2022/175 Sirküler (14.10.2022)


BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE
SİRKÜLER 2022-175

Sayın Üyemiz;

1. Bezelye - Dondurulmuş Standart Tasarısı

2. Gürcistan Karayolu Taşımacılığı Gelişmeler hk.

3. Morityus/İhale Hk.

4. 2022/9 Sayılı Kullanılmış veya Yenileştirişmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ

5. İTKİB Sürdürülebilirlik Buluşmaları

6. Fuar Duyurusu (Agropack Iraq)

7. ABD / Çelik Çiviler Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

Bilgilerini rica ederim.

e-imzalıdır
Güliz AKEL ÇETİNKAYA
Genel Sekreter V.

1. Bezelye - Dondurulmuş Standart Tasarısı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Türk Standardları Enstitüsü tarafından "TS 8644tst T1 Bezelye - Dondurulmuş" standart tasarısının hazırlandığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, bahse konu standart tasarısına ilişkin ihracatçılarımızın görüşlerinin28 Ekim 2022 tarihi saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi hususunda gereği rica olunur.

EK-1: Görüş Tablosu

EK-2: Bezelye Dondurulmuş Standart Tasarısı

2. Gürcistan Karayolu Taşımacılığı Gelişmeler hk.

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalar sonrasında yoğunluk yaşanan Aktaş Sınır Kapısına yönelen araçlara müsaade edilmemesi uygulamasının sona erdiği ve halihazırda bu yönde bir kısıtlama bulunmadığı bildirilmektedir.

Öte yandan, Rusya'da yaşanan gelişmeler ve yakın zamanda kısmi seferberlik ilan edilmesine bağlı olarak yaşanan sivil geçişlerdeki artış sebebiyle Gürcistan ile Rusya arasındaki tek sınır kapısı olan Larsi'de olağandışı bir yoğunluk yaşandığı ve TIR kuyruklarının arttığı, artan binek taşıtı yoğunluğu nedeniyle kapıdaki işlemlerin güçlükle devam ettiği, bu çerçevede Gürcü polisi tarafından Rusya'ya yönelen araçların geçici bir süre için Azerbaycan kapılarına yönlendirildiği, ayrıca Gürcistan Gümrük İdaresi ile devriye polisi koordinasyonuyla yollardaki yığılma durumuna bağlı olarak yeni yönlendirmeler yaşanabileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, anılan güzergâhta yaşanacak olası değişikliklere hazırlıklı olunması ve Gürcü yetkililerin yapacağı yönlendirmeler çerçevesinde hareket edilmesi önem arz ettiği bildirilmektedir.

3. Morityus/İhale Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Antananarivo Ticaret Müşavirliğince iletilen bir yazıda, Madagaskar'daki Morityus Cumhuriyeti Büyükelçiliğinden alınan 7 Ekim 2022 tarihli notada Morityus'da bazı yatırım fırsatlarının bulunduğu ifade edilerek nota ekinde gönderildiği ve ilgilenen firmaların teklif sunması amacıyla Antananarivo Büyükelçiliğine iletildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu nota ve ihale ilanları ekte sunulmaktadır.

EK-3: Nota 14

EK-4: Nota 14 Ek-1

EK-5: Nota 14 Ek-2

EK-6: Nota 14 Ek-3

4. 2022/9 Sayılı Kullanılmış veya Yenileştirişmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya ithalatına ilişkin usul ve esasların 31.12.2021 tarihli ve 31706 (3. mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2022/9 sayılı Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ ile düzenlendiği ifade edilmekte olup, 2023 yılına yönelik olarak İthalat Rejimi hazırlık çalışmalarında söz konusu Tebliğinin güncellenmesine ilişkin görüşlere ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, bahse konu Tebliğde gündeme getirilecek değişiklik önerilerinin ve ilave edilebilecek diğer hususların 27 Ekim 2022 Perşembe günü saat 15.30'a kadar Genel Sekreterliğimize(eo@baib.gov.tr)iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

5. İTKİB Sürdürülebilirlik Buluşmaları

İstanbul Tekstil Ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İTKİB)'nden alınan yazıda, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) 2021 yılı mali destek programları arasında yer alan "Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı” kapsamında desteklenmekte olunan "Hazır Giyim ve Tekstil Sektörlerinde Çevresel Sürdürülebilirliğin Güçlendirilmesi: Karbon Ayak İzinin Azaltılması” projesi, İTKİB bünyesinde yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Bu kapsamda Söz konusu proje ile Türk hazır giyim ve tekstil sektörlerinin, Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere, üçüncü ülkelere ihracatında rekabetçiliğinin korunup güçlendirilmesi için üretimin tüm aşamalarında karbon emisyonlarının azaltım kapasitesinin geliştirilmesi, düşük emisyon ve çevre etkileri iyileştirilmiş katma değerli ürün/hizmet/süreçler konusunda tüm sektörlerin ortak kullanımına açık bir iş modelinin oluşturulması amaçlandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Proje kapsamındaki faaliyetler arasında yer alan "Seminer ve Vaka Analiz Çalışmaları" dahilinde, çevrim içi ortamda ve Zoom platformu aracılığıyla gerçekleştirilecek olan sürdürülebilirlik seminerleri dizisi ile hazır giyim ve tekstil firmalarında bilgi ve farkındalığın artırılması hedeflenmekte olup söz konusu taleple ilgilenen firmalarımız aşağıda yer alan iletişim bilgileri aracılığıyla iletişime geçebilecekleri belirtilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi için:

İHKİB Projeler Şubesi

Nilüfer Örnek

Tel: 0212 454 06 85

e-posta: nilufer.ornek@itkib.org.tr

EK-7: Dağıtım Listesi (13 Muhatap)

EK-8: Seminer Takvimi (1 Sayfa)

6. Fuar Duyurusu (Agropack Iraq)

Erbil Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tanıtım ve Fuarlar Daire Başkanlığından alınan yazıda, 22-24 Kasım 2022 tarihleri arasında Sofuar Iraq firması tarafından "Agropack Iraq Fuarı”nın düzenleneceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, "Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerektiği ifade edilmektedir.

EK-8: Agropack Fuarı_Ek_agro-pack-iraq-2022-erbil-eng.pdf

EK-9: Agropack Fuarı_Ek_agro-pack-iraq-2022-erbil-tr.pdf

EK-10: Agropack Fuarı_Ek_agro-pack-iraq-2022-erbil-ar.pdf

7. ABD / Çelik Çiviler Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

02.09.2022 tarihli İlgide kayıtlı sirkülerimiz de bahsettiğimiz anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları hakkındaki yazımıza ek olarak, T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemizin yanı sıra Hindistan, Umman, Sri Lanka ve Tayland menşeli "çelik çiviler” (certain steel nails) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları yürütüldüğü belirtilmektedir.

Bu kapsamda, telafi edici vergi soruşturması kapsamında ITA tarafından açıklanan nihai karar çerçevesinde, örneklemeye seçilen firmalarımız için %1,52 ve %3,88 oranlarında, diğer firmalarımız için ise %1,86 oranında sübvansiyon marjı; anti-damping soruşturması kapsamında açıklanan ön karar çerçevesinde ise örneklemeye seçilen firmalarımız için %22 ve %37,6 oranlarında, diğer firmalarımız için ise %35 oranında damping marjı hesaplanmıştı. ITA'nın anti-damping soruşturması kapsamındaki nihai kararını, alınan uzatmalar sebebiyle 19 Aralık 2022 tarihine kadar açıklaması beklendiği ifade edilmektedir.

ITC tarafından yürütülen zarar soruşturması kapsamında ise, 17 Ağustos 2022 tarihinde düzenlenen kamu dinleme toplantısına, ABD'nin ve soruşturma konusu bazı diğer ülkelerin sektör temsilcileri ile birlikte Bakanlığımızca da katılım sağlanarak ülkemiz görüşleri dile getirilmişti. Bu bağlamda, Komisyon üyeleri tarafından sübvansiyon soruşturması kapsamında yapılan oylama sonucu 16 Eylül 2022 tarihinde yayımlanmış olup, tüm üyeler ABD'li çelik çivi üreticilerinin Türkiye'den (ve soruşturma kapsamı ülkelerden Hindistan ve Umman'dan) gerçekleşen sübvansiyonlu ithalat sebebiyle zarar görmediği/zarar tehdidine maruz kalmadığı yönünde oylarını kullanmıştır. Soruşturma konusu diğer ülkelerden Tayland için önemsiz seviyede (de minimis) sübvansiyon marjı tespiti, Sri Lanka için ise önemsiz (de minimis) seviyede ihracat tespiti sebebiyle soruşturmalar sonlandırılmıştır. Komisyon'un olumsuz tespiti neticesinde ülkemizden gerçekleşecek çelik çiviler ithalatında sübvansiyon önlemi uygulanmayacak olup, bu yöndeki nihai karar 6 Ekim 2022 tarihinde ITC tarafından yayımlandığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, kademeli soruşturmalara ilişkin yasal hüküm uyarınca, ITA'nın dampingin varlığına yönelik yürüttüğü soruşturmanın nihai kararını açıklamasının ardından, ITC'nin aynı şekilde zarara ilişkin kararını açıklaması öngörüldüğü belirtilmektedir.



Ekler:
EK-1.xlsx

ek-10.pdf

EK-2.pdf

EK-3.pdf

EK-4.pdf

EK-5.pdf

EK-6.pdf

EK-7.pdf

ek-8 (2).pdf

ek-9.pdf

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Belirttiğiniz GSM numarasına gönderilen 4 haneli SMS Doğrulama Kodunu giriniz.

SMS Doğrulama Kodu Hatalı

Mesajınız başarılı bir şekilde iletilmiştir. En kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

Hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.