2022/162 Sirküler (28.09.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-162

Sayın Üyemiz;

1. Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

2. Fas Tarafından Açılan Lokomotif Alımı, Bakım & Onarım ve Üretim Tesisinin İnşasına İlişkin İhale Hk.

3. Finlandiya Özel Nitelikli Alım Heyeti

4. Türkiye-Umman 11. Dönem KEK Toplantısı Hk.

5. Mısır ACID Sisteminin Hava Kargolarına Uygulanmasına İlişkin Ek Süre Duyurusu

6. Arnavutluk Gündem Konuları Hk.

7. Kazakistan Hizmet Ticareti Anlaşma Müzakereleri (Taşımacılık Hizmetleri İstişare Toplantısı)

8. Ticaret Müşavirliği Sektörel Elektronik Sohbet Toplantıları (Birleşik Arap Emirlikleri)

9. İhracatçı Listesi (Fas)

10. Gıda Laboratuvarları / Japonya

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanan tarım mevzuatındaki değişiklikler hakkındaki bilgilerin ekte gönderildiği belirtilmektedir.

Ek-1: Mevzuat Değişiklikleri

2. Fas Tarafından Açılan Lokomotif Alımı, Bakım & Onarım ve Üretim Tesisinin İnşasına İlişkin İhale Hk.

Rabat Ticaret Müşavirliğimiz tarafından Ticaret Bakanlığına gönderilen yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Fas Demir Yolu Ofisince (ONCF) 2025-2030 döneminde yılda 10 ila 20 lokomotif alımı, bir lokomotif bakım ve onarım tesisinin inşası ve üretimi, iç ve dış piyasaya yönelik bir lokomotif üretim tesisinin inşasına ilişkin "İlgililerin Tespiti İhalesi” açıldığı bildirilmektedir.

Ofis tarafından açıklanan ihale duyurusunda; ihale dosyasının kamu ihaleleri portalından (www.marchespublics.gov.ma) ve Fas Demir Yolu Ofisi (ONCF) web sitesinden (www.oncf.ma) temin edilebileceği, ihalede yer verilen üç hizmetin ayrılmaz olup ilgilenebilecek firmalarımızın proje için başvuru yapabileceği, adayların kamu ihaleleri portalı üzerinden elektronik olarak başvurabileceği veya "Cellule COD - Service Global Sourcing, 8 bis, rue Abderrahmane El Ghafiki 10090, Agdal, Rabat” adresine alındı belgesi mukabilinde başvurabileceği ya da taahhütlü posta gönderimi yoluyla başvuru gönderilebileceği bildirilmektedir. Başvuruların yerel saatle 16 Kasım 2022 saat 15.30'a kadar teslim alınacağı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, İhaleye ilişkin orijinal dokümanlar ekte olup ilgili dokümanların (https://www.marchespublics.gov.ma/index.php?page=entreprise.EntrepriseDetailsConsultation&refConsultation=660795&orgAcronyme=o8p) bağlantısından indirilmesi gerektiği belirtilmektedir.

3.Finlandiya Özel Nitelikli Alım Heyeti

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıya atıfla Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB)'nden alınan yazıda, gıda sektöründe Finlandiya'nın önde gelen perakende zincirinden K-citymarket (Valkoinen Pingviini Oy-WPC-White Penquing Concepts Oy) firmasına yönelik olarak bir Sanal Özel Nitelikli Alım Heyeti programı gerçekleştirilmesi talebinin Ticaret Bakanlığına iletildiği, ilgili firmanın yaş meyve ve sebze (avakado, muz, salatalık, domates, kabak, patlıcan, fasulye, elma, portakal, armut v.b) ihracatı yapan firmalarımızla görüşmek istediği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, sektör temsilcilerimizin katılımlarıyla sanal ikili iş görüşmelerinin geçekleştirilmesi amacıyla Akdeniz İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla 11-12 Ekim 2022 tarihlerinde K-citymarket (Valkoinen Pingviini Oy-WPC-White Penguing Concepts Oy) firmasına yönelik Sanal Özel Nitelikli Alım Heyeti düzenlenmesinin planlanmakta olduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu alım heyetine katılım koşulları ekte belirtilmekte olup, şartları taşıyan firmalarımızın ön başvuru formunu doldurarak bilgilerini 30 Eylül 2022 Cuma günü saat 15.30'a kadar Birliğimize (eo@baib.gov.tr)iletilmeleri gerekmektedir.

EK-2: Katılım Koşulları

EK-3: Ön Başvuru Formu

4. Türkiye-Umman 11. Dönem KEK Toplantısı Hk.

Ticaret Bakanlığının yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Türkiye-Umman Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 11. Dönem Toplantısı'nın 17-18 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilmesinin planlandığı, söz konusu toplantıya yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Umman pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bilgilerin ve Umman pazarına ilişkin olarak yukarıda maruz hususlar kapsamındaki bilgilerin ekte yer alan görüş bildirme formu ile 29 Eylül 2022 Perşembe günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

EK-4: Görüş Bildirme Formu

5. Mısır ACID Sisteminin Hava Kargolarına Uygulanmasına İlişkin Ek Süre Duyurusu

Kahire Ticaret Müşavirliği tarafından T.C. Ticaret Bakanlığına iletilen bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Mısır'da 2021 Ekim ayından itibaren uygulanmaya başlanan Gönderi Ön Bilgilendirme Sistemi'nin (ACID) hava kargolarını kapsamasına ilişkin, Mısır basınında çıkan habere göre Mısır Maliye Bakanı Mohamad Mait'in firmalardan gelen sisteme uyum taleplerine istinaden hava kargolarında ACID uygulamasına yönelik test süresinin uzatıldığın ve deneme süresi 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılan sistemin, 1 Ocak 2023 itibarıyla zorunlu olacağı bildirilmektedir.

6. Arnavutluk Gündem Konuları Hk.

Ticaret Bakanlığının yazısına atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Arnavutluk makamlarıyla önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi öngörülen görüşmelere yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere firmalarımızın Arnavutluk pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar, talep ve değerlendirmelere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, İhracatçılarımızın Arnavutluk pazarına ilişkin karşılaştıkları sorunlar, talep ve görüşlerini ekte yer alan görüş bildirme formu ile 29 Eylül 2022 Perşembe günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletileri gerekmektedir.

EK-5: Görüş Bildirme Formu,

7. Kazakistan Hizmet Ticareti Anlaşma Müzakereleri (Taşımacılık Hizmetleri İstişare Toplantısı)

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Kasım Cömert Tokayev'in 10 Mayıs 2022 tarihinde ülkemizi ziyareti çerçevesinde ülkemiz ile Kazakistan arasında hizmet ticareti alanında bir andlaşma akdedilmesine yönelik müzakerelerin başlatılması için Müzakere Çerçeve Belgesi imzalandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, müzakere sürecine hazırlık sağlanması için, Kazakistan ile ülkemiz arasındaki ikili ekonomik ilişkiler açısından önemli bir hizmet sektörü olan lojistik ve taşımacılık hizmetleri alanında, ülkemizden ilgili kamu ve özel sektör kuruluş temsilcilerinin katılımlarıyla kapsamlı bir istişare toplantısı yapılması ihtiyacının ortaya çıktığı, bu çerçevede, 6 Ekim 2022 tarihinde saat 14.00'da çevrimiçi bir toplantı planlandığı ve toplantı bağlantı linkinin daha sonra paylaşılacağı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu istişare toplantısına katılmayı planlayan firmalarımızın ekte yer alan başvuru formunu eksiksiz şekilde doldurarak 30 Eylül 2022 Cuma günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr)iletilmesi gerekmektedir.

EK-6: Başvuru Formu

11. 8. Ticaret Müşavirliği Sektörel Elektronik Sohbet Toplantıları (Birleşik Arap Emirlikleri)

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir e-posta yazısında, Bakanlıklarına bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlıkları tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda;29 Eylül 2022 Perşembe günü saat 14.00-15.30 arasındaBirleşik Arap Emirlikleri'nde görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile"Bilişim, Mobilya"sektörüne yönelik e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Kısa Link :https://bit.ly/3DRFpse

9. İhracat Listesi (Fas)

Rabat Ticaret Müşavirliğinden alınan e-posta yazısında, Rabat'ta bulunan bir ithalatçı firmanın, "Doğal Saç Uzatmaları"ihracatı yapan firmalarımızın listesini talep ettiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu talep ile ilgilenen ihracatçıların Müşavirlikleri iletişim adresleri üzerinden irtibata geçebilecekleri bildirilmektedir.

İletişim Bilgileri:

T.C Rabat Büyükelçiliği-Rabat Ticaret Müşavirliği

Adres: 4 Rue Tiflet Hassan Rabat/MAROC

Tel: 00 212 537 76 76 01

Fax: 00212 537 76 76 42

E-posta: rabat@ticaret.gov.tr

Web: www.ticaret.gov.tr

10. Gıda Laboratuvarları / Japonya

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, 18.02.2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Gıda Kontrol Laboratuvarları Yönetmeliği” kapsamında, yetkilendirilmiş olan bazı üniversite laboratuvarları ile diğer resmi kurum laboratuvarlar "özel istek analizleri” için Tarım ve Orman Bakanlığınca yetki kapsamından çıkartılmış, aynı zamanda kapanan veya yeni açılan laboratuvarlar dikkate alınarak özel laboratuvarlar listesinin güncellendiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, ülkemizden Japonya'ya ihraç edilen çeşitli gıda mamullerinin ithalat ve gümrük işlemleri aşamasında aranan gıda analiz raporlarını düzenlemeye yetkili kayıtlı laboratuvar listelerinin Ticaret Bakanlığı tarafından gerekli kontroller tamamlandıktan sonra güncellenerek MHLW nezdinde akreditasyonu yapılmak üzere Tokyo Ticaret Müşavirliğimize iletildiği ve yeni laboratuvar listesinin anılan Bakanlığın genel ağ sayfasında https://www.mhlw.go.jp/content/000930063.pdf uzantısı ile yayımlanarak yürürlüğe girdiği, ayrıca, sertifika hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususların MHLW web sayfasında https://www.mhlw.go.jp/content/000532508.pdf yer aldığı belirtilmektedir.



Ekler:
EK-1 Mevzuat Değişiklikleri.pdf

EK-2 Katılım Koşulları.pdf

EK-3 Ön Başvuru Formu.docx

EK-4 Görüş bildirim formu (Umman).docx

EK-5 Görüş Bildirme Formu (Arnavutluk).docx

EK-6 Katılım Başvuru Formu.docx

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.