2022/021 Sirküler (03.02.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE

SİRKÜLER 2022-021

Sayın Üyemiz;

1. Türkiye-Malta II. Dönem JETCO Toplantısı Hk.

2. Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Hk.

3. İsrail'e Yaş Meyve Sebze İhracatı

4. AB KOBİ Fonu

5. Fuar Duyurusu (Panama-Expocomer)

6. Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

7. Fuar Duyurusu (Libya Sanayi Fuarı)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Türkiye-Malta II. Dönem JETCO Toplantısı Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, 25 Şubat 2022'de tarihinde İstanbul'da düzenlenecek Türkiye-Malta I. Dönem Ticari ve Ekonomik İş Birliği Komitesi (JETCO) Toplantısı hazırlıklarında kullanılmak üzere ihracatçıların ülke pazarında karşılaşılan sorunlara ilişkin görüş ve önerilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu pazarda karşılaşılan sorunlar ve toplantı sırasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususların 3 Şubat 2022 Perşembe günü saat 16.00'ya kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

2. Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Hk.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, pandemi sonrasında ekonomik toparlanma ile birlikte yükselen sanayi üretimi ve küresel ısınma nedeniyle alternatif kaynaklarından üretilen enerjinin azalmasının tüm dünyada enerji tedarik sisteminde sorunların oluşmasına sebep olduğu, ülkemizin en önemli doğalgaz tedarikçilerinden İran'dan gelen doğalgaz hattında yaşanan teknik arıza nedeniyle doğalgaz arzındaki azalmanın hem doğalgaz hem de elektrik tüketiminin planlaması dâhilinde azaltılması gereğini ortaya çıkardığı, bu nedenle sanayi kuruluşlarımızın doğal gaz ve elektrik kullanımında kesinti ihtiyacının hâsıl olduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Bakanlıklarının konuyla ilgili paydaşlar ile süreci yakından takip ederek gerekli çalışmaları yaptığı, kesinti planlaması yapıldığı ve abonelerin bilgilendirildiği, ihracatçılarımızın ihtiyaç duyması halinde yabancı muhataplarına iletmeleri için resmi mektup hazırlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu mektuba ihtiyaç duyan üyelerimiz Genel Sekreterliğimiz (eo@baib.gov.tr) ile iletişime geçebilirler.

3. İsrail'e Yaş Meyve Sebze İhracatı

Dışişleri Bakanlığından iletilen bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, ülkemizden İsrail'e yaş meyve sebze ihracatına ilişkin muhtelif

bilgilerin yer aldığı bir yazı iletilmektedir.

Yazıda devamla, İsrail'in ülkemizden yaş sebze-meyve ithalatına ve ülkede geçtiğimiz Kasım ayında kabul edilen 2021-2022 cari bütçeleri kapsamında ithalatın kolaylaştırılması yönünde atılması öngörülen adımlara ilişkin olarak, Tel Aviv Büyükelçiliğimiz, İsrail Tarım Bakanlığı Bitki Koruma ve Teftiş Hizmetleri Direktörü Vekili Shlomit Zioni ve söz konusu birimden uzmanlar arasında gerçekleştirilen çevrimiçi toplantıda gündeme gelen hususların özetle izleyen maddelerde yer almakta olduğu ifade edilmektedir.

· İsrail'in yeni bütçesi kapsamında söz konusu Bakanlığın hazırladığı ithalatı kolaylaştıracak ürünler taslak listesinde yaş sebze-meyve ürünlerinin bulunup bulunmadığının tarafımızca sorulması üzerine, Direktör Vekili Zioni, yaş meyve-sebze ürünlerinin ithalatının kolaylaştırılmasına yönelik çalışmanın halen sürdüğünü ifadeyle, nihaileşmesini müteakip keyfiyeti Tel Aviv Büyükelçiliğimizle paylaşmayı taahhüt etmiştir.

· İsrail Tarım Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'den ithal edilen bazı ürünlerden (bilhassa domatesi zikrederek) gümrükteki kontroller sırasında "zayıf paketleme" nedeniyle numune almakta zorlandıklarını, ürünlerin daha sağlam paketlenmesinin gümrükteki onay süreçlerini hızlandırabileceğini, uygun paketleme örneklerini fotoğraflı olarak Büyükelçiliğimizle paylaşabileceklerini kaydetmişlerdir.

· Direktör Vekili Zioni, ülkemizden İsrail'e soğan ve havuç ihracatında düzenlenen bazı Bitki Sağlık Sertifikalarının (BSS) geçersiz olabileceğine ilişkin mektuplarının (ilgi) ardından Tarım ve Orman Bakanlığımızla gerçekleştirdikleri doğrudan temaslardan sitayişle bahsetmiş; sahte BSS'ler hakkındaki yasal sürecin neticelerine dair bilgi talep etmiştir.

· Direktör Vekili Zioni, yerli üretimdeki açık nedeniyle geçtiğimiz Kasım ayı itibariyle Türkiye'den limon ithalatının gündeme geldiğini, konuya ilişkin olarak Bakanlıklarıyla doğrudan irtibata geçerek bazı teknik bilgiler talep ettiklerini ve değerlendirmelerini alınacak yanıt çerçevesinde yapacaklarını kaydetmiştir.

4. AB KOBİ Fonu

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü-Kobi Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığından alınan yazıda, AB Komisyonu ve Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) tarafından 11 Ocak 2022 tarihinde yapılan açıklama ile AB merkezli KOBİ'lerin fikri mülkiyet haklarını korumalarına yardımcı olmak üzere yeni AB KOBİ Fonu'nun hayata geçirildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, önümüzdeki üç yıl boyunca (2022-2024) COVID-19 sonrası ekonomik toparlanma ile yeşil ve dijital dönüşümde KOBİ'lerin desteklenmesini amaçlayan ve 47 Milyon Euro bütçeye sahip olacak yeni AB KOBİ Fonu kapsamında;

· KOBİ'lerin fikri mülkiyet ihtiyaçlarına yönelik geniş bir değerlendirme sağlayan IP Tarama hizmetleri için üye ülkeler tarafından alınan ücretlerin %90'ının geri ödenmesi;

· Marka ve tasarım tescili için fikri mülkiyet ofisleri tarafından alınan ücretlerin %75'inin geri ödenmesi;

· Uluslararası ticari marka ve tasarım koruması elde etmek için Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı tarafından alınan ücretlerin %50'sinin geri ödenmesi;

· 2022 yılı için, ulusal patent ofisleri tarafından patent tescili için alınan ücretlerin %50'sinin geri ödenmesi;

· 2023 yılından itibaren, "patent başvurusu ve patent başvurusu öncesinde yapılan teknik araştırma maliyetleri” ve "patent kaydı, lisans anlaşmaları, alternatif uyuşmazlık çözüm maliyetleri gibi konularda alınan fikri mülkiyet danışmanlığı” gibi hizmetlerin de kapsama alınmasının öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Komisyon tarafından; KOBİ Fonu'nun teklif çağrıları yoluyla EUIPO tarafından yönetileceği ve ilk çağrının 11 Ocak 2022 tarihinde EUIPO web sitesinde yayımlandığı; potansiyel yararlanıcıların adil ve eşit muamele görmeleri ve projenin verimli bir şekilde yönetilmesi amacıyla, hibe başvurularının 2022-2024 dönemi boyunca açık olacağı; başvuruların "ilk giren ilk alır” kriterine göre değerlendirileceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, 8-11 Şubat 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek ve online olarak da takip edilebilecek AB Sanayi Günleri kapsamında, 11 Şubat 2022 tarihinde KOBİ Fonu'na özel bir oturum düzenleneceği ve söz konusu oturum vesilesi ile, KOBİ'lerin Fon'u yöneten uzmanlara Fon kapsamında sorularını yöneltebileceği belirtilmiştir. Etkinliğe Register to the EU Industry Days 2022 (europa.eu) adresinden kayıt yaptırılabildiği, ayrıca toplantı programına Programme of the EU Industry Days 2022 (europa.eu) adresinden erişim sağlanabildiği belirtilmektedir.

5. Fuar Duyurusu (Panama-Expocomer)

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 23-26 Mart 2022 tarihleri arasında Panama'da "EXPOCOMER 2022” fuarının düzenleneceği bildirilmektedir. Söz konusu fuarın genel ticaret fuarı niteliğinde olduğu ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince milli katılım organizasyonu gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

6. Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Avrupa Birliği (AB) Resmî Gazetesi'nde tarım mevzuatındaki değişikliklerin yayınlandığı ifade edilmektedir. Söz konusu değişiklikler ekte yer almaktadır.

EK-1: Tarım Mevzuatındaki Değişiklikler

7. Fuar Duyurusu (Libya Sanayi Fuarı)

Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü-Fuar İzinleri ve Destekleri Daire Başkanlığından alınan yazıda, Libya Sanayi Furarı'nın 5-8 Mart 2022 tarihlerinde Misurata'da, Libya Sanayi ve Maden Bakanlığı, Misurata Belediyesi ve Misurata Sanayi ve Ticaret Odası'nın himayesinde düzenleneceği ifade edilmekte ve söz konusu fuara ilişkin tanıtım yazısı ekte yer almaktadır.

Bilindiği üzere "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda ilgili firmalarımızın bilgilendirilmeleri büyük önem taşımaktadır.

EK-2: Tanıtım Yazısı



Ekler:
EK-1.pdf

EK-2.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.