2016/038 Sirküler (29.02.2016)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2016-038

Sayın Üyemiz,

1. Türkiye ile Irak Arasındaki Vize Uygulamaları

2. İktisadi Kalkınma Vakfı Anketi

3. Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı Taslağı

4. Brüksel-Belçika'ya Sektörel İş Gezisi Ziyareti

5. Türkiye-Yunanistan İş Forumu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


Fisun EVRENSEVDİ PEKTAŞ
Genel Sekreter


1. Türkiye ile Irak Arasındaki Vize Uygulamaları

Ekonomi Bakanlığı'ndan gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, daha önce umuma mahsus pasaport sahibi Irak vatandaşlarının 6 ay geçerli, 30 gün ikamet süreli ve tek girişli e-vizeyi, www.evisa.gov.tr internet adresinde temin etmesinin veya Türkiye'deki havalimanlarından almasının daha önce mümkün olduğu belirtilmektedir. Ancak Shengen, İngiltere, İrlanda veya ABD vizesi bulunmayan Irak vatandaşlarına e-vize veya havalimanlarında normal vize verilmesi uygulamasının 10.02.2016 tarihi itibariyle sonlandırıldığı ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, konuya ilişkin olarak Irak Dışişleri Bakanlığının henüz resmi bir mütekabiliyet kararı bulunmamasına rağmen, 10.02.2016 tarihinde Bağdat ve Basra Havalimanlarına gelen 20'ye yakın vatandaşımızın geri gönderildiği; Erbil ve Süleymaniye Havalimanlarında ise havalimanında vize verilmesi uygulamasının sürdürüldüğü iletilmektedir.

Bilgilerini ve iş adamlarının Irak'a gitmeden önce İstanbul, Ankara ve Gaziantep'te bulunan Irak'ın dış temsilciliklerinden vize almaları gerektiği bildirilmektedir. (1106)

2. İktisadi Kalkınma Vakfı Anketi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, ülkemiz ve AB arasındaki Gümrük Birliği bugüne kadar ülkemize çeşitli faydalar sağladığı ancak sistemdeki mevcut asimetrilerin, Gümrük Birliği'ndeki güncellemeleri zorunlu kıldığı, bu anlamda Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle ilgili yapılacak kapsamlı analizlerin, bu sürecin ihracatımız açısından daha verimli şekillendirilmesine yardımcı olacağı, bununla ilgili Meclisleri gibi diğer bir takım sivil toplum kuruluşlarının da çeşitli analiz çalışmaları yaptığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından da, konuya ilgili bir çalışma yürütüldüğü, özellikle Gümrük Birliği'nin hizmetler sektörünü kapsayacak şekilde güncellenmesi müzakerelerinden önce mevcut durumun bir fotoğrafının çekilmesi, Türk hizmet sunucularının AB pazarında karşılaştıkları tarife dışı engellerin tespit edilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Bu amaçla Türkiye-AB ticari ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen engellerin envanterini çıkarmak için bir anket çalışması başlattıklarını bildirmişler.

Söz konusu anket 4 bölümden oluşmaktadır:

1- Şirket Profili (Şirket iletişim, kuruluş tarihi, sektör, adres, varsa AB ülkelerindeki şube yan kuruluş, sermaye ve ortaklık yapısı, çalışan sayısı, ciro, ihracat ve ithalatın ciroya oranı bilgileri)

2- AB ile Ticari İlişkiler (Firmanızın AB ile ticaretine dair sorular)

3- AB ile Hizmet Ticaretinde Karşılaşılan Engeller (Hizmet ticareti ve e-ticarete dair sorular)

4- Gümrük Birliği'nin Güncellenmesi (Gümrük Birliği ile ilgili görüş ve önerilere dair sorular)

Söz konusu ankete https://tr.surveymonkey.com/r/hizmetler adresinden ulaşılabilmekte olup, ankete katılmak için son gün 10 Mart 2016 Perşembe günüdür. (1122)

3. Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı Taslağı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca hazırlanan ve bir örneğine http://www.tpe.gov.tr/TurkPatentEnstitusu/allAnouncement/anouncementDetail?newsId=510 adresinden ulaşılabilen "Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı Taslağı”nın 24.02.2016 tarihi itibariyle görüş ve değerlendirmeye açıldığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede söz konusu taslağa ilişkin görüşlerin bir örneği ilişikte yer alan bildirim formuna uygun olarak, 01/03/2016 Salı gününe kadar Birliğimize (e-posta: arge@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir. (1107)

Ek-2: Görüş Bildirim Formu

4. Brüksel-Belçika'ya Sektörel İş Gezisi Ziyareti

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, MÜSİAD tarafından, DEİK/Türkiye-Belçika İş Konseyi işbirliğiyle, 14-16 Mart 2016 tarihleri arasında Brüksel-Belçika'ya sektörel iş gezisi ziyareti düzenleneceği belirtilmekte ve iş gezisi taslak programı iletilmektedir. MÜSİAD Genel Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Sayın Nail Olpak başkanlığında gerçekleşecek olan ziyaret kapsamında, Brüksel Bölgesi Ekonomi Bakanı Sayın Didier Gosuin ve Belçika Sanayi ve Ticaret Odası CEO'su Olivier Willocx'un yapılacak toplantıda katılımcılara hitap etmelerinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Sektörel iş gezisi kapsamında, inşaat, enerji ve mühendislik sektörlerine ağırlık verilmesinin planlandığı bildirilmektedir. Anılan sektörlerde iki ülke işbirliğinin arttırılmasının ve üçüncü pazarlarda Türkiye ve Belçika işbirliğinin geliştirilmesinin hedeflendiği, bahse konu ziyaret kapsamında Polonya'da mevcut iş fırsatları ve finansmanı AB tarafından sağlanmış projeler konusunda bilgi aktarılacağı iletilmektedir.

Ziyaretin uçak hariç konaklama, transferler, yemek vb. organizasyon hizmetleri paket program dahilinde sağlanacaktır. Anılan ziyarete uçak hariç katılım bedeli 1600 Euro olarak belirlenmiştir. Katılım bedelinin Kuveyt Türk Beyazıt Şubesi IBAN No: TR97 0020 5000 0061 2572 5001 01 EUR hesabına KTEFTRIS swift kodu ile yatırılması gerekmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu seyahate katılmak isteyen firmalarımızın aşağıdaki internet bağlantısı üzerinden en geç 7 Mart 2016 Pazartesi gününe kadar başvurularını GR Events (İlgili Kişi: Sara Zaki/ Sinem Bayar, 0312 447 43 40, e-posta: contact@greventsworld.com) iletmeleri gerekmektedir.(1162)

Başvuru formuna erişim için:

https://docs.google.com/forms/d/1QBdgPaADKZ04wOdvH0TPa8eltZnOqTDyMIINIJTCTY/viewform?pli=1

Ek-3: Program

5. Türkiye-Yunanistan İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'ten 'ten gönderilen yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, DEİK tarafından, Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğiyle, her iki ülke Başbakanlarının katılımlarıyla, 8 Mart 2016 tarihinde 13:30-18:30 saatleri arasında Swissotel / İzmir'de "Türkiye-Yunanistan İş Forumu” düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazının devamında, Türkiye-Yunanistan ikili ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi ve üçüncü ülkelerde beraber yatırım imkânlarının değerlendirilmesi hedeflenmekte olan Forumda, turizm, gayrimenkul, gıda, lojistik, sağlık ve ilaç, inşaat ve inşaat malzemeleri ile endüstriyel ürünler ve yenilenebilir enerji başta olmak üzere pek çok sektörde her iki ülke için yatırım ve işbirliği olanaklarının ele alınacağı belirtilmektedir.

Taslak programı ekli Forum kapsamında simultane tercüme hizmeti verilecek olup, katılım göstermek isteyen firmalarımızın http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/150/6365 linkinden 4 Mart 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar katılımlarını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. (1161)

Ek-4: Taslak Program


Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.