2018/211 Sirküler (13.11.2018)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2018- 211


Sayın Üyemiz;

1. 1.Startup Booster Fuarı

2. Madagaskar Korunma Önlemi Soruşturması

3. Samsun Gıda 2018 Fuarı Alım Heyeti Programı Hk.

4. T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Venezuela Resmi Ziyareti

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.


e-imzalıdır

Anıl YILMAZ

Genel Sekreter V.


1. 1. Startup Booster Fuarı

T.C. Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, CAS'ın 12-13 Aralık 2018 tarihlerinde Sfax Belediyesi Kongre Salonunda 1. Start-Up Booster Fuarının düzenleneceği, fuarın genç girişimlerin gelişmesi ve yeni teşekküllerle finans kurumlarının bir araya gelmesi için fırsat sunacağı, yeni girişimler için bir sergi alanı, iş görüşmeleri (B2B), ihracatın teşviki ve dijital pazarlama hakkında iki konferans ve uzmanlarla özel danışmanlar arasında görüşmelerin planlandığı ve ülkemizden girişimciler, yatırımcılar ve iş adamı heyetleri davet edildiği belirtilmektedir. Söz konusu fuarın tanıtım dosyası ekte yer almaktadır.

EK 1: Mektup (1 Sayfa)

EK 2: Tanıtım Dosyası (4 Sayfa)

2. Madagaskar Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 9 Ekim 2018 tarihinde Madagaskar Ticaret Önlemleri Ulusal Otoritesi tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne yapılan bildirime göre "Makarna” (190219.90 ve 190230.90 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 20 Eylül 2018 tarihinde bir korunma önlemi soruşturması başlatılmış olduğu ve anılan soruşturmaya ilişkin açılış bildirimi ekte yer aldığı belirtilmektedir.

Bununla birlikte, soruşturmaya dahil olmak isteyen ilgili tarafların soruşturmanın açılış bildiriminden itibaren 30 gün içerisinde Madagaskar Ticaret Önlemleri Ulusal Otoritesi ile iletişime geçmesi gerektiği belirtilmekte olup söz konusu bildirimde adres bilgisine yer verilmektedir. Ayrıca, soruşturmaya ilişkin olarak bir kamu dinleme toplantısı düzenlenebileceği belirtilmektedir.

Korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ'ye üye ülkelerin GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli üretime zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanacağı bildirilmektedir.

Bununla birlikte Bakanlığımızın "Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) "Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan "TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen "Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları” nın (Usul Esaslar) incelenmesi gerekliliği bildirilmektedir.

EK 3: Açılış Bildirimi

3. Samsun Gıda 2018 Fuarı Alım Heyeti Programı Hk.

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda, 22-25 Kasım 2018 tarihleri arasında Tüyap Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan "Samsun Gıda 2018 - 3. Gıda ve İçecek Ürünleri, Gıda İşleme Teknolojileri, Paketleme ve Lojistiği Fuarı”na yönelik olarak, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Genel Sekreterliğimiz organizasyonunda bir alım heyeti gerçekleştirilecektir.

Söz konusu Alım Heyeti organizasyonu kapsamında, iletişim detayları ve talep ettikleri ürünlere ilişkin detaylar ilişik bulunan yabancı firma temsilcileri ve Türk firmalar arasında 22 Kasım 2018 Perşembe günü fuar alanında ikili görüşmeler yapılması planlanmakta olup, görüşmelere iştirak etmek isteyen üyelerimizin görüşmek istedikleri firmaları işaretlemek suretiyle ekteki formları doldurarak en geç 20 Kasım 2018 Salı günü mesai bitimine kadar Karadeniz İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği‘nin kib@kib.org.tr adresine veya aşağıdaki faks numaralarına gönderilmeleri gerekmektedir.

İlgili Personel:

Şahin KURUL

Tel: 04542162426

Faks: 04542164842-2168890

EK 4: Alım Heyeti Katılımcı Listesi (1 Sayfa)

EK 5: Alım Heyeti İkili İş Görüşmesi Katılımcı Başvuru Formu (1 Sayfa)

4. T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Venezuela Resmi Ziyareti

Türkiye İhracat Meclisi'nden alınan bir yazıda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 3 Aralık 2018 tarihinde yapacağı Venezuela resmi ziyareti kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve üst düzey devlet yetkililerinin katılımlarıyla "Venezuela Türkiye İş Forumu” düzenlenmesinin öngörüldüğü bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Venezuela ekonomisinde başta petrol olmak üzere, doğal kaynakların büyük önem taşıdığı, ülkenin, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olduğu, en büyük 10 petrol üreticisi arasında olduğu, OPEC istatistiklerine göre toplam dünya ham petrol rezervlerinin 296,5 milyar varillik kısmına sahip olduğu, OPEC rezervlerinin %25'ine, toplam dünya rezervlerinin ise %20'sine sahip olduğu belirtilmektedir. GSMH'nın %30'u, ihracat gelirlerinin 95'i ve kamu gelirlerinin %56'sı petrol sektöründen kaynaklanmaktadır. Neredeyse diğer tüm ürünleri ithal eden Venezuela'da ihracatçılarımız için büyük fırsatlar yer almakta olup, takas usulü ticaret fırsatlarının bulunduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu foruma katılmayı arzu eden firmalarımızın kayıt işlemlerinin etkinlik web

sitesi üzerinden ön kayıt formunu eksiksiz doldurarak 28 Kasım Çarşamba günü mesai bitimine kadar DEİK'e iletmeleri gerekmektedir. Katılım bedeli DEİK tarafından bilahare katılımcılarla paylaşılacaktır.

Başvuru Formu: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/787/11785


Ekler:
EK 1 MEKTUP.pdf

EK 2 TANITIM DOSYASI.pdf

EK 3 ACILIS BILDIRIMI.pdf

EK 4 ALIM HEYETI KATILIMCI LISTESI.pdf

EK 5 Alim Heyeti Ikili Is Gorusmesi Katilimci Basvuru Formu.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.