçilmesi ve Ölçüm Metodu Tebliği” taslak metinlerinin görüşe açıldığı bildirilmektedir.

Avrupa Birliği Mevzuatına Uyum Tablolarının da yer aldığı bir örneği ilişikte gönderilen Tebliğ Taslaklarına ilişkin olarak ilgili görüşlerinin, ekte yer alan "Görüş Bildirim Formu" formatında 15/01/2015 Perşembe günü mesai bitimine kadar Birliğimize (e-posta arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir. (211)


Ekler:
EK1.pdf

EK2.pdf

Ek3-1.pdf

Ek3-2.pdf

Ek4-1.pdf

Ek4-2.pdf

EK4-3.pdf

EK4-4.pdf

EK4-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.