2022/170 Sirküler (07.10.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-170

Sayın Üyemiz;

1. Muhtelif Ürünlerin Standart Tasarısı

2. Türkiye-Ürdün Karma Ekonomik Komisyonu'nun İlk Toplantısı Hk.

3. Sudan DAL Group'un Ülkemizle İşbirliği Talebi Hk.

4. Giderek Daha Belirsizleşen Dünyada Açık Ticaretin Rolü Etkinliği Hk.

5. Fas Tarafından Bisikletler, Motosikletler ve Scooter Araçlarına Takılan İç Lastikler İthalatına Karşı

Korunma Önlemi Soruşturması

6. Fuar Duyurusu (Global Expo Botswana Fuarı)

7. Fuar Duyurusu (Zimbabve Africonfex Fuarı)

8. Fuar Duyurusu (7. Uluslararası İlaç Fuarı)

9. Kuru İncir İlk Yükleme Tarihi

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Muhtelif Ürünlerin Standart Tasarısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanlığından alınan yazıda, Türk Standartları Enstitüsü tarafından "Tst 7808 Hayvan Künyeleri” standart tasarısının hazırlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu standart tasarısına ilişkin ihracatçılarımızın görüşlerinin 24 Ekim 2022 Pazartesi mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz..

EK-1: Görüş Tablosu

EK-2: Tst 7808 Hayvan Künyeleri Standart Tasarısı

2. Türkiye-Ürdün Karma Ekonomik Komisyonu'nun İlk Toplantısı Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda,Türkiye - Ürdün Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) tesis edilmesi ile ikili işbirliği alanlarının ele alındığı Ortaklık Konseyi toplantılarının sonuncusunun 28-29 Eylül 2017 tarihlerinde Ankara'da düzenlendiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Türkiye - Ürdün STA'sının feshedilmesinin ardından iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere hukuki bir temel sağlamak üzere 1 Ekim 2019 tarihinde Ankara'da imzalanan Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması kapsamında kurulan Türkiye - Ürdün Karma Ekonomik Komisyonu'nun (KEK) ilk toplantısının 8-9 Kasım 2022 tarihlerinde Amman'da düzenleneceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, son Ortaklık Konseyi Toplantısı'nın yapıldığı tarih olan 28-29 Eylül 2017 tarihinden bugüne, ihracatçılarımız açısından kaydedilen önemli gelişmelerin varsa sorunlarını ve çözüm önerilerini ve gündeme getirilmesinde fayda görülen diğer hususların 10 Ekim 2022 Pazartesi günü saat 16.00'ya kadar Genel Sekreterliğimize (eo@baib.gov.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

EK-3: Türkiye Ürdün Ortaklık Konseyi Anlaşması

3. Sudan DAL Group'un Ülkemizle İşbirliği Talebi Hk.

Ticaret Bakanlığı'ndan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'e iletilen bir yazıda, Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, 2 milyar dolar cirosu ile Sudan'ın en büyük özel sektör aktörü konumunda olan ve gıda, tarım, madencilik, enerji, petrokimya, sağlık, inşaat, otomotiv, iş makineleri, eğitim ve turizm gibi birçok farklı sektörde faaliyet gösteren "DAL Holding” Yönetim Kurulu Başkanı Osama Daoud'un Hartum Büyükelçimizle bir görüşme gerçekleştirdiği; Büyükelçimizle Daoud arasındaki görüşmede adı geçen DAL Holding'in, Türkiye'de ofis ve lojistik tesislerin açılması da dâhil olmak üzere ülkemizle ticaret ve yatırım alanındaki işbirliği potansiyelinden daha fazla yararlanmayı arzu ettikleri bildirilmektedir.

Öte yandan, hâlihazırda büyük ölçüde BAE (Dubai) gibi üçüncü ülkeler üzerinden yapılmakta olan ticarete daha doğrudan bir nitelik kazandırmada fayda gördükleri ve ülkemizden yaş/kuru meyve-sebze ithalatına ilgi duydukları ifade edilmektedir. Şirketin gündeminde olan Sudan'da otel, liman, karayolu ve toplu konut gibi inşaat projelerinde Türk şirketleriyle ortaklık kurmak istedikleri ve uzun vadede yeni pazarlara açılma planlarında Türkiye'yi bir bölgesel merkez olarak kullanmayı tasavvur ettikleri bildirilmektedir. Bu açıdan, Daoud'un yakın zamanda (30 Ekim - 3 Kasım 2022) firma üst yönetimi ile beraber ülkemizi ziyaret etmeyi planladığı ve kamu ve özel sektör temsilcileri ile temaslarda bulunmayı arzu ettiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, bilgilerin ve anılan ziyaret programına ilişkin DAL Holding Yönetim Kurulu ile görüşme talep eden ihracatçılarımızın iletişim bilgilerinin en geç 10 Ekim 2022 Pazartesi günü saat 10.00'a kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi hususunda gereği rica olunur.

4. Giderek Daha Belirsizleşen Dünyada Açık Ticaretin Rolü Etkinliği Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığında alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan bir yazıda, Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü (DG Trade) tarafından, 31 Ekim 2022 tarihinde "Giderek Daha Belirsizleşen Dünyada Açık Ticaretin Rolü” konulu bir etkinlik düzenleneceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Avrupa Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis ile Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Síkela'nın katılımı ile gerçekleştirilecek söz konusu etkinliğe, AB'de yerleşik STK'lar tarafından https://ec.europa.eu/ eusurvey/runner/ Registration _form_for_CSD_meetings adresinden kayıt yapılmasının mümkün olduğu bildirilmektedir.

5. Fas Tarafından Bisikletler, Motosikletler ve Scooter Araçlarına Takılan İç Lastikler İthalatına Karşı Korunma Önlemi Soruşturması

Rabat Ticaret Müşavirliğimizden edinilen bilgiye atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan 30 Eylül 2022 tarih ve DDC/12/2022 sayılı kamuoyu duyurusunda özetle, Ticaret Savunma Önlemlerine ilişkin 15-09 sayılı Kanunun 55. maddesine istinaden, Fas'a ithal edilen bisikletler, motosikletler ve scooter araçlarına taktırılan iç lastikler ithalatına karşı korunma önleminin uygulanması için ulusal üretimin %72,41'ini temsil eden "Swallow Tyre Distribution” firmasının başvurusunun olduğu, söz konusu başvurunun diğer yerli üretici olan "Les Caoutchoucs du Maroc” firması tarafından desteklendiği, bu kapsamda bahsi geçen kanunun 57. maddesi uyarınca Bakanlık tarafından 03 Ekim 2022 tarihinde korunma önlemi soruşturmasının başlatılmasına karar verildiği bildirilmektedir.

Kamuoyu duyurusunun devamında, soruşturmanın 4013.20.00.00; 4013.90.00.10 ve 4013.90.00.20 GTİP kodlu ürünleri kapsayacağı, adı geçen başvuru sahipleri tarafından;

- 2018-2021 döneminde ilgili ürünlerin ithalatının mutlak anlamda %59,57, yerel üretime göre ise %126,93 oranında artış gösterdiği,

- İki tekerlekli araçların kullanımında önemli bir artışın yaşanmasından dolayı ilgili ürünlerin ihtiyacının önemli derecede geliştiği,

- İlgili ürünlerin ithalatının ulusal üretim üzerine etkisinin negatif olduğu argümanları öne sürüldüğü, bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Faslı Bakanlık tarafından soruşturma sürecinde kullanılacak soru formlarının ilgili taraf olan yerel üretici, ithalatçılar ve ihracatçılara iletileceği, aynı zamanda diğer ilgili tarafların en geç 24 Ekim 2022 günü saat 16:00'ya kadar söz konusu belgeleri adı geçen Bakanlıktan e-posta yoluyla temin edebileceği, soru formlarında yer verilen sürelere uygun olarak formların teslim edilmesinin gerektiği, kendini ilgili taraf olarak gören tarafların en geç 14 Kasım 2022 günü saat 16:00'ya kadar kendini ilgili taraf olarak tanıtmasının gerektiği, ilgili tarafların en geç 14 Kasım 2022 günü saat 16:00'ya kadar soru formları hariç tutularak görüş ve yorumlarını Faslı Bakanlığa göndermesi gerektiği, konu hakkında kamuoyu dinleme toplantısı düzenlenebileceği, soruşturmanın başlangıç tarihinden itibaren 9 ila 12 ay boyunca devam edebileceği, son olarak soruşturma ile ilgili hususlara ilişkin Bakanlığın kamuoyu duyurusunda iletişim bilgilerine yer verilen birimi ile temasa geçilebileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, bahse konu kamuoyu duyurusu ile Rabat Ticaret Müşavirliğimizce ilgili Bakanlıktan temin edilen soruşturma açılış raporu ile soru formu örneklerini talep eden firmalarımız Birliğimiz ile iletişime geçebilirler.

6. Fuar Duyurusu (Global Expo Botswana Fuarı)

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, "Global Expo Botswana" fuarının on altıncısının 1-4 Kasım 2022 tarihleri arasında Gaboron'da düzenleneceği ifade edilmekte olup, bahse konu fuara madencilik, bilgi ve iletişim teknolojileri, imalat, sağlık, eğitim, ulaştırma ve lojistik, enerji, finans, turizm ve tarım alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin iştirak etmesinin beklendiği bildirilmektedir.

Diğer taraftan, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.

EK-4: Fuar Belgeleri

7. Fuar Duyurusu (Zimbabve Africonfex Fuarı)

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Zimbabve'nin Bulawoya şehrinde 20-21 Ekim 2022 tarihlerinde Uluslararası Fuar Merkezinde düzenlenmesi öngörülen altyapı ve inşaat sektörüne yönelik Africonfex Fuarı'nın gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Diğer taraftan, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri'nde yer alması gerektiği belirtilmektedir.

EK-5: Fuar Belgeleri

8. Fuar Duyurusu (7. Uluslararası İlaç Fuarı)

Dışişleri Bakanlığı vasıtası ile İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nden alınan Nota'ya atıfla, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tanıtım ve Fuarlar Daire Başkanlığından alınan yazıda,7. Uluslararası İlaç Fuarı'nın 10-12 Ekim 2022 tarihleri arasında Tahran İmam Humeyni Musallası'nda fuar düzenleneceği bildirilmektedir.

Bilindiği üzere "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri'nde yer alması büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.

EK-6: Broşür

9. Kuru İncir İlk Yükleme Tarihi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nden alınan yazıda, 01.09.2022 tarihli Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu ve sonrasında düzenlenen Kuru İncir Danışma Niteliğinde Genel Kurul Toplantısı'nda yapılan değerlendirmeler sonucunda 2022 ürünü kuru incirin ilk yükleme tarihinin 7 Ekim 2022 olarak belirlendiği, Ticaret Bakanlığından alınan 6 Ekim 2022 tarihli yazıda, 2022 sezonu kuru incir ilk yükleme tarihinin 7 Ekim 2022 Cuma günü olmasının Bakanlıklarınca uygun görüldüğü bildirilmektedir.

Bu kapsamda, firmalarımız ve gümrük müşavirleri tarafından e-birlik sistemi üzerinden 7 Ekim 2022 tarihinde saat 00.01'den itibaren 2022 ürünü için beyanname girişi yapılabilecek, e-birlik sistemi üzerinden giriş yapılan beyannamelere sistem tarafından anında onay verileceği bildirilmektedir.



Ekler:
ek-1 görüş tablosu.xlsx

ek-2.pdf

ek-3.pdf

ek-4.pdf

ek-5.pdf

ek-6.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.