2022/037 Sirküler (11.03.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-037

Sayın Üyemiz;

1. Fransa'nın Antibiyotik İçeren Et ve Et Ürünlerini İthalatını Yasaklama Kararı

2. Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri Hindistan Ülke Sunumu

3. Kanada Hükümetinin Aldığı Yaptırım Kararları Hakkında

4. Mısır Merkez Bankasının İthalat İşlemlerinde Akreditif Kullanımına İlişkin Kararı

5. Düziçi OSB hk.

6. Ticaret Müşavirliklerimizle Elektronik Sohbetler - Kanada

7. Hırvatistan'da Yük Taşıtlarının Transit Trafiği

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Fransa'nın Antibiyotik İçeren Et ve Et Ürünlerini İthalatını Yasaklama Kararı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 7 Ocak 2019 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanan, "Veteriner tıbbi ürünlere ilişkin olan ve 2001/82/AT sayılı Direktifi yürürlükten kaldıran 11 Aralık 2018 tarihli ve (AB) 2019/6 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğü” ile "İlaçlı yemin üretilmesi, piyasaya arzı ve kullanımına ilişkin olan, (AT) 183/2005 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğü'nü tadil eden ve 90/167/AET sayılı Konsey Direktifi'ni yürürlükten kaldıran (AB) 2019/4 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğü”nün, 28 Ocak 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği bildirilmektedir. Buna göre AB tarafından, 2006 yılından bu yana Avrupa üretimi için çiftlik hayvanlarında büyüme destekleyicileri olarak antibiyotik kullanımı yasaklanmış ve 28 Ocak 2022'de yürürlüğe giren veteriner ilaçları ile ilgili 2019/6 sayılı Tüzük aracılığıyla bu yasanın genişletilmiş olduğu belirtilmektedir.

2. Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri Hindistan Ülke Sunumu

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (İİB) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı, TOBB, TİM, OSBÜK koordinasyonunda ve İİB ev sahipliğinde 22 - 23 Mart 2022 tarihlerinde "Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri” gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, program akışı içerisinde uzak ülkelere ihracatın artırılmasına yönelik Bakanlığımız stratejisi kapsamında 23 Mart 2022 tarihinde 13.30-14.15 saatleri arasında T.C. Ticaret Bakanlığı Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Aysun TİMUR ve T.C. Ticaret Bakanlığı Mumbai Ticaret Ataşesi Hüseyin AYDIN tarafından "Hindistan Pazarına İhraç İmkanları” konulu bir sunum gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Kayıt Bağlantısı: https://zoom.us/webinar/register/WN_Aob16VVTRn6yX4MnppRBDA

3. Kanada Hükümetinin Aldığı Yaptırım Kararları Hakkında

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Kanada Hükümetinin, Kanada Özel Ekonomik Yaptırımlar Kanunu (Special Economic Measures Act) çerçevesinde, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlali ve Rusya Federasyonu'nda işlenen ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle çeşitli yaptırım kararları aldığı ve yürürlüğe koyduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu yaptırımlar kapsamında 4 numaralı Liste'de belirtilen malların, 500 metreden daha derin açık deniz petrol sahalarında, kaya (şist) petrolü (shale oil) veya kutuplardaki petrol sahalarında yapılan arama ve üretim faaliyetleri için kullanılmak üzere Rusya Federasyonu'na veya Rusya Federasyonu'ndaki herhangi bir kişiye ihracatı, satışı, tedariki veya sevkiyatı ile bahse konu mallar ile ilgili finansal, teknik veya diğer türden herhangi bir hizmet sunumunu yasakladığı belirtilmekte olup, Ottova Ticaret Müşavirliği'nin yazısı ve söz konusu 4 numaralı Liste ekte yer almaktadır.

Ek-1: Kanada Hükümetinin Aldığı Yaptırım Kararları, 4 Numaralı Liste (2 sayfa)

4. Mısır Merkez Bankasının İthalat İşlemlerinde Akreditif Kullanımına İlişkin Kararı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Mısır Merkez Bankasının, Mısır'daki kamu ve özel bankalara ilettiği 13 Şubat 2022 tarih ve 49 sayılı yazısı ile ithalat işlemlerinde akreditif kullanımını zorunlu hale getirdiği ve bu uygulamaya ilişkin; 2 Mart 2022 tarihinde bir sirküler yayımladığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu sirkülerin incelenmesinden; ihracatçılarımızdan sıklıkla alınan, evrak mukabili ödeme türünün yasaklandığı ve yalnızca LC (letter of credit) talimatının ödeme türü olarak belirlendiğinin görüldüğü, talimatın işleme alınması ile ilgili olarak 22 Şubat 2022 tarihine işaret edildiği ve bu tarihten sonra sevkiyatı yapılan tüm ürünlerin, hâlihazırda Mısır gümrüklerine ulaşmış olsa ve bir kısmı peşin ödeme yoluyla ödenmiş olsa bile LC zorunluluğuna tabi olduklarının anlaşıldığı belirtilmektedir.

Bahse konu sirkülerde, Mısır Serbest Bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların da talimatı uygulamakla yükümlü oldukları bilgisi olmasına rağmen; İskenderiye Ticaret Ataşeliğimizin serbest bölge firmalarından edindiği gayri resmi bilgiye göre; talimatın serbest bölge firmalarını artık kapsamayacağı ve işlemlerinde evvelce yaptıkları ödeme türlerini kullanabilecekleri bildirilmektedir.

İlave olarak Mısır Makamlarınca uygulamada oldukça sıkı davranıldığı, LC açılması talimatı için, tutarın %110'u kadar teminatın banka hesabında nakit olarak bulundurulması ve blokajının zorunlu tutulduğu hususu da adı geçen Ataşeliğimizce edinilen gayri resmi bilgiler arasında yer aldığı, söz konusu uygulamaya yönelik olarak Mısır iş dünyasının, Merkez Bankası ve diğer ilgili Mısır Makamlarına, bu uygulamanın Mısır ekonomisine verebileceği zararı her fırsatta gündeme getirdikleri ifade edilmektedir. Bahse konu sirkülerin orijinal metnine aşağıda yer alan web bağlantısından ulaşılabilmekte olup sirkülerin gayri resmi tercümesi ekte yer almaktadır.

https://www.cbe.org.eg/en/Pages/HighlightsPages/Circular-dated-2-March-2022-regarding-Inquiries-about-LCs.aspx

Ek-2: Sirküler Tercüme Metni (6 sayfa)

5. Düziçi OSB hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Osmaniye ili Düziçi Kaymakamlığı'ndan iletilen yazıya atıfla, Osmaniye ilinin kalkınmada öncelikli iller arasında yer almakta olduğu ve "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”ın ekindeki listede 5. bölgede bulunduğu ifade edilmekte, bu durumun ilde yatırım yapılması açısından yatırımcılara gümrük vergisi, kurumlar vergisi, SGK işveren payı desteği, faiz desteği, emlak vergisi muafiyeti, indirimli arsa tahsisi, harç istisnası gibi önemli teşvikler sağladığı, bu yatırımların organize sanayi bölgesi içerisinde yapılması durumunda ilave teşviklerin de verileceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Düziçi ilçesinin elli beş bin kişilik merkez nüfusu olmak üzere, toplam yüz bin kişilik nüfusu ile Osmaniye'nin en büyük ikinci ilçesi olduğu, ilçedeki mevcut işsizlik sorununun çözümü noktasında, bahsi geçen avantajlardan yatırımcıların yararlanması amacıyla Kaymakamlık tarafından Ali Bozlu köyü sınırında bulunan mülkiyeti Hazine'ye ait ve Cumhurbaşkanlığı makamının 07.05.2021 tarih ve 3975 sayılı Kararı ile orman vasfı kaldırılan 104 ada 6 parsel numaralı taşınmaz ile mülkiyeti Hazineye ait 141 ada 1 parsel numaralı taşınmazlar üzerinde organize sanayi bölgesi kurulma çalışmalarının devam etmekte olduğu, kurum görüşlerinin alınmasına müteakip yer seçim talebinde bulunulacağı ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, ilçenin konum itibariyle Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi büyükşehirlere eşit mesafede olup E-5 karayolu ve demiryolu ile bağlantısının bulunduğu, ilave olarak İskenderun limanına 100 km mesafe uzaklıkta olduğu bildirilmekte, başlangıç olarak toplam 950.000 metrekare alan üzerine karma OSB şeklinde kurulacak olan Düziçi Organize Sanayi Bölgesi'nin minimum 700.000 metrekaresinin sanayi parselinden oluşacağı, en küçüğü 2.000 metrekare olmak üzere talebe ve ihtiyaca göre 5, 10, 20, 50 ve 100.00 metrekare büyüklüğünde sanayi parsellerinin oluşturulacağı ayrıca belirtilmekte olup, bahse konu Düziçi Organize Sanayi Bölgesi'nin "Yatırımcı Ön Talep Formu” ekte yer almaktadır.

Ek-3: Yatırımcı Ön Talep Formu

6. Ticaret Müşavirliklerimizle Elektronik Sohbetler - Kanada

Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olan "Ticaret Müşavirliklerimizle Elektronik Sohbetler - Kanada” e-sohbet etkinliğinin15 Mart 2022 Salı günü saat 17:30'dagerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Ek-4: Kanada Sohbet Toplantısı

7. Hırvatistan'da Yük Taşıtlarının Transit Trafiği

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası

Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Hırvatistan Cumhuriyeti Üzerinden Yük Taşıtlarının Transit Trafiğinin Gerçekleştirileceği Umuma Açık Yolların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik"te (Resmi Gazete 51/2021) değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelik'in 19.02.2022 tarihinde Hırvatistan Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, 2021 tarihli Yönetmelik kapsamında yer almayan aşağıda belirtilen yollardan yük taşıtlarının transit trafiğine belirtilen koşullarda izin verileceği bildirilmektedir.

- DC 213 devlet yolunda (D2 - sınır kapısı (BC) Erdut / Bogojevo (Sırbistan Cumhuriyeti sınırı), yükleme / boşaltma yeri veya taşıyıcının kayıtlı ofisi Hırvatistan Cumhuriyeti'nde Slavonia ve Baranja'da veya Sırbistan Cumhuriyeti'nde Voyvodina'da bulunan kamyonlar için

- DC 2 devlet yolunda (D55 - BC Ilok / Bačka Palanka (Sırbistan Cumhuriyeti sınırı), yükleme / boşaltma yeri olan veya taşıyıcının kayıtlı ofisi Cumhuriyet'teki Hırvatistan Cumhuriyeti'nde Vukovar-Srijem'de veya Sırbistan Cumhuriyeti'ndeki Backa Palanka'da bulunan kamyonlar için

- DC 216 devlet yolu üzerinde (D1 - BC Maljevac / Velika Kladuša (Bosna Hersek sınırı), yükleme /boşaltma yeri olan veya taşıyıcının kayıtlı ofisi Hırvatistan Cumhuriyeti'nde Karlovac ve Sisak-Moslavina'da veya Bosna Hersek'te veya Una-Sana Kantonuna bulunan kamyonlar için

- DC 33 devlet yolunda (D1 - BC Strmica / Strmica (Bosna Hersek sınırı), yükleme / boşaltma yeri veya taşıyıcının kayıtlı ofisi Hırvatistan Cumhuriyeti'ndeki Šibenik-Knin County'de veya Bosna Hersek Kanton 10'da olan kamyonlar için

- DC 223 devlet yolu üzerinde (D8 - BC Gornji Brgat / Ivanica (Bosna Hersek sınırı), yükleme / boşaltma yeri veya taşıyıcının kayıtlı ofisi Hırvatistan Cumhuriyeti'ndeki Dubrovnik-Neretva'da veya Bosna-Hersek'teki Ravno, Trebinje, Ljubinje, Bileća, Nevesinje, Berkovići ve Gacko'da olan kamyonlar için.

Bununla birlikte, Yeni Yönetmelik çerçevesinde geçerli olan Hırvatistan Cumhuriyeti üzerinden yük araçlarının transit trafiğinin gerçekleşmesi gereken transit koridorları oluşturan halka açık yolların haritası ekte yer almaktadır.

Ek-5: Harita (1 sayfa)



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

Ek-5.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.