2022/150 Sirküler (24.08.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-150

Sayın Üyemiz;

1. Fuar Duyurusu (Sudan)

2. Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Fiziki Ticaret Heyeti Hk.

3. Firma Şikayeti

4. Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan Ziyaret Özel Sektör Heyet Programı, 6-8 Eylül 2022

5. Fas / Korunma Önlemi Soruşturması

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Fuar Duyurusu (Sudan)

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüden alınan bir yazıya atıfla, Sudan'ın Ankara Büyükelçiliğinin, "Investor Uluslararası İlaç ve Fabrikalar Fuarı"nın 1-3 Mart 2023 tarihlerinde ülkenin başkenti Hartum'da düzenleneceği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği konusunda ilgili firmalarımızın bilgilendirilmeleri büyük önem taşımaktadır.

2. Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Fiziki Ticaret Heyeti Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden gelen bir yazıda, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Rustam MINNIHANOV'un daveti, T.C. Ticaret Bakanlığı, koordinasyonu ve TİM organizasyonu ile 25-27 Eylül 2022 tarihleri arasında Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti'ne yönelik tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Fiziki Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Kazan şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanlığının davet edeceği iş insanlarıyla görüşmelerin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 29 Ağustos 2022 Pazartesi günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/republic-of-tatarstanrussian-federation-2022/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 24.000-TL tahsil edilecektir.

Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının TİM'e ulaştırılmasıyla kesinleşecektir.

Ek-1: Heyete İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (1 Sayfa)

Ek-2: Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Ticaret Heyeti Taslak Programı (1 Sayfa)

3. Firma Şikayeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden gelen bir yazıda, Barselona Ticaret Ataşeliği'nden alınan bir yazıya atıfla; Ataşeliğimize, İspanya/Tarragona şehrinde bir şirket ile ilgili bir şikâyet ulaştığı, Ataşeliğimizce yapılan araştırmalar çerçevesinde söz konusu firma ile ilgili daha önceki dönemlerde de parası ödenen ürünlerin teslimatının yapılmadığı şeklinde şikayetlerin tespit edildiği, plastik sektöründe faaliyet gösteren firma ile yapılacak ticari faaliyetlerde dikkatli olunması gerektiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bölgeye ihracat yapan firmalarımızın detaylı bilgi için Genel Sekreterliğimizle iletişime geçmesi gerekmektedir.

4. Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan Ziyaret Özel Sektör Heyet Programı, 6-8 Eylül 2022

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden gelen bir yazıda, T.C. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'a gerçekleştireceği resmi ziyaretler kapsamında, DEİK ve söz konusu ülkelerde bulunan karşı kanat kuruluşlarımız iş birlikleri ile 6-7-8 Eylül 2022 tarihleri arasında Saraybosna, Belgrad ve Zagreb'de İş Forumları düzenlenmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Son yıllarda özellikle Türk yatırımcılar için cazip bir pazar haline gelen Balkanlar, kalifiye iş gücü, iş dostu yatırım ortamı ve yatırımcılara sağladığı vergisel ve finansal teşvikler ile dikkat çekmektedir. Coğrafi konumu ile Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne açılan kapısı olan bölge, sunduğu çeşitli imkanlar nedeniyle ihracata yönelik yatırım yapmak isteyen firmalar için bir üretim üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Ziyaret vesilesiyle gerçekleştirilecek programlara katılım için bağlantıda yer alan kayıt formunun 24 Ağustos 2022 Çarşamba gününe kadar doldurulup avans bedelinin ödenmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Ülkemiz ile Bosna Hersek ve Sırbistan arasındaki mevcut anlaşmalar gereği T.C. vatandaşları bu ülkelere seyahatlerinde 3 ay süreyle vizeden muaf iken; Hırvatistan'a girişte, çoklu girişli Schengen veya Hırvatistan vizesi zorunluluğu vardır.

İrtibat:

DEİK/ Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Direktörlüğü

E-posta: eu@deik.org.tr

Telefon: 0212 339 50 62 - 0212 339 50 22 - 0212 339 50 79

5. Fas / Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi: 31.03.2022 tarihli ve 2022/051 sayılı sirküler.

İlgi'de kayıtlı sirkülerimizde, Fas tarafından "Kaplamalı Ahşap Paneller” ithalatına karşı belirlenen global kotanın aşılması durumunda kilogram başına 1,6 dirhem ek vergi alınması yoluyla uygulanan korunma önleminin uzatılmasını teminen 24 Mart 2022 tarihinde bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı bildirilmişti.

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Fas tarafından yapılan ve ekte yer alan DTÖ bildirimine göre anılan ülke tarafından halihazırda yürürlükte olan global kota uygulamasına devam edilecek olup 20 Eylül 2022 - 19 Eylül 2023 tarihleri arasında 33.000.000 kg, 20 Eylül 2023 - 19 Eylül 2024 tarihleri arasında 33.990.000 kg ve 20 Eylül 2024 - 19 Eylül 2025 tarihleri arasında 35.009.700 kg ürün vergisiz olarak Fas'a ihraç edilebileceği bildirilmektedir. Belirtilen tarihler arasında belirlenen söz konusu kotaların aşımı durumunda ise kilogram başına 1,6 dirhem ek vergi alınacaktır.



Ekler:
E-2.pdf

Ek-1.pdf

Ek-3.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.