BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-082
Sayın Üyemiz;
1. Mücbir Sebep Onayı Hk.
2. AB Atık Sevkiyat Tüzüğü Revizyon Taslağı
3. Tadil Edilen Türkiye Ve Fas Serbest Ticaret Anlaşması Hk.
4. Fuar Duyurusu (Dakar-Senegal)
5. Kanada YMS Sektörü CPMA 2022 Convention And Trade Show
6. Türkiye-Kamerun Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 3. Dönem Toplantısı
7. Türkiye-Çekya ETOK I. Dönem Toplantısı
8. Gürcistan Gümrük Kapılarında Yapılan Kontroller
9. Fuar Duyurusu (Rabat)
10. Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Libya
11. Irak (IKBY) İlaç İhalesi
Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.
Bilgilerini rica ederim.
e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.
1. Mücbir Sebep Onayı Hk.
Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Bakanlıkları tarafından yürütülen, "İhracat:2017/4 sayılı Tebliğ”in 17'nci maddesinde mücbir sebep ve fevkalade hallerin düzenlenmiş olduğu, bu çerçevede, anılan maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde "Ülkemiz veya ithalatçı ülkede Devletçe konulan yasaklar ile harp ve abluka hali”nin söz konusu mücbir sebep ve fevkalade haller arasında sayılmış olduğu, aynı maddenin üçüncü fıkrasının "Bu maddenin (1) numaralı fıkrasının (ç) bendindeki mücbir sebep ve fevkalade haller Bakanlıkça belirlenir” hükmünü haiz olduğu belirtilmekte, öte yandan aynı Tebliğin 22'nci maddesinin birinci fıkrasının "Bakanlık, bu Tebliğin uygulanmasına ilişkin izin ve talimat vermeye, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya ve uygulamada ortaya çıkacak ihtilafları idari yoldan çözmeye yetkilidir." hükmünü amir olduğu belirtilmektedir.
Yazıda, haşhaş tohumu ihracatımızda en önemli pazar alanlarından birinin Hindistan olduğu, haşhaş tohumu ihracatımızın 2/3'ünün Hindistan'a gerçekleştiği, son iki yıldır ülkemizden Hindistan'a haşhaş tohumu ihracatının gerçekleştirilemediği bildirilmekte, 2022 yılı için ise bildirilen kota miktarı sebebiyle açıkta kalacak ihracat miktarının ortaya çıkacağı, dolayısıyla Hindistan tarafından uygulanan kota kısıtlaması sebebiyle ihracat gerçekleştirilemeyeceğinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, Hindistan'da yaşanan sorunun, söz konusu Tebliğ hükümleri çerçevesinde taahhüt altına girmiş firmaların kendi çabaları ve iradeleriyle önüne geçemeyecekleri, oluşunu ve sonuçlarını engelleyemeyecekleri bir sorun olması karşısında Bakanlıkları tarafından mücbir sebep ve fevkalade hal olarak belirlenmesi gereğinin hasıl olduğu bildirilmektedir.
Bu itibarla, 05/05/2022 tarihinden önce kullanılmış ve bu tarih itibarıyla anılan nedenden dolayı taahhüt hesabı kapatılamayan belgesiz ihracat kredilerine, belgesiz ihracat kredileri kapsamında taahhüt edilen ihracatın gerçekleştirilemeyen bir kısmının Hindistan'a yapılacağının akreditif, proforma fatura, kontrat, anlaşmalar vb. bir belgeyle tevsik edilmesi veya son 4 (dört) takvim yılı itibarıyla ihracatın bir kısmının adı geçen ülkeye gerçekleştirildiğinin tespiti veya taahhüt konusu faaliyetin gerçekleştirilemediğine dair kamu kurum ve kuruluşlarından alınacak resmi yazının tevsiki kaydıyla, kredinin istisnadan yararlanma süresinin sonunu takip eden 1 (bir) ay içerisinde ilgili bankaya müracaat edilmesi şartıyla, anılan Tebliğ'in 17'nci maddesinin 4 üncü fıkrası çerçevesinde 12 (on iki) aya kadar ek süre verilmesi hususunun uygun görüldüğü ifade edilmektedir.
2. AB Atık Sevkiyat Tüzüğü Revizyon Taslağı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Avrupa Yeşil Mutabakatı Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamında, Avrupa Komisyonu tarafından Atık Sevkiyatları Tüzüğünü revize eden bir mevzuat taslağı açıklanmış olup, anılan taslak ile atık kaçakçılığına karşı kararlı bir tutum sergilenmesi, atık ihracatına daha katı kurallar getirilmesi sağlanırken, AB'nin de döngüsel ekonomi kapsamında söz konusu atıklardan daha fazla faydalanabilmesi amacıyla atığın bir kaynak olarak AB içinde dolaşımına yönelik etkin bir sistem oluşturulmasının amaçlandığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, anılan mevzuatın kıymetli hammadde sınıfındaki hurda demir dâhil olmak üzere üçüncü ülkelerin AB'den girdi teminine yeni düzenlemeler getirmesi öngörülmekte olduğu, konuya ilişkin özet bilgi notu ekte yer almaktadır.
EK-1: Atık Sevkiyatları Tüzüğü Bilgi Notu
3. Tadil Edilen Türkiye ve Fas Serbest Ticaret Anlaşması Hk.
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Fas Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresince yayımlanan 29 Nisan 2022 tarih ve 6319/222 sayılı örneği ekli tebliğe atıfla, Türkiye ve Fas arasında 24 Ağustos 2020 tarihinde imzalanan "Serbest Ticaret Anlaşmasını Tadil Eden Anlaşma"nın 2 Mayıs 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.
Söz konusu tebliğde, EK I'in MFN oranının %90'ına tabi olacağı, EK II'nin ise korunma önlemlerinin sona ermesini müteakip MFN oranının %90'ına tabi olacağı, bu uygulamanın yenilenebilir beş yıllık bir dönem için geçerli olduğu belirtilmektedir.
EK-2: Gümrük Tebliği
4. Fuar Duyurusu (Dakar-Senegal)
Rabat Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT), Senegal Ticaret ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Bakanlığı, İslam Ticaret Kalkınma Merkezi ve Senegal Dış Ticaret Uluslararası Merkezi işbirliği ile Dakar şehrinde bulunan adı geçen merkezin fuar alanında, 13-19 Haziran 2022 tarihlerinde İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri 17.Ticaret Fuarınının düzenleneceği, fuara katılım için 15 Mayıs 2022 tarihine kadar katılımın teyit edilmesi gerektiği ve fuar alanının metrekare fiyatının aşağıdaki gibi güncellenmiş olduğu ifade edilmektedir.
- Donanımlı metrekare fiyatı (shell scheme): 200 US$
- Donanımsız metrekare fiyatı (indoor bare space): 150 US$
Diğer taraftan, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlık internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusu büyük önem taşımaktadır.
Bilgi veya rezervasyon için aşağıda bilgileri yer alan kişi ile irtibata geçilmesi mümkündür:
Mr. Ismail TAQUI
Responsible for Trade Promotion and Facilitation
Tel: 00212 522 314974
Cep telefonu: 00212661821585
Faks: 00212522310110
E-posta: icdt@icdt-oic.org
İnternet Sitesi: www.icdt-cidc.org
EK-3: Fuar Bilgileri
5. Kanada YMS Sektörü CPMA 2022 Convention And Trade Show
Ottava Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Kanada'nın yaş meyve ve sebze sektörüne yönelik en önemli ticaret fuarı olduğu ifade edilen ve pandemiden sonra ilk kez fiziksel olarak 5-7 Nisan 2022 tarihlerinde Montreal'de gerçekleştirilen "2022 Canadian Produce Marketing Association Convention and Trade Show (CPMA2022)" etkinliği kapsamındaki temaslara yer verildiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, CPMA tarafından 25-27 Nisan 2023 tarihlerinde Toronto'da fiziki olarak gerçekleştirilecek "2023 CPMA Convention and Trade Show” adlı etkinliğe Kanada'ya taze meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirmek isteyen ihracatçı firmalarımız tarafından katılım sağlanmasının faydalı olacağı belirtilmektedir.
EK-4: Katılımcı Listesi
EK-5: Fuar Yerleşim Planı
6. Türkiye-Kamerun Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 3. Dönem Toplantısı
T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar'ın eşbaşkanlığını yaptığı Türkiye-Kamerun Karma Ekonomik Komisyonu'nun (KEK) 3. Dönem Toplantısı'nın 25-28 Haziran 2022 tarihlerinde Yaounde'de yapılmasının öngörülmekte olduğu, söz konusu toplantıya yönelik olarak yapılacak çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Kamerun pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.
Bu kapsamda, Kamerun pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelerin ekteki sorun bildirim formu ile birlikte 20 Mayıs 2022 Cuma saat 16.00'ya kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereği rica olunur.
7. Türkiye-Çekya ETOK I. Dönem Toplantısı
T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Türkiye ile Çekya arasında Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Komitesi I. Dönem Toplantısı'nın beraberinde bir İş Forumu ile birlikte Haziran ayı içerisinde ülkemizde gerçekleştirilmesi öngörülmekte olup, söz konusu faaliyetlere yönelik olarak yapılacak çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Çekya pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.
Bu kapsamda, Çekya pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilerin 17 Mayıs 2022 saat 15.00'e kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereği rica olunur.
8. Gürcistan Gümrük Kapılarında Yapılan Kontroller
Tiflis Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan yazıda, Gürcistan'ın Rusya'ya karşı AB, ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkeler tarafından uygulanan uluslararası yaptırımları uygulamakta olduğu, taşımacılığın varış veya çıkış ülkesinin Rusya ve yaptırımlara taraf ülkeler arasında olması durumunda eşyanın Gürcistan Gümrüklerinde sıkı kontrollere tabi olduğunun Gürcü Resmi Makamlarınca bildirildiği ifade edilerek Rusya çıkışlı veya varışlı eşyaya ilişkin transit taşımalarda; Gürcistan Gümrük İdaresince sözleşme, CMR gibi belgelerin uyumluluğuna dikkat edildiği, menşe belgesi ve gerek görülmesi halinde ilave bilgi ve belgeler talep edilebildiği ifade edilmektedir.
Yazıda, taşımacılarımızın bahse konu kontrollere hazırlıklı olmaları; gerekli belgelerin güncel ve tutarlı olmasına ve uluslararası yaptırımların göz önünde bulundurulmasına dikkat edilmesinin ortaya çıkacak olası mağduriyetlerin önlenmesi noktasında faydalı olacağı değerlendirildiği bildirilmektedir.
9. Fuar Duyurusu (Rabat)
Rabat Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı'nın himayesinde ve Tanca Tetouan Al Hoceima Bölgesel Yatırım Merkezi organizasyonuyla, Enerji / Maden ve Taş Ocağı Dergisi tarafından 22 - 25 Haziran 2022 tarihleri arasında Tanca şehrinde "RWM Expo- 1. Uluslararası Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı” düzenleneceği ve "RWM Expo", görüşmeler ve B2B / B2C ağ oluşturma platformu olarak sektördeki profesyoneller için iyi uygulamaların ve deneyimlerin paylaşıldığı, ortaklıklar için yeni olanaklar ve gelişmekte olan sektöre yatırım için periyodik ve temel buluşma yeri olmayı hedeflediği ifade edilmektedir.
Diğer taraftan, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlık internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda ilgili firmalarımızın bilgilendirilmeleri büyük önem taşımaktadır.
10. Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler- Libya
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğundan bahisle; 18 Mayıs 2022 Çarşamba günü 14.00-15.30 saatleri arasında Libya'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile bu ülke ile iş yapmakta olan iş insanlarımızın da konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı, "Sektör: Müteahhitlik, Medikal Ürünler, İlaç Sanayi" sektörlerine yönelik e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği belirtilmektedir.
Kısa Link: https://bit.ly/3FHrXWG
11. Irak (IKBY) İlaç İhalesi
Erbil Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla, , Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, IKBY tarafından bir ilaç alım ihalesinin düzenlenmesinin planlandığı, buna ilişkin bir çalışmanın yürütüldüğü ve süreç içerisinde potansiyel tedarikçilerle bağ kurma arayışı içerisinde olunduğu ifade edilmetkedir.
Bu kapsamda, Irak'ın Erbil, Duhok ve Süleymaniye illerinden oluşan IKB'de ilk aşamada yapılan çalışmaya göre EK-6'da belirtilen ürünler ve miktarlarda ilaca ihtiyaç duyulduğu, ilaç alımının söz konusu iller için ilk defa merkezi bir şekilde yapılacağı, ihale duyurusunun Temmuz ayında yapılmasının planlandığı, ilgi duyan firmaların konu ile ilgili olarak aşağıda belirtilen kişi/kurum ile irtibata geçebileceği bildirilmektedir.
Öte yandan, firmaların ilgili IKBY yetkilileri ile yapacakları görüşmelerde teknik bilgi paylaşımı ve ticari konularda ihtiyatlı hareket etmesi, süreç içerisinde Erbil Ticaret Ataşeliği ile temas halinde bulunması, daha evvel IKBY hükümeti ile alacak sorunları yaşayan firmaların da mevcut olduğu göz önünde bulundurularak sürecin ilerleyen aşamalarında mümkün mertebe peşin ödeme yönteminin tercih edilmesinin önem arz ettiği ifade edilmektedir.
EK-6: KRG Medicine Procurement Estimated Requirements
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.