2022/024 Sirküler (08.02.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-024

Sayın Üyemiz;

1. Polonya-Nar suyu ve Nar özü İthalat talebi (Varşova)

2. TSE Enginar- Dondurulmuş Standard Tasarısı

3. TİO Yetki Belgesinde Yapılan İndirim Hk.

4. ABD'ye Tatlı Portakal, Üzüm ve Ağaç Kavunu İhracatı

5. Kahire Ticaret Müşavirliğinden Alınan Yazı

6. Toplu Teminat Mektuplarının Yükümlülerce Sorgulanabilmesi Hk.

7. Katar İkili İş Görüşmeleri Hakkında (22-23 Şubat 2022)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Dr. Nedret TOSUN
Genel Sekreter a.
Şube Müdürü

1. Polonya-Nar suyu ve Nar özü İthalat talebi (Varşova)

Varşova Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir e-posta'da, Polonya'da faaliyet göstermekte olan ve ek'te e-postanın aslı ve gayr-ı resmi Türkçe çevirisi bulunan firma, Türkiye'deki nar suyu ve nar özü üreticileri ile temasa geçmek istedikleri bildirilmektedir.

Ek-1: Firma Bilgileri ve E-Posta

2. TSE Enginar- Dondurulmuş Standard Tasarısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan, "Tst 11242/tst T1 Enginar- Dondurulmuş" standard tasarısı ekte iletilmektedir. Bilgilerini ve mezkûr standard tasarılarına ilişkin ilgili görüşlerinizin, en geç 11/02/2022 mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimiz (ilaveten elektronik ortamda da eo@baib.gov.tr e-posta adresine) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-2: TSE Enginar Dondurulmuş Standart Tasarısı

Ek-3: Görüş Tablosu

3. TİO Yetki Belgesinde Yapılan İndirim Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınan yazıya atfen, 6 Temmuz 2018 tarih ve 30470 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği" hükümleri gereğince, yük taşımacılığı alanında ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yetki belgesi veya faaliyet izni almış gerçek veya tüzel kişilerin imkân, kabiliyet ve kapasitelerini kullanarak kendi nam ve hesabına yük taşıması yaptırarak taşıma faturası/sözleşmesi düzenleyen, gerçek ve tüzel kişilerin "Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO)" yetki belgesi almalarının zorunlu olduğu bildirilmektedir.

Bununla birlikte, tüm dünyada ve ülkemizde görülmeye başlanan Covid-19 salgını sürecinde, taşımacılık sektöründeki operasyonların ciddi bir ivme kazandığı, özellikle ülkemizin konumu itibariyle, tüketici ihtiyaçlarının karayolu taşımacıları tarafından tedarik edilmesi yoluna gidildiği, bu süreçte, ülkemizde karayoluyla uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı faaliyetinin %20'ye yakın bir oranda büyüdüğü belirtilmektedir. Bu büyümeye paralel olarak ülkemizde karayoluyla eşya taşımacılığı faaliyeti gösteren taşımacı dernekleri ile taşımacıların, yaptıkları taşımanın yanında organizatörlük faaliyeti de yapabilmelerine imkân sağlanması amacıyla, TİO yetki belgesinde indirim yapılması taleplerinin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarınca değerlendirilerek, 30 Aralık 2021 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik Değişikliği ile TİO yetki belgesi ücretinde %80'e varan indirim yapıldığı belirtilmektedir.

30 Aralık 2021 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile yapılan indirimin 30 Aralık 2021 tarihinden itibaren 60 gün süre (27 Şubat 2022 tarihine kadar) ile sınırlı olduğu, bu indirimden yararlanarak TİO yetki belgesini indirimli almak isteyen taşımacıların, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü web sitesinde bulunan (https://uhdgm.uab.gov.tr/duyurular) bilgi ve belgelerle birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiği bildirilmektedir.

4. ABD'ye Tatlı Portakal, Üzüm ve Ağaç Kavunu İhracatı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürülüğü'nden alınan yazıda, bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'ne muhtelif taze meyve ürünlerinin (tatlı portakal, üzüm, ağaç kavunu) ihracatında soğuk uygulama şartı bulunmakta olup, bu kapsamda ABD'ye taze meyve ihracatında soğuk uygulama ile ilgili 2007 yılında ABD Tarım Bakanlığına bağlı Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetim Hizmetleri Birimi (APHIS) yetkilileri tarafından eğitim verildiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bir yazıda; ABD'ye anılan ürünlerde uzun süre ihracat gerçekleşmemesi nedeniyle soğuk uygulama eğitiminin tekrar alınması gerektiğinin APHIS tarafından bildirildiği ve söz konusu eğitimin 20-24 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildiği ve eğitimi başarıyla tamamlayan inspektörlerin, APHIS'in veri tabanında soğuk uygulama işlemi yapmak üzere yetkilendirildiği belirtilmektedir. Bu doğrultuda söz konusu ürünlerin ABD'ye ihracat işlemleri bir örneği ekli listede yer alan Bakanlıkları ilgili Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilebilecektir.

Diğer taraftan, ABD'ye ihraç edilen taze meyve ve sebze ürünlerinin listesi ve bitki sağlığı şartları (FAVIR) aşağıda verilen bağlantı adresinde yer almakta olup, ABD'ye ihraç edilecek ürünün bilimsel isimlerinin kontrol edilmesi önem arz etmektedir.

Bu kapsamda, ABD'ye tatlı portakal, üzüm ve ağaç kavunu ihracatında, ekli listede yer alan Müdürlüklerde görevli, ABD'ye soğuk uygulama yapmak için yetkilendirilmiş inspektörler tarafından mezkur bağlantı adresinde belirtilen bitki sağlığı şartlarının yerine getirildiğinin tespiti sonrasında, ihracat işlemi gerçekleştirilebileceği bildirilmektedir.

Bağlantı Adresi:

https://epermits.aphis.usda.gov/manual/MANUALSiteError.htm?CFID=3011564&CFTOKEN=d14b98a01b786876-7C2B652B-EFD4-957D-B6F547D47B6B34B9

Ek-4: Müdürlükler Listesi

5. Kahire Ticaret Müşavirliğinden Alınan Yazı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Kahire Ticaret Müşavirliğinden alınan 01/02/2022 tarihli yazıya atıfla, Mısır'da 1 Ekim 2021 tarihi itibariyle Gönderi Ön Kontrol Bilgi Deklarasyon Sistemi (ACID) uygulanmakta olduğu, Mısır'a ihracat yapacak firmalarımızın bu sisteme kaydolmasının elzem olduğu, ancak, ACID'in uygulama platformu olan NAFEZA'dan yapılan son açıklamaya göre halihazırda Mısır'a ihracat gerçekleştirip Cargo-X'i aktif kayıtlı olarak kullanmayan firmalar yüzünden ihracatçıların ve Mısırlı ithalatçıların zarar ettiği belirtilmektedir. Bu sebeple, 15 Şubat 2022 tarihi itibarıyla ACID kural ve uygulamalarıyla uyum göstermeyen ihracatçılar için Mısır Gümrük Otoritesince ACID numarasının oluşturulmasının durdurulacağının beyan edildiği, konuyla ilgili olarak ihracatçı firmalarımızın gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiği, diğer taraftan, Mısır'a ihracat yapmayı düşünen firmalarımızın Cargo-X ve NAFEZA Platformlarındaki güncel bilgiler (updates/news and events v.b) kısımlarını takip etmelerinin, değişikliklerin hızlı ve bildirimsiz bir şekilde yapılıyor olmasından kaynaklı olarak faydalı olacağı, konuyla ilgili olarak aşağıdaki bağlantıların incelenebileceği belirtilmektedir.

https://www.nafeza.gov.eg/en/news/egyptian-customs-authority-will-stop-issuingidentificationnumbersacid-for-shipments-to-be-imported-from-any-exporter-that-does-notcomply-with-the-rules-ofthe-aci-system/74

Diğer bilgi bağlantıları ise,

ACID Sistemi ile ilgili olarak,

https://www.nafeza.gov.eg/en/pages/15

https://www.nafeza.gov.eg/en/faq/list/ACI/150

Cargo-X kayıdı ve doğrulaması ile alakalı olarak,

https://help.cargox.digital/en/egypt-aci

https://help.cargox.digital/en/user-manual/managing-c

6. Toplu Teminat Mektuplarının Yükümlülerce Sorgulanabilmesi Hk.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca gümrük idarelerine sunulan toplu teminat mektuplarının tutar ve bakiye bilgilerinin Gümrük Eşya Takip ve Beyanname İşlemleri Sorgulama Sistemi (GET-APP) üzerinden sorgulanabilmesini teminen düzenleme yapıldığı ve 01.02.2022 tarihi itibariyle gerçek ortamda devreye alındığı ifade edilmektedir.

Söz konusu düzenleme ile Ticaret Bakanlığı web sayfasındaki "e-İşlemler” bölümünde yer alan GET-APP uygulamasının "Detaylı Beyan” modülü altındaki "Toplu Teminat Sorgulama” menüsü üzerinden, Doğrudan Temsil Yetkisine sahip kullanıcılar tarafından kendi ad/unvanlarına tanzimli toplu teminat mektuplarının, Dolaylı Temsil Yetkisine sahip kullanıcılar tarafından ise kendileri ile temsile yetkili oldukları firma/şahıslar adına tanzimli toplu teminat mektuplarının, tutar ve bakiye bilgilerinin teminat numarası bazında sorgulanabildiği bildirilmektedir.

7. Katar İkili İş Görüşmeleri Hakkında (22-23 Şubat 2022)

KOSGEB Antalya Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, KOSGEB Antalya Müdürlüğü'nün de ortağı olduğu Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında Katar Kalkınma Bankası Koordinatörlüğünde 22-23 Şubat 2022 tarihlerinde Online İş Görüşmeleri(B2B) Etkinliği gerçekleştirileceği ifade edilmektedir. 2020 yılından bu yana 50'den fazla ülkeden katılımcının katılarak 2.000'den fazla B2B görüşmenin gerçekleştiği etkinliğe katılarak uluslararası şirketlerde tanışma, iş birliği yapma ve ihracat gerçekleştirme fırsatının yakalayabileceği belirtilmektedir.

İlgili yazıda devamla, söz konusu etkinliğin, ithalatçılara, toptancılara, distribütörlere ve aşağıda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere hizmet vereceği ifade edilmektedir.

· İnşaat, İnşaat Malzemeleri, Kimyasallar ve Elektrik Ekipmanları

· Plastik ve Ambalaj,

· Kimyasal Ürünler,

· Kağıt Ürünleri,

· Hızlı Tüketim malları,

· Yiyecek ve içecek,

· Bilişim Hizmetleri,

· İlaç, Sağlık ve Tıbbi ekipman

Mezkur etkinliğin ücretsiz olduğu ve Antalya, Burdur ve Isparta'da faaliyet gösteren tüm KOBİ'lerin katılımına açık olduğu bildirilmektedir.

Bu çerçevede, ilgili yazıda, detaylı bilgi için https://matchmaking.qdb.qa/ sayfasının ziyaret edilebileceği, etkinliğe kayıt olmak için "register” butonuna basarak firma profili oluştururken "Support Office” kısmında "TR-KOSGEB Antalya” seçeneğinin işaretlenmesi ve doğru saat diliminin seçilmesinin önem arz ettiği belirtilmektedir.

Buna ilaveten, ekte bilgi dokümanının 5. Sayfasında katılımcılara ilişkin ilgili bölüme ulaşabilmektedir.

Ek-5: Bilgi Dökümanı



Ekler:
EK-1.docx

EK-2.docx

eK-3.xlsx

EK-4.docx

eK-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.