2022/048 Sirküler (23.03.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-048

Sayın Üyemiz;

1. PLMA Chicago 2022/ Milli Katılım Duyurusu Hk.

2. Irak / Gümrük Vergileri Sıfırlanan Ürünler

3.Türkiye-Romanya 27. Kek Toplantısı Kapsamında Türkiye-Romanya İş Forumu,

31 Mart 2022, İstanbul

4. Fuar Duyurusu (Ürdün)

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. PLMA Chicago 2022/ Milli Katılım Duyurusu Hk.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (AKİB) alınan bir yazıda, 13-15 Kasım 2022 tarihleri arasında Chicago/ABD'de düzenlenecek olan "PLMA's 2022 Private Label Trade Show” Fuarı'nın Türkiye milli katılımının 9'ncu kez AKİB tarafından gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Fuara Türkiye'nin milli katılımı ile katılmak isteyen firmaların 18.04.2022 tarihine kadar online başvuru formunu doldurmaları gerektiği belirtilmektedir.

Online Başvuru Formu: https://forms.gle/WAn31gr7Fq84Qvms8

Katılım Bedeli: Tahmini 1190 $ /m2 (nakliyesiz)

Katılım bedeline dahil olan hizmetler;

-Yer kirası,

-Özel stant konstrüksiyonu,

-Stant genel ve günlük temizlik hizmeti,

-Kataloğa giriş bedeli,

- Elektrik ve internet bağlantısı,

-Genel Sekreterliğimizce hazırlanan firma broşüründe yer alma

-Stantlara ikram (çay-kahve-kurabiye veya çerez)

Fuarda; gıda (bisküvi, çikolata, kraker, içecek, şarap, makarna, konserve ürünler, …) ve gıda dışı (kozmetik, güzellik ve bakım, sağlık ve sıhhat ürünleri, havlu, bornoz, mutfak eşyaları, ev eşyaları, dikiş malzemeleri (iğne, iplik, çengelli iğne vb.), ıslak mendil, pamuk, hijyen ürünleri, boya, do it yourself ürünleri, ambalaj, hediyelik eşya, mum, hediyelik paketleme, süs eşyaları, ışıklandırma, puzzle vb. boş vakit oyunları, temizlik ürünleri, giyim ve aksesuarları, vb.) birçok sektöre yönelik ÖZEL MARKALI (store brands, private labels, private brands) ürünlerin sergilenebileceği belirtilmekte olup, 2020 ve 2021 yıllarında pandemi sebebiyle iptal edilen fuara, küçük ve orta ölçekli firmaların yanı sıra süpermarketlere "Marka Ürün” tedarik eden tanınmış büyük firmaların da katılmakta olduğu ifade edilmektedir. Fuarda Food, Home & Health, Houseware & Kitchenware olmak üzere 3 ana bölüm bulunduğu bildirilmektedir.

ABD'nin, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan "Hedef Ülkeler” listesinde yer almasından dolayı; fuarın onaylanması durumunda destek kapsamında olup, firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 220.000 Türk Lirası'na kadar destekleneceği ifade edilmektedir.

İlgili kişiler:

Sultan Bayrak ( Dahili: 1201 )

Aydan Hançer Bülbül ( Dahili: 1202 )

E-mail: fuar@akib.org.tr

Ek-1: Katılım Şartları

2. Irak / Gümrük Vergileri Sıfırlanan Ürünler

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Irak Merkezi Hükümeti (IMH) Bakanlar Kurulu'nca 15 Mart 2022 tarihinden sonra uygulanmak üzere uluslararası fiyatlardaki artışlara karşı koymak, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin arz güvenliğini desteklemek amacıyla bir tedbirler paketinin kararlaştırıldığı, bu kapsamda diğer hususlar yanında gıda maddeleri, inşaat malzemeleri ve sarf malzemeleri dahil olmak üzere temel ihtiyaç mallarında gümrük vergilerinin 2 ay süreyle sıfırlanması ve süre sonunda durumun tekrar gözden geçirilmesi yönünde karar verildiğinden bahisle, IMH Maliye Bakanlığı Gümrükler Genel Komisyonu Genel Müdürlüğü tarafından ülkedeki tüm gümrük idarelerine gümrük vergileri sıfırlanan ürünlerin listesinin dağıtımı yapılarak bu konuda gerekli tedbirlerin alınarak uygulanmasının talep edildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, gayri resmi tercümesinin bir örneği ekte yer alan söz konusu listeye göre yumurta, tavuk eti, kırmızı et, hububat, un, bulgur, meyveler, sebzeler, çocuk bezi, hijyen havlular, bazı inşaat malzemeleri gibi geniş bir yelpazeyi içeren 200'den fazla kalemin vergilerinin sıfırlanarak askıya alındığı ve kararın uygulanmasına dair sürecin Ataşeliğimizce halihazırda takip edildiği bilgilerine yer verildiği ifade edilmektedir.

Ek-2: Liste

3. Türkiye-Romanya 27. Kek Toplantısı Kapsamında Türkiye-Romanya İş Forumu, 31 Mart 2022, İstanbul

İlgi: 2022/044 sayılı ve 18.03.2022 tarihli sirkülerimiz

İlgi'de kayıtlı sirkülerimizde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan yazıda, Türkiye-Romanya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 27. Toplantısı kapsamında, KEK Eşbaşkanı T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sn. Fuat Oktay ve Romanya Başbakan Yardımcısı Sn. Mihai Grindeanu'nun teşrifleriyle 31 Mart 2022, Perşembe günü Hilton Bomonti Otel İstanbul'da "Türkiye-Romanya İş Forumu” gerçekleştirileceği ve toplantıya katılmak isteyen ihracatçılarımızın kayıt formunu 24 Mart 2022 Perşembe günü mesai bitimine kadar doldurması gerektiği bildirilmişti.

Bu defa, bahse konu toplantıya katılmak isteyen ihracatçılarımızın https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1376/18141 adresinde yer alan kayıt formunu ve ekte iletilen katılımcı/firma profili dosyasını en geç 25 Mart 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar doldurarak DEİK'e (eu@deik.org.tr) iletmeleri gerekmektedir.

Ek-3: Taslak Program

Ek-4: Sponsorluk Kartı

Ek-5: Katılımcı/Firma Profili Dosyası (Türkçe)

Ek-6: Katılımcı/Firma Profili Dosyası (İngilizce)

Ek-7: Özgeçmiş (Türkçe)

Ek-8: Özgeçmiş (İngilizce)

Ek-9: Romanya Tarafından İş Forumuna Kayıt Yaptıran Şirketler

4. Fuar Duyurusu (Ürdün)

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Fuar İzinleri Ve Destekleri Daire Başkanlığından alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Ürdün Yatırım Bakanlığı'nın 2022 yılı içerisinde çeşitli alanlarda fuarlar düzenleyeceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

Ek-10: Ürdün Fuarları



Ekler:
Ek-1.pdf

Ek-10.pdf

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.pdf

Ek-5.docx

Ek-6.docx

Ek-7.docx

Ek-8.docx

Ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.