2022/166 Sirküler (03.10.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-166

Sayın Üyemiz;

1. Romanya Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı Hk.

2. Bahreyn'de Faaliyet Gösteren Dolandırıcılık Oluşumu Hk.

3. Fuar Duyurusu (Sudan)

4. Fuar Duyurusu (Afganistan Mineralleri Ve Metalleri Uluslararası Fuarı)

5. Türkiye-Küba Teknik İzleme 5. Dönem Toplantısı Hk.

6. Fas'la Yatırım İşbirliğimizin Gelişmesi Hk.

7. TİM Endonezya (Cakarta) Ticaret Heyeti 30 Kasım- 3 Aralık

8. Birleşik Krallık Hidrojen Güvenliği Düzenlemeleri ve Mobilete Web Semineri

9. K. Makedonya ve Kosova Gündem Konuları

10. Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler Toplantısı - Birleşik Krallık

11. Fuar Duyurusu (Yaounde/Kamerun)

12. Novorossisk Şehrinde İlave Gümrük Noktalarının Açılması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Romanya Gümrük İdaresi Başkanlığı Toplantısı Hk.

T.C Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Ülkemiz ile Romanya arasında gümrük alanındaki konuların üst düzeyde ele alınacağı Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı'nın Bakan Yardımcısı Sayın Rıza Tuna TURAGAY ile Romanya Gümrük İdaresi Başkanı Sayın Bogdan Lari MIHEI başkanlığında 2 Kasım 2022 tarihinde Ankara'da gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Bu itibarla, anılan görüşmede gündeme getirilmesinde fayda görülen hususların 12 Ekim 2022 Çarşamba gününe kadar ekte yer alan görüş bildirme formu ile Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Görüş Bildirme Formu

2. Bahreyn'de Faaliyet Gösteren Dolandırıcılık Oluşumu Hk.

Ticaret Bakanlığının yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığı tarafından Bahreyn Dışişleri Bakanlığı'ndan alındığı belirtilen Nota'ya atfen, Bahreyn'de faaliyet gösteren bir dolandırıcılık oluşumunun yabancı şirketlerle iş akitleri ve ticari anlaşmalar imzaladığı belirtilmekte olup, Bahreyn tarafının ülkelerindeki tüm diplomatik misyonlardan keyfiyete dair gerekli bilgilendirmeleri gerçekleştirmelerini istediği belirtilmektedir.

3. Fuar Duyurusu (Sudan)

Sudan'ın Ankara Büyükelçiliğinden alınan bir Nota'ya atıfla T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda,40. Hartum Uluslararası Fuarının Sudan'da 24-31 Ocak 2023 tarihlerinde düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

EK-2: Fuar Bilgileri

4. Fuar Duyurusu (Afganistan Mineralleri Ve Metalleri Uluslararası Fuarı)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı vasıtası ile Afganistan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakanlığından alınan Nota'ya atıfla, 11-13 Ekim 2022 tarihleri arasında Afganistan/Kabil'de Ruby Sergisi (Ruby Exhibition) Hizmetleri Şirketinin, Geçici Hükümet Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli olarak "Afganistan Mineralleri ve Metalleri Uluslararası Fuarı" etkinliği düzenleyeceği ve etkinliğe dair bilgilere aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

- İnternet sitesi: www.afghanminingexpo.com

- E-posta: director@afghanminingexpo.com

- Whatsapp: +93788999955

"Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

5. Türkiye-Küba Teknik İzleme 5. Dönem Toplantısı Hk.

T.C Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Küba Teknik İzleme V. Dönem Toplantısı'nın 17 Ekim 2022 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilmesinin planlandığı ve söz konuya toplantıya yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Küba pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda bilgilerin ve Küba pazarına ilişkin olarak yukarıda maruz hususlar kapsamındaki bilgilerin ekte yer alan görüş bildirme formu ile 3 Ekim 2022 tarihine kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

EK-3: Görüş Bildirme Formu

6.Fas'la Yatırım İşbirliğimizin Gelişmesi Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Dışişleri Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Rabat Büyükelçimizin, Fas Krallığı Yatırım, Tamamlayıcılık ve Kamu Politikalarını Değerlendirmeden sorumlu Delege Bakanı Sayın Mohcine JAZOULİ ile 6 Eylül 2022 tarihinde bir görüşme gerçekleştirdiği ifade edilmektedir.

Görüşmede, enerji, tekstil, yenilenebilir enerji, tarım, turizm, otomotiv sektörlerinde yatırımların iki ülke için önem arz ettiği, iki ülke yatırım ajansları arasında bir çerçeve anlaşma imzalanarak işbirliğinin geliştirilmesinin yatırımlara büyük katkı sağlayacağı dile getirildiği ve yatırım alanındaki işbirliğinin Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşmasının (ZLECA) yürürlüğe girmesiyle birlikte iki taraf için sağlayacağı fırsatlara değinildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, karşılıklı ticaret ve yatırım heyetleri düzenlenmesi, ayrıca iki ülke yatırım ajansları arasında bir çerçeve işbirliği anlaşması müzakere sürecinin başlatılmasına dair var ise firma görüşlerinin 3 Ekim 2022 tarihine kadar ekte yer alan görüş bildirme formu ile Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-4: Görüş Bildirme Formu

7. TİM Endonezya (Cakarta) Ticaret Heyeti 30 Kasım- 3 Aralık

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisimiz organizasyonu ile 30 Kasım - 3 Aralık 2022 tarihleri arasında Endonezya'ya yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Fiziki Ticaret Heyeti gerçekleştirileceği ve Jakarta şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Endonezya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarihin 7 Ekim 2022 Çarşamba günü mesai bitimi olduğu, bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/indonesia-jakarta-2022/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulmasının gerektiği, firma bazlı yapılacak ön çalışmanın ardından heyete katılımı uygun görülen firmalarımız için ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer, vize ve B2B toplantı için tercüman giderlerinden oluşan katılım bedelinin 32.000-TL olduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla, eşleştirme firması tarafından ön değerlendirme yapılan ve katılımı uygun görülen firmalarımıza konuya ilişkin bilgilendirmenin e-posta aracılığıyla yapılacağı, ön başvuruları olumlu sonuçlanan firmalarımız için heyete katılımlarının ödeme dekontlarının Türkiye İhracatçılar Meclisine (savasozgur@tim.org.tr - huseyingok@tim.org.tr ) ulaşmasıyla kesinleşeceği bildirilmektedir.

8. Birleşik Krallık Hidrojen Güvenliği Düzenlemeleri ve Mobilete Web Semineri

Uluslararası Ticaret Departmanı (DIT) ve Midlands Engine'den alınan e-posta yazısında, 12 Ekim 2022'de Hidrojen Güvenliği Düzenlemeleri ve Mobilete Web Semineri gerçekleştirileceği bildirilmekte olup söz konusu organizasyona dair bilgi ve davet linki ekte yer almaktadır.

EK-5: Davet yazısı

9. K. Makedonya ve Kosova Gündem Konuları

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Kuzey Makedonya ve Kosova makamlarıyla önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi öngörülen görüşmelere yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Kuzey Makedonya ve Kosova pazarlarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Kuzey Makedonya ve Kosova pazarlarına ilişkin firmalarımız tarafından derlenecek bilgilerin ekte yer alan görüş bildirme formu ile 3 Ekim 2022 tarihine kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi gerekmektedir.

EK-6: Görüş Bildirim Formu

10. Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler Toplantısı - Birleşik Krallık

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir e-posta yazısında, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler Toplantıları” düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda;4 Ekim 2022 Salı günü saat 14:00-15:30 saatleri arasında Birleşik Krallık'ta görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile "Zoom” programı üzerinden"Mobilya, Otomotiv Yan Sanayi"sektörlerine yönelik e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Birleşik Krallık Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/3BYoNwm

11. Fuar Duyurusu (Yaounde/Kamerun)

Yaounde Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 03-05 Kasım 2022 tarihlerinde Kamerun-Limbe'de Flora Travel and Tours Co. Ltd. tarafından Limbe Şehir Konseyi ile birlikte ve Kamerun Turizm Bakanlığı himayelerinde "Kamerun Uluslararası Turizm Fuarı"nın düzenleneceği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, fuar broşürü, davetiye ve katılım formlarınahttps://floratraveltours.com/registeradresinden erişim sağlanabilecektir.

EK-7: Fuar Bilgileri

12.Novorossisk Şehrinde İlave Gümrük Noktalarının Açılması

Moskova Ticaret Müşavirliğinin yazısına istinaden, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Rusya Federasyonu'nda (RF) ihdas edilen ve 05.10.2022 tarihinde yürürlüğe girecek olan 1552 sayılı Hükümet Kararnamesi ve anılan Kararnamede değişiklik öngören Kararname taslağında; eşyanın (canlı hayvan hariç) Novorossisk Deniz limanında bulunan kargo ve yolcu çok yönlü geçiş noktasından (Novorossisk kontrol noktası), deniz yolu ve kara yolu ile yapılacak ithalat ve ihracatında kullanılmak üzere 31.12.2031 tarihine kadar geçerli olacak şekilde 4 alan eklendiği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, söz konusu mevzuat düzenlemeleri uyarınca:

• Taşıma aracı ve eşyanın, Novorossisk kontrol noktasındaki gümrüklü sahada bulunan diğer araç ve eşyalar nedeniyle sahaya bırakılamaması veya gümrük muayenesinin ya da muayene için gerekli diğer kontrollerin sahada bulunan yerlerin dolu olması nedeniyle gerçekleştirilememesi,

• Avrasya Ekonomik Birliği Gümrük Kodunun 89 ila 92'nci maddelerinde yer alan belgelerin taşıyıcı tarafından Novorossisk kontrol noktasında gümrük yetkililerine teslim edilmiş olması,

• Novorossisk kontrol noktasında sınır kontrollerinin gerçekleştirilmiş olması

koşullarının tamamının sağlanması şartıyla, aşağıda maruz 4 alan, eşyanın RF'ye girişi ve RF'den çıkışında kullanılabilecek alanlara dahil edildiği belirtilmektedir.

1) Krasnodar Krayı, Novorossisk Şehri, Portovaya Sokağı, Şillerovskaya, Magistralnaya adresinde bulunan 23:47:0301001:2 kadastro nolu alan

Krasnodar Krayı, Novorossisk Şehri, Mir Sokağı No: 2 adresinde bulunan 23:47:0301001:5 kadastro nolu alan

2) Krasnodar Krayı, Novorossisk Şehri, Portovaya Sokağı, Şillerovskaya, Magistralnaya adresinde bulunan 23:47:0301001:1 kadastro nolu alan

Krasnodar Krayı, Novorossisk Şehri, Portovaya Sokağı adresinde bulunan 23:47:0000000:6801 kadastro nolu alan

3) Krasnodar Krayı, Novorossisk Şehri, Portovaya Sokağı, Şillerovskaya, Magistralnaya adresinde bulunan 23:47:0111007:3 kadastro nolu alan

Krasnodar Krayı, Novorossisk Şehri, Mihaylova Sokağı adresinde bulunan 23:47:0111010:11 kadastro nolu alan

Krasnodar Krayı, Novorossisk Şehri sınırlarında bulunan 23:47:0000000:12 kadastro nolu alan ile ortak kullanıma sahip olan 23:47:0206003:5 kadastro nolu alan

4) Krasnodar Krayı, Novorossisk Şehri, Kirillovka Mh. Lermantov Sok. No: 1 adresinde bulunan 23:47:0109008:171 kadastro nolu alan (taslak)

Krasnodar Krayı, Novorossisk Şehri, Kirillovka Mh. adresinde bulunan 23:47:0109008:927 kadastro nolu alan (taslak)

Bununla birlikte, anılan düzenlemelerde ayrıca, eşyanın Novorossisk kontrol noktasından yukarıda belirtilen alanlara, araç takip sistemi eşliğinde taşınacağı, araç takip sistemlerinin uygulanması konusunda yetkili kurumların RF Ulaştırma Bakanlığı ile Federal Gümrük Servisi olduğu, Gümrük işlemleri, sıhhi-karantina işlemleri, bitki sağlığı ve veterinerlik işlemleri, pestisitler ve zirai kimyasalların federal düzeyde kontrolü ile tahıl ve işlenmiş tahıl ürünlerinin kalite ve güvenliğinin federal düzeyde kontrolünün sağlanması işlemlerinin Federal Gümrük Servisi, RF Tüketici Haklarının ve İnsan Refahının Korunması Alanında Federal Denetim Servisi (Rospotrebnadzor) ve RF Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi (Rosselkhoznadzor) kurumları tarafından gerçekleştirileceği belirtilmektedir.



Ekler:
EK-1 Görüş bildirim formu(Romanya).docx

EK-3 Görüş bildirim formu(Küba).docx

EK-3 Ön Başvuru Formu.docx

EK-4 Görüş bildirim formu(Fas).docx

EK-5 Davet Yazısı.pdf

EK-6 Görüş bildirim formu(K.Makedonya).docx

EK-7 Fuar Bilgileri.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.