2022/031 Sirküler (28.02.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-031

Sayın Üyemiz;

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Nijer

2. Mısır' Da İthalatta Akreditif Kullanımı Zorunluluğu

3. Doku Kumaş Tasarım Yarışması

4. Güney Sudan'a İhracat Hk. (UYARI)

5. Fuar Duyuru

6. Webinar - Çin Pazarına İhraç İmkanları

7. Veri Kaybı Hk.

8. ETSG Sektör Duyurusu

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Nijer

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğundan bahisle; 3 Mart 2022 Perşembe günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında Nijer'de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ile bu ülke ile iş yapmakta olan iş insanlarımızın da konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Ek-1: Nijer Sohbet Toplantısı

2. Mısır' Da İthalatta Akreditif Kullanımı Zorunluluğu

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Kahire Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Mısır Hükümeti'nin yönlendirmeleri sonucunda, Mısır Merkez Bankasının 13 Şubat 2022'de yayımladığı ancak sayısı belirtilmeyen Karar kapsamında Mart ayının başlangıcından itibaren ithalatta vesaik mukabilinin ödeme yöntemi olarak kullanılamayacağı, akreditifin kabul edileceği belirtilmektedir.

Başta Mısır Ticaret Odaları Birliği (FEDCOC) ve bazı meslek örgütlerinin itirazlarını bildirdiği, FEDCOC'un konuya ilişkin ayrıntılı görüşlerini bir mektup halinde yayınladığı, Kararın iş çevrelerine danışılmadan alındığı ifade edilmektedir.

Ayrıca, Mısır Merkez Bankası tarafından Emirates NDB Bankasına gönderildiği iddia edilen ekteki mektupta sistemin Mart ayında başlayacağı bildirilmektedir. Ayrıca, Mısır'ın en büyük holdinglerinden Triangle Group ile Müşavirliğimizde yapılan bir toplantıda bu konunun ele alındığı ve Triangle Group tarafından doğrulandığı, sistemin halihazırda nasıl işleyeceğine ilişkin detayların belirsiz olduğu, iş çevrelerince ertelenme olacağı görüşleri ön plana çıksa da hükümet tarafından şu ana kadar bir açıklama yapılmadığı ifade edilmiştir.

Diğer taraftan yabancı yatırımların şube ve bağlı ortaklıklarının bu Karardan hariç tutulacağı belirtilse de bu uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği açıklık kazanmamıştır. Konuya ilişkin çıkan bir haber ise (https://enterprise.press/stories/2022/02/15/importers-getyour-letters-of-credit-asap-64997 /) bağlantıda mevcuttur.

3. Doku Kumaş Tasarım Yarışması

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde; kumaş sektörüne yönelik ulusal/uluslararası pazarda rekabet edebilecek ve trend oluşturabilecek özgün, katma değerli ve inovatif ürün tasarımları ortaya çıkarmak, yeni tasarımcıların ortaya çıkmasını ve yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nın ikincisi düzenlenmektedir.

Dokuma kumaş, örme kumaş ve baskı kumaş tasarımı olmak üzere 3 ayrı kategoride düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması için son başvuru tarihi 11 Mayıs 2022 olup yarışma afişi ekte yer almaktadır. Yarışmaya ilişkin detaylı bilgi ve başvuru için aşağıdaki bağlantılardan faydalanılabilir.

Yarışma internet sitesi: https://dokusundasanatvar.org/

Yarışma Instagram sayfası: https://instagram.com/dokusundasanatvar

Detaylı bilgi için:

İlke Özkılıç Ezici, ilkeozkilic@gaib.org.tr, 0342 211 05 95

Şeyma Yıldırım, seymayildirim@gaib.org.tr, 0342 211 05 78

Ek-2: Doku Kumaş Tasarım Yarışması Afişi (1 Sayfa)

4. Güney Sudan'a İhracat Hk. (UYARI)

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Juba Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Juba Ticaret Müşavirliğine başvuran bazı Türk firmalarınca traktör ve tarım makineleri alımı gibi konularda Güney Sudan hükümetince açılmış olduğu düşünülen kamu ihalelerine çevirim içi ortamda davet edildikleri; gerekli evrakları internet veya posta yoluyla ilgili Güney Sudan makamlarına ilettikleri ve söz konusu ihaleleri kazandıkları belirtilmekte; ancak avans ödemesi aşamasında çeşitli bürokratik sorunlarla karşılaştıkları; bu sorunların çözümü için ise çeşitli banka hesaplarına ödemeler yapılmasının istendiği ve yasal haklarını aramak üzere destek talep ettikleri ifade edilmektedir.

Bu konuda, Juba Ticaret Müşavirliğince ihale dokümanları ve resmi yazışmaların araştırıldığı; söz konusu ihalelerin ve resmi yazışmaların herhangi bir geçerliliğinin olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca, Güney Sudan hükümetinin hiçbir kamu ihalesini çevirim içi kanallar üzerinden duyurmadığına ve kamu ihalelerine internet veya posta yöntemi kullanılarak uzaktan erişim yoluyla katılımın söz konusu olmayacağına vurgu yapılmıştır.

Benzer nitelikteki tekliflerle karşılaşan firmalarımızın herhangi bir zarara uğramamaları açısından kendilerine ulaşan bu gibi tekliflere ilişkin bilgi ve belgeleri Juba Ticaret Müşavirliği ile paylaşarak güvenilirliğini teyit ettirmelerinin önem arz ettiği belirtilmektedir.

5. Fuar Duyuru

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atıfla, Pakistan'ın Lahor şehrinde 16-17 Mart 2022 tarihleri arasında "Pakistan Tech Fest 2022" fuarının düzenleneceğinden bahsedilerek; ülkemizdeki şirketlerin Pakistanlı işadamlarıyla temas kurması ve ikili işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi amacıyla anılan fuarın ilgili iş çevrelerine duyurulması talep edildiği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda ilgili firmaların bilgilendirilmeleri büyük önem taşıdığı bildirilmektedir.

6. Webinar - Çin Pazarına İhraç İmkanları

Ege İhracatçı Birlikleri(EİB)'nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) koordinasyonlarında ve EİB ev sahipliğinde 1-2 Mart 2022 tarihlerinde "Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri” gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Program akışı içerisinde uzak ülkelere ihracatın artırılmasına yönelik Ticaret Bakanlığımız stratejisi kapsamında 2 Mart 2022 Çarşamba günü 11.45 - 13.00 saatleri arasında T.C. Pekin Büyükelçiliği Ticaret Müşavir Yrd.Sezgin Taşkın tarafından "Çin Pazarına İhraç İmkanları” konulu bir sunum gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

İlgili sunum, Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek olup, ilgilenen firmalarımızın https://us02web.zoom.us/j/84469591819 bağlantısı aracılığıyla etkinliği takip etmeleri mümkün olacaktır.

7. Veri Kaybı Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, son dönemlerde ABD'de veri hırsızlığının çok yaygınlaştığı, özellikle alıcı ya da satıcı firmaların elektronik posta kutularına sızma yapılarak, iki taraf arasındaki yazışma geçmişinin de kopyalandığı ve son e-postanın sanki önceki yazışmaların devamıymış gibi gösterildiği, elektronik posta adreslerinde de firma isimlerinin çok küçük farklarla kopyalanarak e-posta adreslerinin oluşturulduğu, bu tarzdaki birçok yazışmayla ilgili olarak Ataşeliğimize intikal ettirilen durumlar olduğu, bu tür e-postalarda dikkat çeken hususun ödeme aşamasında banka bilgisinde değişiklik olduğu şeklinde bir mesajın iletilmesi olduğu, veri hırsızlığı yapan kişilerin önceki tüm yazışmaları da ekledikleri, çoğu zaman alıcı firmanın e-posta adresini ve adres sahibi kişinin adını dahi kullanarak ödemeyi yapacak olan kişiye ilettikleri e-posta mesajlarında banka bilgisi değişikliği ya da hesap bilgisi değişikliği olduğunu belirterek ödemenin yapılması için doğrudan kendi hesap numaralarını verdikleri ifade edilmiştir.

Ayrıca, ABD bankacılık sisteminde de doğrudan bir hesaba yapılan ödemenin durdurulmasının çok zor ya da mümkün olamadığı, hukuki süreçlerin de uzun ve çok maliyetli olduğu, böyle bir durumun fark edilmesini müteakip ivedi bir şekilde ödeme yapılan banka tarafından alıcı bankaya swift mesajının iletilmesi ve aynı zamanda adli makamlara konunun intikal ettirilerek muhatap ülke makamlarına başvurulması gerektiği ifade edilmiştir. Öte yandan konunun sadece ülkemizde adli makamların girişimine bırakılmayarak muhatap ülkede de bir avukat vasıtasıyla adli sürecin başlatılmasının önemli olduğu belirtilmektedir.

Ek-3: Veri kaybı ve Veri Hırsızlığına Karşı Önlemler

8. ETSG Sektör Duyurusu

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde üretimi olmayan ürünlerde askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı başvuruları, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlanmaktadır.

Bu çerçevede; Ek'de hali hazırda gümrük vergisi askıya alınmış olan eşya listesi sunulmaktadır. AB ithalat değeri 15.000 Avro ‘nun altına düştüğü için kırmızı ile renklendirilen eşya ile yine aynı listede karşısında "UK susp._deletion if no EU27 producer” yazan ve Komisyon tarafından 2023 Ocak döneminde listeden çıkartılması öngörülen eşyalara yönelik olarak 2023 yılından sonra da askıya alma uygulamasının devam etmesinin talep edilmesi durumunda ilgili firmaların en geç 04/03/2022 tarihine kadar Bakanlığımıza temdit (uzatma) başvurusunda bulunması gerekmektedir

Başvurulara ilişkin bilgi, tarih ve formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-almave-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabilmektedir.

Not: Askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2022/18 sayılı Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İTHALAT: 2022/18) incelenebilir. Ayrıca listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, firmalar tarafından GTP'den ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak ürünlerin üretiminin bulunması durumunda başvuru yapılması önem arz etmektedir.

İlgili Kişilerin İletişim Bilgileri:

Kimyasallar, Maden-Metal ve Tekstil Hammaddeleri:

- Özge SEZGİN Uzman T: 0 312 204 99 25 E: sezgino@ticaret.gov.tr

- Muhammet HARTAVİ Uzman T: 0 312 204 95 84 E: hartavim@ticaret.gov.tr

Elektrik-Elektronik, Otomotiv ve Makine Ara Malları:

- Fundagül BACI Uzman T: 0 312 204 91 46 E: bacif@ticaret.gov.tr

- Fatma Hilal YÜNEY Mühendis T: 0 312 204 92 96 E: yuneyf@ticaret.gov.tr

- Tahire Nur DURMUŞ Uzman T: 0312 204 99 74 E: ozturkt@ticaret.gov.tr

- Tuba Köse SANDALCI Uzman T: 0312 204 99 30 E: sandalcit@ticaret.gov.tr



Ekler:
eK-1.pdf

EK-2.pdf

eK-3.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.