2022/051 Sirküler (31.03.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-051

Sayın Üyemiz;

1. TİM İklim Sohbetleri II

2. Yağ Sektöründe Bulaşan Riskinin Değerlendirilmesi Toplantısı

3. Sustainable Foodtech Solutions (Anuga FoodTec) / 26 Nisan-2 Mayıs 2022

4. NCTS Damga Vergisi Hakkında

5. Pakistan - Türkiye Sağlık İş Forumu ve Pakmedica Medikal, Sağlık ve Kozmetik Fuarı

6. Irak - İthalatı Vergiden Muaf Tutulan Ürünler Hakkında

7. TGK Dondurma Tebliği

8. Fas / Korunma Önlemi Soruşturması

9. Türkiye-Kazakistan İş Forumu, 14 Nisan 2022 Nur-Sultan

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. TİM İklim Sohbetleri II

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, 14 Temmuz 2021 tarihinde AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Sn. Nikolaus MEYER-LANDRUT teşrifleri ile ilki gerçekleştirilen "TİM İklim Sohbetleri” serisinin ikincisinin 5 Nisan 2022 Salı günü Saat 11:00 - 12:00 aralığında TİM Başkanı Sn. İsmail GÜLLE ve Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick CHILCOTT katılımlarıyla İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre ALKİN'in moderatörlüğünde "Zoom” platformu üzerinden gerçekleştirileceği ve söz konusu etkinliğe https://tim.org.tr/tr/iklim-sohbetleri linkinden kayıt olunması gerektiği bildirilmekte olup program boyunca Türkçe ve İngilizce simultane çeviri hizmeti sağlanacağı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, TİM İklim Sohbetleri programında ele alınması faydalı görülen, yeşil dönüşüm hedeflerine yönelik Birleşik Krallık ile gerçekleştirilecek ticarette ülkemizi bekleyen olası fırsat ve zorluklar ile sektörel ve ikili ticarete ilişkin iklim politikalarına yönelik soruların 01 Nisan 2022 Cuma günü saat 17:00‘ye kadar Birliğimize (bir örneği eo@baib.gov.tr adresine olmak üzere) iletilmesi gerekmektedir.

2. Yağ Sektöründe Bulaşan Riskinin Değerlendirilmesi Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Türk Gıda Kodeksi (TGK)'nin ülkemizin Avrupa Birliği (AB) aday ülkesi olması çerçevesinde Fasıl 12 (Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikası) uyumu kapsamında ve Kodeks Alimentarius düzenlemeleri dikkate alınarak ülke ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, TGK Bulaşanlar Yönetmeliği'nin uyum sağlandığı 1881/2006 sayılı AB Tüzüğü oluşturulma süreci incelendiğinde; öncelikle riskin tanımlandığı, tanımlanan riskin piyasadaki gıdalar açısından mevcut durumunun izlendiği, numune alma ve analiz metotlarının geliştirildiği, elde edilen verilerle sürekli risk değerlendirme yapıldığı, "tarladan sofraya/çiftlikten çatala” ilkesi çerçevesinde birincil üretimden son tüketiciye ulaşıncaya kadarki süreçte üretimin tüm aşamalarında riskin tanımlandığı, kritik kontrol noktalarının belirlendiği, bunlara yönelik önleyici ve düzeltici tedbirlerin geliştirildiği ve en nihayetinde 10 yıla kadar sürebilen bu süreçten sonra gerek görüldüğünde gıda mevzuatında ilgili risk parametresi için maksimum limit (ML) belirlendiği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, TGK Bulaşanlar Yönetmeliği'nde mikotoksinler, ağır metaller, dioksinler ve PCB'ler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), erusik asit için katı ve sıvı yağlarda ML'lerin belirlenmiş olduğu, bu Yönetmeliğin hazırlanmasında dikkate alınan AB Tüzüğü'nde bu bulaşanların bazılarında ML değişikliği yapıldığı ve 3-MCPD, 3-MCPD yağ asidi esterleri ve glisidil yağ asidi esterleri için ilk defa ML belirlendiği, bunun yanı sıra mineral yağ hidrokarbonları (MOH: MOSH ve MOAH) için de izleme çalışmalarının yürütüldüğünün bilinmekte olduğu ve TGK Bulaşanlar Yönetmeliği'nin güncellenmesi ile ilgili çalışmalara devam edildiği ifade edilmektedir.

Bu itibarla, AB tarafından yapılan düzenleme ve çalışmaların ülkemize uyarlanması ile ilgili mevcut durumun görüşülmesi, yapılacak çalışmaların tartışılması, riskin azaltılması ile ilgili üretim sürecine ilişkin rehberlerin hazırlanması gibi konularda görüş alışverişi yapmak üzere 8 Nisan 2022 Cuma günü pamuk, ayçiçeği, kanola, fındık, zeytinyağı, mısır gibi yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar, katı yağlar, süt, peynir, tereyağı gibi süt ve süt ürünleri, yağlanabilen pirinç ve mercimek ürünlerinde teknik düzeyde temsilcilerin yer alacağı çevrimiçi bir toplantı yapılmasının planlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu toplantıya katılmak isteyen ihracatçılarımızın katılım teyitlerinin ekte yer alan formatta 04 Nisan 2022 Pazartesi günü saat 17:00‘ye kadar Birliğimize (bir örneği eo@baib.gov.tr adresine olmak üzere) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1: Katılımcı Bildirim Formatı

3. Sustainable Foodtech Solutions (Anuga FoodTec) / 26 Nisan-2 Mayıs 2022

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) alınan bir yazıda, KOSGEB Antalya Müdürlüğünün de ortağı olduğu Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında ZENIT GmbH koordinatörlüğünde 26 Nisan - 2 Mayıs 2022 tarihlerinde Hibrid İş Görüşmeleri (B2B) Etkinliği gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

B2B eşleştirme etkinliği:

- Katılımcıların toplantıları yerinde (Anuga Food Tech Fuarı, Salon 6, Stant A-130/C-139) veya bu platformda çevrimiçi olarak gerçekleştirmeyi seçebilecekleri belirtilmektedir.

- 26-29 Nisan tarihleri arasında yerinde toplantı, 2 Mayıs 2022 tarihinde ise online toplantı yapılacağı ifade edilmektedir.

Bahse konu etkinlik hakkında detaylı bilgi edinmek ve katılım sağlamak isteyen ihracatçılarımızın https://sustainable-foodtech.b2match.io sayfasını ziyaret edebilecekleri ifade edilmektedir.

4. NCTS Damga Vergisi Hakkında

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, NCTS Sisteminde tescil edilen transit beyannameleri için tahakkuk eden damga vergilerinin elektronik olarak tahakkuk ve tahsilinin sağlanmasını teminen Bakanlıklarınca yapılan çalışmalar kapsamında transit beyanının oluşturulması esnasında damga vergisine ilişkin;

0. Damga Vergisinden Muaf İşlem (damga vergisinin 0 olması durumu)

1. Damga Vergisi Ödenecek

2. Damga Vergisi İstisnası Var

3. Damga Vergisi Deftere Kayıt Edilecek

şeklinde seçenekler oluşturulduğu ve bunlardan birisinin seçilmesinin zorunlu hale getirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu uygulama kapsamında; 1 numaralı seçenek seçilerek damga vergisinin ödeneceğine ilişkin yükümlüsünce beyanda bulunulması halinde LRN numarası esas alınarak tahakkuk oluşturulacağı ve bankalar aracılığıyla da elektronik ortamda ödeme yapılabileceği, 0 veya 2 numaralı seçeneklerin seçilmesi halinde herhangi bir tahakkuk oluşmayacağı ve 3 numaralı seçeneğin seçilmesi halinde ise "defter kayıt tarihi" alanının doldurulacağı belirtilmektedir.

Söz konusu sistemsel düzenlemelerin 11.4.2022 tarihinde gerçek ortamda devreye alınacağı, ikinci bir duyuruya kadar beyannamenin mevcut iş akışlarında damga vergisinin elektronik olarak tahakkuk ve tahsilinin dışında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği bildirilmektedir.

5. Pakistan - Türkiye Sağlık İş Forumu ve Pakmedica Medikal, Sağlık ve Kozmetik Fuarı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, USHAŞ Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.'den alınan yazıya atıfla, PAKMEDICA Medikal Sağlık ve Kozmetik Fuarı ve Pakistan-Türkiye Sağlık İş Forumunun, Sağlık Bakanı Sn. Dr. Fahrettin Koca'nın himayelerinde, USHAŞ'ın organizasyonu ile dost ve kardeş ülkeler Pakistan ve Türkiye hükümetlerinin destekleriyle ilgili kurum ve kuruluşların iş birliği ile 12-14 Mayıs 2022 tarihlerinde Pakistan'ın Lahor kentinde gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Türkiye ile Pakistan arasındaki iş birliği kapsamında pek çok alanda olduğu gibi, sağlık alanında da güçlü iş birliği iradesinin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın gerek 2016 ziyaretlerinde, gerekse 2020 ziyaretlerinde teyit edildiği; Pakistan ve Türkiye Hükümetlerinin güçlü işbirliği iradesinin tezahürü olan, Lahore Expo Center'de düzenlenen PAKMEDICA Medikal Sağlık ve Kozmetik Fuarı ve Pakistan-Türkiye Sağlık İş Forumunun 28-30 Eylül 2017 tarihlerinde Pakistan Pencap Eyaleti'nin Lahor şehrinde gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda son olarak, bu yıl USHAŞ'ın öncülüğünde düzenlenecek olan PAKMEDICA Pakistan - Türkiye Sağlık İş Forumu ile iki ülke Sağlık Bakanlıkları, hükümet yetkilileri ve sektör temsilcileri bir araya gelerek, paneller, B2B'ler ve çalıştaylarda deneyimlerini paylaşacakları belirtilmekte olup fuarın, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından "Milli Katılım” kapsamında desteklenmekte olduğu bildirilmektedir.

Fuar hakkında detaylı bilgi için www.pakmedica.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kayıt ve sponsorluk ilişkileri için yetkili acente:

EXPOTURK Fuarcılık A.Ş.

ezgi.bas@ekspoturk.com

6. Irak - İthalatı Vergiden Muaf Tutulan Ürünler Hakkında

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla, Irak Merkezi Hükümeti (IMH) Bakanlar Kurulu'nun 8 Mart 2022 tarihinde aldığı karar çerçevesinde, 15 Mart 2022 tarihi itibarıyla iki ay süreyle ithalat vergisinden muaf tutulacağı öğrenilen 213 ürünün listesinin Dışişleri Bakanlığından alındığı ifade edilmektedir. Bahse konu ürün listesi ve Karar'a ilişkin IMH Başbakanlık Medya Ofisi'nin açıklamaları ekte yer almaktadır.

Ek-2: Ürün Listesi (9 sayfa)

Ek-3: Irak Bakanlar Kurulu Açıklaması (1 Sayfa)

7. TGK Dondurma Tebliği

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği Taslağı" ekte iletilmiş olup, söz konusu taslağa ilişkin görüş talep edilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu taslağa dair ilgili ihracatçılarımızın görüş ve önerilerinin 01 Nisan 2022 Cuma günü saat 17:00'ye kadar Birliğimize (bir örneği eo@baib.gov.tr adresine olmak üzere) iletilmesi gerekmektedir.

Ek-4: Görüş Formu

Ek-5: TGK Dondurma Tebliği Taslağı

8. Fas / Korunma Önlemi Soruşturması

Bilindiği üzere, Fas tarafından "Kaplamalı Ahşap Paneller” ithalatına karşı 19 Temmuz 2018 tarihinde başlatılan korunma önlemi soruşturması neticesinde 20 Eylül 2019 - 31 Temmuz 2020 tarihleri arasında 26.460.000 kg, 1 Ağustos 2020 - 31 Temmuz 2021 tarihleri arasında 29.106.000 kg ve 1 Ağustos 2021 - 31 Temmuz 2022 tarihleri arasında 32.016.600 kg olarak belirlenen global kotanın aşılması durumunda kilogram başına 1,6 dirhem ek vergi alınması yoluyla bir korunma önlemine hükmedilmiş olup ülkemizin halihazırda bahse konu önleme tabi olduğu belirtilmektedir.

Bu defa, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Fas Sanayi, Yatırım, Ticaret ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı (Bakanlık) tarafından yapılan ve ekte yer alan kamuoyu duyurusuna göre, bahse konu önlemin uzatılmasını teminen 24 Mart 2022 tarihinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı bildirilmektedir. Söz konusu kamuoyu duyurusunda, Bakanlık tarafından bilinen ihracatçılara soru formlarının iletildiği, soru formu yanıtlayarak soruşturmaya katılmak isteyen tarafların ise soruşturmanın başlangıç tarihinden 15 gün içinde (11 Nisan 2022 tarihine kadar) soruşturma kapsamında yayımlanan belgeleri adı geçen Bakanlıktan talep edebileceği ifade edilmektedir. Ayrıca, soru formu yanıtlarının ve soruşturmaya ilişkin görüş vermek isteyen tarafların başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içerisinde (29 Nisan 2022) yanıtlarını, görüş ve yorumlarını Bakanlık'a iletebileceği ifade edilmektedir.

9. Türkiye-Kazakistan İş Forumu, 14 Nisan 2022 Nur-Sultan

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) alınan yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş'un ikili ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirmek amacıyla yapacağı Kazakistan ziyareti kapsamında, 14 Nisan 2022 Perşembe günü Nur-Sultan'da Türkiye-Kazakistan İş Forumu'nun düzenlenmesinin planlandığı; T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş ve Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı - Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Sayın Bakhyt Sultanov'un teşrifleri ile gerçekleştirilmesi öngörülen İş Forumuna katılmayı arzu eden üyelerimizin, 6 Nisan 2022 Çarşamba günü saat 18:00'e kadar Ek'te verilen bağlantıdan kayıt oluşturmaları gerektiği ifade edilmektedir.

Ek-6: Başvuru ve Katılım Koşulları



Ekler:
Ek-1.docx

Ek-2.pdf

Ek-3.pdf

Ek-4.docx

Ek-5.pdf

Ek-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.